Omhoog
Dagboek 2017
Dagboek 2016
Dagboek 2015
Dagboek 2014
Dagboek 2013
Dagboek 2012
Dagboek 2011
Dagboek 2010
Dagboek 2009
Dagboek 2008
Dagboek 2007
Dagboek 2006

Gastenboek

 

Dagboek Birkelund Camping, Hovet i Hallingdal, Noorwegen

23 mars 2018
Ook vandaag dooide het met een zonnetje en een beetje wind. Ideale omstandigheden om de sneeuw te laten verdwijnen. Er ligt nog een flink pak maar we zien de sneeuwbergen kleiner worden. De pad tussen de kiosk en de weg is al bijna sneeuwvrij en van het kleine sanitairgebouw is de eerste rand sneeuw vanmiddag afgevallen. Aan de kant waar de mensen langs lopen heeft Rinie vanmiddag de brede strook sneeuw van het dak gehaald maar een paar uur later kunnen we zien dat de sneeuw verder naar beneden aan het schuiven is. Vanmorgen kwam de loodgieter om in de vaskerom een aantal leidingen te trekken en de boiler te plaatsen. Rinie dacht dat hij de hele dag zou komen maar om half 12 vertrok hij met de mededeling dat het weekend was en dat hij maandag weer terug komt. Ook prima. Rinie kan weer verder in de vaskerom. De boiler staat, is nog niet aangesloten, en de leidingen zijn gelegd. De boiloer gaat straks het water voor de wasmachine voorverwarmen. Dat scheelt energie en tijd. De wasmachine draait met warm water 12 minuten korter. We hebben geluk dat de loodgieter maandag terugkomt want veel Noren zijn al aan de paasvakantie begonnen. Volgende week krijgen de meeste Noren vanaf woensdag vrij om pasen te gaan vieren. In veel plaatsen zijn de winkels dicht en de supermarkten alleen op zaterdagmorgen een paar uur open. Dat was de eerste jaren dat we hier woonden ook in onze gemeente zo maar sinds een paar jaar zijn in de toeristische gebieden de supermarkten alle dagen open, de Kiwi in Hagafoss is op een aantal dagen zelfs van 7 uur 's morgens tot 11 uur 's avonds open. De andere dagen is het van 9 tot 9.
De meeste andere winkels zijn nog steeds alleen op zaterdag open. Bij ons komen de eerste gasten vandaag aan. Een paar dagen geleden belde 's avonds de bezorger van de krant aan bij de kiosk en vroeg aan Rinie wie in de buurt paarden had. Hij had een paar honderd meter voor de camping 2 paarden op de weg zien lopen. Rinie kon even niemand bedenken die langs de weg woont en paarden heeft. De bezorger was ook al met de politie aan het bellen want het is in het donker natuurlijk gevaarlijk als de paarden op de weg lopen. Hij bedankte Rinie en ging weer verder. Wij moesten er een beetje om lachen en Rinie dacht dat hij waarschijnlijk een paar elanden gezien had. Maar nadat nog een verder denken wist Franka ineens dat verderop richting Hol halverwege de berg mensen wonen die sinds afgelopen zomer paarden hebben en richting Hovet wonen halverwege de berg mensen die 2 fjordenpaarden hebben. We hoorden of zagen er verder niets van dus we dachten het zal wel opgelost zijn. Toen Rinie een uurtje later Laika uit ging laten zag hij sporen van hoeven tot bij de auto lopen. Dus de paarden waren ook op de camping geweest. De volgende morgen zag Rinie dat de sporen van de hoeven tot helemaal achter op de camping tot aan het pomphuisje van de gemeente gingen en ook bij de Stabburs en bij het hekje naar onze tuin, dat bijna altijd open staat, waren sporen van hoeven te zien. De sporen hielden voor het hekje op en draaiden daar weer om. We hadden dus zomaar paarden op ons terras kunnen hebben :-) Laika was wel wat onrustig, maar dat komt wel  meer voor want er lopen ook elanden, vossen, muizen en eekhoorns rond, dus dat valt ons niet zo op. 

soloppgang Birkelund kl.06:23   zon op Oisterwijk      06:37 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:46   zon onder Oisterwijk 18:55 uur

       

22 mars 2018
Vanmiddag was het 6 graden boven nul met een mooi zonnetje en op ons terras was het goed toeven. Ook Laika vond het heerlijk in de zon en lag terwijl wij koffie/thee dronken op het terras te zonnebaden :-) De sneeuw smelt nu goed en op de grote pad zijn de eerste steentjes alweer te zien. We genieten er nog even van want voor volgende week staat er weer vorst overdag en 's nachts in de voorspelling. We met veel zon dus voor alle toeristen en Noren die van de paasdagen genieten is dat fijn. Ook bij ons is het druk. Er zijn Noren die morgen al beginnen met het vieren van de paasdagen dus het wisselt de komende tijd veel. De meeste mensen blijven 3 of 4 nachten maar er zijn ook mensen die 5-6 nachten blijven en natuurlijk hebben we ook mensen die 1-2 nachten blijven. We zitten nog niet helemaal vol maar er komen nog steeds reserveringen binnen.
Franka heeft vandaag in de kiosk schoongemaakt. Niet dat het veel helpt want het winterstof komt overal door naar binnen. Waarschijnlijk is er volgende week al niet veel meer van te zien. Rinie is in de keuken in het sanitairgebouw begonnen met het afwerken van de wand rondom de nieuwe deur naar buiten.

soloppgang Birkelund kl.06:23   zon op Oisterwijk      06:37 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:46   zon onder Oisterwijk 18:55 uur

21 mars 2018
We beginnen de lente met nog een flinke berg sneeuw op de camping. Helaas geen zon vandaag. Het dooit een paar graden en dat is overal te zien. Vanmiddag viel er ook nog een  buitje sneeuw dus de winter is nog niet helemaal voorbij. Vanmorgen hadden we een afspraak met Tore die onze verzekeringen regelt. Tore komt elk jaar even kijken of er nog wijzigingen zijn voor de nieuwe verzekering in mei weer ingaat. Tore kon meteen de vaskerom bekijken en verzekeren. Ook het bedrag voor de inventaris moet een beetje omhoog omdat we het afgelopen jaar het een en ander bijgekocht hebben en omdat de nieuwe wasmachine en droger een stuk duurder zijn dan de wasmachine en droger die we nu hebben. Na een goed gesprek en een rondje over de camping vertrok Tore na anderhalf uur weer naar kantoor. Een dezer dagen krijgen we een verslag van het gesprek en dan later de nieuwe polis. Rinie is vanmiddag verdergegaan met het monteren van de handafwasplek in de vaskerom en Rinie heeft de wasmachine en de droger naar de vaskerom gebracht. Franka heeft de reserveringen bijgewerkt.

soloppgang Birkelund kl.06:26   zon op Oisterwijk      06:40 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:43   zon onder Oisterwijk 18:53 uur

20 mars 2018
De ergste kou is uit de lucht. 's Nachts vriest het een beetje en overdag is het boven nul graden. We zien de sneeuw heel langzaam smelten. Met de hoeveelheden kan het nog even duren voor alle sneeuw gesmolten is, zeker als het 's nachts blijft vriezen! Vanmorgen hebben we eerst boodschappen gedaan bij de Kiwi. Na de boodschappen hebben we gepoetst; Franka in de hytte die we de afgelopen dagen verhuurd hadden en Rinie in de sanitairgebouwen. Na koffie/thee is Rinie in de vaskerom begonnen met het maken van de afwasplaats. We gebruiken de afwasbak die we aan de achterkant van het kleine sanitairgebouw hadden. De spoelbak zit ingebouwd in een mooi blad en kan prima opnieuw gebruitk worden en ook de kraan kunnen we weer gebruiken. Franka is begonnen met het opruimen van de mailboxen. Door een foutje bij onze web provider kregen we gisteravond en vanmorgen ongeveer 300 mailtjes van de afgelopen weken binnen die we, waarschijnlijk, al een keer ontvangen hadden. Om zeker te zijn heeft Franka de mailtjes met reserveringen en andere bevestigingen gecheckt voor het weggooien. Heel veel werk maar aan het eind van de middag was ook dat klusje klaar. Er zat, voor zover het te zien was, natuurlijk geen mailtje tussen dat we al niet binnengekregen hadden maar door de controle weten we dat nu zeker :-)

soloppgang Birkelund kl.06:29   zon op Oisterwijk      06:42 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:41   zon onder Oisterwijk 18:52 uur

19 mars 2018
In de nacht van zaterdag op zondag was het ook koud. In de bergen werd voor de 3de nacht op rij rond -35 graden gemeten en bij ons was het 's avonds laat -24 graden. Gistermiddag bleef het vriezen en ging het stormen. 's Avonds steeg de temperatuur en vanmorgen was het 3 graden boven nul met nog steeds een stevige wind en zon. Om tien uur reden we naar de bouwmarkt in Geilo met een mooi zonnetje. Nadat we de plinten, haakjes en nog wat kleine spullen gekocht hadden reden we terug en belanden we in een flinke sneeuwbui. Met de wind erbij was het soms gevaarlijk. Opstuivende sneeuw van de berm en sneeuw uit te lucht zorgden ervoor dat er soms totaal geen zicht meer was op de weg. Na een paar uurtjes met sneeuw kwam de blauwe lucht en de zon weer terug. Het dooit nu lekker door en we zien ineens op sommige plekken de bovenkanten van de stroompalen weer boven de sneeuw uitkomen. Vandaag kwam de elektricien voor de laatste stopcontacten en aansluitingen dus de elektriciteit in de vaskerom is klaar. Rinie is begonnen met het afwerken van de kozijnen en de plintjes aan de boven en onderkant van de wanden. De vloer is goed opgedroogd en ziet er netjes uit. De afgelopen dagen hebben we geen 2 maar 4 elanden naast de camping gezien. Achter op de camping staan allerlei sporen, ook van een vos en van de eekhoorn.

soloppgang Birkelund kl.06:32   zon op Oisterwijk      06:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:38   zon onder Oisterwijk 18:50 uur

        

17 mars 2018
Gisteravond ging de temperatuur heel snel naar -21 graden en later op de avond werd het nog kouder. Hoe koud het is geweest weten we niet maar vanmorgen was het nog -18 graden met een zonnetje erbij. Overdag kwam de temperatuur niet boven nul. We hebben wel even in de zon kunnen zitten maar wel met een jas aan. Nu is het alweer -12 graden dus ook komende nacht zal het koud worden. Rinie heeft vandaag de epoxy verf op de vloer uitgerold. Het moet nog drogen dus we zijn benieuwd  hoe de vloer er morgen uit ziet.

soloppgang Birkelund kl.06:38   zon op Oisterwijk      06:49 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:33   zon onder Oisterwijk 18:46 uur

    

16 mars 2018
Vandaag was de zon weer terug. Het was niet warm genoeg om lang buiten zitten en dat kwam door de koude wind die er waaide. Ondanks de zon vroor het de hele dag. De elanden zijn elke dag rond de camping te zien. Meestal in tussen de bomen aan de rand van het weiland naast de camping. We laten Laika nog wel los in de tuin maar moeten iets beter opletten. Laika kan niet over het hek springen maar op de plekken waar de sneeuw boven het hek uitkomt kan ze er toch overheen klimmen wat ze ook al een paar keer gedaan heeft. Gelukkig luistert ze redelijk en komt ze snel terug al we roepen maar als Laika de geur van de elanden in de neus krijgt is het afwachten of ze terugkomt. Oppassen dus als Laika los in de tuin loopt. Rinie heeft vandaag de primer over de vloer van de vaskerom gerold. We zijn benieuwd hoe het er morgen uitziet als het droog is. Morgen kan dan de epoxy verf er over gerold worden. Franka is druk met het verwerken van reserveringen, poetsen, mailtjes beantwoorden, vragen op facebook beantwoorden en de boekhouding.

soloppgang Birkelund kl.06:41   zon op Oisterwijk      06:51 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:31   zon onder Oisterwijk 18:45 uur

15 mars 2018
Gisteren was het zonnig maar niet zo warm. De zon zorgt er wel voor dat de sneeuw een beetje aan het zakken is. Nadeel is dat er veel ijspegels hangen die druppen en er voor zorgen dat er plaatselijk veel ijs ligt en het glad is. Rinie heeft gistermorgen de vloer in de vaskerom geëgaliseerd en toen de vloer droog was de vloer mooi glad geschuurd. Het wachten is nu op de levering van de epoxy verf voor de vloer. Daarom is Rinie gistermiddag begonnen met het zagen van een gat in de zijwand van de keuken in het grote sanitairgebouw. Hier komt een deur in zodat er straks een aparte ingang van buite is voor de keuken.
En weer dwarrelden er vanmorgen witte vlokjes naar beneden. Rinie ging vandaag verder in de keuken en aan het eind van de middag was de deur geplaatst. Voorlopig gaat de deur nog op slot want er moet buiten ook nog het een en ander gedaan worden voor de deur gebruikt kan worden. En ook in de keuken moet van alles veranderd en opnieuw ingericht worden. Sinds een paar weken lopen er weer bijna elke dag elanden over en langs de camping. Op de camping vonden een paar dagen geleden een spoor van achter op de camping over de grote pad naar de kiosk en voor het huis langs, tussen de auto en een meter sneeuw door, naar de zijkant van het huis, door het paadje dat Rinie naar de buitenunit van de varmepump  heeft gemaakt en hop daar de hoogte in over de sneeuw naar de wei van de buurman. Daar zag Franka vanmorgen ook deze 2 elanden staan en liggen. Uit de tuin kon Franka met een beetje inzoomen een paar foto's maken, want dichterbij komen zorgt er voor dat de elanden heel hard weglopen.
De dagen worden snel langer en het is 's morgens al vroeg licht. De afgelopen dagen was het overdag rond nul graden en 's nachts soms koud met -15 graden. De komende dagen worden zonnig maar wel erg koud. Het kan 's nachts weer 20 graden gaan vriezen. Overdag warmt het dan weer een beetje op. Vanaf maandag wordt het warmer.

soloppgang Birkelund kl.06:44   zon op Oisterwijk      06:53 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:28   zon onder Oisterwijk 18:43 uur

           

13 mars 2018
Vanmorgen was het zonnig maar in de middag werd het bewolkt. De nachten zijn koud met 13-15 graden vorst. Overdag is het rond nul graden. Vanmorgen zijn we eerst naar de Kiwi in Hagafoss gereden om boodschappen te doen. Op Hovsfjorden lagen 2 elanden op het ijs heerlijk in de zon. We dachten even dat ze door het ijs gezakt waren maar toen we een stukje langs het meer gereden hadden zagen we dat de elanden opstonden. Toen we terug kwamen waren ze weg. Sinds vorige week staan de elanden ook weer in sneeuw naast de camping en we zien ook sporen op de camping. Rinie heeft vandaag weer een laag sneeuw van het sanitairgebouw afgehaald. Door de zon dooit het en loopt er water langs de wanden dat dan 's nachts weer bevriest en er voor zorgt dat de deur soms 's morgens dichtgevroren is.

soloppgang Birkelund kl.06:50   zon op Oisterwijk      06:58 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:23   zon onder Oisterwijk 18:40 uur

12 mars 2018
Vanmorgen lag er ongeveer 20 cm verse sneeuw. De grote sneeuwfrees deed rond 7 uur zijn werk en wij zijn na het ontbijt sneeuw gaan ruimen. Na anderhalf uur scheppen en fresen was de sneeuw weer opgeruimd. Vanmiddag scheen de zon af en toe en dan zien we dat er toch al een beetje sneeuw aan het smelten is. De temperatuur is 's nachts nog ver onder nul, tussen -10 en -15, maar overdag is het rond het vriespunt, zelfs als de zon niet schijnt. Rinie heeft vandaag het gereedschap in de vaskerom opgeruimd zodat de vloer geëgaliseerd kan worden. Rinie heeft ook sneeuw van het dak van de vaskerom geschept want in de hoek is een piepklein spleetje waar smeltwater door naar binnen komt. Daar moet nog een stuk asfaltbedekking opgelegd worden zodat het dak helemaal dicht is. Franka heeft de reserveringen van de afgelopen dagen in de schema's bijgewerkt en ook de boekhouding is weer bijgewerkt. Alles informatie voor de belastingaangifte is verzameld en in een PDF file naar de boekhouder gemaild.

soloppgang Birkelund kl.06:53   zon op Oisterwijk      07:00 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:21   zon onder Oisterwijk 18:38 uur

11 mars 2018
Na een paar mooie dagen met zon sneeuwt het vandaag weer. Volgens de weermannen kan er plaatselijk tussen 30-50 cm sneeuw vallen en waar de temperatuur iets hoger is kan het glad worden door regen! De voorspelling voor Birkelund camping geeft ongeveer 15 cm sneeuw aan want het vriest hier de hele dag. Niet veel, een graadje of 2 vanmiddag en vanavond en komende nacht tussen 5 en 10 graden. De meeste sneeuw valt komende nacht dus we zullen het morgen zien of misschien horen als de grote sneeuwfrees, zoals altijd, morgenvroeg tussen 6 en 7 uur over de camping rijdt. Gisteren en eergisteren konden we heerlijk van de zon genieten. We hadden gasten in de hytter dus hebben we het poetswerk gedaan en Rinie heeft alvast een beetje opgeruimd in de vaskerom. Vrijdag heeft de elektricien nog 3 bewegingsmelders in de sanitairgebouwen gemonteerd maar werd voor een spoedklus weggeroepen voor hij de laatste melder kon monteren, dat gaat komende week nog gebeuren. Vanmorgen vertrokken de laatste gasten en daarna konden wij gaan poetsen. Verder is het vandaag zondag rustdag :-)

soloppgang Birkelund kl.06:56   zon op Oisterwijk      07:02 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:18   zon onder Oisterwijk 18:39 uur

    
       
           

9 mars 2018

        
        

8 mars 2018
Vanmiddag was het even 0 graden. De sneeuw valt bijna als regen, zo klein zijn de vlokken. In veel gebieden waar wel 3x zoveel sneeuw als normaal gevallen is wordt nu al gevreesd voor grote overstromingen. Als het de komende tijd nog koud blijft en het gaat in april/mei ineens dooien en veel regenen worden de waterproblemen groot. In 1995 lag er ook zoveel sneeuw en werd het in mei warm met veel regen. Wij waren in 1995 in Noorwegen op vakantie en hebben de gevolgen van deze overstromingen gezien. Vooral rond Lillehammer was het rampzalig met zoveel smelt- en regenwater in korte tijd. Overstromingen van rivieren en meren, huizen in het water, campings onder water en gesloten. In veel gemeenten worden nu al noodplannen gemaakt. Het kan allemaal nog meevallen als het al vroeg en geleidelijk gaat dooien. Afwachten dus.......
Ook voor ons is het spannend want we moeten op het nieuw ingedeelde veld nog gras zaaien of graszoden gaan leggen als de sneeuw weg is. Rinie heeft vandaag de laatste wandplaten gemonteerd. Franka heeft de reserveringen voor de zomer in het schema gecontroleerd en is met allerlei kleine klusjes bezig.

soloppgang Birkelund kl.07:06   zon op Oisterwijk      07:09 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:10   zon onder Oisterwijk 18:31 uur

7 mars 2018
En ook vandaag heeft het de hele dag gesneeuwd. Geen grote vlokken, soms leek het een beetje op hagel en regen, zo klein waren de vlokjes. Rinie heeft het laagje sneeuw op de motorkap van de auto gemeten en daar lag 3 centimeter op :-) De zon hebben we de afgelopen weken maar weinig gezien en ook voor de komende dagen staat er sneeuw en weinig zon in de voorspelling. Rinie is vandaag begonnen met het monteren van de wandplaten in de vaskerom. Toen Rinie daar mee bezig was zag hij dat de loodgieter gisteren de koud en warm waterleiding, die uit het kleine sanitairgebouw komen, omgewisseld had. Das niet slim! Gelukkig was een telefoontje naar de loodgieter genoeg en werd het probleem snel opgelost. De wand met het meeste werk door het zagen en maken van gaten in de platen is nu klaar. Morgen gaat Rinie beginnen met de andere wand. Franka heeft vandaag epoxy verf ( https://www.brutus-produkter.no/?PageID=143&ItemID=85 ) voor op de vloer besteld. Waarschijnlijk wordt die maandag geleverd en kan Rinie dan verder met de vloer en kan de loodgieter daarna de boiler plaatsen en kunnen we de nieuwe wasmachine en droger in de vaskerom installeren. Franka heeft vandaag de btw aangifte ingestuurd. De bestelling van de stoelen, krukjes, kookplaat en een bankje voor in de sauna, bij Ikea met als leveringsdatum op 23 maart is ook de deur uit.

soloppgang Birkelund kl.07:09   zon op Oisterwijk      07:11 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:08   zon onder Oisterwijk 18:29 uur

6 mars 2018
En het blijft nog even sneeuwen. Zoals de voorspelling er nu uitziet blijft het tot vrijdagmorgen sneeuwen. Er staan geen grote hoeveelheden in de voorspelling maar 10-15 cm valt er waarschijnlijk wel bij. Vanmorgen hebben we eerst sneeuw geruimd. In de afgelopen dagen is er 10-15 cm sneeuw gevallen en op de terrassen en bij de sanitairgebouwen ligt dan toch een mooi vers laagje om op te ruimen. De temperatuur gaat de komende dagen ook iets stijgen. De loodgieter heeft vandaag de eerste leidingen gelegd zodat Rinie morgen de wandplaten kan monteren. Daarna kan de loodgieter dan weer komen om de andere leidingen te leggen en om de leidingen van de wasmachine, de wasbak en de droger in de keuken in het grote sanitairgebouwen af te sluiten. Als dat klaar is kan Rinie in de keuken beginnen met monteren van de wandplaten op de wanden waar de kookplaten moeten komen. We moeten goed plannen want we hebben de komende weken ook hytter verhuurd en de keuken moet ook gebruikt kunnen worden als onze gasten daar willen koken. Rinie heeft vandaag de 2 ramen/kozijnen in de woonkamer afgewerkt. De afwerkplinten rondom de kozijnen moeten nog geschilderd worden maar dat kan later gedaan worden. Franka heeft vandaag de maandboekhouding van februari afgewerkt zodat we de btw aangifte ook in kunnen sturen. 

soloppgang Birkelund kl.07:12   zon op Oisterwijk      07:13 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:05   zon onder Oisterwijk 18:27 uur

5 mars 2018
De afgelopen dagen is het niet meer zo koud als het geweest is. Het vriest overdag tussen 5 en 10 graden en 's nachts koelt het maar een beetje verder af. Er is de afgelopen dagen wel elke dag sneeuw gevallen. Gelukkig kleine vlokjes en geen grote hoeveelheden. Rinie is nog tot vanmorgen  bezig geweest om de satellietschotel goed uit te richten. We begrijpen nog steeds niet hoe het zo moeilijk kon zijn. De vorige keren was het zo gepiept en deze keer hadden we helemaal geen ontvangst. Inmiddels had Rinie alle kabels gecontroleerd en met de nieuwe kop zou het toch moeten werken. Het was nodig om een paar keer te bellen met Canal Digital in Nederland om de goede tips te krijgen voor de afstelling en vanmorgen hadden we eindelijk weer live tv. We konden de afgelopen weken via internet wel begin gemist en uitzending gemist kijken maar live tv was niet mogelijk. De oude kop is waarschijnlijk echt kapot hoewel we daar aan twijfelen omdat het met de nieuwe kop ook lastig was om de goede instellingen te vinden. Rinie is kan nu weer verder met het afwerken van de nieuwe ramen/kozijnen in de woonkamer. Vandaag kwam de loodgieter even kijken wat hij morgen moet doen :-) De bestelling van hout en de wandplaten voor in de keuken en de platen die tekort waren voor de vaskerom is vandaag ook afgeleverd. Als de loodgieter morgen begint met de leidingen en de boiler kan Rinie daarna de wandplaten in de vaskerom monteren. Franka is de maandboekhouding van februar aan het verwerken zodat we deze week de btw aangifte op kunnen sturen.

soloppgang Birkelund kl.07:15   zon op Oisterwijk      07:16 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:03   zon onder Oisterwijk 18:26 uur

4  mars 2018

soloppgang Birkelund kl.07:18   zon op Oisterwijk      07:18 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:00   zon onder Oisterwijk 18:24 uur

2 mars 2018
Na nog weer een erg koude nacht is het nu minder koud, met -8 graden. Het is ook bewolkt en er staat voor komende nacht en morgen sneeuw in de voorspelling. Op de weerwebsite stond vanmorgen dat er afgelopen nacht bij alle 400 weerstations in heel Noorwegen min graden gemeten zijn. Na het poetswerk vanmorgen is Rinie naar Geilo gereden om hout voor het afwerken van de nieuwe raamkozijnen in de woonkamer te gaan halen. De achterdeur en de ramen in de keuken zijn klaar. De houten omlijsting moet nog geschilderd worden maar dat komt straks als ook de 3 laatste ramen, die op de laatste foto staan, in de woonkamer afgewerkt zijn. Vandaag konden we ook de nieuwe dubbele kop voor de satellietontvanger bij de Coop ophalen. Het leek er afgelopen week even op dat het pakje verdwenen was maar het lag al een paar dagen bij de Coop voor we er een ophaalbriefje van de post van kregen. Rinie heeft de kop geïnstalleerd en in eerste instantie werkte de nieuwe kop maar op dit moment moet de schotel nog een beetje bijgesteld worden. Even kijken of dat ook in het donker kan en anders morgen weer verder. Franka is met de maandboekhouding van februari begonnen. We ontdekten vandaag dat sommige foto's ondersteboven of niet goed in het dagboek staan. Vreemd want dat kunnen we alleen op internet zien. We gaan komende week kijken of we het op kunnen lossen, dat kijkt voor iedereen iets gemakkelijker :-)

soloppgang Birkelund kl.07:24   zon op Oisterwijk      07:22 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:55   zon onder Oisterwijk 18:20 uur

         
    

1 mars 2018
Gisteren was het ook koud maar vanmorgen spande de kou de kroon met -27 graden. Dan is het fijn dat we er een zonnetje bij hebben want dan gaat de temperatuur in de zon snel omhoog. Bijna overal zijn in Noorwegen de afgelopen nacht de kouderecords voor maart verbroken. Koudste plaats was in het oosten, dichtbij de Zweedse grens boven Lillehammer met -42 graden! De elektricien in in de vaskerom bijna klaar. De LED lampen hangen en er hangt ook een bewegingssensor zodat het licht automatisch aangaat als er iemand binnenkomt en ook weer uitgaat als er niemand meer is. We hopen zo toch weer wat kilowattjes te besparen. Deze sensoren komen ook in de keuken en de beide sanitairgebouwen. Als de loodgieter klaar is kan de elektricien straks ook weer verder. Rinie is nog steeds in huis bezig met het afwerken van de deur en de nieuwe ramen. Franka heeft gisteren allerlei kleine klusjes gedaan en is vandaag met de boekhouding bezig want de maand is ook alweer voorbij. De dagen beginnen al lekker lang te worden!

soloppgang Birkelund kl.07:27   zon op Oisterwijk      07:24 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:52   zon onder Oisterwijk 18:19 uur

27 februar 2018
Het zijn koude dagen. Vanmorgen was het -20 graden en voor de komende dagen ligt de temperatuur tussen -24 graden en -16 graden. Gelukkig schijnt de zon dan voelt het iets warmer aan. We hebben gistermiddag een nieuw baaltje hooi bij Laika in het hok gelegd. Het hooi dat we er  in november ingelegd hebben is voor een groot deel verdwenen en als het zo koud wordt is nieuw hooi wel fijn voor Laika. Gevolg was dat ze vandaag maar even uit het hok kwam voor eten, een kauwstokje en een aai :-) Laika ligt in ieder geval lekker in het hooi. Vandaag is Knut, de elektricien, in de vaskerom begonnen met het leggen van de kabels en het installeren van de LED verlichting. Rinie heeft vandaag de omlijsting van de achterdeur en de ramen in de keuken aangebracht. De vensterbankjes in de keuken zijn ook geplaatst. De omlijsting moet straks nog geschilderd worden maar het ziet er nu al netjes uit.

soloppgang Birkelund kl.07:33   zon op Oisterwijk      07:29 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:47   zon onder Oisterwijk 18:15 uur

26 februar 2018
Gisteren en vandaag heeft het de hele dag kleine vlokjes gesneeuwd. Geen grote hoeveelheden maar een centimeter of 5 is er weer bijgekomen. Omdat het koud is zijn de vlokjes klein en erg licht. De grote sneeuwfrees kwam vanmorgen en Rinie heeft bij de sanitairgebouwen een beetje de sneeuw weggeschept. Omdat Rinie in de vaskerom niet verder kan voor de loodgieter en elektricien klaar zijn en het hout en de tegelplaten er zijn, is Rinie begonnen met het afwerken van de achterdeur en de nieuwe ramen in huis. Franka heeft de rapportage voor het miljøsertifikat nog even nagekeken en daarna ingestuurd. De boekhouding is ook bijgewerkt want de maand is  weer bijna voorbij. Vanmiddag vertrokken rond 1 uur een aantal bussen met inwoners van Hol Kommune naar vliegveld Gardermoen om daar Havård Bøkko te verwelkomen.

soloppgang Birkelund kl.07:36   zon op Oisterwijk      07:31 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:45   zon onder Oisterwijk 18:13 uur

24 februar 2018
Gelukkig schijnt de zon want het is ook hier koud. De zon maakt veel goed, schijnt 's morgens al vroeg over de berg en blijft tot ver in de middag. Rinie heeft de tegelplaten allemaal op maat gemaakt en met 1 schroef vastgezet. Het wachten is nu op de elektricien en de loodgieter.
Als die klaar zijn kunnen de wanden helemaal afgewerkt worden. Bij de bouwmarkt hebben we gisteren voor de keuken ook tegelplaten besteld en hout om de wanden af te werken nadat de kookplaatjes verplaatst zijn. Franka is een bestellijst bij Ikea aan het maken voor de laatste nieuwe stoelen in de hytter en ook voor de stoelen en krukjes die straks in de keuken komen te staan. Tafels hebben we nog over van de hytter die vorige winter opgeknapt zijn. Rinie heeft vanmiddag nog een pak sneeuw van 1 van de 4 persoons hytter afgehaald. Er lag nog een pak sneeuw aan 1 kant op het dak en dan kan het zijn dat de hytte straks aan het eind van de winter scheef staat.

soloppgang Birkelund kl.07:42   zon op Oisterwijk      07:35 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:39   zon onder Oisterwijk 18:10 uur

           

22 februar 2018
Vanmorgen was het koud met -19 graden maar de zon kwam al snel over de berg en het warmde lekker op. Rinie heeft verder gewerkt in de vaskerom. De eerste tegelplaat in kleur is ook geplaatst. We zijn tevreden over het resultaat tot nu toe. Maandag komt de elektricien voor het aanleggen van de elektriciteit, stopcontacten enz. Franka heeft de laatste blokken sneeuw van het terras geschept en daarna hebben we nog even lekker in de zon gezeten.

soloppgang Birkelund kl.07:47   zon op Oisterwijk      07:39 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:34   zon onder Oisterwijk 18:06 uur

     

21 februar 2018
Vandaag was het koud maar zonnig. Rinie is verder gegaan met het plaatsen van de tegelplaten in de nieuwe vaskerom. Franka is begonnen met het invullen van de rapportage op internet. We moeten de doelen voor volgend jaar nog bepalen en dan kan de hele rapportage ingevuld worden.
Het is lastig om elk jaar weer nieuwe doelen te bepalen. Veel van de doelen die we moeten bepalen zijn afhankelijk van het weer en het aantal overnachtingen dat we hebben. Het gaat dan vooral om het elektriciteitsverbruik en het afval. Het verbruik van papier e.d. hebben we in de afgelopen jaren al ver teruggebracht en dan stopt het een keer met verminderen. Ook voor het aantal fairtrade en økologische produkten die we in de kiosk verkopen zitten we al een paar jaar aan de max en dat geldt ook voor het eigen gebruik van miljøvriendelijke poetsmiddelen, toalettpapir en tørkerollen. We zijn een klein bedrijf en gelukkig niet het enige bedrijf dat niet elk jaar grote doelen kan stellen en behalen. We doen in ieder geval ons best!

soloppgang Birkelund kl.07:50   zon op Oisterwijk      07:41 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:31   zon onder Oisterwijk 18:04 uur

20 februar 2018
Het is de afgelopen dagen redelijk zonnig maar fris weer. Overdag, in de schaduw, tussen -5 en -10 graden en 's nachts tussen -10 en -15 graden. In de zon was het vanmiddag 1 graadje boven nul. De laatste jaren hadden we in januari en februari altijd wel een paar dagen of een week dat het tussendoor even dooide maar dat is deze winter, sinds eind desember, niet meer gebeurd. Sinds eind desember is er ongeveer 150 cm sneeuw gevallen die er ook nog overal ligt. Langs de wegen liggen grote bergen sneeuw en op sommige plaatsen wordt de sneeuw opgeruimd om het zicht bij het oprijden of afslaan van de weg te verbeteren. Vanmorgen hebben we boodschappen gedaan in Hagafoss. Na de boodschappen is Rinie begonnen met het weg fresen van de sneeuw die voor ons huis ligt en van het dak is gevallen. Grote bergen sneeuw maar met de sneeuwfrees is het gemakkelijker opruimen dan met de schep. Er komt ook nog schepwerk aan te pas want soms zijn de bergen te hoog om de sneeuw met de sneeuwfrees weg te blazen. Rinie heeft ook de afvalcontainers uit de sneeuw getrokken. De wieltjes waren vastgevroren in de sneeuw en het viel niet mee om de containers los te krijgen. Franka heeft vanmiddag de laatste gegevens voor de rapportage van het miljøsertifikaat verzameld en kan nu de rest van de rapportage op internet in gaan vullen.

soloppgang Birkelund kl.07:53   zon op Oisterwijk      07:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:29   zon onder Oisterwijk 18:03 uur

19 februar 2018
Gisteren zijn we bijna de hele dag bezig geweest om de Nederlandse satellietschotel weer op gang te krijgen. De afgelopen dagen was de ontvangst niet zo goed maar we dachten dat het kwam omdat er waarschijnkijk sneeuw op gevallen was met het leegmaken van het dak. De schotel hangt namelijk aan de achterkant van ons huis. Gistermorgen hadden we ineens helemaal geen ontvangst meer. Rinie kon met een huishoudtrap op de sneeuw klimmen en zo bij de schotel komen. Bovenop een paar meter sneeuw kon Rinie redelijk gemakkelijk de schotel verschuiven.
Na bijna de hele middag proberen lukte het niet om ook maar enig signaal op te vangen. Zelfs met een Met kompas en graden lukte het niet. Omdat we helemaal geen signaal konden krijgen denkt Rinie dat 1 van de 2 koppen misschien kapot is. Helaas kunnen we deze dubbele koppen niet in Noorwegen kopen dus daarom gisteravond een nieuwe duo kop bij Canal Digitaal in Nederland besteld. We kunnen nog Noorse televisie kijken op de Noorse schotel en met de Nederlandse ontvanger kunnen we via uitzending gemist Nederlandse televisie kijken via internet. We hopen dat het probleem met de nieuwe duokop opgelost is. Vandaag is Rinie begonnen met het bevestigen van de eerste tegelplaten. We hebben witte en een paar blauwgrijze tegelplaten gekocht en hopen dat het er mooi uit gaat zien. Franka is vanmiddag begonnen met het wegscheppen van de meters sneeuw die op ons terras liggen. Inmiddels is het terras bijna leeggeschept. Morgen of overmorgen nog de laatste loodjes en dan kunnen we ook weer buiten zitten.

soloppgang Birkelund kl.07:56   zon op Oisterwijk      07:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:26   zon onder Oisterwijk 18:01 uur

    

17 februar 2018
Vandaag kwamen de mannen om het dak van ons huis schoon te maken. De sneeuw was er redelijk snel af. Nu de sneeuw rond ons huis ligt zien we pas hoeveel het is :-) Rinie kon vandaag mooi verder gaan met de bouw en Franka heeft het poetswerk in de hytter en in huis gedaan.
Morgen maar eens kijken hoe we de sneeuw uit de tuin en van ons terras een beetje weg kunnen scheppen.

soloppgang Birkelund kl.08:02   zon op Oisterwijk      07:49 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:21   zon onder Oisterwijk 17:57 uur

           
               

16 februar 2018
Gisteren viel er opnieuw een mooie laag sneeuw en daarom gingen we vanmorgen na het ontbijt eerst sneeuwruimen. Het was lichte sneeuw dus het schepwerk was snel klaar. Omdat het gisteren ook stormde is de laag sneeuw op ons huis iets dunner geworden. Het was zo'n slecht weer dat alle verbindingswegen tussen oost en west afgesloten waren. De groothandel die in Voss, aan de westkant van de bergen, gevestigd is kwam daarom vandaag de bestelling afleveren. In alle jaren dat we hier zijn was het de eerste keer dat de groothandel niet op de normale leveringsdag kwam. Na het sneeuwruimen ging Rinie even naar Geilo om bij de bouwmarkt hout voor de afwerking van de raam- en deurkozijnen te gaan kopen. Franka is de hele dag bezig geweest met de miljø rapportage.

soloppgang Birkelund kl.08:05   zon op Oisterwijk      07:51 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:18   zon onder Oisterwijk 17:55 uur

14 februar 2018
Het is niet meer zo koud als de afgelopen dagen. Vanmiddag was het zelfs even een half graadje boven nul en dat zonder dat de zon er was. Vanmorgen heeft Rinie een bedrijf gebeld om de sneeuw van het dak van ons huis te halen. Als Rinie dat zelf moet doen is hij 2 dagen bezig en we hebben ook nog een aantal hytter waar de sneeuw binnenkort af moet. Morgen staat er weer een pak sneeuw in de voorspelling en we denken dat voor de hoeveelheid sneeuw op ons huis langzaam maar zeker de grens bereikt is. Ook de daken van de hytter die nog niet gedaan zijn moeten dan waarschijnlijk ook leeggeschept worden. Vandaag heeft Rinie de laatste planken voor het plafond gelegd dus dat is helemaal dicht. Rinie kan nu beginnen met het afwerken van de wanden. Franka heeft vandaag het reserveringsschema gecontroleerd en nog even aan de miljø rapportage gewerkt. Vanavond verhuurden we een hytte aan 4 duitse motorrijders. 

soloppgang Birkelund kl.08:10   zon op Oisterwijk      07:55 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:12   zon onder Oisterwijk 17:52 uur

13 februar 2018
Vandaag even geen sneeuw ruimen maar zon op de camping. Het is de eerste dag sinds een week dat het mooi, helder weer is en we de zon weer kunnen zien. Rinie heeft gistermiddag ook de laatste 4 persoons hytte leeggeschept. We hopen dat de zon nu een beetje smeltwerk doet zodat de andere daken niet leeggemaakt hoeven te worden. Na de boodschappen is Rinie verder gegaan met het dichtmaken van het laatste deel van het plafond in de nieuwe vaskerom. Franka is bezig geweest met de raportage voor het miljøsertifikat. Er moeten voor het invullen kan beginnen veel gegevens van het energieverbruik, papierverbruik enz. verzameld worden.

soloppgang Birkelund kl.08:13   zon op Oisterwijk      07:57 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:10   zon onder Oisterwijk 17:50 uur

         

12 februar 2018
Zaterdag heeft Rinie 2 daken van de 4 persoons hytter leeggeschept en vandaag was de laatste hytte in het rijtje aan de beurt. Van de nieuwe 4 persoons hytte gaat de komende dagen ook de sneeuw afgeschept worden. Omdat het blijft sneeuwen moeten de daken nu toch echt leeggeschept worden. Sinds een paar dagen komt de zon weer over de berg maar we hebben er door het bewolkte weer en de sneeuw nog niet veel van gezien. Vanmiddag werd de bewolking dunner en konden we nog even de zon zien. Volgens de weersvoorspelling wordt het de komende dagen zonniger dus we hopen dat er dan ook wat sneeuw gaat smelten. Voor donderdag staat er weer een nieuw pak sneeuw in de voorspelling.

soloppgang Birkelund kl.08:16   zon op Oisterwijk      07:59 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:07   zon onder Oisterwijk 17:48 uur

                       

10 februar 2018

soloppgang Birkelund kl.08:21   zon op Oisterwijk      08:02 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:02   zon onder Oisterwijk 17:44 uur

   

9 februar 2018
Vanmorgen lag er een dun laagje verse sneeuw en dat is inmiddels uitgegroeid naar 15-20 cm. Rinie ging vandaag verder het met afwerken van het plafond van de vaskerom. Franka is begonnen met het verzamelen van de gegevens voor de rapportage voor het Miljøsertifikat. Zoals het er nu uitziet moeten we morgen weer sneeuw ruimen van de terrassen enzo en gaat Rinie nog een paar daken leegscheppen. 

soloppgang Birkelund kl.08:24   zon op Oisterwijk      08:04 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:59   zon onder Oisterwijk 17:42 uur

8 februar 2018
Gisteren Rinie begonnen met het leggen van asfalt op het dak van de nieuwe vaskerom. Omdat er een kachel in staat begon het dak vorige week te lekken. Nu het dak sneeuw- en ijsvrij was kon Rinie de rollen asfalt er op spijkeren. Vanmiddag heeft Rinie de laatste meters gelegd dus nu is het dak dicht. Mooi op tijd want er staat de komende dagen weer een flink pak sneeuw in de voorspelling. Franka heeft gisteren en vandaag verder gewerkt aan de maandboekhouding van januari die nu ook klaar is. Gisteren en vandaag hadden we het verder druk met onze Engelse gasten die na 2 dagen weer terug waren. Eten, lunchpakketten, ontbijtjes maken en vanmorgen poetsen :-) Het is de afgelopen dagen te bewolkt geweest om de zon te zien, die al over de berg zou moeten schijnen. Ook de komende dagen blijft het bewolkt en gaat er weer sneeuw vallen.

soloppgang Birkelund kl.08:26   zon op Oisterwijk      08:06 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:56   zon onder Oisterwijk 17:41 uur

6 februar 2018
De kou is een beetje uit de lucht. Het vriest overdag rond 5 graden en 's nachts rond 9 graden. Afgelopen en vanmorgen is er weer een dun laagje sneeuw gevallen. Vanmorgen hebben we eerst boodschappen gedaan bij de Kiwi. Na de boodschappen en een kopje koffie/thee heeft Rinie het dak van de sauna leeggeschept en daarna de sneeuw met de sneeuwfrees opgeruimd. Ook daar is de sneeuwfrees een super oplossing voor, daar kan geen schep tegenop :-) Franka is met de boekhouding verder gegaan. De maandboekhouding van januari moet nog gedaan worden en dan is alles weer bijgewerkt. Aan het eind van de middag zijn we naar Geilo gereden waar Franka in de mammografibus de jaarlijkse mammografi heeft laten maken.

soloppgang Birkelund kl.08:32   zon op Oisterwijk      08:09 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:51   zon onder Oisterwijk 17:37 uur

   

5 februar 2018
De afgelopen dagen hebben we doorgebracht met gezelligheid, langlaufen, sneeuw scheppen, en lekker eten en drinken :-) Liesbeth, Ad, Lianne en Frans zijn vanmorgen na het ontbijt weer naar huis vertrokken. Wij zijn gaan poetsen want we hadden afgelopen nacht 9 Engelsen in 3 hytter.
In de hytter was niet veel poetswerk nodig want de Engelsen komen woensdag na een paar dagen wandelen met sneeuwschoenen weer bij ons terug. De Engelsen kwamen gister aan het eind van de middag op de sneeuwschoenen over de bergen van Geilo gewandeld. Na het nodige bak- en snackwerk gingen de Engelsen nog lekker in de sauna om de spiertjes te laten rusten. Vanmorgen waren we vroeg uit de veren om ontbijtjes en lunchpakketten te maken voor de wandelaars. Rinie heeft vanmiddag de daken van beide Stjerne hytter schoongeschept en Franka heeft de stapel met rekeningen van januari geboekt. De afgelopen dagen was het helder en erg koud, met een temperatuur tussen -20 graden en -27 graden. Vanmorgen was het al niet zo koud meer en vanmiddag steeg de temperatuur naar -5 graden. Het is de afgelopen dagen op een paar sneeuwvlokjes na droog geweest. Er ligt nu ongeveer 130-150 cm sneeuw op de camping.

soloppgang Birkelund kl.08:34   zon op Oisterwijk      08:11 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:48   zon onder Oisterwijk 17:35 uur

       

3 februar 2018
De afgelopen dagen zijn we, met hulp van Frans en Ad, begonnen om sneeuw te ruimen. De terrassen zijn bij alle hutten en bij ons huis schoon. Het dak van de kiosk/reseptie is schoon en het dak van het grote sanitairgebouw is ook leeggeschept.
Volgens de weervoorspelling blijft het de komende week droog en kunnen we ook de andere daken leeg gaan scheppen.

soloppgang Birkelund kl.08:39   zon op Oisterwijk      08:14 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:43   zon onder Oisterwijk 17:31 uur

                           
           
       

30 januar 2018
Gistermorgen was het even wachten tot onze Turkse gasten vertrokken. Daarna konden we gaan poetsen. Na het poetswerk hebben we boodschappen gedaan en 's middags heeft Rinie met de sneeuwfrees een nieuw paadje achter het nieuwe sanitairgebouw gemaakt zodat de andere ingang van de vaskerom en de bouwmaterialen ook weer bereikbaar zijn. Franka heeft de ordners met de boekhouding van 2017 leeggemaakt en opgeborgen in archiefdozen. De nieuwe boekhouding voor 2018 is ook in het boekhoudprogramma gemaakt zodat de rekeningen van de afgelopen weken verwerkt kunnen worden. Vanmorgen hadden we een paar uur geen stroom. We kregen gistermiddag een sms van de elektriciteitsmaatschappij dat we van 9 tot half twaalf geen stroom zouden hebben vanwege werkzaamheden aan het leidingwerk. Niet erg want na het ontbijt en na het vertrek van onze gasten zijn we eerst gaan poetsen. Rond 11 uur was er weer stroom dus het viel mee :-) Franka heeft sneeuw geruimd op de terrassen en Rinie heeft de sneeuw van het dak van de nieuwe vaskerom geschept. Franka heeft vanmiddag de dagboekhouding van de afgelopen weken verwerkt. Voor morgen wordt er weer een flink pak sneeuw verwacht. De afgelopen dagen is de grote sneeuwfrees elke dag geweest en het wordt nu ook tijd om de sneeuw van een aantal daken te gaan scheppen. Morgen komen Liesbeth, Lianne, Frans en Ad bij ons aan om 5 dagen vakantie te vieren.

soloppgang Birkelund kl.08:49   zon op Oisterwijk      08:20 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:32   zon onder Oisterwijk 17:24 uur

28 januar 2018
Vandaag even niet bouwen maar sneeuw ruimen. Vanmorgen hebben we eerst de sneeuw van gisteravond en afgelopen nacht overal weggeschept. Omdat het volgens de voorspelling zou gaan dooien en stormen vandaag leek het verstandig om de sneeuw die nog geruimd moest worden weg te scheppen. Tot nu toe is het blijven vriezen en wordt het weer kouder dan vanmorgen en ook de storm blijft nog uit. Misschien dat het meevalt en dat de voorspelling niet uitkomt :-) Vanmiddag heeft Rinie het dak van hytte nr. 5 leeggeschept en ook een deel van het dak van de nieuwbouw is schoon. Frank en Jolanda zijn gisteren weer naar huis vertrokken.

soloppgang Birkelund kl.08:54   zon op Oisterwijk      08:23 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:26   zon onder Oisterwijk 17:21 uur

                        

26 januar 2018
De bouw gaat gestaag en redelijk volgens plan verder. Rinie heeft gisteren met de hulp van Franka  de ramen en 1 deur aan de ene zijkant van de bouw geplaatst. Vandaag kon Rinie de ramen en deur vastzetten. Nu de hele bouw dicht is kan er een kachel in om het werken prettiger te maken en kan Rinie beginnen met het afwerken van de binnenkant. Frank en Jolanda hebben de afgelopen week bijna elke dag gelanglauft en geskied. Vandaag was de mooiste dag; bijna geen wind en zon op de pistes. Franka is bijna klaar met de jaarafsluiting en kan volgende week beginnen met het boeken van de stapel fakturen enz. van 2018. Ook de rapportage voor het miljøsertifikaat ligt te wachten om ingevuld te worden.

soloppgang Birkelund kl.08:58  zon op Oisterwijk      08:26 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:21  zon onder Oisterwijk 17:17 uur

       

25 januar 2018

soloppgang Birkelund kl.09:00  zon op Oisterwijk      08:27 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:18  zon onder Oisterwijk 17:15 uur

           

24 januar 2018
De afgelopen dagen is er weer een flink pak sneeuw bijgevallen en het was koud. Gisteren was het minder koud en ging het 's middags flink stormen. Met de wind werd het warmer en vanmorgen was het 2 graden boven nul.
De storm zorgt er voor dat de bomen weer grijs in plaats van wit zijn en de daken soms plat zijn met mooie golven van de opgewaaide sneeuw. Ook vanmorgen hebben we sneeuw geruimd. De reden was niet dat er veel verse
sneeuw gevallen was maar meer dat de wind de sneeuw uit de bomen geblazen heeft en ook dat de sneeuw van de daken gewaaid is. De afgelopen dagen hebben we de zon niet gezien maar als de voorspelling uitkomt gaat dat
de komende dagen weer goed komen. Vanavond en komende nacht komt de volgende storm met ook plussgraden en daarna wordt het rustiger winterweer. Inmiddels ligt er op de camping ongeveer 1 meter sneeuw en begint het
langzaam tijd te worden dat Rinie begint met het schoonmaken van sommige daken. Rinie is nu elke dag, nadat we sneeuw geruimd hebben, aan het bouwen. Franka is bezig met de jaarafsluiting en met het bevestigen en verwerken
van de reservering die bijna elke dag binnen komen.

soloppgang Birkelund kl.09:02  zon op Oisterwijk      08:29 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:16  zon onder Oisterwijk 17:14 uur

       
       
 

21 januar 2018
Vandaag een dag zonder verse sneeuw. De sneeuw van gisteren hebben we vanmorgen, na het poetswerk, opgeruimd. De mooie blauwe lucht laat zien dat de zon nog maar een paar weken weg is van de camping.
elke dag een stukje verder langs de berg naar beneden:-) Vanmiddag komen Frank en Jolanda voor een weekje wintersport bij ons aan. Er is overal meer dan genoeg sneeuw om te skiën en te langlaufen en de voorspellingen
zien er goed uit. Het is nu nog koud met -15 graden maar dat wordt de komende dagen ook beter.

soloppgang Birkelund kl.09:09  zon op Oisterwijk      08:32 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:08  zon onder Oisterwijk 17:08 uur

           

20 januar 2018
Het heeft afgelopen nacht en vandaag weer gesneeuwd. We besloten vanmorgen ondanks dat het bleef sneeuwen toch maar de sneeuw van gisteravond en afgelopen nacht op te ruimen. De terrassen waren mooi schoon en ook op de paadjes en in de hondenkooi hebben we sneeuw geruimd. Helaas is er vanavond niet veel meer van te zien en gaan we morgen weer met goed moed opnieuw beginnen :-) Als het zo door gaat moet Rinie komende week ook aan de daken beginnen. In de kranten staan al een paar dagen waarschuwingen dat mensen de daken schoon moeten maken omdat de sneeuw anders te zwaar wordt en er schade aan de daken kan ontstaan. Maar vandaag kon Rinie de rest van de dag verder gaan met de bouw. Franka is nog bezig met de laatste boekingen van 2017 en verwerkt ook elke dag nieuwe reserveringen en soms ook annuleringen.

soloppgang Birkelund kl.09:10  zon op Oisterwijk      08:33 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:05  zon onder Oisterwijk 17:07 uur

19 januar 2018
Vandaag viel er de hele dag een beetje sneeuw en het was de hele dag rond 9 graden onder nul.  De sneeuwval van vandaag is niet zoveel dat we weer moeten gaan scheppen maar de komende dagen wordt er meer sneeuw verwacht dus zal er weer sneeuw geruimd moeten worden :-)
Rinie heeft vandaag bijna de laatste zijkant van de vaskerom dicht kunnen maken. De dagen worden nu langer dus kan Rinie 's middags ook langer werken. Franka heeft vanmorgen de kerstboom opgeruimd. Omdat we weg zijn geweest was daar eerder geen tijd voor. De rest van de dag heeft Franka besteed aan de jaarafsluiting van de boekhouding en het verzamelen van allerlei info over 2017 voor de belastingaangifte.

soloppgang Birkelund kl.09:12  zon op Oisterwijk      08:34 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:03  zon onder Oisterwijk 17:05 uur

18 januar 2018
We zijn weer thuis. Na een leuke, voorspoedige reis met de Color Fantasy zijn we de hele week in Oisterwijk geweest. Gezellige dagen, een feestje, een etentje en weer even bijpraten maakten het tot een fijne weekje vakantie. Dinsdagochtend vertrokken we naar Kiel voor onze thuisreis, via Göteborg, met de Stena Germanica. Ook deze reis verliep voorspoedig. Beide keren was het erg rustig op de veerboten en dat was lekker relaxt. Ondanks het noodweer van dinsdag, dat in Oslo en wijde omgeving voor heel veel sneeuw zorgde, konden we zonder problemen naar huis rijden. De wegen waren overal goed schoongemaakt. Nadat we onderweg nog een hapje gegeten hadden kwamen we iets na 17:00 uur thuis aan. Vanmorgen zijn Rymke en Joost weer naar huis vertrokken. Het vliegtuig vertrek aan het eind van de middag en daarom konden ze zonder vertraging naar Schiphol vliegen. Rinie heeft vanmiddag, waar het nog nodig was, sneeuw geruimd en Franka is begonnen met het bijwerken van de post en de boekhouding. In de afgelopen week zijn er veel reserveringen binnengekomen dus ook die zijn door Franka verwerkt.

soloppgang Birkelund kl.09:14  zon op Oisterwijk      08:35 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:01  zon onder Oisterwijk 17:03 uur

8 januar 2018
Gisteren stormde het 's middags en 's avonds. Bij ons viel het mee want de storm "Cora" ging voor het grootste deel ten noorden van ons voorbij. Na het poetswerk heeft Rinie de bouw dicht gemaakt. Voor een deel tijdelijk met plastic men voor een deel met de platen.
Aan een kant van het gebouw is de deur geplaatst. Vandaag hebben we de koffers ingepakt en een beetje in huis opgeruimd. Vanavond komen Rymke en Joost, de oppassers voor de komende week, aan. Wij vertrekken morgen voor ongeveer 10 dagen naar Nederland.
We varen morgen met ColorLine naar Kiel en gaan op 16 januari met StenaLine weer terug via Kiel naar Göteborg.

soloppgang Birkelund kl.09:29  zon op Oisterwijk      08:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:38  zon onder Oisterwijk 16:48 uur

6 januar 2018
Gisteravond waren er problemen bij de webprovider en konden we het dagboek niet uploaden. De website van pluco kon ook een tijdje niet bekeken worden. Gelukkig waren de problemen na een paar uur opgelost.
Na het poetswerk ging Rinie beginnen met het dichtmaken van de eerste zijwand. Franka heeft in huis gepoetst en verder aan de boekhouding gewerkt. Franka heeft ook een nieuwe voorraad kroketten gedraaid.
Vandaan was het zonnig maar iets kouder dan de afgelopen dagen met tussen -10 en -15 graden. We zien al een klein verschil met de stand van de zon. Nog een week of 4 wachten en dan komt de zon weer over de berg.

soloppgang Birkelund kl.09:31  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:34  zon onder Oisterwijk 16:46 uur

         
    

5 januar 2018
Rinie kon vandaag de laatste balkjes voor het geraamte voor het plafond plaatsen. Later komen er planken onder, met daarop isolatie, om het plafond dicht te maken. Franka heeft de voorraadlijst ingevuld en is zo weer een stukje verder met de jaar- en maandboekhouding. Het weer is een beetje zoals de afgelopen dagen. Rustig winterweer, droog, windstil en rond -10 graden.

soloppgang Birkelund kl.09:32  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:32  zon onder Oisterwijk 16:45 uur

4 januar 2018
Ook vandaag was het een sneeuwdag. Vanmorgen hebben we eerst het poetswerk gedaan en daarna waar het nodig was sneeuw geruimd. Omdat de voorspelling was dat het vandaag nog meer zou sneeuwen besloten we de rest van het schepwerk te bewaren voor morgen. Rinie ging daarna verder met het plafond en schiet lekker op. Franka ging verder met de boekhouding en ook dat schiet goed op. Franka heeft ook beslag voor een nieuwe voorraad kroketten gemaakt. Vandaag werd ook een nieuwe betalingsterminal afgeleverd. Rinie heeft de terminal geïnstalleerd maar helaas werkte de terminal niet meteen. Daar moet nog even voor gebeld worden. Met de nieuwe betalingsterminal kunnen onze gasten ook contactloos en met de chip betalen. Het is niet koud met tussen -4 en -8 graden.

soloppgang Birkelund kl.09:33  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:31  zon onder Oisterwijk 16:43 uur

3 januar 2018
Het heeft een groot deel van de dag gesneeuwd. Eerst grote vlokken en later kleine vlokjes. Alles bij elkaar goed voor ongeveer 10 cm verse sneeuw. Het sneeuwde te hard om buiten te kunnen werken, daarom is Rinie begonnen met het plafond in de vaskerom. Het dak is dicht dus kan Rinie binnen droog werken. Franka heeft vanmorgen in huis gepoetst en is vanmiddag begonnen met de maandboekhouding van desember. Al dit klaar is kan Franka verder met de jaarboekhouding en afsluiting. Franka heeft ook de verschillende schema's die we gebruiken voor de reserveringen enz. voor 2018 al grotendeels klaar. Er komen nu bijna dagelijks reserveringen voor de zomer en ook voor de winter binnen.

soloppgang Birkelund kl.09:34  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:29  zon onder Oisterwijk 16:42 uur

2 januar 2018
We zijn de jaarwisseling goed doorgekomen. 's Avonds sneeuwde het flink en konden we weinig van het vuurwerk zien. Nieuwjaarsdag zijn we begonnen met poetsen en sneeuw ruimen. Er was de afgelopen dagen toch wel weer een centimeter of 20 sneeuw bijgevallen. Ook gisteren heeft het nog een groot deel van de dag gesneeuwd. Geen grote vlokken dus was de "buit" vanmorgen maar een paar centimeter. Gistermiddag hebben we Laika naar haar buitenverblijf gebracht zodat ze alvast een beetje kon wennen. En zoals het ook vorig jaar ging was het geen enkel probleem. Terug in de hondenkooi keek ze even rond en ging daarna in het hondenhok liggen slapen. Ook gisteravond was het geen probleem en liep Laika, of ze nooit in huis was geweest, terug naar de hondenkooi. Wij hebben gistermiddag de voorraad in de kiosk geteld. Rinie heeft ook de nieuwe kassa geïnstalleerd. Bij een test ontdekten we dat er toch het een en ander niet klopte op de kassa. Het verhoogde BTW tarief was niet goed ingevoerd. Het moet 12% zijn en er stond 2% op de kassastrook. In de woorden met een ø kwam in plaats van de ø een soort sterretje te staan. Bij het 0% stond 0%1 op de bon en ook ons adres stond niet op de bon. Fijn geprogrammeerd door het kontorsenter, betaald NOK 800 voor het programmeren :-( Rinie heeft vanmorgen meteen een mailtje gestuurd en toen we om half 11 nog geen antwoord hadden maar even gebeld. Het probleem kon alleen in Ål bij het kontorsenter opgelost worden. Dus gingen we naar Ål en hoopten dat in de tijd dat Franka boodschappen deed de kassa goed geprogrammeerd kon worden. Rinie werd meteen geholpen maar het probleem met de 0%1 was niet eenvoudig. Daar moest voor gebeld worden met Casio en dat kon wel 20 minuten duren. Rinie heeft Franka opgehaald bij de Kiwi want de boodschappen waren al lang gedaan. En weer terug naar de winkel waar nog steeds met Casio gebeld werd. Uiteindelijk waren alle problemen opgelost en konden we met de kassa weer naar huis. Er kon geen sorry af en met een tot ziens vertrokken we weer. Jammer dat het de enige winkel is waar we in de wijde omgeving een kassa kunnen kopen..... Rond half 2 waren we weer thuis. Het was voor Rinie niet meer de moeite om nog te gaan bouwen dus hebben we samen de voorraad die we in huis hebben geteld.

soloppgang Birkelund kl.09:34  zon op Oisterwijk      08:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:27  zon onder Oisterwijk 16:41 uur

Laatst bijgewerkt: 09 jul. 2012  © pluco Berkel-Enschot 2005