Omhoog

Gastenboek

 

Dagboek Birkelund Camping, Hovet i Hallingdal, Noorwegen

31 desember 2017

Wij wensen alle lezers van ons dagboek een gezellige jaarwisseling en voorspoed, geluk en gezondheid in 2018!

soloppgang Birkelund kl.09:35  zon op Oisterwijk      08:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:24  zon onder Oisterwijk 16:39 uur

30 desember 2017
Vanmorgen was het, tot onze verrassing -20 graden. Gisteravond was het niet zo koud dus we hadden dit niet verwacht. Omdat we ook vandaag vertrekkende gasten hadden gingen we eerst poetsen. De temperatuur ging heel langzaam omhoog maar het bleef te koud om buiten te werken. Uiteindelijk was het rond een uur of 3 vanmiddag nog maar 11 graden onder nul maar inmiddels wordt het ook weer kouder en is het nu alweer -14 graden. Door de kou dus maar wat binnenwerk gedaan. Er moesten nog een paar linkjes op de website gezet worden en zo is er altijd wel iets te doen :-)

soloppgang Birkelund kl.09:36  zon op Oisterwijk      08:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:23  zon onder Oisterwijk 16:38 uur

29 desember 2017
De afgelopen dagen hadden we een redelijke bezetting in de hytter. Rinie kon elke dag een paar uur aan het dak werken en dat is nu dicht. Rinie gaat waarschijnlijk morgen beginnen met het dichtmaken van de buitenwanden. Franka is met allerlei klusjes in de boekhouding bezig.
Met Laika gaat het goed. De wonden zijn goed genezen. Laika is nog wel binnen. We wachten nog een paar dagen zodat de haren op de buik nog wat aan kunnen groeien. Het vriest overdag en 's nachts tussen 5 en 10 graden. Gisteren moest de hulpauto van de NAF nog naar de camping komen voor een Duitse camper die sinds afgelopen zondag op de camping staat. De bewoners gingen even tandenpoetsen en bij het weglopen hoorden ze de deuren van de camper op slot klikken. Helaas lagen de sleutels binnen en konden de deuren niet meer open. Het gebeurde rond 9 uur. Ze belden naar de ADAC die dan de NAF weer inschakelt. Ze moesten tot half 1 wachten voor de hulp kwam. Gelukkig kon de deur met het juiste gereedschap snel opengemaakt worden. De Duitsers gaan elke dag kite skiën op de Hardangervidda. Rinie heeft gistermorgen de nieuwe kassa opgehaald. Vandaag kregen, omdat ons contract bij Nets voor de komende 3 jaar vernieuwd moet worden, ook bericht dat we een nieuwe pinautomaat krijgen. De nieuwe pinautomaat is ook voor contactloos betalen. Nets is de verhuurder van pinautomaten en Nets zorgt er ook voor dat de pintransacties op onze bankrekening bijgeschreven worden. Het contract is ook meteen verlengd tot december 2020.

soloppgang Birkelund kl.09:36  zon op Oisterwijk      08:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:22  zon onder Oisterwijk 16:37 uur

27 desember 2017
Vanmorgen was het droog. Het is niet koud, rond nul graden. Na het vertrek van een aantal gasten hebben we snel bij de Kiwi in Hagafoss boodschappen gedaan. Na de boodschappen zijn we gaan poetsen en sneeuw ruimen. Er is de afgelopen dagen ongeveer 40-50 cm sneeuw gevallen en Rinie heeft  waar het nodig was sneeuw geruimd maar vandaag moesten we de terrassen leegmaken en ook de kleine paden naar het sanitairgebouw en de hytter schoon maken. Vandaag hebben we de 4 persoons hytter verhuurd en daar hadden we de afgelopen dagen niet veel sneeuw geruimd. De bulldozer was vanmorgen al vroeg geweest dus de bergen sneeuw zijn nog een beetje groter geworden.

soloppgang Birkelund kl.09:36  zon op Oisterwijk      08:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:19  zon onder Oisterwijk 16:35 uur

26 desember 2017
Afgelopen nacht en vandaag viel er een dik pak verse sneeuw! Vanmorgen rond 7 uur kwam de overbuurman eerst met de bulldozer sneeuw ruimen en om 12 uur nog een keer met de sneeuwfrees.
De bulldozer maakt mooie bergen sneeuw op de camping. Het heeft tot aan het eind van de middag gesneeuwd. Het is even droog geweest maar inmiddels sneeuwt het weer. Veel wegen zijn afgesloten of er wordt in kolonne gereden.
We zijn de kerstdagen goed doorgekomen. Gisteren hebben we genoten van een lekkere kaasfondue en vandaag hebben we een varkenshaasje met pepersaus, aardappelbolletjes en verschillende groenten gegeten.

soloppgang Birkelund kl.09:36  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:18  zon onder Oisterwijk 16:35 uur


 

24 desember 2017

Wij wensen alle lezers van ons dagboek fijne kerstdagen.

soloppgang Birkelund kl.09:36  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:17  zon onder Oisterwijk 16:33 uur

         

22 desember 2017
Afgelopen nacht stormde het stevig. Ook overdag bleef het stormen. Nu lijkt het iets rustiger te worden. De voorspelde regen/sneeuw viel bij ons gelukkig niet, wel was het de hele dag 3 graden boven nul. Vanmorgen waren de meeste wegen over de bergen afgesloten. Vanmiddag werd er op onze weg kolonne gereden en de weg over Hemsedal was open. De weg over de Hardangervidda gaat misschien morgen weer open. Rinie heeft vandaag de laatste planken aan de ene kant van het dak gespijkerd. Het dak is aan de kant waar de wind meestal op staat nu dicht. De elektriciteit voor de antennes van de WIFI is ook verlegd naar het dak van het grote sanitairgebouw. De weersvoorspelling voor morgen beloofd ook weer heel veel regen dus wachten we maar af of het morgen buitenwerkweer is :-) Franka is bezig met de wijzigingen die in de boekhouding gedaan moeten worden. Vandaag kwamen voor de eerste keer de broodjes die we bij Gol Bakeri besteld hebben aan. Het zijn mooie ronde witte en bruine broodjes in precies het formaat dat we graag willen. Binnenkort gaan we deze broodjes eerst zelf maar eens proeven :-)

soloppgang Birkelund kl.09:35  zon op Oisterwijk      08:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:15  zon onder Oisterwijk 16:32 uur

21 desember 2017
Vandaag is de kortste dag. De winterzonnewende is vandaag om kl.17:28. Vanaf nu gaan we weer naar lichtere tijden. Afgelopen nacht vroor het een paar graden en vandaag was het een paar graden boven nul. Met de warmte is het  vanmorgen gaan stormen. Op de weg over de Hardangervidda was het vanmorgen al kolonne rijden en inmiddels is de weg voor personenauto's afgesloten en is het kolonne voor vrachtauto's. Bij ons is het sinds vanavond ook kolonne rijden. De voorspellingen tot zondag zijn niet goed. Storm en veel sneeuw en/of regen en dus vorst en dooi. Vanaf zondag gaat het langzaam beter weer worden. Rinie is vandaag begonnen met het dichtmaken van het dak. Franka heeft allerlei kleine klusjes gedaan.

soloppgang Birkelund kl.09:35  zon op Oisterwijk      08:42 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:15  zon onder Oisterwijk 16:31 uur

              

20 desember 2017
Vandaag werd het ook bij ons warmer en kwam de temperatuur even boven nul graden uit. Nu vriest het weer 2 graden. Wij vinden het niet erg want zo blijft ons veel viezigheid en gladheid bespaard. Er ligt nog een mooi laagje sneeuw van ongeveer 30-40 cm op de camping en in de bergen en op de pistes zijn de sneeuwcondities ook goed. De kans op een witte kerst is in onze omgeving wel bijna zeker :-) Rinie heeft vandaag de laatste balken voor het dak geplaatst en kan morgen gaan beginnen met het dichttimmeren van het dak. Franka heeft de boekhouding bijgewerkt en nog een paar kleine dingetjes uitgezocht die voor het eind van het jaar gedaan moeten zijn. In de boekhouding moeten een aantal wijzigingen gedaan worden en dat is gemakkelijk als het voor het nieuwe jaar begint klaar is. 

soloppgang Birkelund kl.09:34  zon op Oisterwijk      08:42 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:14  zon onder Oisterwijk 16:31 uur

19 desember 2017
Vanmorgen hebben we in Geilo boodschappen gedaan.  Toen we thuis vertrokken n vroor het 4 graden maar in Geilo was het 4 graden boven nul. Gelukkig waren we niet zo vroeg want, lazen we later in de krant, 's morgens rond 8 uur was het op de 7 naar Geilo spiegelglad geweest. Er werd door de strooiploegen extra gestrooid met steentjes. We hadden de strooiauto ook thuis al langs zien komen maar bij ons was er niet veel aan de hand. Op de auto zat wel een dikke laag ijs en het was hard werken om er die af te krijgen, maar op de weg was ijs te zien. Op de 7, op weg naar Kvisla, stond wel een grote sleepwagen voor vrachtauto's en bijna boven aan de berg stond een vrachtauto met oplegger vast in de sneeuw in de berm.  We moesten even naar de bouwmarkt voor en aantal nieuwe douchekoppen. Op een of andere manier is, we denken vorige week, het binnenwerk van een douchekop verdwenen. Rinie ontdekte dit toen hij de douche schoongemaakt had en nog even na wilde sproeien. Er kwam 1 hele dikke straal water uit en toen Rinie de douchekop openmaakte zag hij dat het binnenwerk er uit was. Vreemd, we zeggen altijd als er iets verdwijnt dat iemand dat waarschijnlijk nodig heeft gehad? Van de bouwmarkt naar de Europris voor nieuwe zeepbakjes voor de in de douches. De oude bakjes hangen er alweer veel jaren in en beginnen een beetje te roesten. Als laatste gingen we naar de Spar voor de boodschappen. Op de terugweg zagen we dat er op de 7 ook met warm zand gestrooid was en het dooide daar nog steeds. Het was mooi om te zien dat we in het dal last hebben van inversie (
In Geilo was het plus 4 graden en toen we in Hagafoss bij de afslag naar huis aankwamen vroor het 3 graden. Geilo ligt ongeveer 800 meter hoog en Hagafoss 550 meter hoog. Rond half 1 waren we weer thuis. Ook de rest van de dag bleef het een paar graden vriezen. Rinie heeft vanmiddag waar dat op de camping nog nodig was sneeuw gefreesd. We hebben de laatste weken geen sneeuw meer geruimd. Eerst omdat de sneeuwfrees kapot was en later omdat het af en toe dooide en we niet veel gasten hadden. Nu is het overal schoon en begaanbaar. Rinie heeft de camper ook nog een stukje verzet zodat we volgende week ook plaats hebben voor als er eventueel caravans/campers komen. 

soloppgang Birkelund kl.09:34  zon op Oisterwijk      08:41 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:14  zon onder Oisterwijk 16:31 uur

18 desember 2017
Gisteren was het een koude dag; -18 graden en later op de avond iets warmer met -9 graden. Vanmorgen was het ook nog -9 graden maar na een paar uur was de temperatuur tot rond 0 graden gestegen. Er komt warme lucht aan en de komende dagen wordt het een graadje of 5 in de plus. Dit duurt dan 1 of 2 dagen en dan gaat het weer vriezen. Zoals het er nu uitziet gaan we, zoals we gewend zijn, ook dit jaar een witte kerst beleven :-) Rinie heeft vandaag buiten kunnen werken en schiet goed op  met de bouw. De koude dagen zijn weer even voorbij dus kan Rinie goed doorwerken. De dagen zijn wel kort maar als het niet zo koud is kan er langer achter elkaar buiten gewerkt worden. Franka houd Laika gezelschap en is met allerlei kleine klusjes rond de boekhouding bezig. In 2018 gaan we in de boekhouding een aantal boekingen enz. anders doen en daar moet het een en ander voor veranderd worden. De eekhoorn komt elke morgen even eten en daarna zien we de eekhoorn over de camping springen en achter op de camping tussen de bomen verdwijnen. Laika moet elke dag even laten horen dat ze aan de andere kan van het glas staat!

soloppgang Birkelund kl.09:33  zon op Oisterwijk      08:41 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:14  zon onder Oisterwijk 16:30 uur

16 desember 2017

soloppgang Birkelund kl.09:31  zon op Oisterwijk      08:39 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:14  zon onder Oisterwijk 16:30 uur

15 desember 2017
Het was opnieuw koud vandaag met de hele dag rond -13 graden. Nu wordt het kouder en is het -15 graden. Ondanks de kou ging Rinie vandaag verder met bouwen. Hoe eerder het gebouwtje dicht is hoe beter, dan kan er een kachel in en wordt het werken een stuk aangenamer :-)
Franka heeft vandaag de kerstkaart voor 2017 gemaakt. Morgen nog even van de kaarten die met de post verstuurd worden een ansichtkaart maken en dan kan alles verstuurd worden. Franka heeft vandaag postzegels en wandelkaarten besteld om de voorraad een beetje aan te vullen.  De eekhoorn komt elke morgen eten. Laika kan er niet aan wennen en doet elke morgen een nieuwe poging om het beestje weg te jagen. Het is dat een eekhoorn niet kan zwaaien en, voor ons zichtbaar, kan lachen........  dat zouden toch mooie plaatjes kunnen zijn. Laika gaat dan tussen de kerstboom en de stoel staan want dan kan ze de eekhoorn het beste zien. We hebben de stoel een beetje opgeschoven zodat er iets meer ruimte is want het blijft een beetje eng als Laika met de kap op zo dicht bij de kerstboom staat. Verder loopt ze voorzichtig langs de kerstboom maar steekt ook af en toe haar neus er in. Vorig jaar is er maar 1 kerstbal gesneuveld en we gaan er van uit dat het ook dit jaar goed komt.

soloppgang Birkelund kl.09:30  zon op Oisterwijk      08:38 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:14  zon onder Oisterwijk 16:29 uur

14 desember 2017
Vandaag was het met een graadje of 6-7 onder nul niet zo koud meer. Rinie heeft vandaag het hout bij de bouwmarkt in Geilo opgehaald. En oh wat zijn we blij met onze aanhanger die ook vandaag weer heel goed van pas kwam. Franka heeft het poetswerk in het sanitairgebouw en in de hytte gedaan. Na het poetswerk heeft Franka de kerstboom verder aangekleed en daarna in huis gepoetst. Rinie heeft het opgehaalde hout bij de bouw neergelegden ook de levering van gisteren is naar de achterkant van het kleine sanitairgebouw verplaatst. Met Laika gaat het goed. Laika blijft, ook dankzij de kap, goed van de wonden af. De broodjes die we afgelopen dinsdag besteld hebben zijn vanmiddag afgeleverd. Het zijn piepkleine witte en bruine broodjes. Vele te klein om voor kr. 5 of kr. 6 te verkopen. We eten deze broodjes zelf op en Franka gaat volgende week broodjes bestellen bij Gol Bakeri dan kunnen we bekijken of dat goede broodjes zijn om te verkopen. Franka heeft vandaag een nieuwe kassa besteld. Op 1 januari gaat de btw op een overnachting met 2% omhoog en daar moet de kassa opnieuw voor geprogrammeerd worden. We kunnen dit niet zelf en moeten daar dus voor betalen. Omdat er op 1 januari 2019 een nieuwe wet gaat gelden waarin een aantal eisen aan een kassa gesteld worden moeten we dan een nieuwe kassa kopen omdat onze kassa, die pas 2 jaar oud is, niet aan deze eisen voldoet. Om 1 keer de kosten van programmeren uit te sparen hebben we besloten om nu alvast een nieuwe kassa, die aan de nieuwe wet voldoet, te kopen. We kunnen de kassa op 1 januari meteen gaan gebruiken met het goede btw percentage erin. Er is veel ophef geweest over de btw verhoging want in 2015 is diezelfde btw ook met 2% verhoogd. Het gaat niet alleen over de btw op een overnachting (in een hotel, in een hytte, op een camping) maar ook over de btw op een buskaartje, treinkaartje, bioscoopkaartje, een kaartje voor de skiliften, voor pretparken enz. Het toerisme wordt gestraft vind iedereen terwijl in de meeste van dit soort bedrijven relatief weinig winst gemaakt wordt. De btw verhoging komt redelijk plotseling op een moment waarop iedereen zijn prijzen voor volgend jaar al vast heeft staan en er al veel seizoenkaarten voor de skiliften verkocht zijn. De prijs omhoog doen is dan niet zo simpel meer. Het is ook kortzichtig want we kunnen alleen de prijzen omhoog doen om de btw verhoging op te vangen en dat is niet goed voor het toerisme. De overheid haalt met de btw verhoging ongeveer 700 miljoen kronen binnen.

soloppgang Birkelund kl.09:29  zon op Oisterwijk      08:38 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:14  zon onder Oisterwijk 16:29 uur

13 desember 2017
Het bleef gisteravond koud maar vannacht ging de temperatuur iets omhoog en vanmorgen was het -12 graden. Het was de hele dag tussen -10 en -12 graden. Vanmorgen werden de deur en de tegelplaten voor de vaskerom afgeleverd. Helaas was er bij de bouwmarkt iets mis gegaan en was men vergeten om het hout dat Rinie besteld had ook te leveren. Eigenlijk zou het hout maandag geleverd worden en de deur en tegelplaten vandaag. Maandag werd er niets geleverd dus wij dachten dat de complete bestelling van vandaag geleverd zou worden. Jammer, maar niets aan te doen. Rinie gaat het hout morgen zelf met de aanhanger ophalen. We moesten vanmiddag om 12.45 uur bij de dierenarts in Ål zijn. Bij de dierenarts konden we meteen naar binnen en kon Laika onderzocht worden en daarna werden de hechtingen uit de 2 wonden gehaald. De wordne zien er prima uit maar Laika moet nog wel een paar dagen de kap ophouden. Het pak kan in de was want dat is niet meer nodig. We denken dat we Laika nog een week binnenhouden met de kap op zodat er geen infectie kan ontstaan. Omdat we in Ål waren hebben we daar bij de Kiwi boodschappen gedaan. Het was aan het eind van de ochtend gaan sneeuwen en het is nu weer droog maar de hoeveelheden vielen mee. In totaal is er ongeveer 5 centimeter sneeuw gevallen. De sneeuw was welkom want de ijslaag is nu weer bedekt met een dun laagje sneeuw en dat maakt het minder glad. Vanmiddag zijn we begonnen met het neerzetten van de kerstboom. De boom staat maar moet morgen nog versierd worden. Van de bakker in Gol kregen we vanmorgen een mailtje over de broodjes. We kunnen daar elke week witte en bruine broodjes bestellen die dan op vrijdag geleverd worden. De broodjes zijn inkoop goedkoper dan bij de groothandel dus dat is interessant. Als we weer broodjes nodig hebben gaan we ze bij de bakker in Gol bestellen en kunnen we zien wat voor soort broodjes het zijn en natuurlijk ook proeven of ze lekker zijn.

soloppgang Birkelund kl.09:28  zon op Oisterwijk      08:37 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:14  zon onder Oisterwijk 16:29 uur

12 desember 2017
Vanmorgen vroor het 20 graden en het is de hele dag rond -20 graden geweest. Te koud om buiten te werken. Het weer zit de laatste weken niet echt mee om buiten te werken. We hopen dat het de komende dagen minder koud wordt zodat Rinie verder kan bouwen zodat het hele gebouw zo snel mogelijk dicht is. Er is nog genoeg ander werk maar dat heeft geen haast. Vanmiddag heeft Rinie de herenkant van het kleine sanitairgebouw een goede schoonmaakbeurt gegeven. Franka is nog maar eens met de groothandel aan het mailen geweest over de broodjes. We hebben nu witte en bruine broodjes besteld die we nog niet eerder hebben gehad en die ons door de groothandel zijn aangeraden. Wij vonden de broodjes eigenlijk te duur maar we gaan eerst maar eens kijken wat voor broodjes het zijn. De rest van de middag heeft Franka geprobeerd om de camping op een nieuwe website te zetten. Helaas is het niet gelukt dus morgen nog maar eens kijken en anders even mailen. Franka heeft ook kaartjes besteld voor onze korte vakantie naar Nederland in januari. We gaan met de auto en hebben voor de heenweg kaartjes voor de boot van Oslo naar Kiel besteld en op de terugweg gaan we met de boot van Kiel naar Göteborg. Het was even puzzelen want in deze periode varen de veerboten niet dagelijks. We hebben ook oppas gevonden voor Laika en ons huis dus dat is ook fijn geregeld.

soloppgang Birkelund kl.09:26  zon op Oisterwijk      08:36 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:14  zon onder Oisterwijk 16:29 uur

11 desember 2017
Vanmorgen was de eekhoorn al vroeg present. Laika vind het nog steeds erg interessant maar ook erg vervelend dat ze er niet bij kan. Ondanks dat het ook vandaag niet echt warm was met tussen -10 en -15 graden ging Rinie toch buiten aan het werk. Met een extra pauze om op te warmen kan het. Franka heeft de boekhouding verder bijgewerkt. Franka is ook nog steeds op zoek naar broodjes die we voor een redelijk prijs kunnen verkopen. De broodjes die we afgelopen zomer hadden kunnen we niet meer bij de groothandel bestellen omdat ze uit het assortiment zijn. De bruine broodjes konden we in november al niet meer bestellen en toen Franka vandaag de witte broodjes ging bestellen kwam er al snel een mailtje dat ook deze broodjes bij de groothandel uit het assortiment zijn. In het mailtje stond geen alternatief dus daar heeft Franka eerst maar voor gemaild met de groothandel. Voor de bruine broodjes hebben we een alternatief maar die zijn duurder en dan moet de prijs voor de verkoop ook omhoog. We zijn inmiddels al zover dat we in 2018 dan maar iets meer voor een broodje gaan vragen. Het is vervelend dat we een paar keer per jaar op zoek moeten naar andere broodjes. Franka heeft vanmiddag ook nog een mailtje gestuurd naar Gol Bakeri met de vraag of we daar misschien broodjes kunnen bestellen die we zelf af kunnen bakken. Deze bakker komt elke dag langs de camping om brood bij de Coop te bezorgen. Misschien dat we daar broodjes in een grote hoeveelheid per keer kunnen bestellen die dan 1x in de week bij ons afgeleverd worden. De bakker komt 's morgens tussen 9 uur en half 10 bij ons langs en dat is voor onze gasten te laat. Als er 1x in de week een flink aantal broodjes geleverd kan worden die we kunnen afbakken maakt het niet uit op welk tijdstip die broodjes komen.

soloppgang Birkelund kl.09:25  zon op Oisterwijk      08:35 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:15  zon onder Oisterwijk 16:29 uur

10 desember 2017
Gisteren werd het eindelijk rustig en ging de storm liggen. Het was overdag rond 0 graden en 's avonds vroor het 10 graden. Na het poetswerk heeft Rinie nog even buiten gewerkt maar het waaide nog te hard. Door de dooi en vorst is het plaatselijk ook erg glad op de camping. Zeker op de plekken waar de wind de sneeuw heeft weggeblazen ligt er een mooie ijslaag. Franka is na het poetswerk in de hytte begonnen met het bijwerken van de boekhouding. Vanmorgen was het -16 graden en het is door de dag iets warmer geworden maar het vriest nu toch weer 16 graden. Vandaag hebben we vanmorgen ook eerst het poetswerk gedaan en verder niet veel. Vanmiddag zag Rinie een eekhoorn op het terras voor de schuifpui zitten. De eekhoorn zat lekker zonnebloempitten op te peuzelen. Grappig want na de eerste ontmoeting met Laika, die aan de andere kant van de schuifpui helemaal gek werd, was de eekhoorn niet bang meer van Laika en haar geblaf en bleef lekker voor de deur zitten. Af en toe verdween de eekhoorn even via de balustrade naar een boom en kwam dan later weer terug. De vogeltjes vlogen ook vrolijk rond dus het was een gezellig boel op ons terras. We hebben dit jaar, behalve de vogels die we altijd in de winter zien, voor het eerst een barmsijs en een boomklever bij onze voederbakjes gezien. Franka heeft vanmiddag de nieuwsbrief verstuurd.

soloppgang Birkelund kl.09:23  zon op Oisterwijk      08:34 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:15  zon onder Oisterwijk 16:29 uur

             

8 desember 2017
Na de storm van afgelopen nacht bleef het ook vandaag nog stevig stormen. Het is de hele dag boven nul graden geweest en droog. Vanmorgen heeft Rinie de dierenarts gebeld om een afspraak te maken voor Laika. Laika was donderdagmorgen heel erg rustig en ze sjokte, alleen om te eten of uitgelaten te worden, door het huis. Dat zijn we niet gewend want Laika kan alleen maar hard/snel lopen :-) We wisten niet wat er aan de hand was dus voor de zekerheid maar even een bezoekje aan de dierenarts brengen. We kregen dinsdag een mailtje van de dierenarts die vroeg hoe het met Laika ging. Franka mailde terug dat het prima ging maar dat Laika wel veel, door het pakje, aan de wonden likte en dat de kap ook niet veel hielp want Laika kon zich in zo'n bocht wringen dat ze buiten de kap toch aan haar buik kon likken. De dierarts mailde woensdag terug dat dat niet goed was en dat we zelf eventueel konden kijken of de wonden er oké uitzagen en anders even langs moesten komen. We hebben met veel moeite het pakje een stuk uit kunnen doen om de wonden te bekijken. Wij vonden dat beide wonden er goed uitzagen. Het viel ons wel op dat van een wond het verband af was en dat we dat niet gevonden hadden. Van de andere wond was het verband er al na 1 dag af en dat vond Franka 's morgens op de bank. De vraag was dus waar is het verband gebleven. We dachten dat het misschien 's avonds buiten uit het pak was gevallen of dat Laika het verband had opgegeten. Laika bleef wel goed eten en drinken dus dat vonden we ook raar. Rinie kon vanmiddag om kwart over 2 bij de dierenarts terecht. Toen Rinie vroeg in de middag de poep van Laika van gisteravond laat op ging ruimen zag Rinie dat het verband in de poep zat. Dus toch opgegeten. Laika was inmiddels ook weer redelijk opgeknapt en snelde weer door het huis. We twijfelden of de we afspraak af zouden zeggen maar besloten toch om voor de zekerheid maar te gaan. Anders liepen we het risico dat we in het weekend naar een vervangende dierenarts moesten en dat kan in Ål, Geilo maar ook in Hemsedal zijn. Bij de dierenarts vertelde Rinie het verhaal over het verbandje en de dierenarts moest er hartelijk om lachen. Typisch een husky, zei ze, die eten alles op wat ze tegenkomen :-) Na een kort onderzoek bleek dat Laika kerngezond is en het bijna zeker het verband is geweest was gisteren dwars zat. Laika kreeg wel een grotere kap zodat ze niet meer bij de wonden kan. Woensdag moeten we weer terug om de hechtingen eruit te laten halen. Franka heeft de nieuwsbrief vandaag gemaakt.

soloppgang Birkelund kl.09:20  zon op Oisterwijk      08:31 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:17  zon onder Oisterwijk 16:30 uur

7 desember 2017
Vanmorgen vroor het maar dat veranderde snel naar pluss graden met regen. Rinie heeft nog even buiten gewerkt maar het regende te hard om prettig buiten te werken. Het gereedschap werd ook nat dus is Rinie na een paar uur gestopt. Vanmiddag ging het ook stormen en steeg de temperatuur naar +5 graden. Er is al veel sneeuw gesmolten maar volgens de voorspelling valt er morgen weer nieuwe sneeuw. Diezelfde voorspelling geeft een volle storm aan de kust aan met de naam Aina. Vandaag waren er op veel plaatsen aan de kust al aardverschuivingen die huizen en een schuur meenamen. De aardverschuivingen zijn ontstaan door de vele regen en ook en beetje dooi van de afgelopen dagen. De waarschuwingen voor de storm worden ook serieuzer omdat het een westerstorm is die pal op de kust staat. De golven kunnen tot meer dan 11 meter hoog zijn en de waterstand gaat ook stijgen. Rond Bergen wordt afgeraden om met de auto op pad te gaan omdat de wegen gemakkelijk onder kunnen lopen. Het stormt nu vooral tussen Stavanger en iets ten noorden van Bergen maar de storm trekt morgen verder langs de kust naar het noorden.  Vanaf morgen gaat het bij ons weer vriezen en wordt de wind minder.

soloppgang Birkelund kl.09:19  zon op Oisterwijk      08:30 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:17  zon onder Oisterwijk 16:30 uur

6 desember 2017
Gisteravond hebben we het sinterklaas pakket uitgepakt. Leuke, lekkere en nuttige cadeautjes kregen we van Sint en Piet. We hebben de afgelopen dagen geluk gehad met het weer. De vele centimeters regen en /of sneeuw zijn niet bij ons gevallen. Storm hebben we wel gehad maar daar hadden we geen last van. Afgelopen nacht is er 5 cm hele zware, natte sneeuw gevallen en dat was het. Vandaag heeft het de hele dag 2 graden gevroren. Morgen vrijdag gaan we waarschijnlijk weer dik in de plussgraden komen met regen/sneeuw en daarna wordt het weer gewoon winter met dag en nacht vorst. Ook gisteravond stonden de herten weer in de wei en vanmorgen liep er ineens een grote eland bij Rinie langs de bouw. De eland kwam van ons schuurtje naar het veld achter de hytter gelopen, liep naar de laatste hytte en verdween daar naar de wei van de buurman en verder weg tussen de bomen. Jammer dat de eland Rinie ook zag dus geen foto :-) De bouw schiet goed op. Rinie is met het dak bezig. Morgen gaan we nieuwe foto's maken. Franka heeft foto's voor de nieuwsbrief uitgezocht en is met de nieuwsbrief begonnen. 

soloppgang Birkelund kl.09:17  zon op Oisterwijk      08:29 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:18  zon onder Oisterwijk 16:30 uur

5 desember 2017
Sinds eergisteren staan er elke avond herten in de wei naast de camping of aan de overkant van de weg. Met de grote maan en omdat de herten ook wegliepen konden we zien dat het herten waren. Er staan er elke keer een stuk of tien. Gisteren kon Rinie ook weer goed opschieten met de bouw. Het vroor 5 graden maar het was droog. Voor vandaag werd er de hele dag regen voorspeld maar bij ons bleef het droog met 5 graden in de plus. De sneeuw smelt mooi van de daken dus is het de komende dagen in ieder geval niet nodig om de sneeuw eraf te scheppen. Ook op de camping smelt de sneeuw. Morgen dooit het ook nog en staat er ook weer regen in de voorspelling. Gelukkig lag er een flink pak sneeuw en staat er voor donderdag weer sneeuw in de voorspelling. Vanmorgen hebben we in Hagafoss boodschappen gedaan. Daarna kon Rinie weer verder met bouwen. De dagen zijn kort dus tegen half 4 moet Rinie stoppen omdat het dan bijna donker is. Franka heeft de maandboekhouding van november klaar en begint morgen met het maken van een nieuwsbrief. Met Laika gaat het goed. Dadelijk gaan we het sinterklaaspakket dat we vorige week met de post kregen uitpakken.

soloppgang Birkelund kl.09:15  zon op Oisterwijk      08:28 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:19  zon onder Oisterwijk 16:31 uur

3 desember 2017
Het dooide ook vandaag nog maar nu vriest het weer 2 graden. De komende week blijft het vriezen en dooien, sneeuwen en regenen. Gisteren en vandaag heeft Rinie lekker door kunnen werken. Niet te koud en droog weer zijn prettige omstandigheden om buiten te werken :-)
Franka houdt Laika gezelschap en is begonnen met de maandboekhouding van november. Gisteravond stonden in het weiland aan de rechterkant naast de camping ongeveer 10 herten of elanden. Omdat het donker was konden we niet goed zien wat er stond maar we denken dat het herten waren. We konden ook niet te dichtbij komen want dan moesten we door een halve meter sneeuw of over de weg en liepen de beestjes weg. Er stopten verschillende auto's op de weg om te kijken. Vanavond maar weer eens kijken of ze er weer staan.

soloppgang Birkelund kl.09:11  zon op Oisterwijk      08:25 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:21  zon onder Oisterwijk 16:32 uur

              
 

2 desember 2017
En vanmorgen was het inderdaad +4 graden toen we wakker werden. Na een paar uur pluss graden stroomde het water overal van de daken. Gelukkig ligt er veel sneeuw dus dat zal wel blijven liggen. Van de daken mag best wel een pak sneeuw smelten dan is het niet nodig om de sneeuw er straks zelf af te scheppen. Ook de sneeuw op de terrassen smelt er lekker af, dat scheelt weer een paar uur scheppen.  Ook nu dooit het nog maar komende nacht gaat het weer vriezen. RInie kon vandaag de hele dag verder bouwen. Franka is de hele dag bij Laika, die als een hondje achter Franka aan loopt :-) Behalve stofzuigen kan Franka weinig meer doen dan een boekje lezen op de bank met Laika aan haar voeten. Dat was vorig jaar na de operatie eigenlijk hetzelfde alleen kwam het toen beter uit omdat het vlak voor de kerstdagen was en we in die periode toch niet veel doen.

soloppgang Birkelund kl.09:09  zon op Oisterwijk      08:24 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:23  zon onder Oisterwijk 16:32 uur

1 desember 2017
Het was koud vandaag met temperaturen tussen -18 graden en -15 graden. Nu gaat heel langzaam de temperatuur iets omhoog en dat moet ook want volgens de weersvoorspelling moet het morgenmiddag +4 graden worden. Rinie kon vandaag de nieuwe schijf voor in de sneeuwfrees ophalen en Rinie heeft de schijf meteen gemonteerd en de sneeuwfrees weer in elkaar gezet. Franka heeft verschillende mailtjes beantwoord en gestuurd en een klein stukje van de boekhouding gedaan. Met Laika gaat het steeds beter en dat betekend dat er ook steeds meer aandacht aan Laika besteed moet worden. Laika is het natuurlijk ook niet gewend om de hele dag in huis te zijn. Niet erg maar we moeten we wel weer even aan wennen. Laika ligt en zit het liefst waar wij ook zijn dus dat is niet altijd handig. We moeten Laika toch wel een beetje in de gaten houden want we hebben ontdekt dat Laika met de kap op ook bij de wond kan komen. Daar zit het stofje van het pakje nog wel overheen maar likken is natuurlijk niet goed want dan wordt de stof nat en kan de wond ook vies worden.

soloppgang Birkelund kl.09:07  zon op Oisterwijk      08:23 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:24  zon onder Oisterwijk 16:33 uur

30 november 2017
Gisteravond daalde de temperatuur nog naar -22 graden maar vanmorgen was het alweer warmer met maar -10 graden. Overdag ging de temperatuur naar -6 graden en dat is het nu nog steeds. Vanmorgen heeft het nog een paar uur licht gesneeuwd maar vanmiddag werd het droog en kon Rinie weer buiten gaan werken. Het frame waar straks de isolatie tussen komt is weer een stukje verder. Met Laika gaat het goed. Afgelopen nacht heeft ze lekker op de bank geslapen :-) Dat hadden we al verwacht dus we hadden een foulard over de bank gelegd maar die was er vanmorgen verhuisd naar een piepklein stukje van de bank. Het stofje van de bank ligt blijkbaar lekkerder dan het stofje van de foulard. Af en toe hoorden we nog een zielig piepje maar vanmorgen was ze weer helemaal fit. Laika krijgt nog een paar dagen pijnstillers maar lijkt dat niet echt nodig te hebben. De verbandjes die om beide poten zaten hebben we er vanmorgen afgehaald. Het verband dat op haar buik zat is er vanavond afgevallen en daarom is het goed dat ze het pakje aanheeft. 's Nachts en als ze alleen is doen we Laika ook een kap om want dan kan ze niet aan de wond op haar buik komen. Stofzuigen wordt de komende weken een dagelijkse bezigheid want Laika verliest veel haren, maar helaas niet haar wilde :-)

soloppgang Birkelund kl.09:05  zon op Oisterwijk      08:22 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:25  zon onder Oisterwijk 16:34 uur

    

29 november 2017
Het was vanmorgen -16 graden en het werd overdag steeds kouder en nu is het -20 graden. Rinie vertrok vanmorgen rond half tien naar Ål om Laika naar de dierenarts te brengen voor de operatie. Laika heeft 2 vetbultjes op haar buik die weggehaald moeten worden. Toen Rinie terug was heeft Franka de hytte, die we afgelopen nacht verhuurd hadden, gecontroleerd. Daarna zijn we sneeuw gaan ruimen. Toen we de 5 terrassen van de 2 persoons hytter klaar hadden zijn we koffie/thee gaan drinken omdat we even op moesten warmen. Omdat het tijdens het koffie drinken steeds kouder werd besloten we om vandaag verder niet veel buiten te gaan doen. Rinie heeft de vloer van de bouw nog snel even schoongeschept. De rest doen we morgen of overmorgen als het minder koud is. We zien aan de sneeuw op de bomen dat er meer vocht in de lucht zit dan afgelopen week en daarom voelt het ook kouder aan. Vanmiddag werden we gebeld door Stine, de verkoopmedewerker waar we vorige week contact mee hebben gehad over de koop van de wasmachine en wasdroger. Ze was in Ål en vroeg of het uitkwam als ze even langskwam. Prima, we waren thuis. Na een half uurtje was Stine al bij ons. Met een kop koffie en thee hebben we de mogelijkheden nog eens besproken en meteen de wasmachine en wasdroger besteld. We kunnen gebruik maken van de aanbieding met 30% korting die geldig is tot 31 desember. Het is geen probleem dat de wasmachine en droger pas volgend jaar in februari/maart geleverd kan worden. Om half 4 vertrok Rinie weer naar Ål om Laika op te halen. Alles was goed gegaan. De dierenarts is elke keer weer verbaasd over hoe fit Laika met haar 10 1/2 jaar is. Vertel ons niks nieuws, wij weten er alles van :-) Laika was gelukkig beter wakker van vorig jaar na de operatie op haar rug en kon al rond lopen. Laika heeft een soort pakje aan zodat ze niet bij haar buik kan. Als ze alleen is moet ze ook nog een kap op. Verder vandaag en voor komende nacht 2 pilletjes morfine en de komende 4 dagen elke dag een pil met antibiotica. Over 2 weken mogen de hechtingen er uit en zolang moet Laika in ieder geval binnen blijven.

soloppgang Birkelund kl.09:03  zon op Oisterwijk      08:20 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:27  zon onder Oisterwijk 16:34 uur

    

28 november 2017
Gisteravond ging de temperatuur al omhoog en vanmorgen was het nog maar -7 graden. Het werd nog een beetje warmer tot -5 graden maar het ging wel sneeuwen, de hele dag tot een uur of 6 vanavond. Er is vandaag ongeveer 25-25 cm verse sneeuw gevallen. Vanmorgen hebben we bij de Kiwi boodschappen gedaan. Op de terugweg heeft Rinie de camper bij de traktorservice opgehaald. Rinie heeft de camper weer op de camping staan. Als er morgen weer sneeuw gefreesd is kan de camper nog een stukje verder gezet worden zodat er eventueel ook nog campers of caravan bij kunnen staan. Omdat het bleef sneeuwen was het geen dag om buiten te werken. Rinie heeft een paar wijzigingen op de website gedaan en Franka heeft, nadat we een offerte voor de banner hadden ontvangen, de banner besteld bij DVC in Dokkum. De banner wordt door DVC rechtstreeks naar Ron gestuurd, die de nieuwe banner dan in 20148 op de beurzen kan gebruiken. Ook vandaag kwamen er 2 reserveringen binnen dus ook die mailtjes zijn weer beantwoord.

soloppgang Birkelund kl.09:01  zon op Oisterwijk      08:18 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:28  zon onder Oisterwijk 16:35 uur

27 november 2017
Vanmorgen was het -17 graden en mooi helder weer. In de loop van de dag werd het warmer en nu vriest het nog 9 graden. Vanmorgen is Rinie eerst met een belangrijk onderdeel van de sneeuwfrees naar de traktorservice geweest. Het is de ronddraaiende schijf die de sneeuw "oppakt".
Van deze schijf is een stuk afgebroken. Dit gebeurde vorige week toen Rinie in de tuin een deurklink meefreesde :-) Op een of andere manier is de deurklink van de poort naar de sauna afgebroken of losgegaan en van het slot gevallen. Rinie had dit niet gezien en heeft tijdens het fresen de klink geraakt. Korte tijd later deed de sneeuwfrees het niet meer. Franka zag toevallig toen ze voor de poort nog een stukje sneeuw aan het ruimen was dat de deurklink weg was.Toen Franka dit aan Rinie vertelde viel het kwartje en ging Rinie eens goed naar de schijf kijken en zag dat er een stuk af was. Het heeft een paar dagen geduurd voor Rinie de schijf los gemaakt had en vandaag kon Rinie een nieuwe schijf gaan bestellen. Het duurt natuurlijk weer een week of zo voor de nieuwe schijf er is dus we hopen dat er niet al teveel sneeuw gaat vallen de komende dagen. De camper is klaar en kunnen we morgen ophalen. Rinie heeft de rest van de dag buiten gewerkt. Rinie moest eerst sneeuw ruimen en het ijs van de betonvloer halen. Daarna kon Rinie frame waar op gebouwd gaat worden op de betonvloer monteren. Elke dag een stukje verder. De dagen zijn inmiddels kort aan het worden dus de tijd dat er buiten gewerkt kan worden is op dit moment ook kort. Franka heeft vandaag kleine klusjes gedaan en mailtjes beantwoord. Er komen regelmatig reserveringen voor volgende jaar binnen die allemaal een bevestiging moeten hebben.

soloppgang Birkelund kl.08:58  zon op Oisterwijk      08:17 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:30  zon onder Oisterwijk 16:36 uur

25 november 2017
Gisteren en vandaag was het niet al te slecht met het weer. Gisteren viel er af en toe een buitje sneeuw en vandaag was het droog. Overdag is het rond 0 graden en 's nachts vriest het tussen 5 en 10 graden. Omdat het ook nog even flink gestormd heeft is alle sneeuw van de bomen gevallen. Voor Rinie is het prima weer om buiten te werken. De antenne van het internet is verhuisd van het dak van het kleine sanitairgebouw naar het dak van het grote sanitairgebouw. Rinie maakt eerst de kant waar meestal de wind vandaan komt dicht. Dat scheelt kou en sneeuw die naar binnen waait. De eerste spanten staan en de deur die in deze wand komt wordt waarschijnlijk komende week bezorgd. Franka heeft het ontwerp voor de nieuwe banner klaar en in Nederland een offerte voor de nieuwe banner opgevraagd. De boekhouding is weer helemaal bijgewerkt. We hebben ook contact gehad met het bedrijf dat de wasmachine en wasdroger gaat leveren. We hebben weer nieuwe ideeën van dit bedrijf gekregen en gaan deze ook nog even bekijken voor we volgende week de beslissing nemen.

soloppgang Birkelund kl.08:54  zon op Oisterwijk      08:14 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:33  zon onder Oisterwijk 16:37 uur


23 november 2017
Vanmorgen zijn we opnieuw sneeuw gaan ruimen. Het had al een paar uur moeten regenen maar bij ons bleef het rond 6 graden onder nul. We hadden sinds dinsdag niet veel sneeuw meer geruimd dus de terrassen van de hytter lagen lekker vol en ook in de tuin lag een flink pak sneeuw. Ondanks dat het niet dooide was de bovenlaag van de sneeuw een beetje hard en was het zwaar schepwerk. Voordeel was dat we vandaag niet naar de sportschool hoefden :-) Franka heeft nog een paar foto's gemaakt, sommige met een dreigende, donkere lucht in de verte. Op sommige boomtakken liggen grote, dikke brokken sneeuw. Zo groot en dik dat het onbegrijpelijk is dat dat de brokken blijven hangen. Het was vanmorgen nog windstil maar dat veranderde in de loop van de dag dus vielen er ook veel sneeuw uit de bomen. De temperatuur ging vanmiddag hel langzaam stijgen, eerst naar -4 en -3 graden en aan het eind van de middag in een uurtje tijd van -3 naar +3 graden. Af en toe viel er een beetje ijsregen en het ging een uurtje geleden echt stormen. We zien de sneeuw overal van de daken smelten. Spannend hoe het er morgen uitziet want de voorspelling zegt dat het vannacht weer gaat vriezen. Er wordt op de weg al de hele dag met steentjes gestrooid. Rinie heeft vanmiddag de versterker voor het internet van het dak van het kleine sanitairgebouw afgehaald want daar moet straks het nieuwe dak aangebouwd worden.
Vanmiddag kwam een monteur een nieuwe stroommeter plaatsen. Het is een "slimme" meter. Er is in Noorwegen veel tegenstand tegen de slimme meter die bij iedereen verplicht wordt geïnstalleerd. We houden normaal ons stroomverbruik al goed in de gaten en gaan daar nu nog beter op letten. Het gaat hier niet alleen om het verbruik maar ook om de angst dat de elektriciteitsmaatschappij nu precies kan zien hoeveel stroom er op welk moment van de dag verbruikt wordt. De angst bij bijvoorbeeld de brandweer en verzekering is dat er straks een dag/nacht tarief ingevoerd gaat worden en dat veel mensen dan 's nachts gaan wassen, de wasdroger en vaatwasser gaan gebruiken. Het gevaar is dat als er dan 's nachts in of door een van de apparaten brand ontstaat er grote ongelukken gaan gebeuren omdat alle huizen van hout zijn. Er wordt afgeraden om dit soort apparaten 's nachts of als je niet thuis bent te gebruiken.

soloppgang Birkelund kl.08:49  zon op Oisterwijk      08:11 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:37  zon onder Oisterwijk 16:39 uur

         
         

22 november 2017
Gisteravond steeg de temperatuur tot -12 graden en vanmorgen was het nog -10 graden en dat is het de hele dag gebleven. Toen we naar bed gingen sneeuwde het nog niet maar vanmorgen werden we wakker met een vers pak sneeuw van ongeveer 30-35 cm. De grote sneeuwfrees had vanmorgen rond 8 uur al een rondje over de camping gereden dus konden we in ieder geval redelijk over de camping lopen. Naar de hondenkooi en de tuin moesten we zelf een paadje schoonscheppen. Omdat het zo'n beetje de hele dag zou blijven sneeuwen hebben we niet meer sneeuw geruimd dan noodzakelijk was. Rinie heeft nog even bij de bouw gekeken en moest tot over de knieën door de sneeuw :-) en heeft ook daar de sneeuw laten liggen om later op te ruimen. De hondenkooi, ons terras en een stukje tuin hebben we schoongemaakt. De rest bekijken we morgen want voor vanavond en vannacht staat er nog eens 20 cm in de voorspelling. De grote sneeuwfrees kwam aan het eind van de middag nog een keer dus de camping is begaanbaar. Diezelfde voorspelling zegt dat het vanaf morgenvroeg een uur of 6 gaat regenen dus we zijn benieuwd hoe het er morgen uitziet. In het noorden gaat het hard stormen met 40 tot 50 meter per sekonde, orkaankracht met windsnelheden van 180 km per uur. De storm heet Ylva en is in het noorden de sterkste storm sinds 2006. Vandaag heeft Franka een voorraadje worstenbroodjes gebakken en we hebben ons verdiept in de nieuwe wasmachine en wasdroger die we voor de camping gaan kopen. Rinie heeft gebeld met het bedrijf waar we al eerder een offerte van kregen voor meer informatie. We kregen vorige week een reklamemailtje van dit bedrijf dat we op de wasmachine en wasdroger, die we eerder uitgezocht hadden,  30% korting konden krijgen als we voor 31 desember zouden bestellen. Dat is natuurlijk interessant want het gaat over grote bedragen. Onze vraag was of we voor 31 desember konden bestellen, de korting krijgen en dan afleveren in februari of maart 2018 want dan kunnen we de wasmachine en droger meteen plaatsen. We hebben geen ruimte om beide machines voor die tijd ergens neer te zetten. Dat is geen probleem. In het telefoontje konden we nog een paar vragen meer stellen en een uurtje later kregen we een mailtje met 2 voorstellen.  We denken er nog even over na en gaan morgen nog even bellen omdat we nog een paar vragen hebben.

soloppgang Birkelund kl.08:47  zon op Oisterwijk      08:09 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:38  zon onder Oisterwijk 16:40 uur

              
         

21 november 2017
Toen we gisteravond naar bed gingen was het -6 graden en toen we vanmorgen wakker werden was het -16 graden. Dat is de hele dag zo gebleven en inmiddels is het nog ietsje kouder met bijna -18 graden. Het is mooi helder weer en daarom ook zo koud. Komende nacht zou het warmer moeten worden en gaat het veel sneeuwen. Ook morgen valt er nog sneeuw, plaatselijk kan er 40-60 cm cm sneeuw vallen, en wordt het steeds warmer tot het donderdag wel +6 graden kan worden en dan met veel regen, plaatselijk tussen 100cm en 120 cm. Vanaf vrijdag gaat het dan weer vriezen! Er wordt overal gewaarschuwd dat het de komende dagen gevaarlijk op de weg kan zijn: met en sneeuw en regen kan het weleens lekker glad worden. En plaatselijk gaat het ook nog stormen. Dat zien we bij ons in de weersvoorspelling niet terug maar je weet het nooit. Vanmorgen hebben we eerst boodschappen gedaan. Op de terugweg kwamen we langs de garage en zagen dat de camper buiten stond, op de heenweg was dat nog niet. Dus ging Rinie even vragen of de camper al klaar was. Helaas was dat niet het geval want er was een onderdeel voor de mistlamp besteld maar dat onderdeel was nog niet binnen. Het kan nog een paar dagen duren voor de camper klaar is. Na de boodschappen is Rinie nog een paar uur buiten gaan werken. Omdat het steeds kouder werd kwam Rinie tegen 4 uur weer naar binnen om even op te warmen en om daarna buiten nog even het gereedschap op te ruimen. Franka heeft de boekhouding bijgewerkt en een grote pan erwtensoep en een grote pan bruine bonensoep gemaakt. De soepen gaan in bakjes in de vriezer en eten we komende winter lekker op :-)

soloppgang Birkelund kl.08:44  zon op Oisterwijk      08:07 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:40  zon onder Oisterwijk 16:42 uur

20 november 2017
Vanmorgen was het koud met -12 graden, overdag steeg de temperatuur naar -6 graden. Het is windstil en niet vervelend om buiten te zijn. Rinie ging vanmorgen eerst met de camper naar de garage bij de Statoil in Hol. Rinie had gisteren al de sneeuw en veel van het ijs van de camper gehaald maar helaas was de motorkap nog niet ver genoeg ontdooid en ijsvrij om de lampen te kunnen vervangen. De camper staat nog bij de garage om verder te ontdooien. Waarschijnlijk kunnen we de camper morgen weer ophalen. Vanmorgen hebben we ook een afspraak bij de dierenart gemaakt voor Laika. Laika heeft, net als vorig jaar op haar rug, nu 2 kleine vetbulten op haar buik. OP 29 november worden de vetbulten weggehaald. Franka heeft de operatie alvast gemeld bij de verzekering die we voor Laika hebben. Vanmiddag heeft Rinie eerst de steiger naar het sanitairgebouw gebracht en kon daarna beginnen met het bevestigen van de eerste balk voor de bouw. Franka heeft in huis gepoetst en is begonnen met het maken van het ontwerp voor een nieuwe banner. De banner wordt door Ron en Bep op de beurzen gebruikt en die we nu hebben is van 2011. Tijd dus voor een banner met een nieuwe foto en tekst.

soloppgang Birkelund kl.08:42  zon op Oisterwijk      08:06 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:42  zon onder Oisterwijk 16:43 uur

18 november 2017
Afgelopen nacht werd de storm minder en vanmorgen lag er ongeveer 20-30 cm verse sneeuw. Het is niet zo koud met een graadje of 5-6 vorst 's nachts en overdag rond nul graden. Onze gasten vertrokken al vroeg dus konden we na het ontbijt eerst even snel poetsen. Na het poetswerk zijn we sneeuw gaan ruimen. Het was mooi open weer dus geen straf :-) De grote sneeuwfrees was vanmorgen al vroeg geweest en met onze eigen frees voor de andere paden en de tuin gaat het snel. Het schepwerk dat dan overblijft zijn de terrassen en de hondenkooi. De auto is ook weer schoon en ook de voorkant van de camper, die nog bij ons huis staat, is redelijk schoon. Rinie heeft vanmiddag als laatste werk de betonvloer van de nieuwbouw nog schoongeschept. We hebben meteen ook een zeiltje over de isolatierollen getrokken zodat die goed droog blijven. De rest van het materiaal is goed verpakt. Franka heeft foto's gemaakt en die op facebook gezet. De camper staat nog bij ons huis want daar moet Rinie maandag nog even mee naar de garage. De camper is in Nederland naar de garage geweest voor een beurt en om alles voor de EU-kontroll (APK keuring) te laten nakijken. De EU kontroll moet in Noorwegen gedaan worden maar we hadden bedacht dat als we de camper in Nederland volgens het Noorse lijstje, dat weer net iets anders is als de APK keuring in Nederland, na laten kijken wordt de camper misschien meteen goedgekeurd. We hebben het zo al eens eerder geprobeerd en ook deze keer lukte het jammer genoeg niet om de camper meteen goedgekeurd te krijgen. Vorige week donderdagmorgen ging Rinie met de camper naar de garage in Ål. We zijn nog nooit bij deze garage geweest maar het is de dichtstbijzijnde en de garage in Hol stuurde ons er heen. De keuring was uitgebreid en uiteindelijk werd de camper niet goedgekeurd. Er liggen achter verkeerde banden op en de kleur van de verlichting is niet goed. Er liggen "101" banden op en dat moeten "103" banden zijn, heeft met de aksellast te maken, want dat staat op het kentekenbewijs. Het "grappige" is dat de achterbanden er al vanaf 2012 op liggen en dat is geen enkele keer bij de vorige 3 keuringen een probleem geweest. Het probleem is eenvoudig op te lossen met een paar nieuwe achterbanden, die waarschijnlijk volgend jaar anders toch vervangen moeten worden, en een paar nieuwe lampjes. De voorbanden zijn vorig jaar vernieuwd en wel goed. Als dat maandag klaar is wordt de camper weer voor 2 jaar goedgekeurd.

soloppgang Birkelund kl.08:37  zon op Oisterwijk      08:02 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:46  zon onder Oisterwijk 16:45 uur

              
     

17 november 2017
Vanmorgen werden we wakker met een mooie laag verse sneeuw. Het was 's morgens nog mooi droog maar 's middags ging het harder waaien en viel er af en toe een stevige bui sneeuw. Tijdens de sneeuwbuien ging het nog harder waaien en kwamen er flinke sneeuwstormen langs. Al snel werden de meeste wegen over de bergen afgesloten en op de wegen die niet afgesloten waren werd in kolonne rijden. Franka heeft vandaag de boodschappenlijst voor het familieweekend bijgewerkt en voor iedereen de berekening van de kosten gemaakt. Morgen nog even controleren en dan naar iedereen doormailen. Vanmiddag heeft Franka een nieuwe voorraad saucijzenbroodjes gebakken. Aan het eind van de middag werden de bestelde bouwmaterialen afgeleverd. De chauffeur had pech want hij was net bezig met het uitladen van de vrachtauto toen er een serieuze sneeuwstorm langs kwam. In korte tijd viel er een centimeter of 10-15 sneeuw en was het zicht minimaal. De pakketten met hout moesten over het sanitairgebouw getild worden en met een stevige storm is dat toch iets lastiger als met windstilte. Het kwam allemaal goed en de bouwmaterialen liggen achter de eerste hytte. Vanavond kwam er nog een Roemeens echtpaar voor een hytte. Ze waren op weg naar Bergen maar zijn bij ons gestrand omdat de wegen afgesloten zijn. Zoals het er nu uitziet is het morgen beter weer dus kunnen ze morgen hun reis naar  Bergen voortzetten.

soloppgang Birkelund kl.08:34  zon op Oisterwijk      08:01 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:49  zon onder Oisterwijk 16:46 uur

                   

 

16 november 2017
We zijn al weer een weekje thuis na een fijne vakantie in Duitsland en Nederland. Op 13 oktober brachten we Laika naar het hondenpension dat tussen Gol en Hemsedal in de bergen ligt. In Gol hebben we nog een paar boodschappen gedaan en daarna hebben we thuis de camper ingepakt. Zaterdagmorgen vertrokken we om ongeveer half tien richting Horten. We kozen deze keer, voor de afwisseling, een andere weg naar het zuiden dan we normaal doen. Over wegnummer 40 richting Kongsberg en van Kongsberg naar Horten. Bij ons vertrek regende het een beetje en toen we voorbij Geilo de berg op moesten kwamen we auto's tegen die erg langzaam reden en voor ons reed ook een auto niet al te snel. Bij Skurdalen hoorden we een raar geluidje aan de camper en besloot Rinie bij een bushalte even te stoppen om te kijken of alles oké was. Daar ontdekte Rinie dat het ijzig en glad was op de weg :-) Gelukkig hebben we winterbanden op de camper dus reden we, wel rustig, weer verder. Bij Dagalifjell lag geen sneeuw meer langs de weg en was het ook droog dus zonder verdere problemen reden we naar Horten. We hadden geluk en konden wachten op de veerboot naar Moss aanschuiven. Na ongeveer een half uur varen kwamen we in Moss aan en werd het weer ook beter. Na een prima reis kwamen we rond 10 uur 's avonds in Maribo op de camping aan. We hadden gemaild dat we laat aan zouden komen en de eigenaresse was op ons aan het wachten. We mochten op de camping op een verharde pad tussen de caravans staan want het was overal te nat om op het gras te staan. Het had in Denemarken de dag voordat we aankomen heel veel geregend. Toen we 's morgens wakker werden was het flink mistig maar niet koud. Na een ontbijtje met lekker verse broodjes ging Rinie betalen en een stapel folders van onze camping afgeven. Onze folders liggen al een paar jaar in de receptie en wij hebben folders van Maribo Sø camping in onze receptie liggen. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen. Om kwart over 10 konden we op de boot van Rødby naar Puttgarden. Het bleef nog lang mistig. Een paar uur later, toen de bij Hamburg waren, kwam de zon door de mist en werd het warmer. Het was in Duitsland erg druk op de autobaan. Voor Bremen, toen we al uren in een lange file reden, stond een bord langs de weg met een aanbeveling voor een omleiding. We besloten de omleiding te volgen en reden door Bremen, zonder problemen, weer terug naar de autobaan. Voorbij Wildeshausen kwamen we weer de weg op en konden daar zonder files verder rijden naar Rieste waar we nar Alfsee camping zouden gaan. Daar hadden we met Liesbeth en Ad afgesproken. Onderweg hadden we nog even contact want Liesbeth en Ad waren er eerder dan wij. Rond Alfsee was het, door het schitterende zomerweer, heel erg druk. Het is een groot recreatiegebied met de Alfsee als middelpunt. De camping is groot maar daar merkten we verder weinig van. We stonden op een groot veld zonder veel buren. We zijn 2 nachten hier gebleven. Ook de 2de dag was het zomerweer en hebben we een rondje om de Alfsee gelopen. Op dinsdag vertrokken we richting Hameln om uiteindelijk in Rinteln op de camping te belanden. Grappig, want toen we er aankwamen zagen we dat we hier al eens eerder geweest waren :-) Van Rinteln reden we naar Meschede en konden ook daar weer van het mooie weer genieten. Van Meschede naar Remagen aan de Rijn. Het bleef mooi weer! Van Remagen zijn we naar Oisterwijk gereden. Het was een gezellige week met veel mooi weer. In Oisterwijk hebben we bij Cia en Jan de rest van onze vakantie doorgebracht. We hebben een gezellige familiedag van de Venrooij's gehad, bezoekjes gebracht, geluncht, boodschappen gedaan, en verder een beetje geluierd. We boften met het weer en hadden gezellige dagen. Aan het eind van onze vakantie hadden we familieweekend van de Pluijm familie in Dishoek. Ook deze keer was het weer een geslaagd weekend met veel spelletjes, lekker eten en drinken, veel kletsen en lachen. We gingen na het weekend nog een nachtjes bij Cia en Jan slapen en vertrokken op dinsdagmorgen naar de boot in Kiel. Na een redelijk voorspoedige reis waren we mooi op tijd in Kiel waar de boot al lag te wachten. 's Avonds hebben we lekker van het buffet gegeten en in de bar vertoefd. Het was erg rustig op de boot en na een goede nachtrust kwamen we 's morgens om kwart over 9 in Göteborg aan. We hadden geluk want we stonden ver vooraan op de boot en konden er snel afrijden. De douane moest onze paspoorten even controleren maar als snel reden we over de E6 richting de Noorse grens. Bij Strömstad was de E6 afgesloten en moesten we een lange omleiding over de oude E6 volgen. Bij de Noorse grens moesten we even stoppen en vertellen waar we geweest waren en hoelang. Daarna mochten we doorrijden. Ook hier hadden op de E6 een lange omleiding omdat er in een tunnel gewerkt werd. Franka had op internet gezien dat er werkzaamheden waren maar daar stond bij dat de tunnel alleen 's nachts afgesloten was. Voor we bij de tunnel kwamen stonden er een aantal keren borden met omleidingen maar nergens stond dat de tunnel en de weg afgesloten waren. Na weer een lange omleiding kwamen we ruim voor de spits in Oslo aan. Bij Vik hebben we een broodje gegeten en het hondenpension gebeld dat we rond 4 uur in Gol zouden zijn. Het hondenpension brengt, op verzoek, de honden naar Gol en dat scheelt voor ons weer veel kilometers rijden. Met de camper is het lastig om naar het hondenpension te rijden en dan moeten we eerst naar huis en dan weer met de auto terugrijden. Op deze manier sparen we ongeveer 120 km rijden uit. We spraken af op de parkeerplaats bij Bohus. Toen we daar aankwamen stond Jostein van het hondenpension al te wachten met Laika en de bench. Nadat we de bench in de camper gezet hadden kon Laika er in en konden we naar huis rijden. Met dank aan Jostein! Rond 5 uur waren we thuis. We zijn meteen begonnen met het uitpakken van de camper. De afgelopen week hebben we gewassen, veel opgeruimd, de boekhouding bijgewerkt, de statistieken en de btw aangifte ingestuurd, boodschappen gedaan en gepoetst. Toen we thuiskwamen lag er een beetje sneeuw op de camping. De afgelopen week is het wisselvallig weer geweest. Nog niet echt koud, met af en toe een beetje verse sneeuw maar ook regen. Rinie heeft vandaag de bestelling voor de bouwmaterialen voor de vaskerom gedaan.

soloppgang Birkelund kl.08:31  zon op Oisterwijk      07:59 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:51  zon onder Oisterwijk 16:48 uur

                                                  

 

12 oktober 2017
Gisteren hebben we niet veel gedaan. Een beetje in huis gerommeld en alvast de eerste spullen voor onze vakantie bij elkaar gezocht. We hebben de diepvries in de schuur leeggemaakt en uitgezet. Die is niet meer nodig. De spullen die er nog in lagen konden we ook in de vriezer in huis bewaren. Franka heeft nog even om alle koelkasten in de hytter gekeken of er geen schimmel in was gekomen. Niks aan de hand, alle koelkasten zijn droog en schoon dus kunnen de deuren dicht blijven. Vanmorgen hebben we snel gepoetst na het vertrek van onze gasten. Rinie is met de Nissan naar de garage in Hol gereden voor de bandenwissel. Franka heeft vanmorgen nog een wasje gedraaid zodat bijna alles schoon is als we vertrekken. Vanmiddag hebben we de camper voor een deel ingepakt. Omdat we de camper in de zomer verhuren zijn al onze eigen spullen er uit na de zomer. Dat zit er allemaal weer in. Morgenmiddag nog even de kleren er in en dan zijn we klaar voor vertrek. Vanmiddag hadden we nog een dingetje met de auto. Rinie zag toevallig dat de lampen aan de voorkan aan waren. Normaal kan dit niet want de verlichting gaat automatisch aan en ook weer uit. Rinie ging de "afstandsbediening" pakken om de auto open te doen maar de deuren bleven op slot. Ook met de reserveafstandsbediening ging er geen deur open. Van alles geprobeerd maar de deuren bleven op slot. Dus dan maar naar de garage bellen. Die wisten het ook niet en zeiden dat we de assistans van Nissan moesten bellen. Die gebeld en die gingen de Falck inschakelen want ook daar wisten ze het antwoord niet. De man van de Falck, die we goed kennen omdat die nogal eens op de camping is, belde een kwartiertje later dat hij onderweg was.
In eerste instantie wist hij het ook niet maar nadat hij met de sleutel een beetje links en rechtsom in het slot had gedraaid ging ineens de deur aan de bestuurderskant open. Hij had er ook geen verklaring voor. Rinie had dat ook al geprobeerd maar toen was dat zonder resultaat. Voor de zekerheid werd nog even de accu opgeladen omdat de lampen een tijd aan waren geweest. Met het advies om de motor nog een tijdje te laten lopen vertrok hij weer. Gelukkig opgelost want we moeten morgenvroeg Laika naar het hondenpension brengen en dat is met de auto iets handiger dan met de camper. Aan het eind van de middag kwam Gerda nog even langs om de sleutel van ons huis te halen voor de komende weken.

soloppgang Birkelund kl.08:00  zon op Oisterwijk      07:58 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:25  zon onder Oisterwijk 18:52 uur

10 oktober 2017
Na de mooie zonnige dagen was het vanmorgen licht bewolkt en en paar graden boven nul. Rinie ging vanmorgen eerst de 3de restafvalcontainer, die we sinds half juli hebben, terugbrengen naar de vuilstortplaats. We hebben deze container de eerste maanden niet meer nodig en omdat we er huur voor moeten betalen vinden we het zonde van het geld om de container tot volgend jaar juli, als we hem misschien weer nodig hebben, te laten staan. De container past gemakkelijk in de aanhanger dus geen probleem. Wat zijn  we blij dat we in maar de aanhanger gekocht hebben. We hebben er al zoveel plezier van gehad :-) Franka heeft in de laatste hytter de koelkasten dicht gedaan en in de allerlaatste verhuurde hytte de koelkast schoongemaakt. Later zijn we naar Geilo gereden om eerst bij de bouwmarkt de sleutels van de achterdeur opnieuw te laten maken. De sleutels van vorige week pasten weer niet. Ook deze keer kregen we 1 helemaal nieuwe sleutel mee en 2 bijgevijlde sleutels. Bij de Spar hebben we een paar boodschappen gedaan en de laatste 2 vuilniszakken met statiegeldblikken en flesjes ingeleverd. Toen we bij de Spar buiten kwamen was het zachtjes aan het sneeuwen. Ook thuis sneeuwde het een beetje, en ging het later vanmiddag meer sneeuwen. Op de bergen blijft de sneeuw liggen maar op de camping is de grond nog te warm en blijft de sneeuw nog niet liggen. We zagen wel veel auto's met sneeuw erop langskomen dus was de hoeveelheid sneeuw plaatselijk erg verschillend. We hebben de zomerbanden nog op de auto liggen en voor donderdagmiddag een afspraak bij de garage om de zomerbanden te wisselen naar spijkerbanden.

soloppgang Birkelund kl.07:55  zon op Oisterwijk      07:55 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:31  zon onder Oisterwijk 18:56 uur

9 oktober 2017
Omdat het vandaag, tenminste zo lijkt het, de laatste zonnige, mooie dag is besloten we vanmorgen om even naar Flåm te rijden. Onze gasten vertrokken op tijd en zo konden wij rond half 11 naar Flåm rijden. Het was wel koud, bij ons had het afgelopen nacht 6 graden gevroren, en werd niet warmer dan een graad of 5 boven nul maar wel met een lekker zonnetje. OP de toppen van de bergen ligt een mooie laagje poedersneeuw en waar geen zon meer komt was het gras overal bevroren. In Flåm was het redelijk rustig met maar 6 bussen en geen cruiseschip. De mensen die er rondliepen waren bijna allemaal Chinezen :-) Na koffie/warme sjokolademelk en een taartje hebben we een rondje gemaakt in de verschillende souvenier winkels, het station en op de kade. Rond half 2 zijn we weer naar huis gereden. Iets na 3 uur waren we thuis en konden we nog lekker even in de tuin zitten. Nu de grote bomen weg zijn kunnen we, in de tuin en op ons terras, veel langer in de zon zitten. Het lijkt er op dat we vandaag voor het eerst sinds heel lange tijd een lege camping hebben :-)


soloppgang Birkelund kl.07:53  zon op Oisterwijk      07:53 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:34  zon onder Oisterwijk 18:58 uur

              

8 oktober 2017
De afgelopen dagen waren zonnig met een mooie blauwe lucht. In de bergen is al een paar keer sneeuw gevallen. Veel bomen zijn de blaadjes al kwijt. Het is tussen 7 en 12 graden. Een mooie temperatuur om in het zonnetje buiten bezig te zijn of lekker op ons terras van de zon te genieten. Vandaag hebben we de laatste buitenspullen opgeruimd. De kinderen die we de afgelopen dagen op de camping hadden zijn vertrokken en door het mooie weer was alles mooi droog om opgeruimd te worden. We hebben ook de afgelopen week elke dag gasten gehad en ook vandaag was het maar even leeg op de camping.

soloppgang Birkelund kl.07:50  zon op Oisterwijk      07:51 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:37  zon onder Oisterwijk 19:00 uur

         

6 oktober 2017
Het beton begint goed te drogen. Gelukkig is het weer een stuk beter dan de afgelopen weken met veel zon en een, voor hier en deze tijd van het jaar, lekkere temperatuur. We zijn buiten begonnen met het opruimen. De plantenbakken die aan de hytter hangen en overal staan zijn leeggemaakt en staan in het schuurtje. De tafeltennistafel is schoongemaakt en staat in de 4 persoons zomerhytte en bij de Stjerne hytter hebben we de tuintafels en tuinstoelen binnen gezet. In alle hytter, behalve de verhuurde hytte, staan de koelkasten uit. Franka moet in de laatste hytter morgen nog even het vriesvak schoonmaken en dan kan over een paar dagen de deur van de koelkast dicht. Dit is in de winter als het erg koud is beter voor de binnenkant van de koelkast. De trampoline, het volleybalnet, de voetbalgoal, en de bålpanne gaan we zondag opruimen.
We hebben nog elke dag mensen op de camping en/of in de hytter. Vanmorgen zijn we even snel naar Geilo gereden voor een paar kleine boodschappen. We hebben vorige week sleutels van de nieuwe achterdeur bij laten maken maar die passen niet dus vandaag maar even terug naar de bouwmarkt voor andere sleutels. De sleutels die we al hadden werden een beetje bijgewerkt en we kregen ook een nieuwe sleutel mee. Helaas passen de bijgewerkte sleutels nog steeds niet. De nieuwe sleutel pas wel. Volgende week nog maar een keer terug voor 2 passende sleutels.

soloppgang Birkelund kl.07:45  zon op Oisterwijk      07:48 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:43  zon onder Oisterwijk 19:05 uur

4 oktober 2017
Vanmorgen is er beton gestort voor de vloer van de vaskerom. Franka heeft vandaag de rest van de maandboekhouding afgewerkt. Rinie is meteen aanhanger vol met de oude stoelen uit de hytter naar de stort gereden en heeft op de terugweg nog eens 5 vuilniszakken met statiegeldbikken en flesjes bij de Kiwi ingeleverd. We hebben nu nog 2 vuilniszakken in de schuur staan en die worden volgende week nog ingeleverd. In de bergen is de eerste sneeuw gevallen en ook de wegen waren vanmorgen wit. De weg over de Hardangervidda was in de loop van de dag weer schoon maar langs de weg ligt een mooi laagje sneeuw. Bij ons nog geen sneeuw en ook 's nachts nog geen vorst.  Op de website staan een aantal webcams in de omgeving : http://www.hallingdolen.no/tenester/nettkamera

soloppgang Birkelund kl.07:40  zon op Oisterwijk      07:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:49  zon onder Oisterwijk 19:09 uur

                                  

3 oktober 2017
Vandaag is de bekisting voor de vaskerom gemaakt. Morgen wordt het beton gestort. Franka is verder gegaan met de boekhouding en heeft ook de boekhouding van de verkoop van de visvergunningen afgewerkt en de opbrengst overgeboekt naar de visvereniging. Rinie heeft een paar dakgoten schoongemaakt. Het weer is iets beter dan de afgelopen weken het geval was. Sinds gisteren schijnt de zon weer en daar komt nog redelijk wat warmte af dus zitten we ook weer buiten. Het heeft sinds vrijdag in het zuiden van Noorwegen heel veel geregend dus zijn er overal veel overstromingen en aardverschuivingen. Bij ons heeft het ook wel geregend maar gelukkig niet zoveel als op veel plaatsen het geval is. Bij Gulsvik, ongeveer 100 km bij ons vandaan, heeft het ook veel geregend en is veel grond onder de Bergensbanen, de spoorlijn tussen Oslo en Bergen, weggespoeld. De rails hing vrij van de grond. Gelukkig op tijd ontdekt voor er een trein aankwam. Het probleem was 's avonds alweer opgelost zodat de treinen weer konden rijden.
Hieronder een paar links naar websites met foto's van alle overstromingen en aardverschuivingen :
https://www.nrk.no/norge/nve_-_-slike-ekstremflommer-er-sjeldne_-men-det-kommer-til-a-bli-flere-1.13715882

https://www.nrk.no/sorlandet/_-sjanselose-mot-vannmassene-1.13715795
https://www.nrk.no/norge/slik-har-flom-og-uvaer-rammet-sor-norge-1.13714950
https://www.nrk.no/nyheter/storflom-pa-sorlandet-1.13713086
http://www.hallingdolen.no/nyheiter/reknar-med-a-opne-bergensbanen-ved-18-tida-1.2168201

soloppgang Birkelund kl.07:38  zon op Oisterwijk      07:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:52  zon onder Oisterwijk 19:12 uur

2 oktober 2017
Gisteren hebben eerst we het poetswerk in de hytter en in de sanitairgebouwen gedaan. 's Middags hebben we de nieuwe stoelen in de hytter gezet. Franka heeft meteen de koelkasten die uit staan met de deur docht even gecontroleerd op schimmel. Gelukkig waren alle koelkasten goed droog van binnen en zat er geen schimmel in. Sinds we de andere koelkasten nu een paar jaar hebben is dit ook niet meer voorgekomen. Franka heeft ook de dweilen uit alle hytter meegenomen en gewassen en die konden vanmiddag allemaal weer schoon en fris terug in de hytter. Vanmorgen zijn we naar Ål geweest. Eerst naar een garage waar de camper in november voor de EU-kontroll (APK keuring) naartoe kan. Dat is elke 2 jaar weer een heel gedoe omdat niet elke garage die voor campers doet. Rinie had het gevraagd bij de garage in Hol en die wees ons door naar de garage in Ål. De afspraak is gemaakt voor 9 november, als we terug zijn uit Nederland. Hierna moesten we naar de loodgieter voor een ringetje voor het urinoir en een afdichtpijp voor buiten in de nieuwe vaskerom. De pijp was geen probleem maar het ringetje wel. Rinie heeft vanmiddag een foto van het urinoir naar de loodgieter gestuurd zodat er een ringetje besteld kan worden. En daarna hebben we bij de nieuwe verbouwde Kiwi in Ål boodschappen gedaan. De winkel is een stukje groter geworden en ook de bloemenwinkel en de Nille die naast de Kiwi zaten zijn er in winkeloppervlak op vooruit gegaan. Het assortiment is in alle winkels ook iets groter geworden. Rinie heeft vanmiddag toen we weer thuis waren meteen de pijp gemonteerd. Franka is begonnen met de maandboekhouding van september.

soloppgang Birkelund kl.07:35  zon op Oisterwijk      07:41 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:55  zon onder Oisterwijk 19:14 uur

30 september 2017
Rinie heeft vandaag de laatste stoelen gelakt en we gaan morgen de stoelen in de hytter zetten. Franka heeft vandaag de zomerprijzen voor 2018 op de website gezet en nog een paar kleine aanpassingen op de website gedaan. Verder zijn de nieuwe prijslijsten voor de winter klaar en gelamineerd zodat we die morgen buiten en binnen op kunnen hangen. Het weer valt tot nu toe mee. Het had de hele dag moeten regenen en die voorspelling is niet uitgekomen. Het is nog wel bewolkt maar volgens de voorspelling gaat volgende week de zon weer schijnen.

soloppgang Birkelund kl.07:30  zon op Oisterwijk      07:38 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:01  zon onder Oisterwijk 19:18 uur

29 september 2017
Rinie heeft gisteren de andere 14 stoelen in elkaar gezet en de 6 stoelen die al klaar waren staan in de hytter. Vandaag is Rinie eerst met 3 zakken statiegeldflessen en blikjes naar de Kiwi geweest. We hebben de hele zomer geen tijd gehad om de flessen en blikjes in te leveren dus dat gaat de komende 2 weken nog een paar keer gebeuren. De halve schuur staat vol met vuilniszakken met blikken en flesjes dus dat is nog een leuke klus :-) Daarna heeft Rinie de andere 14 stoelen van een laklaag voorzien. Franka heeft de boekhouding bijgewerkt en nog een paar boekhoudklusjes afgewerkt. Franka is ook tekst voor op facebook aan het maken over de winter. Gisteren zijn de 2 laatste elektriciteitspalen geplaatst en aangesloten. Zover zijn de nieuwe staanplaatsen klaar. Bij de nieuwe "vaskerom" moet nog beton gestort worden. Waarschijnlijk gaat dat volgende week gebeuren. Het weer is nog steeds een beetje hetzelfde. Veel, soms laaghangende, bewolking en tussen 8 en 12 graden overdag en meestal ook 's nachts. Af en toe waait het even hard dus er zijn al veel blaadjes van de bomen. Elke dag hebben we nog gasten, niet veel, meestal een paar hytter en 1 of 2 op de camping.

soloppgang Birkelund kl.07:28  zon op Oisterwijk      07:36 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:05  zon onder Oisterwijk 19:21 uur

27 september 2017
Na het poetswerk ging Rinie vanmiddag de stoelen, die we in juli bij Ikea kochten in elkaar zetten. Het zijn nieuwe stoelen voor in de hytter. De meeste oude stoelen zijn niet meer zo stevig, gewoon versleten na 9 jaar, en ook niet meer te lijmen of te schroeven. De eerste 6 stoelen, we hebben er 20 besteld, zijn in elkaar gezet en gelakt en kunnen morgen in de hytter gezet worden. We gaan kijken of we de beste stoelen kunnen bewaren maar zoals het er nu uitziet zijn alle stoelen versleten. Als dat zo is moeten we nog stoelen bijbestellen. Om buiten te werken is het te vochtig. Ook het gras kunnen we niet inzaaien omdat het veel te nat is en ook de elektriciteitspalen nog geplaatst moeten worden. Waarschijnlijk moet het nieuwe gras wachten tot het voorjaar. Franka heeft allerlei kleine klusjes gedaan die de afgelopen zomer zijn blijven liggen. Er moesten nog een paar mailtjes beantwoord worden en er moest nog het een en ander uitgezocht worden. 

soloppgang Birkelund kl.07:23  zon op Oisterwijk      07:33 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:11  zon onder Oisterwijk 19:25 uur

    

26 september 2017
Rinie ging vanmorgen eerst even met de camper naar de garage/traktorservice in Hol om de banden na te laten kijken en om een nieuwe gasfles te kopen. We dachten dat de banden uit 2012 waren en daarom misschien niet goed of versleten waren. De man bij de garage vroeg of Rinie zeker wist dat de voorbanden uit 2012 waren want de datum op de banden was 2016. Blijkt dat we vorig jaar begin oktober 2 nieuwe voorbanden gekocht hebben omdat de oude versleten waren. Daar konden we ons allebei niets van herinneren :-) De achterbanden zijn nog goed en de voorbanden dus ook. Rinie ging vanmiddag verder het het huis en aan het eind van de middag waren alle planken weer op z'n plaats. Het schilderwerk moet waarschijnlijk tot volgend voorjaar wachten want het is nog steeds erg vochtig weer. Franka heeft bij de Kiwi boodschappen gedaan en is begonnen met het nakijken van oude mailtjes waar nog iets mee gedaan moet worden. Het zijn mailtjes vanaf eind juni/begin juli waar niet meteen actie of antwoord op nodig was.

soloppgang Birkelund kl.07:21  zon op Oisterwijk      07:31 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:14  zon onder Oisterwijk 19:28 uur

    

25 september 2017
Vanmorgen zijn we naar Geilo gereden om een nieuwe kapzaag te kopen. Rinie heeft er meteen ook een zaagtafel bijgekocht omdat de oude kapzaag altijd op de workmate geschroefd stond en deze kapzaag daar niet op past. Vanmiddag moest Rinie met Laika naar de dierenarts om de jaarlijkse inentingen te halen en de nagels te laten knippen. Franka heeft vanmiddag de vrieskast in de kiosk weer ingeruimd en Franka heeft ook meteen de andere vriezers opgeruimd. De bedoeling is dat we de vriezer in de schuur voor we naar Nederland gaan leeg kunnen maken en ontdooien. Na het bezoekje aan de dierenarts kon Rinie de zaagtafel en zaag uitpakken en in elkaar zetten. Morgen kan er dan weer verder gewerkt worden aan het huis.

soloppgang Birkelund kl.07:18  zon op Oisterwijk      07:30 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:17  zon onder Oisterwijk 19:30 uur

    

23 september 2017
De afgelopen dagen was het rustig herfstweer. Weinig wind dus bleven de wolken in het dal hangen en dus ook weinig zon. Rinie heeft tot gistermiddag de voorkant van het huis verder af kunnen werken maar was nog net niet klaar toen de, door Franka jaren geleden gewonnen, kapzaag er aan het eind van de middag mee stopte. Helaas was de bouwmarkt al dicht dus kan er maandag pas weer verder gewerkt worden als we een nieuwe kapzaag gekocht hebben. Franka heeft de afgelopen dagen in huis gepoetst en aan de boekhouding gewerkt. Na een gesprek met  Hugo, onze nieuwe boekhouder, moeten een aantal boekingen anders gedaan worden. Franka gaat de veranderingen komende maanden invoeren zodat we er op 1 januari mee kunnen beginnen. Franka is ook begonnen met het uitzetten en schoonmaken van de koelkasten in de hytter die we de komende weken waarschijnlijk niet meer gaan verhuren. Ook de grote vrieskast in de kiosk is ontdooid en schoongemaakt.

soloppgang Birkelund kl.07:16  zon op Oisterwijk      07:28 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:20  zon onder Oisterwijk 19:32 uur

    

21 september 2017
Gisteren viel in de bergen in midden Noorwegen de eerste sneeuw. Bij ons was het niet warm maar wel te warm voor sneeuw dus vielen er vele mm's regen in korte tijd. En ook vandaag viel er af en toe regen. Het is overal een natte boel en het blijft morgen ook nog regenen dus buiten werken is er de komende dagen nog niet bij. Gisteren zijn de brøytestiks of sneeuwstokken de grond in geschoten dus we zijn in ieder geval klaar voor de sneeuw :-) Ook de afgelopen dagen bleven de gasten in de hytter en op de camping komen. Omdat er al regelmatig reserveringen voor 2018 binnenkomen heeft Franka gisteren de nieuwe schema's voor 2018 gemaakt en ingevuld. Rinie is begonnen met het in elkaar zetten van de nieuwe keukenstoelen die we een paar maanden voor in de hytter gekocht hebben. En zo vermaken we ons ook prima als we buiten niets kunnen doen. De nieuwe saunakachel is inmiddels ook gemonteerd, aangesloten en ook al gebruikt.

soloppgang Birkelund kl.07:09  zon op Oisterwijk      07:23 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:29  zon onder Oisterwijk 19:39 uur

    

19 september 2017
En nog meer foto's van afgelopen zondag, met dank aan Gerda :-)

soloppgang Birkelund kl.07:04  zon op Oisterwijk      07:20 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:36  zon onder Oisterwijk 19:44 uur

                                     

18 september 2017
Ook vandaag was het een mooie, zonnige herfstdag. Onze gasten trokken er op uit, de bergen inom van de zon en de mooie kleuren te genieten. Franka heeft de boekhouding van de afgelopen week bijgewerkt en Rinie heeft het hek om de tuin teruggezet.
Laika kan nu weer los in de tuin rondspringen.

soloppgang Birkelund kl.07:01  zon op Oisterwijk      07:19 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:39  zon onder Oisterwijk 19:46 uur

         

17 september 2017
Nadat Rinie en Robert gisteren nog wat harkwerk gedaan hadden besloot Rinie vandaag op de aangeharkte stukken alvast gras in te gaan zaaien. We hebben van iemand in het dorp een zware, betonnen rol kunnen lenen om het gras na het zaaien te pletten en de grond gelijk te maken.
Na het poetswerk ging Rinie aan de slag. Aan het eind van de middag waren de eerste stroken ingezaaid en gerold. Franka kreeg vanmorgen een sms van Gerda met de vraag om mee te gaan wandelen in Sudndalen. Gerda was in Sudndalen, Bij Hallingskarvet Skisenter, bij iemand op de hytte en 2 honden aan het passen en Franka heeft daar nog nooit gewandeld. Dus reed Franka, na het poetswerk in de hytter, om half twaalf naar Sudndalen. Na een kopje thee vertrokken we te voet bij de hytte. We liepen richting Halletjørne, een groot meer dat op ongeveer 1100 meter hoogte ligt. We zijn niet helemaal tot het meer gelopen maar via een zijpaadje op de skipiste terechtgekomen (ongeveer 950 meter hoog) en daar omgedraaid en dezelfde weg teruggelopen. Inmiddels zijn de herfstkleuren in de bergen schitterend! Om half vier waren we weer terug bij de hytte en is Franka meteen naar huis gereden. Op de camping was het rustig.

soloppgang Birkelund kl.06:59  zon op Oisterwijk      07:17 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:42  zon onder Oisterwijk 19:48 uur

                                                 

16 september 2017
Het lijkt ineens zomer. Zon en warmte dat hadden we even nodig na veel regen en bewolking:-) Het grondwerk is sinds donderdagmiddag klaar. De ramen zitten er in en vast en Rinie is begonnen met het schroeven van de planken. Gisteren kwamen Ina en Robert aan. Die hadden we een jaar niet gezien dus moesten we even bijpraten. Robert, alias Hendrik Jan de tuinman, bood aan om alvast met het losharken van de grond te beginnen. Fijn om zo'n Hendrik Jan op de camping te hebben! Rinie denkt nog een dag of 2 nodig te hebben voor het afwerken van de buitenkant van het huis. De binnenkant wordt winterwerk. Als dat klaar is kunnen we verder met het harken en inzaaien van het gras. De voorspellingen voor de komende week zijn niet slecht, dus kunnen we als het een beetje meezit de hele week doorwerken met het harken en inzaaien. Vanmiddag hebben we bij de hondenkooi 2 boompjes herplant die tevoorschijn kwamen na het rooien van de grote sparren. Afgelopen week kregen we ook bericht van de Duitse ADAC dat we goedgekeurd zijn en in 2018 in hun campinggids opgenomen worden. Dit jaar stonden we al in de app en we denken dat we daardoor veel meer Duitse gasten dan min vorige jaren hebben. In de app staat een beetje algemene informatie over de camping, in de campinggids is de informatie veel uitgebreider met een verhaaltje, foto's en alle faciliteiten. Er komen nog steeds elke dag gasten aan op de camping en in de hytter dus ook dat gaat nog lekker door. In de bergen zijn de herfstkleuren al op z'n mooist, bij ons beginnen de bomen nu te kleuren.

soloppgang Birkelund kl.06:56  zon op Oisterwijk      07:15 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:45  zon onder Oisterwijk 19:51 uur

         
     

14 september 2017
Langzaam wordt het beter weer en schijnt de zon af en toe maar net zo snel valt er zomaar een flinke bui regen. Franka had vorige week een mailtje gehad van een man uit Israel die vroeg of we een ruimte/keuken hadden waar 10 mensen konden zitten en evt. eten. Franka had gemaild dat in onze keuken daar plaats voor is. En zo gebeurde het dat gisteren aan het eind van de middag 5 grote (huur)campers de camping op kwamen rijden. Na het inschrijven, betalen en het bestellen van 10 baguetter heeft Rinie de 10 Israëliërs gewezen waar de keuken was en waar de op de camping bij elkaar konden staan. In de avond werd er gekookt en gegeten in de keuken en vanmorgen vertrokken ze weer naar de volgende camping. Vandaag was de laatste dag van het grondwerk. Aan het eind van de middag was alles klaar en vertrokken alle machines en vrachtauto's. De elektricien moet de 2 elektriciteitspalen nog komen plaatsen en als de grond een beetje opgedroogd is kunnen we gras gaan inzaaien. Aan het eind van de ochtend kwam Marcel om Rinie met het plaatsen van de 5 ramen/kozijnen te helpen. Na een paar uur werken waren de oude ramen er uit en de nieuwe ramen geplaatst. Rinie kon de buitenkant nog opvullen met isolatie zodat de gaten gedicht zijn. Nu kan de voorkant verder afgetimmerd worden en misschien dat er ook nog de eerste laag verf op kan. De afwerking aan de binnenkant kan in de winter gedaan worden. Voor
4 van de 5 ramen is een hergebruikoplossing. Marcel neemt 2 ramen mee voor de werkplaats voor fietsreparaties die hij gaat bouwen en de 2 andere ramen gebruiken we voor de vaskerom die Rinie gaat bouwen. Het ene raam dat nog over is is lek dus dat kan naar de vuilstort. En ook vandaag hebben we mensen op de camping en in de hytter. Het blijft, ondanks het mindere weer, toch elke dag redelijk druk.

soloppgang Birkelund kl.06:52  zon op Oisterwijk      07:12 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:51  zon onder Oisterwijk 19:55 uur

         
    

13 september 2017
Het werk vordert gestaag. Rinie ging vanmorgen al vroeg op pad omdat onze Nissan om 8 uur bij de garage in Gol moest zijn voor de laatste beurt in de garantietermijn. Op de terugweg heeft Rinie graszaad gehaald en was rond half 10 met een leenauto weer thuis.  Iets na  1 uur vanmiddag kregen we een sms dat de auto weer opgehaald kon worden. Rinie ging meteen naar Gol en was rond half 3 weer terug. Vanmorgen waren ook de mannen van het grondbedrijf en de elektricien ook op tijd aan het werk. De  elektricien kwam om de grondkabels voor de 2 nieuwe elektriciteitspalen te leggen en de paal die in mei nieuw geplaatst was een stukje te verzetten. Als het grondwerk straks klaar is kunnen ook de 2 nieuwe palen geplaatst worden. De elektricien kwam ook meteen de nieuwe saunakachel installeren. De vorige saunakachel was sinds anderhalve week kapot en omdat de sauna veel gebruikt wordt zijn we blij dat de nieuwe kachel is geïnstalleerd. De oude kachel werkte al een paar weken op 2 in plaats van 3 elementen dus we wisten dat de kachel kapot zou gaan maar we hadden gehoopt dat het buiten het seizoen zou gebeuren. We hebben namelijk soms Duitse gasten die speciaal voor de sauna komen en dat was ook een paar dagen geleden het geval. Toen de Duitsers hoorden dat de kachel kapot was gingen ze ergens anders naar toe om te overnachten :-( Toen de stenen uit de kachel waren konden we ook zien wat er kapot was aan het ene element. De buizen waren door de druk van de stenen tegen elkaar aan gekomen. Waarschijnlijk heeft iemand hard op de stenen geduwd en zijn daardoor de buizen in elkaar geraakt. Jammer van de kachel en het extra geld maar gelukkig ook weer opgelost. Door de mannen van het grondbedrijf wordt degelijk werk geleverd. Ook op andere plaatsen op de camping worden kuilen gedicht en drainagebuizen naar de sloten gelegd. De vloer en de leidingen in de nieuwe vaskerom zijn zover klaar dat er beton op gestort kan worden. Laika moet weer een tijdje aan de lijn als ze in de tuin speelt want alles is open en dan is ontsnappen wel erg simpel :-) We hebben elke dag gasten in de hytter en op de camping. het is op de camping rustiger als vorig jaar in deze tijd maar dat komt waarschijnlijk door het slechte weer van de afgelopen week. We hopen dat het de komende weken beter weer is zodat we het gras nog kunnen inzaaien.

soloppgang Birkelund kl.06:49  zon op Oisterwijk      07:11 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:54  zon onder Oisterwijk 19:58 uur

                                                     

 

11 september 2017
Het weer is nog steeds wisselvallig en soms valt het met bakken uit de lucht. Het grondwerk gaat gewoon door en ook de afvoer van het kleine sanitairgebouw is opnieuw gelegd. Voor onze gasten is het een kwestie van wachten tot het droog is, de afgelopen dagen is dat meestal aan het eind van de middag, en dan nog iets gaan doen. Rinie heeft vandaag de oude kozijnen in de keuken en kamer zodanig losgemaakt dat de kozijnen er straks zo uitgehaald kunnen worden en de nieuwe kozijnen geplaatst kunnen worden. Donderdag komt Marcel even helpen want de kozijnen zijn zwaar en moeten omhoog getild worden. Als de nieuwe kozijnen geplaatst zijn kan Rinie verder het met afwerken van de buitenkant.

soloppgang Birkelund kl.06:44  zon op Oisterwijk      07:07 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:00  zon onder Oisterwijk 20:02 uur

         
         

9 september 2017
Ook vandaag geen al te mooi weer. maar vanmiddag kwam toch de zon nog even door de wolken piepen en konden we nog een uurtje in/van de zon genieten. Vanmorgen is er nog een paar uur aan het frezen en graven gewerkt. Maandag wordt er weer verder gewerkt. Het is vandaag rustig op de camping en in de hytter. Dat komt goed uit want er moet buiten opgeruimd worden. het hout van het afdak bij de buiten afwasplek ligt inmiddels bijna allemaal in de aanhanger en de 2 keukenbladen met afwasbakken liggen in het houthok. Deze gaan straks weer hergebruikt worden.
Rinie kan maandag de volle aanhanger naar de vuilstort brengen en daarna ook de rest opruimen en wegbrengen. Franka is alweer bezig met 2018. Voor een aantal campinggidsen moeten in deze tijd nieuwe teksten, prijzen en foto's doorgegeven worden. De Noren komen er altijd op het laatste nippertje mee dus dan is de periode om tekst te maken, foto's uit te zoeken enz. erg kort. Inmiddels is de herfst echt begonnen en worden de dagen snel korter. Overal zijn de mooiste paddenstoelen te zien en kleuren de blaadjes aan de bomen. Het kleuren van de blaadjes heefet ook met het weer te maken. Eind augustus was het overdag lekker warm maar 's nachts rond het vriespunt en deze combinatie en alle regen die daarna gevallen is zorgen ervoor dat de herfstkleuren en paddenstoelen dit jaar al vroeg te zien zijn.

soloppgang Birkelund kl.06:40  zon op Oisterwijk      07:04 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:07  zon onder Oisterwijk 20:07 uur

              
                        

              

8 september 2017
Na een super drukke zomer gaan we langzaam de draad weer oppakken en het dagboek weer vullen.
Nog niet met veel tekst maar wel met foto's van de afgelopen maanden.
Het is de hele week al slecht weer. Gelukkig overdag niet veel regen maar de zon laat zich niet zien en het is tussen 6 en 10 graden.
Vanmorgen is de overbuurman begonnen met het kappen van de grote bomen achter ons huis en het grondwerk op het grote veld achter ons huis. We gaan hier kampeerplaatsen met grind en gras aanleggen. Veel van het grondwerk is via de webcam live te volgen. Rinie heeft vandaag de afwasplek achter het kleine sanitairgebouw afgebroken. Hier komt een betonvloer te liggen en als het allemaal gaat lukken gaan we tussen het oude en nieuwe sanitairgebouw een "vaskerom" bouwen. In deze vaskerom komen de vaatwassers, waarschijnlijk 3 stuks, een nieuwesnelle  wasmachine en droger speciaal voor op campings, en 1 afwasplek voor de mensen die de vaatwassers echt niet willen gebruiken en een wasbak om met de hand kleding te wassen. De keuken in het grote sanitairgebouw wordt een keuken annex "woonkamer". Weer veel plannen dus we hopen dat het gaat lukken voor de volgende zomer :-) Rinie gaat morgen weer verder met de voorkant van het huis. Binnen moeten de afwerklatten er af gehaald worden en dan kunnen de nieuwe ramen/kozijnen geplaatst worden. Als dat klaar is wordt voorkant verder afgetimmerd en we hopen dat er voor de winter nog een lag verf over kan. Hieronder alvast de eerste foto's. We beginnen met de foto's vanaf 1 juli en zullen proberen er elke dag een aantal te plaatsen.

soloppgang Birkelund kl.06:37  zon op Oisterwijk      07:03 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:10  zon onder Oisterwijk 20:09 uur

                                                                           

30 juni 2017
We hebben het druk! en dat is fijn! Rinie heeft de afgelopen weken tussen het camping werk door het eerste stukje van de voorkant van het huis geïsoleerd en, met hulp van Leen, de nieuwe achterdeur geplaatst. De groep van de NKC kwam op 23 juni en brachten, zoals zo vaak, regen mee. Behalve op die ene dag is het al 3 weken droog en moeten we misschien de komende dagen het nieuwe gras gaan sproeien. Het gras groeit prima en toen we er eergisteren plantjes in gingen zetten konden we zien dat het goed geworteld is. Rond de nieuwe elektriciteitspalen hebben we mooie witte spirea struiken gezet en tussen de 2de schommel en het nieuwe gras hebben we hoge spirea's gezet. Op de beide hoeken van het nieuwe grasveld staan 2 paarse seringen. Spirea's in allerlei kleuren en soorten en seringen groeien in ons klimaat het best en overleven ook de winter. Omdat de rand van het zwembad lek of poreus is hebben we een nieuwe zwembad gekocht dat gisteren afgeleverd is. Franka heeft dagen naar een nieuw lek in de bovenste rand gezocht maar kon niet meer lekkasjes vinden dus denken we dat na 11 zomers de bovenste rand, die opgeblazen moet worden voor de stabiliteit, poreus is. In het hoogseizoen hebben we geen tijd om de band regelmatig op te pompen en is het risico van overstromen dan te groot. We zijn voorzichtig begonnen met het gebruiken van het gras, en caravan en campers op de pad en luifel of voortent en zitten in het gras.

                     


soloppgang Birkelund kl.04:01  zon op Oisterwijk      05:25 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:59  zon onder Oisterwijk 22:00 uur

21 juni 2017
Vandaag de langste dag!

soloppgang Birkelund kl.03:55  zon op Oisterwijk      05:21 uur    
solnedgang Birkelund kl.23:02  zon onder Oisterwijk 22:00 uur

17 juni 2017

soloppgang Birkelund kl.03:55  zon op Oisterwijk      05:21 uur    
solnedgang Birkelund kl.23:00  zon onder Oisterwijk 21:59 uur

         

9 juni 2017
Sinds afgelopen dinsdag is er bij ons en in het zuiden van Noorwegen heel veel regen gevallen. Bij ons is er de afgelopen dagen ongeveer 40 mm regen gevallen. Gisteren en vandaag was het een groot deel van de dag droog maar dinsdag en woensdag was het goed raak. Zoals wel vaker voorkomt als het bij ons slecht weer is, is het in het noorden van Noorwegen volop zomer. Toen het een paar weken geleden bij ons warm was sneeuwde het in het noorden. Het lijkt er op dat het komende week droger en warmer gaat worden. Voor onze gasten zou het fijn zijn als het droger en warmer wordt en ook het gras moet hoognodig opdrogen. Rinie heeft voor de regen de smalle strook nieuw gras nog kunnen maaien maar het grootste deel is nog niet gemaaid. Het is nodig maar moet eerst goed drogen. Gelukkig blijven de gasten komen  en hebben we het druk. We bakken elke dag broodjes en allerlei snacks en tussendoor is Rinie begonnen met het isoleren en opnieuw bekleden van de voorkant van het huis. Ook hier komen nieuwe kozijnen met nieuw glas en er komt een nieuwe achterdeur in. Rinie werkt eerst het kleine deel met de achterdeur af want dan kan de trap weer geïnstalleerd worden. We gebruiken nu de voordeur maar dat is steeds verder lopen en we zijn er aan gewend om via de achterdeur naar binnen te gaan dat daar ook onze jassen, schoenen, het hondeneten enz. is. Vandaag kregen we bezoek van 5 Duitsers in 5 Messerschmitt's.

soloppgang Birkelund kl.04:00  zon op Oisterwijk      05:22 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:53  zon onder Oisterwijk 21:54 uur

        

         

5 juni 2017
Het wordt drukker op de camping en in de hytter. We bakken broodjes, frites, pizza's, kroketten enz. en ontvangen nieuwe gasten en nemen afscheid van vertrekkende gasten. De afgelopen dagen is het wisselvallig weer. Regen en zon wisselen af. Met de zon is het lekker warm maar zonder zon is de echte temperatuur rond 13-15 graden. De regen is welkom voor ons gras. Het nieuwe gras groeit prima. Rinie heeft vorige week voor de eerste keer het gras achter de hytter gemaaid en vanmiddag de strook langs de bomen. Ondanks dat het drukker wordt is het nog niet nodig om het nieuwe gras te gebruiken. We proberen het zo lang mogelijk uit te stellen want dat is beter voor het gras. De afgelopen dagen hebben we gewerkt om alles op de camping klaar te krijgen zodat Rinie met het huis verder kan. Vandaag hebben we als laatste klusje het zwembad klaargezet en het wordt nu gevuld met water. 

soloppgang Birkelund kl.04:04  zon op Oisterwijk      05:24 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:47  zon onder Oisterwijk 21:51 uur

31 mai 2017

soloppgang Birkelund kl.04:11  zon op Oisterwijk      05:28 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:39  zon onder Oisterwijk 21:46 uur

26 mei 2017
Nadat Ab het laatste schilderwerk en Seiol het laatste grote poetswerk hebben gedaan zijn ze gisteren vertrokken. Ze gaan eerst een paar dagen door Noorwegen trekken en dan naar de zoon van Ab, die ook in Noorwegen woont, om daar het huis te gaan schilderen :-) Ab en Seiol hebben hard gewerkt in de weken dat ze hier waren en daar waren wij heel erg blij mee. Het scheelt voor ons heel veel tijd en veel werk wat we niet zelf hoeven te doen en in die tijd kunnen we andere noodzakelijke dingen doen. Rinie is vandaag met de laatste klusjes buiten bezig. De tafeltennistafel moet nog neergezet worden en een aantal vlaggen moeten vervangen worden. Rinie is ook het nieuwe en bestaande gras aan het sproeien zodat het er straks overal mooi groen uitziet. Er staat voor de komende dagen nog geen regen in de voorspelling en daarom durven we niet te wachten met sproeien.

soloppgang Birkelund kl.04:20  zon op Oisterwijk      05:32 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:29  zon onder Oisterwijk 21:40 uur

              

              

22 mai 2017
De afgelopen dagen is er veel werk verzet. Ab heeft het schilderwerk gedaan en is bijna klaar, Seiol poetst en ruimt op, Rinie klust er vrolijk op los en Franka poetst in de hytter, doet allerlei kleine klussen in en om het huis en ontvangt en helpt de gasten. Het nieuwe gras groeit en ziet er mooi uit. Omdat het afgelopen zaterdagnacht nog een beetje geregend heeft is sproeien nog niet nodig. Om ons heen wordt het groener en komen er aarzelend blaadjes aan de bomen. Rinie heeft de afgelopen dagen de trampoline opgebouwd en het volleybal/badmintonnet neergezet en een 2de schommel geplaatst op het veldje waar ook de trampo, tafeltennistafel, petanquebaan, volleybalnet en de bålpanne staan. Langzaam wordt drukker op de camping en in de hytter. Een beetje normaal voor de tijd van het jaar :-)

soloppgang Birkelund kl.04:28  zon op Oisterwijk      05:37 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:20  zon onder Oisterwijk 21:35 uur

19 mai 2017
Vanmorgen was het al vroeg zonnig en het werd een lekker zomerdag. Franka en Seiol deden vanmorgen het poetswerk en gingen daarna even naar de Kiwi voor een paar boodschappen. De mannen hebben een nieuwe afvoerpijp voor het water van het grote verharde gedeelte gemaakt. Rinie had daar al een pijp onder de pad door in de grond zitten maar nu ligt er een grotere pijp die niet steeds verstopt raakt door zand en stenen. De beide kanten van de pijp zijn afgedekt door een steen met gaten waar het water en niet de stenen door kunnen. Na een paar uur graven en  de sleuf dichten was dat klusje klaar. Rinie heeft ook de afvoerput voor het vuilwater uit de campers iets opgehoogd en er een beter rooster op gemaakt. Er moet nog een nieuwe deksel op en dan is dat ook klaar. Verder hebben we natuurlijk in de zon gezeten en heeft Ab de paden overal netjes aangeharkt. Franka heeft vanmiddag alle reserveringen in de schema's gecontroleerd. We hebben elke dag gasten en de dagen vliegen voorbij.

soloppgang Birkelund kl.04:35  zon op Oisterwijk      05:41 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:13  zon onder Oisterwijk 21:30 uur

18 mai 2017
Gisteravond begon het te regenen en dat stopte vanmiddag rond 4 uur. We hebben de regenmeter nog niet buiten staan maar we denken dat er wel tussen 40 en 50 mm regen gevallen is. Een beetje veel van het goede in korte tijd. Regen is goed voor het nieuwe gras maar dit was wel heel erg veel water. Voordeel is dat we vanmorgen meteen konden zien waar de grond allemaal nog niet of niet meer goed ligt. Bij de nieuw aangelegde pad naar het tentenveld is over de afvoer naar de sloot, die we jaren geleden al aangelegd hebben, veel zand gereden en het gevolg was dat het voor de laatste twee 4 persoons hytter een groot zwembad was. Rinie heeft de grond er afgeschept en al snel liep het water weg via de afvoer. Op meer plaatsen stonden grote plassen maar dat komt waarschijnlijk nog goed omdat de vorst nog niet uit de grond is. Rinie is daarna naar Geilo gereden om de gisteren bestelde nieuwe schommel met glijbaan op te halen. We gaan een extra schommel zetten op het veld waar ook de trampoline, tafeltennistafel enz. staat. Aan deze schommel komt een klimnet, rekstok en een schommel te hangen. Aan de schommel die we bij de kiosk hebben staan komt een nieuwe glijbaan, een grote ronde schommelmand en een babyzitje te hangen. Vanmiddag heeft Rinie nog op een paar plaatsen sleuven getrokken zodat het water weg kan lopen. Franka heeft in huis gepoetst en Franka is ook begonnen met het controleren van de boekingen.

soloppgang Birkelund kl.04:37  zon op Oisterwijk      05:42 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:11  zon onder Oisterwijk 21:29 uur

17 mai 2017
Gratulerer med dagen Norge!
17 mei is de nationale feestdag van Noorwegen. Er wordt herdacht dat de Noren in 1814 overeenstemming bereikten over de Noorse grondwet. Deze dag wordt gevierd met het hijsen van de vlag, men gaat naar de kerk en daarna is het feest met een optocht met muziek en klederdracht naar het feestlokaal en spelletjes voor de kinderen. Wij hebben vandaag gewerkt. Na de regen van gisteren was het vandaag mooi weer. Rinie heeft vandaag alle bandensporen, die in de paden getrokken zijn door de zware tractoren, glad getrokken. Deels met de schep en deels met het sneeuwschuivertje voor op de grasmaaier. Franka heeft over het grasveld achter onze tuin en het tentenveld kunstmestkorrels uitgereden met het zaaiwagentje. Omdat er morgen veel regen verwacht wordt kan de kunstmest daarna zijn werk doen. Franka heeft ook de kleren en jassen die we aan hebben gehad met het leggen van de graszoden uitgespoeld en gewassen. De graszoden waren erg nat en modderig en daarom hadden we aan onze kleren en schoenen veel modder zitten. Alles is schoon geworden! Ook de schoenen die we aan hadden zijn schoon gemaakt met behulp van een afwasborstel.

soloppgang Birkelund kl.04:39  zon op Oisterwijk      05:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:08  zon onder Oisterwijk 21:28 uur

16 mai 2017
Afgelopen nacht heeft het flink geregend en vanmorgen was het op een paar miezerbuitjes na droog. Het was niet warm met 6 graden boven nul. Franka ging met Seiol boodschappen doen bij de Kiwi en Rinie ging verder met het leggen van de graszoden op het tentenveld achter de hytter. Nadat de laatste graszoden gelegd waren heeft Rinie de nieuwe pad naar het tentenveld nog een keer aangeharkt want daar was nog een tractor met aanhanger met zand en een heftruck met 2 pallets met graszoden over gereden en dan blijven er flinke bandensporen over. Rinie was klaar en toen ging het echt regenen. Dat heeft het een paar uur gedaan en nu miezert het nog een beetje na. Rinie heeft op het tentenveld op nog een groot, slecht stuk met de nieuwe graszoden kunnen leggen zodat het gras daar straks ook weer mooi is. Alle graszoden liggen op de grond dus is er weer tijd voor ander werk. Het isolatiemateriaal en nieuwe hout voor de voorkant van ons huis is gebracht dus als Rinie weer tijd heeft kan daar verder aan gewerkt worden :-) Franka heeft in de hytte gepoetst en Seiol in de sanitairgebouwen. Verder was het vandaag geen dag om buiten iets te doen. Franka kon mooi de boekhouding van de afgelopen week bijwerken en mailtjes beantwoorden.

soloppgang Birkelund kl.04:42  zon op Oisterwijk      05:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:06  zon onder Oisterwijk 21:26 uur

15 mai 2017
We kunnen er geen genoeg van krijgen en zijn nu graszoden aan het leggen op het tentenveld achter de hytter :-)
Gisteren hebben we niet veel gedaan. Rinie is 's morgens begonnen met het spannen van afzetlint rond het nieuwe gras, om te voorkomen dat er zomaar iemand met een caravan, camper of auto oprijdt. We hebben nog 2 baantjes gras gelegd en een deel van het zand, dat met het uitgraven voor de nieuwe stroompaal in het midden van het grasveld achter ons huis is overgebleven, achter de hytter gestort. Na een uurtje kruien was de band van de kruiwagen lek en konden we niet veel meer doen. Dat was mooi een vroeg einde van de werkzaamheden op zondag! Gisteren hebben we ook besloten om de resterende graszoden op het tentenveld achter de hytter te gaan leggen. Rinie heeft gisteravond der sproeier nog een uurtje op de graszoden gezet zodat ze nat en bruikbaar blijven. Vanmorgen is Rinie eerst nog een paar kuub zand voor op het tentenveldje gaan regelen bij de overbuurman. Die kwam na een halfuur met de traktor en aanhangwagen het zand op de goede plaats storten. Rinie was toen al op weg naar de vuilstort om de oude kussens weg te brengen en verder door te rijden naar Ål om een extra kruiwagen en een nieuw wiel te gaan kopen. Op de terugweg kon Rinie bij de traktorservice/Statoil tankstation een nieuwe band voor de grasmaaier ophalen en ook geregeld krijgen dat de eigenaar voor 12 uur vanmiddag nog even met de heftruck langskwam om de 2 pallets met graszoden te verplaatsen. Dat was al voor 12 uur klaar en dus konden we achter de hytter beginnen met het uitharken van de berg zand en het eerste deel leggen van de graszoden. Seiol deed vandaag het poetswerk in de sanitairgebouwen en ook de buitenkant van de meeste hytter is dankzij Seiol weer schoon. Ab heeft het schilderwerk aan de 3 kleine Fiskeri hytter afgemaakt. Vanmorgen viel er weer een buitje regen en dat is goed voor het nieuwe en oude gras. Morgen wordt er meer regen verwacht dus we gaan proberen om morgen de laatste graszoden uit te rollen voor de meeste regen verwacht wordt. Rinie moet morgen nog even met de nieuwe kruiwagen terug want Rinie heeft een te kleine bak meegekregen die niet past niet op het onderstel. 

soloppgang Birkelund kl.04:44  zon op Oisterwijk      05:47 uur    
solnedgang Birkelund kl.22:03  zon onder Oisterwijk 21:25 uur

         

13 mai 2017
Vanmorgen gingen we weer vrolijk verder met het leggen van de graszoden. Franka moest eerst het poetswerk in 2 hytter doen en Seiol poetste in de sanitairgebouwen. Met de hulp van Ab en Seiol waren we rond 5 uur vanmiddag klaar en hadden we ongeveer 900 m2 aan graszoden gelegd. We hebben nog 100 m2 over dus gaan we nog even bekijken of we ook op andere plaatsen op de camping nog graszoden gaan leggen. De sleuf die in het grasveld achter onze tuin is gemaakt om de extra stroompaal te zetten moeten we nog dichtleggen  met graszoden en rond de stroompaal aan de zijkant van de camping moeten nog wat stukjes gelegd worden en we hebben besloten om aan het eind van het smalle gedeelte nog 2 rijen graszoden te leggen. Dat is bij de stroompaal waar we de stukje nog in moeten leggen om af te werken. Als dat klaar is gaan we verder bekijken wat we met de rest gaan doen. De sproeiers die op het gras staan doen hun werk en vanmiddag regende het af en toe. Voor de komende dagen staat er ook nog regen in de voorspelling en gaat ook de temperatuur omhoog. Als het goed is komt na de regen zonneschijn  dus dat is helemaal perfekt voor het gras. 

soloppgang Birkelund kl.04:49  zon op Oisterwijk      05:50 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:59  zon onder Oisterwijk 21:22 uur

                   

12 mai 2017
Vanmorgen werden om 7 uur de graszoden uit de vrachtwagen gelost. De 13 pallets met ieder 77 rollen gras werden verspreid over de nieuwe pad neergezet zodat we zo min mogelijk met de rollen hoefden te lopen. Na een half uurtje was de vrachtwagen leeg. Rond 9 uur zijn we begonnen met uitrollen van de graszoden. Ab en Seiol kwamen ook helpen dus ging het dubbel zo snel. Tussendoor heeft Franka het poetswerk in de hytte en de sanitairgebouwen gedaan maar de rest van de dag zijn we bezig geweest met het uitrollen van het gras. De graszoden zijn nat en dus zwaar maar rond 5 uur vanmiddag hadden we iets me dan helft klaar. Terwijl we het gras aan het uitrollen waren heeft Rinie ook de sproeiers al aangezet om het gras nat te houden. De andere helft moet er morgen op, advies van de leverancier is dezelfde dag als de levering is en de dag erna,   want voor de komende dagen staat er af en toe regen in de voorspelling. Normaal niet fijn maar nu welkom :-) Het ziet er mooi groen uit en we zijn er tot nu toe erg tevreden over.

soloppgang Birkelund kl.04:52  zon op Oisterwijk      05:51 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:56  zon onder Oisterwijk 21:20 uur

                                  

11 mai 2017
Vanmorgen was het toch weer even wit maar het duurde maar kort voor de sneeuw gesmolten was. Rinie heeft vandaag de slechte stukken, met nog wortels in de grond, los geharkt en geëgaliseerd. Met behulp van een graafmachine is de grond verder verdeeld. De elektricien heeft op het andere veld een nieuwe extra stroompaal geïnstalleerd nadat er een kleine gleuf gegraven was voor de leidingen. De oude stroompaal die achter onze tuin stond is inmiddels ook vervangen door een nieuwe stroompaal die ook meteen aangesloten en gecontroleerd is. De andere stroompalen  moeten nog aangesloten en gecontroleerd worden. Franka en Seiol hebben vanmorgen het poetswerk gedaan en na de koffie/thee heeft Franka snel even een paar boodschappen bij de Kiwi gedaan. Vanmiddag werden de nieuwe kussens, die Franka vorige week bij Jysk besteld had, gebracht. Franka had 45 kussens en 4 dekbedden besteld maar de doos met de dekbedden was er niet bij en wordt nu gezocht. Franka heeft vanmiddag meteen bijna alle oude kussens vervangen door de nieuwe kussens. De oude kussens waren, toen we die in 2007 kochten, niet van de beste kwaliteit en zijn na jarenlang gebruik en wassen bijna versleten. We hebben nu kussens gekocht die net iets beter zijn en dan ook weer jaren mee kunnen. Ab heeft alle deuren en kozijnen een 2de laag verf gegeven en is verder gegaan met de binnenkant van deuren van het kleine sanitairgebouw. Aan het eind van de middag kregen we een telefoontje van het transportbedrijf dat de graszoden komt brengen. Ze zijn tussen 9 en half 10 vanavond bij ons en blijven dan hier om morgen verder naar Bergen te rijden. De graszoden zijn anders verpakt dan afgesproken was en de pallets zijn nu te zwaar, voor machine van onze overbuurman, om van de vrachtauto te tillen. Rinie kreeg van onze overbuurman het advies om het bij de traktorservice bij het  Statiol tankstation te proberen want die een auto met een kraan. Geen probleem morgenvroeg om 7 uur komt de eigenaar om de pallets van de vrachtwagen te tillen.

soloppgang Birkelund kl.04:54  zon op Oisterwijk      05:53 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:54  zon onder Oisterwijk 21:18 uur

10 mai 2017
Gisteravond viel er al even een buitje sneeuw en vanmorgen was het, toen we wakker werden, wit om ons heen. De temperatuur steeg dus de sneeuw smolt maar het heeft de rest van de dag gesneeuwd, gehageld en geregend. Ab en Seiol hadden een rustdag want buiten werken was er vandaag niet bij. Rinie ging vanmorgen eerst naar de tandarts in Geilo en daarna nog even langs de toeristeninformatie om een nieuwe voorraad folders te halen. Helaas moeten de kaartjes en folders nog binnen komen dus daar was niet veel te halen. Of Rinie later, over weken, nog eens terug wou komen. Rinie is ook nog even bij de bouwmarkt geweest voor 2 radiatoren voor in de hytter maar dat is nu het verkeerde jaargetijde. Daar moeten we in oktober/november ook nog een keer voor terug :-) We hebben nog 2 reserveradiatoren dus is het nog niet zo dringend. Vanmiddag heeft Rinie alle plakaten en flyers die we op de sanitairgebouwen en de receptie hebben hangen vernieuwd. Franka heeft vandaag een bakdag gehad. Er is een nieuwe voorraad tosti's, kip in satésaus en saucijzenbroodjes gemaakt. De nieuwe voorraad worstenbroodjes moet een dezer dagen nog gemaakt worden. De elektricien heeft vandaag de oude stroompalen vervangen voor nieuwe stroompalen en er is vandaag nieuwe grond aangebracht.


soloppgang Birkelund kl.04:57  zon op Oisterwijk      05:54 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:51  zon onder Oisterwijk 21:17 uur

9 mai 2017
De afgelopen dagen is er hard gewerkt. Franka is klaar met de hytter en heeft vandaag de camper nog schoongemaakt zodat ook die verhuurd kan worden. Zondagmiddag kwamen Seiol en Ab aan. We hebben gezellig koffie gedronken en bijgepraat. Hierna gingen Seiol en Ab de caravan op de plaats zetten en de voortent opbouwen. Maandagmorgen begon Ab meteen met het schilderwerk :-) Seiol bood aan om in het grote sanitairgebouw te gaan poetsen en Franka poetste in het kleine sanitairgebouw. Rinie reed op en neer naar Geilo om verf te gaan halen. Inmiddels zijn de nieuwe deuren aan de binnenkant gelakt en aan de buitenkant bruin geschilderd. Aan de buitenkant zijn de kozijnen rond de deuren en de afwerklatjes rond de ramen wit en rood geschilderd. Vandaag is de elektricien geweest en heeft 2 nieuwe stroompalen geplaatst. Franka en Seiol hebben vanmorgen eerst boodschappen gedaan en vanmiddag heeft Seiol aan de buitenkant de ramen van de Stjerne hytter gewassen en de tuinset schoongemaakt. Franka heeft de camper schoongemaakt. We hebben nu elke dag gasten op de camping en/of in de hytter. Het weer is sinds gisteren veranderd. Het is een stuk kouder en er waait een koude wind. Vanmiddag viel er even een beetje sneeuw en voor de komende 2 dagen staat er nog meer sneeuw in de voorspelling en wordt het niet veel warmer dan 2 tot 3 graden. Donderdag worden aan het eind van de middag/begin van de avond de graszoden gebracht. Het lijkt erop dat we een goede planning voor het gras hebben want vanaf vrijdag wordt het weer warmer.

soloppgang Birkelund kl.04:59  zon op Oisterwijk      05:56 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:49  zon onder Oisterwijk 21:15 uur

              

6 mai 2017
Ook vandaag is er hard gewerkt. De mannen begonnen vanmorgen om 9 uur en stopten om 2 uur vanmiddag om weekend te gaan vieren. Woensdag komen ze weer terug om de nieuwe grond op te brengen en de laatste gaten te dichten. De elektricien komt voor woensdag om de kabels te trekken en een kabel te repareren die kapot getrokken is met een graafmachine. Inmiddels zijn bijna alle gaten gedicht en is de grond glad getrokken. Er is een brede pad met grind gemaakt waar straks de camper en auto's met caravan over kunnen rijden om naar hun plaats op het gras te gaan. De toegang, naast hytte nr 8, tot het tentenveld achter de hytter is ook opnieuw aangelegd met een drainagepijp die naar de sloot loopt. En als laatste is er vanmiddag naast hytte 10  een laag grind met zand gelegd zodat dit opgehoogd is gelijk is. We hopen dat het voldoende is om ervoor te zorgen dat het geen zwembad meer wordt als het veel regent in korte tijd. Vanmorgen zijn we eerst met het poetswerk begonnen. Franka in de 3 hytter die we afgelopen nacht verhuurd hadden en Rinie in de sanitairgebouwen. Na dit poetswerk is Franka de 2de Stjerne hytte uit gaan ruimen en schoon gaan maken. Rinie heeft in de keuken van het sanitairgebouw de nieuwe LED-TL's opgehangen. De afgelopen dagen is het zomers weer geweest dus hebben we ook lekker buiten gezeten. Vandaag was de warmste dag met ongeveer 24 graden. De komende dagen wordt het weer kouder door de noordenwind maar als de zon blijft schijnen valt het misschien mee met de kou :-) Een van onze gasten, een Engelsman die een paar weken geleden ook bij ons was, is sinds afgelopen donderdag hier en gaat elke dag langlaufen in de bergen. De omstandigheden zijn perfect met goede sneeuw en de hele dag zon. Op de Hardangervidda ligt plaatselijk 10 meter sneeuw dus daar is de winter nog niet voorbij. Vanmorgen vlogen er 9 kraanvogels boven de camping. We hebben er foto's van gemaakt en de kraanvogels zijn te zien maar wel erg klein dus niet geschikt voor in het dagboek.

soloppgang Birkelund kl.05:07  zon op Oisterwijk      06:01 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:41  zon onder Oisterwijk 21:11 uur

                             

5 mai 2017
Gisteren zijn we begonnen met het opnieuw aanleggen van een gedeelte van het kampeerterrein. Het oude gras wordt er af gehaald, drainage wordt aangelegd, nieuwe grond, en volgende week komen er graszoden op. Er worden nieuwe elektriciteitskabels gelegd en elektriciteitspalen geïnstalleerd. Het duurt ongeveer 3 weken voor we het nieuwe gras kunnen gaan gebruiken. Vandaag is er hard gewerkt met 2 graafmachines. Het oude gras was snel verwijderd. Daarna werden er 2 sleuven gegraven die met grind gevuld zijn voor de drainage. Daarna zijn de sleuven afgedekt met de oude grond en is het hele terrein glad getrokken. Daar komt de nieuwe grond op en daar komen volgende week de graszoden op. De elektricien, die in Hovet woont, kwam vanmorgen langs rijden en zag dat er al gegraven werd en kwam even later terug met de grondkabel zodat die alvast ingegraven kon worden. We hadden het er vanmorgen al over dat Franka even met het elektrabedrijf moest bellen  of mailen dat ze al eerder aan de gang konden dan de afgesproken volgende week donderdag, maar dat was niet nodig. Omdat we onze eerste plannen enigszins herzien hebben laten we nu ook een nieuwe elektriciteitspaal plaatsen op het veld dat achter ons woonhuis ligt. Deze paal komt in het midden van het veld te staan en moet ervoor zorgen dat onze gasten met een korte kabel zonder al teveel problemen ook stroom kunnen gebruiken. We hebben verschillende kabels met verschillende lengtes die we uitlenen aan mensen die een te korte kabel hebben maar een extra elektriciteitspaal is natuurlijk veel handiger. Er komen in totaal 8 extra stroomaansluitingen bij zodat we uiteindelijk ongeveer 40 stroomaansluitingen verdeeld over de hele camping hebben. Vanmiddag zijn de mannen ook begonnen met het aanleggen van drainage en verharden van de toegangspad naar het tentenveld. Deze pad van gras is vorig jaar flink kapot gereden en we hopen dat met de drainagepijpen naar de sloot en het grind erop de pad goed verhard wordt. Tot slot wordt ook het gedeelte naar hytte 10 verhard met grind. Naast deze hytte is het veel lager dan verderop en het gevolg is dat als het regent er altijd een groot zwembad ontstaat. Omdat mensen er vaak de auto parkeren is dat niet altijd fijn. Door het ophogen en verharden moet ook dat probleem straks opgelost zijn. Franka heeft vandaag een Stjerne hytte schoongemaakt en alles gewassen en afgewassen. De boekhouding is ook weer bijgewerkt. Rinie is begonnen met het installeren van de nieuwe LED-TL's in de sanitairgebouwen. In het kleine en grote sanitairgebouw hangen de lampen behalve in de keuken. Dat gaat Rinie morgen nog doen.

soloppgang Birkelund kl.05:10  zon op Oisterwijk      06:03 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:38  zon onder Oisterwijk 21:09 uur

                             

4 mai 2017
Franka heeft vandaag de volgende een 4 persoons hytte schoongemaakt. Nog 3 hytter te gaan en dan is dat klusje ook klaar. Vanmiddag ging Franka even de btw aangifte versturen maar dat viel tegen. Sinds januari is er in het boekhoudprogramma de mogelijkheid om de btw aangifte rechtstreeks uit het programma naar de belastingdienst te versturen. Hier moesten bij de belastingdienst formulieren voor ingevuld worden en inlogcodes worden opgevraagd. Dat hebben we in januari allemaal gedaan en alles leek voor elkaar. Bij de btw aangifte in maart, over de maanden januari en februari, ging het meteen al mis. Na een mailtje naar het boekhoudprogramma bleek de fout daar te liggen want het werkte nog niet zoals het hoorde te werken. Het probleem zou voor de uiterlijk inzendtermijn opgelost worden. We hebben daar niet op gewacht en de aangifte handmatig bij de belastingdienst ingevuld. We dachten dat de problemen opgelost zouden zijn maar vandaag was het invullen en verzenden op de website anders dan in de handleiding stond en kreeg Franka steeds een foutmelden. Even chatten met de support afdeling van het programma hielp niet veel. Het probleem is voorgelegd aan de ontwikkelingsafdeling en misschien dat we morgen antwoord en een oplossing krijgen. We wachten het even af en anders sturen we nog maar een keer handmatig de btw aangifte in. Rinie heeft vandaag veel kleine klusjes gedaan en is begonnen met het harken van het gras. Door de grote sneeuwfrees worden er in de winter veel steentjes van de paden op het gras geblazen. Als er veel sneeuw ligt valt het met de steentjes op het gras wel mee maar na deze winter met weinig sneeuw ligt er veel grind op het gras. Dat moet er allemaal af voor er gras gemaaid gaat worden. Aan het eind van de middag kwam onze overbuurman om met het weghalen van het gras te beginnen. Het nieuwe gras is besteld en wordt, zoals het er nu uitziet, volgende week donderdag geleverd. Als we willen kan het ook eerder maar dat ligt er aan hoe het graafwerk verder gaat. Er zit nog steeds vorst in de grond en de ontdooide laag is maar ongeveer 25 cm dik.

soloppgang Birkelund kl.05:13  zon op Oisterwijk      06:07 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:36  zon onder Oisterwijk 21:06 uur

  
                        

3 mai 2017
Het wordt elke dag een beetje warmer. Vandaag moesten we tot vanmiddag op de zon wachten maar de temperatuur was prima. Franka heeft vanmorgen eerste de bedden in de 2 persoons hytte opgemaakt zodat die hytte vandaag verhuurd kan worden. Daarna heeft Franka weer een 4 persoons hytte schoongemaakt. Vanmiddag kon Franka de maandboekhouding van april afmaken zodat de btw aangifte ook verstuurd kan worden. Rinie heeft de kozijnen van de deuren en ramen nog afgewerkt en is daarna begonnen met het leegmaken van ons schuurtje. De fietsen staan in het fietsenrek, de grasmaaier staat ook bij de deur en de sneeuwfrees staat weer in het schuurtje want die hebben we niet meer nodig. Rinie heeft ook rondom de hytter alles opgeruimd en de steiger is ook weer ingeklapt en opgeruimd. Rinie is nu bezig om met paaltjes in het gras af te bakenen waar straks de grindpad in het nieuwe gras moet komen. Franka gaat morgen het gras bestellen zodat de grasfirma met produceren kan beginnen en dan het gras volgende week kan leveren. Vanmorgen bracht de postbode de bestelde borden en glazen. Op de koffiemokken moeten we nog een paar weken wachten want die waren niet op voorraad. Vanmiddag werden de flyers gebracht die we vorige week bij de drukker besteld hebben. De flyers vervangen de flyers die we zelf altijd printen en die elke campinggast mee krijgt bij het inschrijven. We hebben de flyers in 4 talen besteld en ze zien er mooi uit. Het papier is iets dikker, en dus steviger, dan het papier dat we zelf gebruikten. Qua drukkosten is het ongeveer net zo duur als zelf printen en het is, zeker als het straks druk is, weer minder werk.

soloppgang Birkelund kl.05:16  zon op Oisterwijk      06:07 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:33  zon onder Oisterwijk 21:06 uur

2 mai 2017
Vandaag was het nog weer warmer. Op ons terras in de zon 22°en omdat het windstil was met een bijna helemaal blauwe lucht wat het uit de zon ook niet zo koud als de afgelopen dagen. Vanmorgen moesten we wachten op het vertrek van onze Tsjechische gasten. Rinie ging alvast een keer met een volle aanhanger met ramen en afvalhout naar de vuilstort. Nadat onze gasten vertrokken waren zijn
naar Geilo gereden. Eerst naar de apotheek om voor ons allebei de voorraad medicijnen voor de zomer op peil te brengen en daarna naar de bouwmarkt om hout te halen om de nieuwe kozijnen aan de binnen- en buitenkant verder af te werken. Op de terugweg hebben we bij de Kiwi in Hagafoss boodschappen gedaan. Na het opruimen van de boodschappen en een kopje koffie/thee op ons terras zijn we aan het werk gegaan. Rinie is begonnen met het afwerken van de kozijnen en Franka heeft de grote 2 persoons hytte schoongemaakt en alles gewassen en afgewassen. Franka was rond 4 uur klaar en kon mooi weer een voorraadje kroketten draaien en alvast aan de maandboekhouding van april beginnen. Rinie is op 1 afwerklatje na klaar met de kozijnen. Vanavond kwam onze overbuurman even langs om af te spreken wanneer hij met het grondwerk voor het nieuwe gras begint. Waarschijnlijk begint hij donderdag maar dat is afhankelijk of hij donderdag op de Hardangervidda sneeuw moet ruimen. Als dat moet dan begint hij vrijdag. Voor het aanleggen en plaatsen van de nieuwe elektriciteitspalen hebben we volgende week donderdag afgesproken.  En het gras gaan we komende donderdag bestellen. Het gras wordt dan geproduceerd en een week later geleverd. het gras moet dan dezelfde dag of de dag na levering uitgerold worden. Dan duurt het nog minimaal 3 weken voor we het gras kunnen gaan gebruiken en er caravans op kunnen zetten. We hopen dat alle tijdschema's kloppen want dan kunnen we het nieuwe grasveld begin juni gaan gebruiken.  Het blijft spannend want er is ook veel afhankelijk van het weer!

soloppgang Birkelund kl.05:18  zon op Oisterwijk      06:08 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:31  zon onder Oisterwijk 21:04 uur

1 mai 2017
Het wordt warmer maar we hebben de afgelopen dagen nog een paar koude nachten met tot 10 graden vorst gehad. De zon warmt alles lekker op en we hebben de winterjas niet meer zo hard nodig. De wind is soms nog koud maar in de zon is het genieten :-) Gisteren en vandaag heeft Franka 2x 4 persoons hytte schoongemaakt met nog 6 hytter te gaan gaat het volgens schema. Gisteren heeft Rinie de nieuwe buitenlampen bij de Fiskeri hytter geinstalleerd. Deze hytter hadden geen buitenlampen en in de winter is dat best donker als mensen 's avonds aankomen. We hebben bij een elektragroothandel 3 mooie LED buitenlampen gekocht. Nu hebben alle hytter buitenverlichting. Rinie heeft gisteren en vandaag 2 ramen en 1 deur vernieuwd en afgewerkt. Nu zijn de ramen en deuren van de 2 grote 2 persoons hytter ook vervangen. Het schilderwerk aan de buitenkant moet nog gedaan worden en Rinie moet aan de buitenkant nog wat afwerken maar als dat klaar is ziet alles er weer netjes uit en zijn de hytte beter geïsoleerd. Het hout was op dus moeten we morgen eerst nieuw hout kopen om de buitenkant mee af te werken.  Vandaag kon dat niet want 1 mei is hier een nationale feestdag en zondag dus de bouwmarkt was vandaag niet open. Franka is vorige week ook begonnen met het maken van een voorraad kroketten en daar moet ook elke dag een beetje aan gewerkt worden. We hebben de afgelopen dagen ook steeds gasten op de camping en/of in de hytter gehad dus dat is een lekker begin van het voorseizoen. 

soloppgang Birkelund kl.05:21  zon op Oisterwijk      06:10 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:28  zon onder Oisterwijk 21:02 uur

29 april 2017
Gisteravond/nacht werden we om half 1 gebeld met de vraag of we open waren en een hytte voor 2 personen hadden. De mensen moesten nog 10 minuten rijden. Natuurlijk hadden we dat en zouden we wachten tot ze er waren. Het duurde nog geen 10 minuten toen er een auto de camping op kwam rijden. Deze mensen waren langer onderweg dan gepland door het slechte weer in de bergen en waren blij dat ze bij ons konden overnachten. Op de 7 was het al vroeg in de avond kolonne met aan de ene kant een wachttijd van 5 uur en aan de andere kant een wachttijd van 3 uur. De 50 was wel open maar afgelopen  nacht zijn beide wegen dicht geweest. Vanmorgen eerst nog kolonne maar rond een uur of 11 waren beide wegen open. We hadden vandaag niets gepland maar wilden misschien wel een dagje weg gaan. Onze gasten waren redelijk op tijd weg maar toch te laat voor ons om nog op pad te gaan. We willen 's middags ook weer op tijd terug zijn en dan moeten we 's morgens vroeg weg kunnen want anders kunnen we te kort weg. Vandaag is het onze 40ste trouwdag maar dat vieren we een andere keer met een uitstapje. We hebben natuurlijk in NL al een feestje gevierd en misschien kunnen we komende week nog een keer in Gol een taartje gaan eten :-) Dus was het vandaag voor Rinie een klusdag met aan het eind van de middag het 2de nieuwe raam geplaatst en Franka heeft de 2de Stabbur hytte schoongemaakt. Rond 3 uur vanmiddag kwamen er Nederlanders met een camper aan en een uurtje later ook nog Fransen met een camper. We zijn dus niet voor niets thuis gebleven :-)

soloppgang Birkelund kl.05:27  zon op Oisterwijk      06:14uur    
solnedgang Birkelund kl.21:23  zon onder Oisterwijk 20:59 uur

28 april 2017
Gisteravond was het in korte tijd weer overal wit. Dit keer viel er geen sneeuw maar viel er hagel. Omdat de temperatuur rond het vriespunt was bleef de hagel liggen maar was vanmorgen snel gesmolten. Vandaag viel er af en toe een buitje met natte sneeuw maar het werd niet wit. Rinie heeft vandaag de randen langs de nieuwe deur afgewerkt en is daarna begonnen met het vervangen van het raam aan de voorkant van de volgende hytte. Franka heeft de hytte waar Rinie binnen bijna klaar is met afwerken schoongemaakt. Het beddengoed is gewassen en ook de afwas is klaar. In deze hytte moet aan de binnenkant de vensterbank en de zijkanten van de want nog een keer geschilderd worden en er moeten nog plintjes rond het raam geschroefd worden. De plintjes moeten we nog gaan kopen maar daar wachten we mee tot de  ramen in de andere hytte ook gemonteerd zijn. Dan weet Rinie precies hoeveel hout er nodig is. Franka heeft vanmiddag de kalender bij booking.com van april 2018 tot en met september 2018 gevuld met hytter en de prijzen. De kalender is nog niet voor alle hytter gevuld maar daar gaat Franka na het schoonmaken van de volgende hytte morgen weer mee verder.

soloppgang Birkelund kl.05:30  zon op Oisterwijk      06:16uur    
solnedgang Birkelund kl.21:20  zon onder Oisterwijk 20:57 uur

27 april 2017
Vandaag viel er af en toe een vlok sneeuw. Met een temperatuur boven nul en af en toe een zonnetje bleef de sneeuw niet liggen. Rinie heeft het kozijn dat hij gisteren geplaatst heeft afgewerkt en is begonnen met het vervangen van de deur. Het leek een moeilijke klus te worden maar het viel veel mee en aan het eind van de middag was ook de nieuwe deur met slot geplaatst. Rinie moet morgen aan de binnenkant het kozijn van de deur en de buitenkant van de kozijn van 1 raam nog afwerken maar dat is zo klaar. Op de 2 middelste foto's zijn de witte kozijnen nieuw en de rode oud. Als het schilderwerk klaar is ziet alles er straks weer mooi uit. Franka heeft vandaag de boekhouding bijgewerkt en de inventaris van de Fiskeri hytter gecontroleerd en aangevuld. Ook de informatiemappen zijn aangevuld met folders en de zomerinformatie. Het beddengoed ujit de 6 persoons Stabbur is schoon en droog dus dat kan morgen allemaal weer in de hytte. Franka heeft bij een groothandel borden, glazen en mokken voor in de hytter besteld. De voorraad begint weer minder te worden en moest aangevuld worden.

soloppgang Birkelund kl.05:32  zon op Oisterwijk      06:18 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:18  zon onder Oisterwijk 20:56 uur

              

26 april 2017
Rinie is vandaag verder gegaan met de nieuwe ramen/kozijnen in de hytte. Rinie heeft de binnenkant van de kozijnen afgewerkt en een verfje gegeven. Omdat de kozijnen iets verder naar buiten geplaatst zijn is er overal een vensterbankje ontstaan en dat heeft Rinie met planken afgewerkt en geschilderd. Om de wanden rondom de kozijnen af te werken gebruikt Rinie hout dat ongeverfd blijft. Als het klaar is komen er foto's van in het dagboek. Halverwege de middag en het grotere gat uitzagen van het laatste raam ging de elektrische zaag kapot. Deze zaag hebben we 2 jaar geleden voor €19,90 gekocht bij Cranenbroek. Rinie heeft de zaag al 2 jaar gebruikt o.a. voor het werk aan ons huis en het werk in de kleine 2 persoons hytter. Jammer, maar voor zo weinig geld heeft Rinie er veel werk mee kunnen doen. We zijn snel even naar Geilo gereden en hebben een nieuwe zaag gekocht. Iets duurder en van Black&Decker. Onderweg naar huis werden we gebeld door een Duitse man die vroeg of de camping open was. Hij was op weg naar ons en zou er over 20 minuten zijn. Wij hadden ongeveer nog 10 minuten te rijden dus dat kwam goed uit. Rinie kon aan het eind van de middag het nieuwe kozijn met raam plaatsen en kan morgen verder met het afwerken van de randen en wanden. Franka is vanmorgen begonnen met de grote schoonmaak in de hytter. Franka is begonnen in de 6 persoons hytte. Het poetswerk valt in deze hytte wel mee maar het wassen van de dekbedden, kussens, en beschermlakens kost veel tijd. Franka was met het poetswerk in de hytte rond half 3 klaar. Dankzij onze EasyBe vaatwassers was de grote vaat uit deze hytte snel klaar want 5 minuten schoon en droog werkt natuurlijk fantastisch. Het is een fluitje om alles schoon en droog te krijgen. Na 4 afwasbeurten stond alles weer schoon en droog in de kastjes. De lakens zijn inmiddels ook schoon en droog en Franka is nu nog bezig met het wassen van de dekbedden. Er kan maar 1 dekbed in de wasmachine dus dat kost even tijd. De kussens wast Franka in de wasmachine in huis met een korte wasbeurt.

soloppgang Birkelund kl.05:35  zon op Oisterwijk      06:20 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:15  zon onder Oisterwijk 20:54 uur

25 april 2017
Gisteren kwamen aan het eind van de middag de inspecteurs van de ACSI aan. We waren verrast want normaal komen Wim en Petra in juni voor hun inspectierondje. Gisteravond hebben we alles doorgesproken en de nieuwe contracten getekend. Onze gasten uit de 2 hytter vertrokken vanmorgen al vroeg en zo konden wij na het ontbijt naar Gol rijden voor een paar boodschappen. Bij Biltema hebben we nog 2 losse steunen voor het fietsenrek, een kleine grasmaaier voor onze tuin en een kleine voetbalgoal voor op de camping gekocht. Bij Jysk hebben we andere pootjes voor onder de bedden in de Sol hytter gekocht. Nu zitten er beugels onder de bedden maar dat is met het schoonmaken niet handig en daarom gaat Rinie de beugels omwisselen voor pootjes. Bij Europris hebben we een voorraadje schoonmaakspullen voor op de camping gekocht zodat we daar in de zomer niet voor op pad moeten. OP de terugweg hebben we bij de Kiwi in Hagafoss de boodschappen gedaan. Toen we thuiskwamen stond er een auto met daktent op de oprit. De mensen kwamen net aanlopen en na een praatje ging Franka snel de hytter controleren want er werd besloten om in een hytte in plaats van in de daktent te slapen. Beide verhuurde hytter waren schoon dus konden de nieuwe huurders al snel naar de hytte. Rinie heeft vanmiddag de grasmaaier in elkaar gezet en alle schoonmaakspullen opgeruimd. Franka heeft de aanbetaling bevestigd en nog een paar kleine klusjes gedaan. Het was vandaag zonnig weer met pluss graden dus de sneeuw is bijna overal weer gesmolten.

soloppgang Birkelund kl.05:38  zon op Oisterwijk      06:22 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:13  zon onder Oisterwijk 20:52 uur

24 april 2017
Ondanks dat we de eerste tekenen van de lente, zoals kraanvogels, kwikstaartjes, een roodborstje, knoppen aan de seringenboom, de afgelopen dagen gezien hebben is er sinds afgelopen nacht bijna 10 cm sneeuw gevallen. Gelukkig een stuk minder dan de voorspelling van 20 cm maar toch......Veel waarschuwingen en chaos en ongelukken op de wegen, vooral rond Oslo waar veel mensen al op zomerbanden rijden, waren het gevolg. Morgen gaat de zon weer schijnen en zal de sneeuw snel gesmolten zijn. Het lijkt er zelfs op dat het de komende dagen warmer gaat worden. Gisteren hebben we het poetswerk gedaan en daarna zondag-rustdag gehouden. Vandaag heeft Rinie de eerste huisnummerbordjes op de Fiskeri hytter opgehangen en we hebben een aantal rapportages ingevuld voor bijv. de brandweer en de waterbron. Franka heeft de reserveringen die gisteren en vandaag binnengekomen zijn verwerkt.

soloppgang Birkelund kl.05:41  zon op Oisterwijk      06:24 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:10  zon onder Oisterwijk 20:51 uur

22 april 2017
Vandaag is het alweer 11 jaar geleden dat we uit Nederland vertrokken.
Gisteravond moesten we nog tot kwart over 1 wachten op 1 van onze gasten. We hadden ook gasten die nog later aankwamen maar daar hadden we mee afgesproken dat we de sleutel op de deur van de hytte zouden zetten. Vanmorgen waren we al vroeg uit de veren om 2 ontbijtjes te maken. Rinie hoefde niemand naar Geilo te brengen dus konden we een uurtje langer slapen. Onze gasten die aan Skarverennet meededen zijn de hele dag weggeweest en zijn sinds het eind van de middag weer terug. De tocht is goed verlopen. Het was koud met wind en af en toe een sneeuwbuitje maar het eerste gedeelte hadden de deelnemers de wind in de rug en in de loop van de dag werd de wind minder. Ook bij ons waaide het nog hard en viel er af en toe een beetje sneeuw. Na het poetswerk hebben we niet veel meer gedaan. Rinie heeft de plankjes voor de huisnummers nog een rood laagje verf gegeven en Franka heeft de boekhouding van gisteren bijgewerkt. Franka heeft ook het informatievel dat onze gasten bij aankomst meekrijgen nagekeken en als het nodig was aangepast. Tot nu toe printen we deze formulieren zelf maar maandag gaat Franka bij de drukkerij een offerte opvragen voor het laten drukken van deze formulieren. We hebben ze in 5 talen en we willen de 4 meest gebruikte talen laten drukken, dat scheelt voor ons veel printwerk en ook veel toner en papier. Nu nog even afwachten of er een acceptabele prijs van de drukkerij komt.

soloppgang Birkelund kl.05:47  zon op Oisterwijk      06:28 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:05  zon onder Oisterwijk 20:47 uur

21 april 2017
Vandaag was het wisselend weer. Er waait al 2 dagen een stevige storm en af en toe valt er een vlok of buitje sneeuw. De wegen over de bergen zijn afgelopen nacht bijna allemaal afgesloten geweest en de 7 over de Hardangervidda is al de hele dag afgesloten voor personenauto's. Op "onze" weg nr. 50 is het vanmiddag een paar uur kolonnekjøring geweest maar vanaf 5 uur vanmiddag is de weg weer open. Omdat morgen Skarverennet gehouden wordt moeten er heel veel mensen vandaag de bergen over naar Geilo, waar morgenvroeg iedereen in de trein naar Finse moet. We zitten vandaag helemaal vol en we hopen dat iedereen kan komen en dat het niet te laat wordt want de eerste ontbijtjes voor morgenvroeg moeten om half 8 klaar zijn en het kan zijn dat Rinie morgenvroeg ook nog mensen naar Geilo moet brengen. In totaal doen we 12200 mensen mee aan Skarverennet. De meeste mensen reizen morgenvroeg met de trein naar Finse waar de start is. Er worden speciale treinen ingezet om al deze mensen te vervoeren. De eerste trein vertrekt om kl. 6.15 uit Geilo. Op deze website  http://www.skarverennet.no/ staat alle informatie en ook zijn er foto's te bekijken. Het wordt dit jaar waarschijnlijk een zwaardere tocht dan voorgaande jaren omdat het morgenvroeg koud is en nog stevig waait bij het startpunt. Voordeel is dat de deelnemers de wind in de rug hebben :-) Rinie is vandaag nog bezig geweest met een poging om de problemen met het internet op te lossen maar nog zonder resultaat. De leverancier is inmiddels ook aan het zoeken naar een oplossing. We willen het probleem voor het zomerseizoen begint opgelost hebben want straks heeft Rinie daar geen tijd meer voor.

soloppgang Birkelund kl.05:50  zon op Oisterwijk      06:30 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:02  zon onder Oisterwijk 20:46 uur

20 april 2017
Vanmorgen zijn we in de hytte begonnen met het ophangen van de gordijnen en het schoonmaken van de hytte en het opruimen van het terras. De gordijnen hebben we aan nieuwe gordijnrails (http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/60075295/ van Ikea opgehangen. Deze gordijnrails hebben we ook in de Fiskeri hytter gebruikt. We gebruiken geen wasknijpertjes maar hebben de gordijnen met een tunnel gemaakt. De oude ramen en het houtafval konden samen met de kapotte tuinstoelen, die we in de tuin hadden staan, en nog een oud kozijn/raam van ons huis in de aanhanger naar de vuilstort. We hebben al veel plezier gehad van onze aanhanger! Franka heeft vanmiddag in huis gepoetst en Rinie is met het internet op de camping bezig geweest. Sinds 2 weken hebben we steeds storingen in de antennes/installatie die we vorig jaar gekocht hebben. Het internet ligt er regelmatig uit maar start vanzelf weer op. We hebben inmiddels zo'n beetje alle adviezen van de leverancier, variërend van nieuwe kabels tot een nieuwe router en wisselschakelaar in de kiosk, opgevolgd maar het resultaat is nog niet wat het moet zijn. Als laatste heeft Rinie met Telenor gebeld om te vragen of er storingen in het internet zijn of dat misschien de router die we in huis hebben staan het probleem veroorzaakt. Omdat we sinds deze week ook soms geen ontvangst met onze mobiele telefoons zou dat ook nog een oorzaak kunnen zijn. Volgens Telenor werkt de router in huis prima maar is er de hele week al een storing in het 3G netwerk. Omdat het internet nog steeds via oude kabels en leidingen bij ons binnenkomt kan dat ook de oorzaak zijn. De medewerker van Telenor heeft, voor de zekerheid, onze router gereset en ons het advies gegeven om een paar dagen af te wachten of het probleem opgelost is.

soloppgang Birkelund kl.05:53  zon op Oisterwijk      06:32 uur    
solnedgang Birkelund kl.21:00  zon onder Oisterwijk 20:44 uur

19 april 2017
De sneeuw is weer bijna overal gesmolten. Vandaag was het een koude dag met veel wind. Rinie is vanmorgen eerst even naar de overbuurman gereden om te vragen wanneer er gegraven kan worden voor de graszoden en de nieuwe elektriciteitspalen. Het duurt nog een week of 2 voor er gegraven kan worden. Daarna hebben we contact gehad met het bedrijf dat de graszoden gaat leveren. Dit bedrijf is in het zuiden van Noorwegen gevestigd en de medewerker dacht dat de levering volgende week al zou kunnen. We hebben maar even gemeld dat het nog ongeveer 3 weken gaat duren voordat het gras geleverd moet worden. Als we de faktuur betaald hebben gaan ze beginnen met het produceren van dan duurt het ongeveer 1 week voor het gras bij ons afgeleverd wordt. We hebben dan, als niet niet te warm is, 1-2 dagen om het gras te leggen. Dus voor nu kunnen we ons nog bezig houden met andere werkzaamheden :-) Rinie heeft vandaag het 2de nieuwe kozijn met raam aan de achterkant van de hytte geplaatst. Voor deze week is het even afgelopen met het werken aan de hytter omdat we komende vrijdag alle hytter verhuurd hebben. Morgen gaan we de hytte even opruimen en schoonmaken en dan kan Rinie volgende week weer verder werken. Franka heeft de rest van de boekingen via booking.com gecontroleerd in de schema's.

soloppgang Birkelund kl.05:56  zon op Oisterwijk      06:34 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:57  zon onder Oisterwijk 20:42 uur

18 april 2017
Het was vanmorgen weer even winters met de verse sneeuw, een strakblauwe lucht en een mooi zonnetje. In de loop van de dag is veel van de sneeuw door de zon gesmolten. Onze Oostenrijkse gasten vertrokken vanmorgen op tijd. Na het vertrek hebben we eerst boodschappen gedaan bij de Kiwi. Nadat we thuis de boodschappen opgeruimd hadden is Franka de hytte gaan controleren/schoonmaken. Er was goed gepoetst dus niet veel werk voor Franka. Ook in de sanitairgebouwen was bijna niet te zien dat er iemand geweest was dus ook daar was het poetswerk snel klaar. Rinie is vandaag begonnen met het vervangen van het 2de raam van de hytte. Dit is een raam aan de achterkant en daar heeft Rinie het onderste deel van de steiger voor op moeten bouwen. Het oude kozijn is kleiner dan het nieuwe dus moet er een groter gat gezaagd worden om het raam er in te passen. Franka heeft vanmiddag de boekhouding van de afgelopen week bijgewerkt. Door alle feestpaasdagen is er door de banken sinds afgelopen woensdag niets verwerkt en daarom werden alle credit card betalingen en stortingen vandaag op onze bankrekening bijgeschreven en die moesten ook geboekt worden. Gisteren kregen we ook een mailtje van Ab en Seiol dat ze ons vanaf begin mei komen helpen met het schilderwerk en ander werk. We hebben bij de SVR nog een oproep gedaan maar daar ook niets meer van gehoord. We zijn superblij dat Ab en Seiol ons weer komen helpen!

soloppgang Birkelund kl.05:59  zon op Oisterwijk      06:36 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:55  zon onder Oisterwijk 20:41 uur

                             

16-17 april 2017 Påske
Op 1ste paasdag vertrokken de meeste gasten. Er kwamen ook nog nieuwe gasten maar het wordt steeds rustiger. Na het poetswerk hebben we het rustig aan gedaan. De afgelopen dagen viel er af en toe een beetje sneeuw maar dat verdween ook snel weer. Vanmorgen was de sneeuw op veel plaatsen op de camping verdwenen, maar vanmiddag begon het opnieuw te sneeuwen en dit keer waren het grote vlokken. Tot nu toe is er ongeveer 10 centimeter sneeuw gevallen. De grond is al redelijk opgewarmd dus de sneeuw blijft maar kort liggen. Op het gras blijft de sneeuw nog liggen maar op de paden smelt de sneeuw snel. De wegen zijn mooi schoon dus de Noren die vandaag nog naar huis gingen hadden geluk. De organisatoren van Skarverennet, dat zaterdag gehouden wordt, worden waarschijnlijk blij van deze sneeuw. Bij ons is het natte sneeuw maar in de bergen is het kouder en blijft de sneeuw ook beter liggen. Altijd goed voor de jaarlijkse langlaufwedstrijd! Vandaag waren we snel klaar met het poetswerk. Rinie is vanmiddag begonnen met het vervangen van het 1ste raam van 1 van de 2 grote
2 persoons hytter. Het raam aan de voorkant van de hytte is een makkie omdat de maat hetzelfde is en er buiten weinig afgewerkt moet worden. Binnen in de hytte moet er meer afgewerkt worden omdat het oude raam bestond uit dubbel glas met 2 ramen en ongeveer 10-15 cm tussen de 2 ramen. De zijkanten moeten opnieuw afgetimmerd worden en er is ook een klein vensterbankje ontstaan dat afgewerkt moet worden :-) De komende dagen is het, zoals het er nu uitziet, rustig in de hytter dus kan Rinie waarschijnlijk verder gaan met het vervangen van de andere ramen en de deur. Vanaf vrijdag hebben we deze beide hytter voor het weekend verhuurd dus kan er niet meer in gewerkt worden. Franka heeft de boekhouding bijgewerkt en is begonnen met het controleren van de reserveringen via booking.com.

soloppgang Birkelund kl.06:02  zon op Oisterwijk      06:39 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:52  zon onder Oisterwijk 20:39 uur

15 april 2017 Påskeaften
Vanmorgen vertrokken veel van onze gasten. Franka had 9 hytter te controleren/schoonmaken en Rinie moest ook in de sanitairgebouwen aan de slag. Na 2 uurtjes werken waren we allebei klaar en konden we van de zon gaan genieten. Volgens de weersvoorspelling zou het bijna de hele dag gaan sneeuwen maar bij ons kwam dat niet uit en was de zon veel aanwezig vandaag. Vandaag komen er ook weer nieuwe gasten aan. Franka is vanmiddag begonnen met het controleren van de reserveringsschema's. Altijd handig als alles klopt en iedereen die voor de komende maanden een hytte gereserveerd heeft ook in de schema's voorkomt. Franka moet de reserveringen van booking.com nog controleren en dan is ook dat klusje weer klaar. Rinie is vanmiddag nog even bezig geweest met de nieuwe website. Behalve veel complimenten kregen we de afgelopen weken ook nog een paar tips voor de nieuwe website. 1 van deze tips was om op de prijslijst foto's van de hytter te zetten en ook een link te maken naar de pagina met de hytter : http://birkelund-camping.com/prijslijst/.

soloppgang Birkelund kl.06:08  zon op Oisterwijk      06:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:47  zon onder Oisterwijk 20:36 uur

14 april 2017 Langfredag
Vanmorgen zijn we, na het vertrek van een aantal gasten, begonnen met het poetswerk. Franka had pech want er waren een paar hytter bij waar het echt een rotzooi was en er flink schoongemaakt moest worden. De koelkasten moesten bijna ontsmet worden, zo vies met in 1 van de koelkasten overal bier en in de andere allerlei etensresten op de glasplaten. Maar na 3 uur poetsen waren de 5 hytter weer schoon en klaar voor de verhuur. Rinie was in de sanitairgebouwen iets sneller klaar en kon nog even in de hytter helpen zodat Franka iets sneller klaar was. Aan het eind van de middag kwamen de nieuwe gasten aan. Rinie heeft vanmiddag plankjes gemaakt en er al 1 laagje verf op geschilderd. Op de plankjes schroeft Rinie straks de nieuwe huisnummers die dan weer op de deuren van de hytter komen. Franka heeft de boekhouding bijgewerkt en van de verhuurde handdoeken van de afgelopen dagen nieuwe pakketjes gemaakt.

soloppgang Birkelund kl.06:11  zon op Oisterwijk      06:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:44  zon onder Oisterwijk 20:34 uur

13 april 2017 Skjærtorsdag
Vandaag viel er tussen de zonneschijn  door af en toe een buitje sneeuw. Het is overdag warm genoeg dus de sneeuw blijft niet liggen. Na het poetswerk hebben we in de kiosk de levensmiddelen en souvenirs een beetje anders op de planken gezet. Vandaag werden de verschillende soorten noten die we vanaf nu gaan verkopen gebracht. Het is een assortiment met gezonde noten in kleine zakjes die de Noren meenemen als ze "på tur" (op pad; te voet of met de fiets) gaan en we gaan ook een mooi assortiment met verschillende noten in grotere verpakkingen verkopen. De leverancier is the nuts company en we kennen de eigenaarvan het bedrijf goed want die komt elk jaar vissen :-) We zijn benieuwd of de verkoop gaat lukken. We moeten nog een foto maken van de zakjes dus die volgt morgen. Ook de nieuwe tassen van ragbag en de nieuwe voorraad doppers hebben we inmiddels in ons winkeltje liggen. Ook vandaag hadden we vertrekkende en aankomende gasten in de hytter en ook op de camping. We hebben het er druk mee :-) Zeker omdat we sinds kort ook moeten kijken/controleren met hoeveel personen de mensen aankomen.
Bij boekingen via booking.com moet bij een reservering het aantal personen opgegeven worden. In het systeem van booking.com is het mogelijk dat als mensen een 4 persoons hytte huren er 4 volwassenen en 1 kind opgegeven wordt. Bij ons past dat in de hytter niet, en we willen het ook niet, want er zijn in een 4 persoons hytte maar 4 bedden en er is geen ruimte voor een extra bed. Dit staat ook duidelijk bij booking.com op de website. Het komt ook voor dat mensen voor 4 personen reserveren en dan bij aankomst op het inschrijfformulier 4 personen invullen en dan met 5 personen zijn. We kunnen het niet altijd zien maar zijn er inmiddels redelijk op gespitst. Tot nu toe gebeurde het maar af en toe een keer maar gisteren en vandaag hebben we het al 4x meegemaakt. Een vader, moeder met 2 kindjes die een 2 persoons hytte gereserveerd hadden en bij de reservering 2 personen opgegeven hadden, een vader met 2 kindjes ook in een 2 persoons hytte en ook 2 personen opgegeven bij de reservering, 5 jonge noren die een 4 persoons hytte gereserveerd hadden en bij aankomst zeggen dat de 5de persoon nog vertrekt en ergens anders slaapt en waar we dan vanmorgen gewoon 5 personen uit de hytte zien komen, en een gezin met 3 kinderen die ook een 4 persoons hytte reserveren en heel eerlijk bij de reservering al 5 personen invullen! De prijzen van de hytter zijn gebaseerd op het aantal personen dat in een hytte kan slapen. Daarom zijn we er gisteren mee begonnen om al deze mensen per persoon per nacht kr. 75 extra te laten betalen want ze kunnen ook gewoon een grotere hytte reserveren en meteen meer betalen. Maar het blijft vervelend omdat er ook mensen zijn die glashard liegen over het aantal personen en waar we dan later ineens meer personen de hytte in zien gaan of kinderen zien lopen die volgens de ingevulde formulieren bij niemand horen :-) Op deze manier raken wij het vertrouwen wel een beetje kwijt. We moeten, als we moeten evacueren, ook weten hoeveel mensen er op de camping zijn en dan is het toch best slordig als we voor aan de straat staan en denken dat we iedereen van de camping af hebben en er bijv. nog een kind ergens rondloopt of op het toilet zit. We hebben dit al eens doorgegeven bij booking.com maar daar kan men niet begrijpen dat mensen zoiets doen. We zijn benieuwd of er de komende dagen nog meer gasten aankomen dan dat we nu denken :-)  

soloppgang Birkelund kl.06:14  zon op Oisterwijk      06:47 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:42  zon onder Oisterwijk 20:32 uur

12 april 2017
Gisteravond viel er een beetje sneeuw en vanmorgen was het voor even overal wit. Gelukkig kwam de zon al vroeg op en ging de temperatuur omhoog en smolt de sneeuw snel. Het werd een mooie zonnige dag zonder veel wind. Prima weer voor alle Noren om op pad te gaan voor de Paasdagen. Door het mooie zonnige weer van de afgelopen weken beginnen de eerste knoppen aan de seringen in onze tuin te komen. Het roodborstje, een andere voorjaarsbode, is ook al een paar dagen in de tuin te vinden. Vanmorgen hebben we het poetswerk in de sanitairgebouwen en de hytter gedaan. Sinds gisteren is het elke dag een gaan en komen van gasten. De caravan die al de hele winter op de camping staat is de komende dagen ook bewoond en we hebben vandaag ook een camper op de camping staan. En er komen ook nog steeds reserveringen binnen.
Niet veel want we zitten de komende dagen bijna vol maar af en toe is er nog een hytte voor 1 of 2 nachten vrij :-)
Bij 20 maart hebben we vandaag een paar foto's van Geilo en de reis naar Flåm geupload.

soloppgang Birkelund kl.06:17  zon op Oisterwijk      06:49 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:39  zon onder Oisterwijk 20:31 uur

               

11 april 2017
Toch nog een paar dagen geen dagboek door alle perikelen met de harde schijf. Inmiddels staan bijna alle bestanden in de cloud en hebben we alleen de bestanden van de websites nog op een eigen harde schijf staan. Rinie is daar de afgelopen dagen druk mee geweest naast het poetswerk en nog een paar kleine reparatieklusjes die soms ineens ontstaan. Franka is druk bezig geweest met de maandboekhouding van maart en het bijwerken van de rest van de boekhouding. Er lagen ook nog een paar mailtjes op antwoord te wachten en er komen bijna elke dag reserveringen binnen voor de komende dagen en de zomer. Tussendoor hebben we ook nog voor 2 Fiskeri hytter nieuwe gordijnen in elkaar genaaid. Omdat de Fiskeri hytter zo opgeknapt zijn hebben we die ook op booking.com gezet voor de komende weken. Hert effekt was duidelijk te merken want we verhuurden de hytter meteen al in het afgelopen weekend en ook voor de komende weken gaat de verhuur prima. Dat hadden we niet verwacht en daarom moesten we ineens de gordijnen voor 2 van de hytter nog afmaken. We waren er al aan begonnen maar hadden vergeten dat er nog iets meer werk was dan alleen het ophangen van de gordijnen :-) Maar het resultaat was dat uiteindelijk iedereen in een hytte met gordijnen kon wonen. De afgelopen dagen is het mooi weer geweest. Het is wel jammer dat het alle dagen stormt want dat voelt toch een stuk kouder aan. Maar uit de wind in de zon, want die schijnt elke dag, is het lekker buiten zitten. De sneeuw is op de camping en om ons heen bijna overal gesmolten. Gelukkig ligt er in de bergen en op de skipistes nog voldoende sneeuw om ervoor te zorgen dat de Noren met de paasdagen op de ski's kunnen staan. Het is nu nog even rustig in de hytter maar het wordt elke dag drukker met vanaf morgen tot zondag de drukste dagen.

soloppgang Birkelund kl.06:20  zon op Oisterwijk      06:52 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:37  zon onder Oisterwijk 20:29 uur

8 april 2017
We zijn er weer. Na veel gezellige dagen met lunchen, lekker eten, feesten en boodschappen doen zijn we sinds woensdagavond weer thuis. Het mooie weer in Nederland hielp ook mee om onze vakantie super te maken. We konden veel buiten zitten en van de zon en temperatuur genieten. De terugreis verliep, zoals ook de heenreis, voorspoedig. De laatste uren waaide het hard en ook onderweg van Zweden naar huis hadden we veel last van de storm. We waren blij dat we met de auto en niet met de camper reden. In Oslo hebben we snel een tussenstop bij Ikea gemaakt om nog een paar laatste spullen voor in de vernieuwde hytter te kopen. Rond half 6 waren we thuis. Leen en Marian hadden voor lekkere macaroni gezorgd en hielpen na het eten met het uitruimen van de auto. Met Laika en Max was het perfect gegaan en Leen en Marian hadden het ook goed naar de zin gehad. Donderdagmorgen vertrokken Leen en Marian weer naar huis. Rinie ontdekte op woensdagavond al dat er iets mis was met de losse harde schijf die we altijd mee naar Nederland nemen. In het najaar was er ook al iets mis mee maar dat kon Rinie eenvoudig verhelpen. Nu was het probleem groter want er kon niet veel meer aan gered worden. Gelukkig hadden we thuis nog een back-up gemaakt voor we vertrokken en had Rinie op dinsdagmorgen voor ons vertrek naar huis ook nog een back-up gemaakt dus zijn we geen bestanden kwijt. Vanaf nu hebben we een abonnement afgesloten bij een bedrijf waar alle bestanden in de cloud gaan en we kunnen dan ook eenvoudig overal werken en alle bestanden gebruiken. Rinie is nog bezig met het overzetten van de bestanden en dat kost nog even tijd. Vanaf gisteren hebben we het druk. Vandaag werd Hallingspretten georganiseerd. Dit is een langlaufwedstrijd over Sangefjell, van Geilo naar Ål. Voor veel Noren is de paasvakantie al begonnen en dat zorgt ervoor dat we een mooi aantal hytter verhuurd hebben en dat gaat tot 1e paasdag door. Daarna is het een paar dagen rustig en dan is het op 22 april Skarverennet, de langlaufwedstrijd van Finse naar Geilo. Voor het weekend van 21 tot 23 april is het nog even afwachten hoe druk we het gaan hebben. Er wordt nog veel geboekt maar ook geannuleerd :-)

soloppgang Birkelund kl.06:29  zon op Oisterwijk      06:58 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:29  zon onder Oisterwijk 20:24 uur

28 mars 2017
Even een korte update van de afgelopen week en een mooi nieuwtje!
Op dinsdag hebben we onze koffers gepakt en nog wat laatste klusjes gedaan. De bedoeling was dat we de auto ook nog in zouden pakken maar dat kwam er niet van. Aan het eind van de middag kwamen Leen en Marjan, onze oppassers voor de komende 14 dagen, met hun hond Max aan. Terwijl Franka en Marja aan het koken waren hebben Laika en Max in de tuin kennis gemaakt. Laika deed eerst of Max er niet was maar werd later toch nieuwsgierig. We hebben gezellig met 6en gegeten en daarna ook nog even bijgepraat. Woensdagmorgen vertrokken we samen met Chris en Marja rond 9 uur naar Göteborg. Na een voorspoedige reis kwamen we rond 16:00 uur aan bij de haven. Na het inchecken moesten we nog een uurtje wachten voor we aan boord konden. Franka had plaatsen voor het buffet van 18:00 uur besteld met plaatsen aan het raam. Na een drankje in de bar zijn we gaan eten. We hadden een mooi tafeltje aan het raam aan de voorkant van de boot. Nadat we heerlijk van het buffet gegeten hadden zijn we nog even naar de taxfree shop geweest en de rest van de avond hebben we in de bar doorgebracht. We hebben aan de kwis meegedaan en wonnen op een haartje na de hoofdprijs. We hebben goed geslapen en gingen op tijd ontbijten. We voeren, toen we de ontbijtzaal in kwamen lopen, net het Kieler Kanaal in. Na een prima ontbijt was het alweer bijna tijd om onze spullen te pakken. Het aanleggen duurde langer dan normaal en het duurde ook lang voor we weg konden rijden. Normaal is het vinden van de weg geen probleem maar deze keer reden we op 1 of andere manier buiten Kiel verkeerd en moesten we even zoeken voor we de goede weg gevonden hadden. In Duitsland was het rustig op de wegen en rond 16:00 uur kwamen we in Valkenswaard aan. We hebben Marja en Chris thuis afgezet en zijn daarna snel doorgereden om voor de spits Eindhoven voorbij te zijn. Dat lukte prima en zonder problemen reden we naar Oisterwijk. Op vrijdag kwam Monique onze haren knippen en hebben we verder niet veel gedaan. Zaterdag hebben we met Cia en Jan boodschappen gedaan en geluncht. Zondag was een speciale dag. We vierden de verjaardag van Rinie en ook alvast onze 40ste trouwdag. De echte datum is 29 april maar dan zijn we weer thuis. We hadden 's middags voor ons en onze ongeveer 80 gasten een feestje geregeld in Partyhoeve Het Boerderijtje. We hadden geluk met het weer want het hele feestje konden we buiten in het zonnetje vieren. Maandagmiddag hadden we een afspraak bij het gemeentehuis in Bergeijk om de bestelde DigiD's op te halen. Onze oude DigiD's zijn al jaren geleden vervallen en sinds kort is het mogelijk om, als je in het buitenland woont, bij een aantal gemeenten in Nederland een  nieuwe DigiD op te halen. Na alle formaliteiten kregen we een inlogcode en konden we thuis de nieuwe DigiD's activeren. Vandaag hebben we in Oisterwijk boodschappen gedaan en in de bossen geluncht. Tussen alles door is er ook nog aan de nieuwe website gewerkt. De website is vanaf nu voor iedereen te bekijken en vervangt onze oude website. Dus kijk op Birkelund camping voor de nieuwe website en laat ons horen wat je er van vindt. Ook als er fouten in staan of links die niet goed werken/zijn horen we dat graag.

soloppgang Birkelund kl.07:03  zon op Oisterwijk      07:37 uur    
solnedgang Birkelund kl.20:02  zon onder Oisterwijk 20:32 uur

20 mars 2017
Gistermorgen vertrokken bijna al onze gasten. Na het poetswerk was het al snel tijd om naar Geilo te rijden om Marja en Chris op het station op te gaan halen. 's Morgen was het nog mooi zonnig weer maar toen we thuis om half 3 weggingen begon het een beetje te regenen. In Geilom was het natte sneeuw en later werden de vlokken ook een beetje groter. Voor we naar het station reden moesten we nog even langs de Kiwi voor een paar boodschappen. Om kwart over 3 kwam de trein uit Bergen aan. Nadat we de koffers in de auto hadden gezet zijn we naar huis gereden. Door het slechte weer hadden Marja en Chris onderweg niet veel van de Hardangervidda kunnen zien. Thuisgekomen hebben we de spullen uitgepakt en daarna gezellig bijgepraat. Marja en Chris zijn al 3 weken met de trein, bus en boot door Zweden, Finland en Noorwegen aan het rondreizen. De laatste dagen zijn ze bij ons en als we woensdag naar Nederland gaan reizen ze met ons mee. Vanmorgen zijn we om kwart voor 11 naar Geilo vertrokken voor een treinreisje naar Flåm. De trein vertrok om 12 uur uit Geilo. Het was zonnig weer met een mooie blauwe lucht. Nu was het genoeg te zien op de Hardangervidda. De trein zat goed vol met vooral veel mensen uit Azië :-) In Myrdal stapten we, samen met veel Chinezen, Japanners en Koreanen, over in de Flåmsbana. Na een mooie reis kwamen we in Flåm aan. We hadden dorst dus gingen we eerst naar het restaurant om iets te drinken en te eten. Na een lekkere hamburger, 2 hertenburgers en een bordje fish&chips, koffie en thee konden we er weer even tegen. We hebben een paar souvenirwinkels bezocht en ook het museum over Flåmsbana hebben we bekeken. De tijd vloog voorbij en om 10 voor 5 vertrok de Flåmsbana weer richting Myrdal. Een minuut of 5 voor we in de trein stapten begon het een beetje te regenen. Hoe verder we de berg opreden hoe slechter het weer werd. In Myrdal stormde en sneeuwde het stevig. We moesten een klein kwartiertje op de Bergensbanen naar Oslo wachten en dat kon gelukkig binnen. Ook deze trein zat weer goed vol. Om 7 uur waren we weer in Geilo. Omdat we goed geluncht hadden besloten we om vanavond een kopje soep met brood en een toetje te eten en dus moesten we nog even boodschappen doen. Vanavond moest Franka nog mailtjes met reserveringen beantwoorden en snel even de boekhouding bijwerken.

soloppgang Birkelund kl.06:28  zon op Oisterwijk      06:41uur    
solnedgang Birkelund kl.18:42  zon onder Oisterwijk 18:52 uur

                     

18 mars 2017
De storm is voorbij. 's Nachts vriest het en overdag is het boven nul graden. Vanmorgen weer voor 2 ontbijtjes gezorgd en daarna zelf ons ontbijt op. Franka had geen hytter te poetsen vandaag dus die is in huis gaan poetsen en Rinie in de sanitairgebouwen. Gerda kwam gezellig even kletsen en koffie drinken. Franka heeft de laatste foto's voor de website uitgezocht en er mapjes van gemaakt. Rinie heeft de laatste pagina's gemaakt en een lijstje gemaakt van de pagina's waar nog iets aan moet gebeuren. Dit lijstje gaat maandag naar het bedrijf dat ons helpt zodat zij de laatste puntje op de i kunnen zetten. Vanmiddag hebben we buiten op ons terras in de zon koffie/thee gedronken en ook Laika lag lekker in het zonnetje.

soloppgang Birkelund kl.06:34  zon op Oisterwijk      06:46uur    
solnedgang Birkelund kl.18:37  zon onder Oisterwijk 18:49 uur

17 mars 2017
Na een nacht met veel storm was het ook vanmorgen nog niet rustig. Nu begint het tijdelijk iets minder te waaien maar waarschijnlijk komt er zondag een nieuw stormgebied aan. Veel ongemakken voor reizigers van het westen naar bijv. Geilo. De meeste wegen zijn of afgesloten of er wordt in kolonne gereden. Omdat we onverwacht voor de komende dagen nogal wat ontbijtjes moeten maken gingen we na het poetswerk eerst maar even boodschappen doen. We hebben altijd een basisvoorraad voor de ontbijtjes in huis maar als dat er dan ineens meer dan 6 zijn is de voorraad niet voldoende. We moesten ook nog toalettpapir en tørkerull kopen dus konden we het bezoekje aan de Kiwi mooi combineren. Vanmiddag hebben we aan de website gewerkt.

soloppgang Birkelund kl.06:37  zon op Oisterwijk      06:48 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:34  zon onder Oisterwijk 18:47 uur

16 mars 2017
Vanmorgen was de storm weer even iets minder. Het blijft dooien en op de camping is het vies, nat met veel prutsneeuw. Nadat er dinsdag toch nog een redelijke laag sneeuw gevallen is kwam de grote sneeuwfrees niet. Waarschijnlijk omdat het toch ging dooien. Er is veel gereden op de camping en daardoor zijn nu de sporen van de banden mooi schoon maar voor de rest is het veel natte sneeuw. Gelukkig hebben we snowboots dus kunnen we droog naar de hytter en sanitairgebouwen. We hebben elke dag gasten in de hytter dus moet er ook elke dag even gepoetst worden. Rinie heeft vanmorgen de laatste lading afvalhout in de aanhanger geladen en is er meteen mee naar de vuilstort gereden. Al het hout is nu overal opgeruimd en Rinie heeft de aanhanger achter op de camping bij het schuurtje gezet. Franka heeft in de kleine hytter nieuwe foto's gemaakt zodat we die ook meteen op de nieuwe website kunnen zetten. De rest van de dag hebben we aan de nieuwe website gewerkt. Het zijn de laatste loodjes en nu nog vooral foto's uitzoeken en alles nog een keer controleren. Hieronder de foto's van hoe de Fiskeri hytter er nu uitzien en hoe de hytter voor de renovatie waren.

soloppgang Birkelund kl.06:40  zon op Oisterwijk      06:50 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:31  zon onder Oisterwijk 18:45 uur

                   

         

15 mars 2017
Gisteren hebben we eerst boodschappen gedaan. Het was nog mooi weer, boven nul graden en zonnig. Na de boodschappen heeft Rinie de aanhanger eerst nog een keer vol met hout geladen en is daarna voor de 2de keer met een lading ramen en deuren naar de vuilstort gereden. Rinie is nog niet klaar want er ligt ook nog afvalhout dat afgelopen jaar van ons huis is gekomen maar 's middags werd het slecht weer met sneeuw, regen en heel veel wind. Franka heeft aan de website gewerkt en is begonnen met het uitzoeken van foto's voor de website. Op onze oude website moesten de foto's verkleind worden. Op de nieuwe website moeten de foto's van groot formaat zijn en daarom moeten uit onze fotobibliotheek grote in plaats van kleine foto's gezocht worden. Gisteravond kwamen de eigenaren van Geardropper kennis maken en ons de uitrustingen, die mensen kunnen huren en dan bij ons op kunnen halen, laten zien. Ze hadden een lange dag achter de rug want ze kwamen uit Zweden gereden, ongeveer 900 km. We hebben koffie gedronken en gezellig gepraat over van alles en nog wat. Vanmorgen hebben we de uitrusting bekeken en kennis gemaakt met de fotograaf die afgelopen nacht nog aangekomen was. Er werden foto's van de camping en van ons gemaakt en rond 12 uur vertrokken ze naar Geilo en verder naar het zuiden, weer op weg naar Nederland. We zijn benieuwd wanneer we de eerste boeking binnenkrijgen :-) Omdat het nog steeds stormt hebben we de rest van de dag in huis doorgebracht en aan de website gewerkt. Er was gisteren en afgelopen nacht nog ongeveer 10-15 cm hele zware sneeuw gevallen. Vandaag was het afwisselend zonnig en buiig maar met een temperatuur boven 0 graden en heel veel wind is de sneeuw al flink aan het smelten. Het blijft nog even stormen met af en toe sneeuw en regen. Op de Hardangervidda zijn waarschuwingen voor lawines en was er vanmiddag ook een flinke lawine tussen Haugastøl en Finse. Een Duitse toeriste werd bedolven maar is uren later, door reddingshonden, gezond teruggevonden. Op Reineskarvet zijn afgelopen nacht 55 leerlingen en leraren van een middelbare school uit Noorwegen gered. Ze waren met langlaufers de bergen in gegaan en zouden overnachten in een sneeuwhol. Door de storm en de zware sneeuw dreigde het sneeuwhol in te storten en moesten ze midden in de nacht gered worden. Ook dit is voor iedereen goed afgelopen.

soloppgang Birkelund kl.06:43  zon op Oisterwijk      06:53 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:29  zon onder Oisterwijk 18:43 uur

14 mars 217

soloppgang Birkelund kl.06:46  zon op Oisterwijk      06:55 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:26  zon onder Oisterwijk 18:42 uur

13 mars 2017
Ook gisteren hebben we lekker doorgewerkt. Na het poetswerk is Franka met het controleren van de website verder gegaan en Rinie heeft gisteren nog een paar kleine klusjes aan de hytter gedaan en ook in de laatste 2 hytter de matrassen gelegd en de bedden opgemaakt. De koelkasten in de hytter gezet en Rinie ontdekte dat de oude deurklinken nog op de nieuwe deuren zaten en dat kan natuurlijk niet :-) En zo vinden we elke keer nog iets kleins in de hytter wat gedaan moet worden. Er zijn nog een paar kleine dingen die gedaan moeten worden maar dat kan later. In het weekend hebben we ook besloten om een aanhanger te gaan kopen. Met de renovatie van de 3 hytter hebben we zoveel afval verzameld dat we het niet fijn vinden om elke keer een aanhanger te gaan lenen. Een paar weken geleden hadden we het geluk dat we de aanhanger van het bouwbedrijf mochten lenen maar er ligt nog zoveel afval dat Rinie nog wel een paar dagen bezig is met opruimen en naar de vuilstort rijden. In het voorjaar krijgen we ook weer het afvalhout van ons huis dat weggebracht moet worden dus we hebben bedacht dat het loont om zelf een aanhanger te hebben. Gistermiddag op internet al even vooronderzoek gedaan en nog even naar Jos gebeld hoe het in Noorwegen met een aanhanger precies werkt met registratie en evt. belasting. Vanmorgen vertrokken we om half tien naar Gol om bij de Felleskjøpet (soort Boerenbond maar dan heel groot) een aanhanger te gaan kopen. De aanhangers stonden buiten dus konden we meteen al even bekijken welke we zouden gaan kopen. Dat hadden we thuis nog niet gedaan omdat in Noorwegen op veel websites wel artikelen staan maar geen prijzen. De prijzen en informatie over de aanhangers waren op de aanhanger geplakt en zo konden we al snel een keuze maken. Daarna de winkel in en een van de medewerkers ging met ons buiten kijken naar de aanhanger die we gekozen hadden. Hij vroeg of we de aanhanger meteen mee wilden nemen want dat was geen probleem. Voor ons fijn want anders moesten we deze week nog een keer een ritje van 50 km enkele reis doen om de aanhanger op te halen. De kentekenregistratie werd in de winkel gedaan en daarna konden we betalen. De registratiekosten kregen we als korting en even later kwam de medewerker met de kentekenplaat en een voorlopig registratiebewijs naar buiten. Rinie had de aanhanger al achter de auto gehangen. Hup de kentekenplaat op de aanhanger en zo dachten we weg te kunnen rijden. Helaas werkte de verlichting van de aanhanger niet. De medewerker zei dat we maar even met de auto en aanhanger naar de werkplaats moesten rijden want misschien was de adapter, die Rinie een paar weken geleden nog gebruikt had, kapot. Een monteur hielp ons en ontdekte als snel dat de adapter idd kapot was. Met een nieuwe adapter werkte de verlichting prima dus nog even snel de winkel in om de adapter te betalen en daarna konden we naar huis rijden. Rinie ging, na de koffie/thee, meteen de aanhanger vol laden en voor de eerste keer naar de stort. Zo volgen er deze week nog wel een aantal ritjes met een volle aanhanger want we hebben ook nog de oude deuren en ramen die weggebracht moeten worden. Franka heeft vanmiddag de laatste 2 hytter schoongemaakt, het serviesgoed enzo afgewassen en de kasten ingeruimd. Als het morgen een beetje zonnig weer is gaan we voor op de website nieuwe foto's van de binnenkant van de hytter maken. 

soloppgang Birkelund kl.06:50  zon op Oisterwijk      06:57 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:24  zon onder Oisterwijk 18:40 uur

    

11 mars 2017
Vandaag was het zonnig en rond nul graden. We hebben vanmiddag lekker in het zonnetje koffie gedronken. Rinie heeft vandaag nog een paar laatste dingetjes (spiegels, kapstok) in de hytte opgehangen en daarna al het gereedschap in de auto gezet en in de schuur opgeruimd. Franka kan komende week de hytter verder schoonmaken en inruimen. Sinds begin januari zijn we bezig met het maken van een nieuwe website. Deze keer doen we het niet helemaal zelf maar worden we door een bedrijf dat websites bouwt geholpen. De laatste loodjes moeten we zelf doen en daar zijn we de afgelopen tijd mee bezig geweest. Het is veel controlewerk en dat levert ook weer correctiewerk op. We hopen dat we alles over een week of 2 klaar hebben en dat de nieuwe website dan de lucht in kan. 

soloppgang Birkelund kl.06:56  zon op Oisterwijk      07:02 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:19  zon onder Oisterwijk 18:37 uur

10 mars 2017
Vandaag was het droog, zonnig en een paar graden boven nul. Rinie kon vanmorgen meteen beginnen met het in elkaar zetten van de laatste meubels; de tafel en de stoelen. Na dit klusje is Rinie begonnen met het opruimen van het karton, veel karton. Alles wat we bij Ikea besteld hebben is in karton verpakt. Met een volle auto ging Rinie vanmiddag naar de vuilstort. Het resultaat was 40 kg karton. Rinie gaat morgen verder met het opruimen van al het gereedschap dat hij de afgelopen weken gebruikt heeft. Volgende week kan Franka dan de 3 hytter schoonmaken en verder inruimen zodat ze volgend weekend, als het nodig is, gebruikt kunnen worden. Franka heeft bijna de hele dag aan de website gewerkt en ook de boekhouding is weer bijgewerkt. Ook de reserveringen die vandaag binnen kwamen zijn bevestigd en in de schema's verwerkt. 

soloppgang Birkelund kl.06:59  zon op Oisterwijk      07:04 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:16  zon onder Oisterwijk 18:35 uur

9 mars 2017
Afgelopen nacht was het iets minder koud en vandaag klom de temperatuur eerst naar een paar graden onder nul en sinds een paar uur is het een paar graden boven nul en waait het. Er is gisteravond, afgelopen nacht en vanmorgen toch weer een paar centimeter sneeuw bijgevallen. Goed voor de wintersport, Pasen en alle winterevenementen die de komen weken nog gehouden worden. Vanmorgen hebben we eerst gepoetst. Rinie is na het poetsen begonnen met het in elkaar zetten en ophangen en neerzetten van de keukenkastjes en de garderobekast. Franka is de hele dag met de website bezig geweest. Tussendoor kwamen er nog reserveringen binnen dus die zijn ook verwerkt.

soloppgang Birkelund kl.07:02  zon op Oisterwijk      07:06 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:14  zon onder Oisterwijk 18:33 uur

8 mars 2017
De afgelopen twee nachten is het koud geweest. Het vroor elke nacht rond 18 graden en overdag kwam de temperatuur in de schaduw niet boven nul graden. Ook in de zon is het gevoel duidelijk anders dan een paar weken geleden. Toen raakte de buitenthermometer op ons terras 22 plussgraden en de afgelopen 2 dagen was het niet meer dan +14 graden, maar met een winterjas aan is het toch lekker om even buiten te zitten. Vanmiddag begon het weer een beetje te sneeuwen en dat gaat tot morgen door. Daarna zou het volgens de voorspellers droog en zonnig worden met een temperatuur rond nul graden. Rinie is vandaag begonnen met het ophangen van de lampen en is daarna verdergegaan met het in elkaar zetten van het stapelbed. Een vervelend en langdurig klusje omdat de schroefjes en moertjes piepklein zijn en in de meest onmogelijke hoeken geplaatst moeten worden. Maar aan het eind van de middag was het bed klaar. Franka heeft vanmorgen bij een gespecialiseerd bedrijf 1200 m2 graszoden besteld. We hopen in april te kunnen beginnen met het herinrichten van de rechterkant van de camping. Er komen stroompalen bij, we gaan grindpaden maken en natuurlijk nieuw gras leggen. Alles is afhankelijk van wanneer de sneeuw weg is en het iets warmer is. Na het leggen van de graszoden mogen we het gras minimaal 3 weken niet gebruiken dus hopen we dat de sneeuw in april snel smelt en dat het warmer wordt.
Franka heeft vandaag ook een aantal pagina's van de website gecontroleerd en, als het nodig was, aangepast. 

soloppgang Birkelund kl.07:05  zon op Oisterwijk      07:08 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:11  zon onder Oisterwijk 18:31 uur

7 mars 2017
De dagen worden nu snel langer en dat merken we; 's morgens weer vroeg tijd licht en 's avonds langer licht. Vanmorgen hebben we eerst boodschappen gedaan bij de Kiwi. Het blijft een feestje om in de nieuwe winkel boodschappen te doen :-) Na de boodschappen heeft Rinie eerst een aantal wijzigingen in het programma, dat we gebruiken om de maandelijkse statistieken in te vullen, gedaan. Bijna elk jaar moet er anders gerapporteerd worden en moet dus ook ons schema aangepast worden. Tot 1 januari kregen we elke maand een brief met lijst waar het aantal overnachtingen op de camping en in de hytter en uit welke landen die personen kwamen ingevuld moest worden. Sinds 1 januari zijn de gegevens die ingevuld moeten worden weer anders en moeten we rapporteren op de website van de belastingdienst. Nu moeten we ook het aantal personen doorgeven en worden alle landen in Europa apart vermeld. Veel landen in het oosten van Europa vielen vorig jaar onder "Europa overig" en staan nu allemaal op de lijst. We vragen ons weleens af hoe ze, als de rapportage elk jaar anders is, ooit betrouwbare cijfers voor publicatie kunnen maken :-) Het aantal personen is helemaal een lachertje. Wij zien nogal eens dat bij ons gezinnen met 5 personen komen die een 4 persoons hytte gehuurd hebben en de 5de persoon bij aankomst niet opgeven. Meestal valt het ons op gedurende het verblijf of bij het vertrek op dat er meer personen zijn of in de auto zitten dan opgegeven zijn, maar op grotere en minder overzichtelijke campings of in hotels zal dat niet opvallen en dan kloppen de cijfers voor de statistiek ook niet. Na het aanpassen van het programma is Rinie begonnen met het aanleggen van de elektriciteit in de hytte. Met de ervaring van de andere 2 hytter was Rinie aan het eind van de middag klaar en moeten alleen de lampen nog opgehangen worden. Franka heeft de reserveringen die tot nu toe binnen zijn gecontroleerd met de lijsten die we elke maand van de touroperators krijgen en met de uitdraaien van booking.com. Gelukkig vond Franka geen fouten of dubbele reserveringen. En we hebben vanmiddag ook nog even in de zon gezeten. Het was niet zo warm maar in de zon met een jas aan toch wel even lekker.

soloppgang Birkelund kl.07:08  zon op Oisterwijk      07:11 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:09  zon onder Oisterwijk 18:30 uur

6 mars 2017
Met de sneeuw is het meegevallen. Alles bij elkaar is er bij ons ongeveer 7 cm verse sneeuw gevallen. Op de meeste plaatsen op de camping niet de moeite om sneeuw te ruimen. De grote sneeuwfrees kwam afgelopen nacht voor de grote paden en dat was eigenlijk voldoende. Rinie is vandaag  begonnen met het aanleggen van de elektriciteitsleidingen in de hytte. Nu er 2 hytter klaar zijn is de 3de hytte verhoudingsgewijs een makkie omdat Rinie precies weer hoe en waar de leidingen moeten komen. Franka is bezig geweest met de BTW aangifte. Op zaterdag kregen we een mailtje van het boekhoudprogramma dat de aanpassing klaar was. Franka had gistermiddag ook al gekeken maar kon van een aanpassing niet veel zien en er kon ook niets geëxporteerd worden omdat de periode niet in de lijst voorkwam. Vanmorgen nog maar een mailtje gestuurd om te vragen wat we niet goed doen. Redelijk snel kregen we antwoord dat het boekhoudprogramma nog niet klaar was om de aangifte voor  de eerste periode van 2017 te exporteren. Daarom stond ook de periode niet in de lijst. Franka heeft vanmiddag nog maar een keer op de oude manier, handmatig, de aangifte ingevuld en ingestuurd. Met een beetje geluk is het programma aangepast als de we 2de aangifte moeten doen. Waarschijnlijk zijn veel bedrijven niet blij! De  nieuwe pagina op www.reis-door-noorwegen.nl is  ge-upload dus dat is ook weer klaar.

soloppgang Birkelund kl.07:11  zon op Oisterwijk      07:13 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:06  zon onder Oisterwijk 18:28 uur

4 mars 2017
Vandaag geen zon en met bewolking is het minder koud maar het voelt veel kouder aan. Vanmorgen hebben we eerst het poetswerk in de hytter en sanitairgebouwen gedaan. De afgelopen weken hebben we elke dag gasten gehad en vanaf vandaag is het weer even rustig. We hebben nu nog 2 hytter verhuurd waarvan er 1 morgen leeg komt, de andere hytter is tot donderdag verhuurd. Rinie heeft vandaag de nieuwe laminaatvloer in de hytte gelegd en de plinten afgewerkt. Franka heeft een pagina voor een B&B met Nederlandse eigenaar bijgemaakt op de website www.reis-door-noorwegen.nl . De pagina is bijna klaar en kan dan ge-upload worden. Voor vanavond en morgen wordt storm en veel sneeuw, tussen 40-60 cm, verwacht. Er werd sinds gisteren gewaarschuwd dat de Noren die over de bergen, na de vakantie, naar huis moeten vandaag op tijd moesten vertrekken om chaos te voorkomen. Tot nu toe valt het met het weer nog mee en is het afwachten of het zo erg wordt als dat de voorspellingen beloven en of die grote hoeveelheden ook hier vallen :-)

soloppgang Birkelund kl.07:17  zon op Oisterwijk      07:17 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:01  zon onder Oisterwijk 18:24 uur

3 mars 2017
Ook afgelopen nacht was het koud en vandaag kwam de temperatuur uit de zon niet boven nul graden. In de zon was het lekker maar wel met een jas aan :-) Omdat het koud was afgelopen had 1 van onze gasten vanmorgen problemen om de auto te starten. Na een tijd met een acculader bezig te zijn geweest kwam de man vragen of Rinie onze auto er niet even bij kon zetten. En toen was het probleem redelijk snel opgelost. Franka ging vanmorgen eerst even een pakje naar de Coop brengen en kon later,nadat de accu opgeladen was, de hytte schoonmaken. Franka is vanmiddag bezig geweest met de BTW aangifte. Er is sinds 1 januari veel in de aangifte gewijzigd. We kunnen nu uit het boekhoudprogramma rechtstreek de aangifte bij de belastingdienst doen. Franka heeft vanmiddag uitgezocht hoe dat werkt en wat we daar voor moeten doen. We hebben inmiddels een kode van de belastingdienst ontvangen maar het boekhoudprogramma moet ook aangepast worden zodat we naar de belastingdienst kunnen exporteren. Franka heeft hiervoor gemaild maar ja het was vrijdagmiddag dus dat zal op zijn vroegst maandag worden voor we daar iets van horen. Rinie heeft eerst in de hytte het gereedschap dat niet meer nodig is opgeruimd en is daarna begonnen met het egaliseren van de vloer zodat de laminaatvloer er gemakkelijk op gelegd kan worden.

soloppgang Birkelund kl.07:20  zon op Oisterwijk      07:19 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:58  zon onder Oisterwijk 18:23 uur

2 mars 2017
Vanmorgen kregen we een telefoontje van de bouwmarkt dat ook onze nieuwe achterdeur binnen was gekomen en dat vandaag de ramen voor de Sol hytter en de achterdeur afgeleverd zouden worden. Dat kwam goed uit want zo kon Rinie meteen het hout dat nog tekort was voor de laatste hytte bestellen en dan konden ze dat meteen meebrengen met de ramen en de deur. Anderhalf uur later kwam een bestelauto met aanhanger de 6 ramen, 1 deur en een stapeltje hout afleveren. Rinie kon vandaag de rest van de binnenkant aftimmeren. Franka heeft de maandboekhouding afgemaakt en de btw aangifte over januari en februari klaargemaakt zodat die morgen ingestuurd kan worden. Afgelopen nacht was het koud met 14 graden onder nul. Vanmorgen scheen de zon en warmde het snel op. Heel even kwam de temperatuur boven nul maar het vroor bijna de hele dat een beetje. Nu vriest het 7 graden en wordt het komende nacht ook koud.

soloppgang Birkelund kl.07:23  zon op Oisterwijk      07:22 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:56  zon onder Oisterwijk 18:21 uur

1 mars 2017
Rinie ging vanmorgen, na het poetswerk, verder met de hytte. Na het vervangen van het raam was nu de deur aan de beurt. Aan het eind van de middag zat ook de nieuwe deur in de hytte en was het raam en deur rondom ook afgewerkt. En toen was het hout op terwijl aan de binnenkant de voorwand nog afgetimmerd moet worden. Morgen maar weer even een bezoekje aan de bouwmarkt brengen :-) Franka is, na het poetswerk in de hytter, begonnen aan de maandboekhouding van februari. Het was vandaag een redelijk zonnige dag. Overdag een paar graden boven nul en in de zon iets warmer. Het was niet nodig om sneeuw te ruimen want er was gisteren, na het sneeuw ruimen, maar een paar centimeter bijgekomen. De reserveringen voor de komende weken en voor de zomer blijven binnen komen. Zoals ook vorig jaar zijn vooral de laatste week van juli en de eerste week van augustus erg in trek maar ook voor de andere weken hebben we al veel reserveringen staan. En ook voor maart/april (Hallingspretten, Pasen, Skarverennet) hebben we al reserveringen en komen er ook regelmatig reserveringen binnen.

soloppgang Birkelund kl.07:26  zon op Oisterwijk      07:24 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:53  zon onder Oisterwijk 18:19 uur

28 februar 2017
Afgelopen nacht is er weer ongeveer 10 centimeter sneeuw gevallen en vandaag sneeuwde het ook af en toe nog een beetje. We merken aan de zware sneeuw en het snel smelten dat het richting voorjaar gaat. Omdat de grond langzaam opwarmt smelt de sneeuw sneller en de zon helpt natuurlijk ook mee. Vanmorgen hebben we eerst het poetswerk gedaan. Onze gasten waren allemaal op pad dus konden we bij de Kiwi in Hagafoss boodschappen gaan doen. Het is een plezier om in de nieuwe winkel boodschappen te doen. Omdat het af en toe sneeuwde is Rinie de rest van de dag met de website bezig geweest. Franka heeft alle schema's bijgewerkt en ook de boekhouding is bijgewerkt. Dat is fijn want dan is de maandboekhouding van februari straks ook snel klaar.

soloppgang Birkelund kl.07:29  zon op Oisterwijk      07:26 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:50  zon onder Oisterwijk 18:17 uur

27 februar 2017
Gisteren hebben we eerst 's morgens gepoetst. Na het poetsen hebben we sneeuw geruimd. Er was niet veel sneeuw gevallen maar voor onze gasten is het fijn als ze niet door centimeters sneeuw hoeven te lopen. 's Middags hebben we in het zonnetje gezeten. Afgelopen nacht viel er ook weer een centimeter of 10 sneeuw dus ook vanmorgen moesten we eerst even sneeuw ruimen. Op ons terras zorgt de zon voor het opruimen dus dat scheelt weer werk :-) Na het sneeuw ruimen zijn we gaan poetsen. De mannen van  het bouwbedrijf zijn klaar met bouwen en gisteren aan het eind van de middag vertrokken. Franka heeft vanmorgen de hytte schoongemaakt en de laatste rekening naar het bouwbedrijf gemaild. Rinie heeft het 3de wandje afgetimmerd en het nieuwe raam geplaatst. De afwerking komt tegelijk met de deur en het laatste wandje. Franka is de afgelopen weken ook bezig geweest met een poging om nog een keer nieuwe kussens voor onze bank los te peuteren. De kussens die we vorig jaar in april gekregen hebben zijn weer versleten. We merkten het eigenlijk aan het eind van het jaar al maar dachten we kunnen nog zitten dus we zien het wel. Sinds een week of 2 kon Rinie niet meer goed op de bank zitten en dus heeft Franka nog een keer met de meubelwinkel gemaild om te vragen of we nog een keer nieuwe kussens kregen. We hadden niet gedacht dat we nog een keer kussens zouden krijgen en hadden al bedacht dat we de kussens dan zelf zouden kopen en dan maar zouden gaan sparen om over een jaar of zo een nieuwe bank te kopen. We kregen al snel een mailtje terug met de vraag om, voor de fabriek,  foto's van de kussens te mailen. Franka heeft foto's gemaakt en die naar de winkel gemaild. Op de foto's is goed te zien dat kussens flink ingedeukt zijn. Franka had in het mailtje ook geschreven dat we maar weinig op de bank zitten omdat we in de zomer bijna de hele dag en avond op de camping zijn en in de winter bijna alleen 's avonds op de bank zitten. Vandaag kregen we een mailtje van de winkel dat we van de fabriek nieuwe kussens krijgen. We hebben wel besloten om toch maar voor een nieuwe bank te gaan sparen want dit zal waarschijnlijk wel de laatste keer zijn dat we nieuwe kussens krijgen :-)

soloppgang Birkelund kl.07:32  zon op Oisterwijk      07:28 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:48  zon onder Oisterwijk 18:16 uur

25 februar 2017
De dag begon droog maar rond een uur of elf begon het zachtjes te sneeuwen. Het heeft de hele dag gesneeuwd en er is tussen 5 en 10 centimeter sneeuw gevallen. Na het poetswerk had Rinie de zaagtafel buitengezet maar die kon snel weer naar binnen. Geen weer om buiten te zagen en ook niet goed voor het gereedschap. En daarom hebben we vandaag samen binnen gewerkt. Rinie heeft aan de website gewerkt en Franka heeft een aantal pagina's van de website gecontroleerd. Franka heeft ook op websites waar de camping op staat of de gegevens kloppen en als dat nodig was de gegevens aangepast. En ook vandaag hadden we vertrekkende gasten en nieuwe gasten in de hytter.

soloppgang Birkelund kl.07:38  zon op Oisterwijk      07:32 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:43  zon onder Oisterwijk 18:12 uur

24 februar 2017
Ook vandaag was het een zonnige dag. Jammer dat het hard en koud waait en daarom is buiten zitten is er even niet bij. Vanmorgen begonnen we op tijd want om 8 uur moesten we een ontbijtje bij een hytte brengen. Na ons eigen ontbijt zijn we gaan poetsen in de hytter en sanitairgebouwen. Rinie heeft na het poetswerk weer een wandje met houd bekleed. Franka heeft in huis gepoetst en de kussens uit de Fiskeri hytter gewassen. Tussen het andere werk door zijn we ook met de websites bezig. Franka heeft nieuwe foto's uitgezocht en er moeten ook nieuwe foto's en een plattegrond van de Fiskeri hytter op komen. Vandaag werd ook de nieuwe eerste hulpkoffer afgeleverd. De koffers die we in de kiosk hebben hangen waren aan vervanging toe en daarom hebben we een paar weken geleden een nieuwe koffer besteld. Franka gaat de inhoud van de oude koffers bekijken en wat nog goed is kunnen we in huis gebruiken. Gisteravond kregen we allebei een sms van de huisarts dat de bloedproeven van vorige week goed waren.  

soloppgang Birkelund kl.07:41  zon op Oisterwijk      07:34 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:40  zon onder Oisterwijk 18:10 uur

23 februar 2017
Het vriest 's nachts tussen 5 en 10 graden maar overdag schijnt de zon en is het een paar graden boven nul. Als de zon weg is daalt de temperatuur snel. Ook vandaag kwamen er nieuwe gasten aan dus begonnen we met het aanzetten van de verwarming in de verhuurde hytter. Rinie heeft vandaag het plafond in de hytte voor de 2de keer geschilderd en daarna was er nog tijd over een een wandje te betimmeren. Franka heeft vanmorgen verschillende e-mails met informatie en bevestigingen verstuurd. Vanmiddag heeft Franka de boekhouding bijgewerkt en de nieuwsbrief verstuurd. Franka is ook begonnen met het maken van een boodschappenlijstje voor als we straks in Nederland zijn. Tussen het werken door hebben we ook van het zonnetje genoten :-)

soloppgang Birkelund kl.07:44  zon op Oisterwijk      07:37 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:37  zon onder Oisterwijk 18:08 uur

22 februar 2017
Gisteravond begon het te sneeuwen en vanmorgen lag er een mooi laagje van ongeveer 10 centimeter. De grote sneeuwfrees was afgelopen nacht al geweest dus voor ons bleef er niet veel te scheppen over. De terrassen van de verhuurde hytter, de paadjes naar de sanitairgebouwen, ons eigen terras en de hondenkooi. De zon en plussgraden zorgen er ook voor dat een gedeelte van de sneeuw smelt en dat hadden we overdag allebei. Nu vriest het weer een paar graden. Iedereen is blij met de nieuwe sneeuw, de zon en de temperatuur. Prima winterweer! Rinie heeft vandaag in de laatste hytte het plafond de eerste laag verf gegeven. Franka heeft in huis gepoetst en mailtjes gestuurd met bevestigingen van reserveringen en aanbetalingen. Franka heeft ook de nieuwsbrief afgemaakt. Morgen nog even controleren en dan versturen 

soloppgang Birkelund kl.07:47  zon op Oisterwijk      07:39 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:35  zon onder Oisterwijk 18:07 uur

                        

         

21 februar 2017
De problemen bij de provider zijn nog niet helemaal opgelost dus het kan zijn dat de websites af en toe nog even uit de lucht zijn. Het beetje sneeuw dat er nog lag is de afgelopen dagen, door de plussgraden en een kleine storm, bijna overal gesmolten. Nu vriest het een beetje en er staat voor vannacht en morgen toch zeker wel 10 centimeter sneeuw in de voorspelling. Afwachten of het morgen weer overal wit is. Vanmorgen zijn we na het vertrek van onze gasten gaan poetsen. Na het poetswerk hebben we bij de nieuwe Kiwi in Hagafoss boodschappen gedaan. Het is zo'n fijne winkel geworden. Ruim, met een uitgebreider assortiment en heel erg netjes. Alle schappen zijn goed gevuld en er wordt ook hard gewerkt om alles gevuld te houden. Na de boodschappen is Rinie begonnen met het sloopwerk in de laatste hytte. Franka is begonnen met het maken van een nieuwsbrief. Omdat het uploaden van foto's nog niet vlekkeloos lukt komen de foto's van de afgelopen dagen, als het lukt, morgen in het dagboek.

soloppgang Birkelund kl.07:50  zon op Oisterwijk      07:41 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:32  zon onder Oisterwijk 18:05 uur

20 februar 2017
Gistermorgen waren de websites weer in de lucht en konden we e-mail ontvangen en versturen. De problemen zijn nog niet opgelost maar voor ons is het weer prima. Er zijn van de websites back-ups teruggezet maar die zijn van 9 februar dus daar moet nog iets aan gedaan worden. Vandaag gaan we proberen of we de nieuwe gegevens van het dagboek kunnen uploaden. Gisteren hebben we eerst het poetswerk in de hytter en sanitairgebouwen gedaan. Afgelopen dagen en ook deze week is het elke dag een komen en gaan van gasten. Gisteren en vandaag hebben we de dekbedden uit de kleine 2 persoons hytter gewassen. De kussens moeten nog gewassen worden en dan is het beddengoed schoon. Franka heeft ook het serviesgoed enz. uit de 2de hytte afgewassen, lekker gemakkelijk in de Easy Be's , en in de 2de hytte ook de keukenkastjes ingeruimd. De 2de hytte is ook zover klaar maar daar staat nu nog de nieuwe inventaris voor de 3de hytte in. Vandaag heeft Rinie 2 ritjes naar de vuilstort gemaakt. Een keer met de 6 oude matrassen in de auto en 1 keer met een volle aanhanger met afvalhout, laminaat enzo uit de 1 hytte. Rinie mocht de grote aanhanger van het bouwbedrijf nog een keer lenen want dat scheelt zo weer 1 of 2 keer rijden.  Franka heeft vandaag foto's gemaakt die morgen op de website komen.

soloppgang Birkelund kl.07:52  zon op Oisterwijk      07:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:29  zon onder Oisterwijk 18:03 uur

18 februar 2017
Vanaf vanmorgen 5.30 uur is er een storing bij onze provider en hebben we geen websites in de lucht en ontvangen we geen e-mail en kunnen we ook geen e-mail versturen. Niet fijn want Ron en Bep staan sinds gisteren op op de Kampeer en Vrije tijd beurs in Hardenberg en als al die bezoekers dan op onze website willen kijken is er niets te bekijken :-( Ook reserveringen per e-mail en andere mailtjes kunnen we niet beantwoorden. We hopen dat het probleem snel opgelost wordt! Vanmorgen zijn we begonnen met het poetswerk in de hytter en sanitairgebouwen. Rinie heeft vandaag in de hytte het keukenblad op maat gezaagd en de keramische kookplaat ingebouwd. Franka heeft in de andere hytte schoongemaakt, de lakens van alledrie de hytter gewassen en ook het serviesgoed, bestek en de pannen van 1 hytte zijn schoon. Franka heeft het serviesgoed, bestek en de pannen meteen in de hytte die klaar is ingeruimd. De komende dagen moeten de dekbedden en kussens nog gewassen worden en dan is de eerste hytte helemaal klaar en kunnen we die hytte weer verhuren. Franka heeft vandaag in Nederland ook een bestelling voor Rag Bags en Doppers gedaan. Afgelopen nacht heeft het een beetje gevroren maar overdag was het de hele dag 4-5 graden boven nul en nu stormt het.

soloppgang Birkelund kl.07:58  zon op Oisterwijk      07:47 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:24  zon onder Oisterwijk 17:59 uur

17 februar 2017
Vanmorgen hebben we eerst het poetswerk gedaan. Franka in de 2 hytter en Rinie in de 2 sanitairgebouwen. Na het poetswerk kon Rinie nog een uurtje in de hytte werken voor Rinie met Laika naar de dierenarts moest. Franka heeft foto's gemaakt van de nieuwe stoel in de grote 2 persoons hytte en deze foto daarna bij booking.com op de website gezet en de oude foto er af gehaald. Franka heeft ook de gegevens op de nieuwe pitchup.com website aangepast en de boekhouding van de afgelopen week bijgewerkt. Rinie was redelijk snel terug en kon daarna in de hytte de garderobekast in elkaar zetten. Rinie moest eerst in de hytte opruimen want in deze hytte staan alle nieuwe spullen van Ikea. Dat wordt natuurlijk steeds minder maar de complete inventaris van 1 hytte staat er nog.  Het dooide vandaag de hele dag en we konden ook nog even in het zonnetje zitten.

soloppgang Birkelund kl.08:01  zon op Oisterwijk      07:49 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:21  zon onder Oisterwijk 17:58 uur

16 februar 2017
De kou is weer even uit de lucht. Gisteravond vroor het al niet meer en ook vandaag was het de hele dag boven nul. Rinie is vandaag begonnen met het ophangen van de nieuw lampen en bedlampjes en het in elkaar zetten van de keukenkastjes en het bed en ook de nieuwe stoelen voor in
2 Sol hytter en 1 Stabbur heeft Rinie in elkaar gezet en ook meteen omgewisseld in de hytter. De stoelen die uit de hytter komen zijn bijna 40 jaar oud en destijds gemaakt door de vader van Rinie. Omdat we niets meer met deze stoelen doen heeft Rinie ze vanmiddag meteen naar de stort gebracht. De rapportage voor het miljøsertifikaat heeft Franka vandaag ingestuurd. We scoren goed en zijn tevreden over het resultaat van 2016. Het energieverbruik is niet altijd te sturen want dat heeft ook veel te maken met hoe koud het is en hoeveel gasten we door het jaar heen hebben. Dit geldt ook voor de kilo's afval maar met ons afvalstation met duidelijk plaatjes voor het scheiden/sorteren van het afval zien we dat er de afgelopen jaren steeds beter gesorteerd wordt en we dus steeds minder restafval hebben. En daar gaat het over want dat is goed voor onze portemonnee, we betalen alleen voor restafval, en ook voor het milieu. De rest van de dag is Franka bezig geweest met de vermelding op een nieuwe verhuurwebsite : https://www.pitchup.com/nl/campsites/norway/eastern-norway/buskerud/hovet/birkelund_camping_/ . Op deze website gaan we een klein deel van onze campingplaatsen zetten. In het hoogseizoen staan we dagelijks redelijk vol maar in het voor- en vooral naseizoen kan er nog wel wat bij. Franka is bijna klaar met de foto's en tekst. Er moeten nog een paar aanpassingen in het aantal te verhuren plaatsen gedaan worden en dan kan de verhuur beginnen. Het is een van oorsprong Engelse website die door veel Engelsen gebruikt wordt om campingplaatsen te boeken. We gaan het proberen en kijken aan het eind van het jaar of het nut heeft gehad.

soloppgang Birkelund kl.08:04  zon op Oisterwijk      07:51 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:19  zon onder Oisterwijk 17:56 uur

15 februar 2017
Het was afgelopen nacht weer een koude nacht en vanmorgen was het -15 graden. Gelukkig schijnt bijna overal de zon over de bergen en warmt overdag het lekker op. Vanmorgen eerst naar de huisarts om bloed te laten prikken. We hadden allebei een afspraak om kwart over 9 en dan zouden we eigenlijk moeten weten dat dat niet goed af kan lopen. Franka was iets rond kwart over 9 als eerste aan de beurt. Het viel niet mee om 2 buisjes vol te krijgen, er moest 2x in verschillende aders voor geprikt worden. We dachten dat Rinie daarna aan de beurt was maar er werd eerst iemand anders geholpen. Gelukkig was die snel klaar en kon Rinie daarna naar binnen en ook dat ging snel. Iets na 10 uur stonden weer weer buiten :-) Na het ontbijt is Rinie in de hytte de laatste leidingen gaan leggen. Franka is eerst in huis gaan poetsen. Laika blijft haren verliezen dus de stofzuiger draait overuren. Vanmiddag kon Franka de laatste documenten uploaden in het miljøfyrtårn-portaal zodat morgen de definitieve rapportage ingestuurd kan worden. En ook vandaag was het druk met reserveringen voor de komende 2 weken en ook voor de zomer. maar toch was er ook nog tijd om in de zon koffie/thee te drinken.

soloppgang Birkelund kl.08:07  zon op Oisterwijk      07:53 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:16  zon onder Oisterwijk 17:54 uur

14 februar 2017
Ook vandaag was het een mooie zonnige dag. Vanmorgen zijn we eerst naar Ål gereden. Rinie zette Franka bij de Kiwi af voor de wekelijkse boodschappen en ging door naar de bouwmarkt om stekkertjes voor de nieuwe bedlampjes te kopen, van de bouwmarkt ging Rinie naar de dierenarts om voor Laika een afspraak te maken voor een spuitje om het loops worden uit te stellen, en als laatste naar de loodgieter om te vragen wanneer die eindelijk eens zou komen om een lekkende koppeling aan te draaien. We waren ongeveer tegelijk klaar en konden op tijd weer naar huis rijden. Op de terugweg ook nog even langs de huisarts gereden om voor ons allebei een afspraak voor bloedprikken te maken. Het spuitje voor Laika is nodig omdat we oppas met een hond hebben als we in maart naar Nederland gaan. We weten het niet zeker maar de kans dat Laika dan loops zou zijn is redelijk groot en onze oppassers hebben een reu dus dan is het niet handig als Laika loops is. Vorig jaar was Laika ook loops en is het in het hondenpension ook mis gegaan en dat willen we dit jaar graag voorkomen :-) Na de koffie ging Rinie verder in de hytte met het aanleggen van de elektriciteit. Franka vanmiddag heeft de boekhouding en de reserveringen van de afgelopen dagen bijgewerkt. Tussen het werk door hebben we ook nog in de zon gezeten. Ondanks dat de zon elke dag hoger moeten we nog even wachten tot we na 2 uur 's middags in de zon kunnen zitten. In de zon was het 15 graden maar uit de zon vroor het een paar graden. 's Avonds en 's nachts koelt het goed af omdat het helder weer is. Aan het eind van de middag kreeg Franka een sms van de huisarts dat de uitslag van de mammografie normaal en dus goed was.
Morgen nog even bloed laten prikken en dan kan we er weer een jaar tegen :-)

soloppgang Birkelund kl.08:09  zon op Oisterwijk      07:54 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:13  zon onder Oisterwijk 17:52 uur

13 februar 2017
Gisteren vertrokken de meeste gasten maar er kwamen ook nieuwe gasten aan. De mannen van het bouwbedrijf zijn gisteren ook weer aangekomen. De afgelopen dagen was het koud, met 's nachts rond -18 graden en overdag rond -14 graden. De zon staat elke dag hoger en schijnt elke dag langer op de camping en in huis. Dat warmt lekker op. Vanmorgen was het aan de voorkant van ons huis, uit de zon, -10 graden en aan de achterkant op ons terras +15 graden :-) We genieten van de zon en hebben al buiten gezeten. Ook Laika geniet van de zon en ligt als ze los is heerlijk op het terras in de zon. Rinie heeft vandaag in de 1ste hytte de nieuwe deur geplaatst. Het raam heeft Rinie al weken geleden vervangen en vandaag was de deur aan de beurt. Rinie kan nu in deze hytte verder met de elektriciteit en het in elkaar zetten van het bed, de kastjes enz. Tot nu toe verloopt alles redelijk volgens de planning en hopen we dat de 3 hytter over ongeveer 3 weken weer gebruiksklaar zijn. Franka heeft vandaag allerlei kleine klusjes gedaan. Mailtjes beantwoord, wijzigingen op websites gedaan en onze gegevens op een nieuwe website gezet.

soloppgang Birkelund kl.08:12  zon op Oisterwijk      07:56 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:10  zon onder Oisterwijk 17:50 uur

         

12 februar 2017

soloppgang Birkelund kl.08:15  zon op Oisterwijk      07:58 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:08  zon onder Oisterwijk 17:48 uur

11 februar 2017
Gisteren hadden we een hytte verhuurd aan 4 Duitse motorrijders. Toevallig zag Franka aan het eind van de middag een foto op facebook van 4 motorrijders die langs de kant van de "onze" wegnr. 50 stonden met op de achtergrond een sneeuwschuiver. Het leek op de foto of er aan 1 van de motoren gesleuteld werd. Omdat we in de winter regelmatig Duitse motorrijders in een hytte hebben, die een rondje Oslo, Hardangervidda, Bergen, Flåm, Aurland, wegnr 50 Hol/Hagafoss, wegnr 7 Oslo doen, dacht Franka dat kunnen wel eens onze gasten zijn. En jawel, een hele tijd later stopte de sneeuwschuiver bij de ingang van de camping en stapt 1 van de motorrijders uit. De rest moest nog een stukje van ongeveer 60 km rijden dus kwam iets later. Ze hadden inderdaad pech met 1 motor en hadden geluk dat de sneeuwschuiver langs kwam. De motor kon helaas niet meegenomen worden en staat nog ergens in de bergen. De motorrijders moesten nog van alles met de ADAC regelen zodat de motor opgehaald wordt als er een transport in de omgeving is. Ze vertrokken vanmorgen met 3 motoren en 3 mannen naar Oslo waar ze morgen op de boot naar huis gaan. De 4de man vertrok in een taxi naar Geilo en daarna met de trein naar Oslo. De sleutels van de motor heeft hij bij ons afgegeven en die worden dan door de sleepauto van de ADAC bij ons opgehaald, en dat kan wel 4 tot 5 weken duren. Ook onze andere gasten kwamen gisteravond aan. Franka had vanmorgen 3 hytter te controleren/schoonmaken. Rinie poetste in de sanitairgebouwen. Vanmiddag is Rinie in de hytte verder gegaan. De hytte is zover klaar dat alleen de bedlampjes nog opgehangen moeten worden. Rinie moet hier komende week nieuwe stekkertjes voor kopen omdat er meters kabel aan de lampjes zit en dat is niet nodig. Franka heeft vanmiddag nog even gewerkt aan de rapportage van het miljøsertifikaat.

soloppgang Birkelund kl.08:18  zon op Oisterwijk      08:00 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:05  zon onder Oisterwijk 17:47 uur

10 februar 2017
Na een paar zonnige dagen sneeuwde het vanmorgen een beetje toen we wakker werden. Het bleef de hele dag sneeuwen en alles bij elkaar zijn er weer een paar centimeters sneeuw bijgekomen. Het was ook de hele dag ongeveer 8 graden onder nul. De komende dagen komt de zon weer terug en gaat het overdag een beetje dooien en 's nachts vriezen. Vanmorgen begon Rinie met het aanzetten van de kachels in de 6 hytter die we vandaag verhuren. Een hytte hebben we sinds gisteren verhuurd. Het was eigenlijk voor 1 nacht maar het zijn 2 nachten geworden. De meeste mensen blijven tot zondag maar een paar ook tot volgende week vrijdag. En we hebben de komende weken ook al een mooi aantal hytter in de verhuur. En wie weet komt er nog meer bij. Het is nu wintervakantie in Denemarken en Zweden en in week 8 en 9 is het in Noorwegen wintervakantie. Tot nu toe hebben we nog geen boekingen van Nederlanders de komende weken maar ook dat kan snel anders zijn. De rest van de dag is Rinie in de hytte bezig geweest. De keukenkastjes zitten in elkaar en staan en hangen, de nieuwe tafel en stoelen zijn in elkaar gezet en de verlichting hangt. Rinie hoopt morgen in deze hytte klaar te zijn. Franka kan dan de komende week alles schoonmaken, de dekbedden, kussens en beschermlakens wassen en de hytte verder inruimen. Franka heeft de gegevens van de milieurapportage nagekeken en moet de komende dagen nog een paar aanvullingen/wijzigingen doen en dan kan de rapportage ingestuurd worden.

soloppgang Birkelund kl.08:20  zon op Oisterwijk      08:02 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:02  zon onder Oisterwijk 17:45 uur

9 februar 2017
Het blijft koud maar gelukkig schijnt de zon en dat maakt het buiten zijn zeer aangenaam :-) Vanmorgen zijn we na het ontbijt naar Geilo gereden om bij de bouwmarkt een nieuwe boor/schroefmachine te kopen. Toevallig waren er een paar leuke aanbiedingen en met een goede DeWalt boormachine gingen we weer naar huis. Rinie heeft een goede kwaliteit boor/schroefmachine nodig voor het werk in de hytter en straks ook weer voor het opknapwerk aan het huis. Vanmiddag heeft Rinie de laatste elektriciteitsleidingen gelegd, de lichtknoppen en een aantal stopcontacten geïnstalleerd en de lamp met 3 spots aan het plafond gemonteerd.  Franka heeft mails beantwoord en reserveringen bevestigd. Vanaf nu kunnen we elke dag langer van de zon genieten. Volgens de weersvoorspelling is het de komende week redelijk zonnig weer en kunnen we misschien al in de zon op ons terras koffie/thee drinken.

soloppgang Birkelund kl.08:23  zon op Oisterwijk      08:04 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:00  zon onder Oisterwijk 17:43 uur

     8 februar 2017
Vandaag konden we voor het eerst weer even buiten en binnen van de zon genieten. Misschien dat de zon al eerder over de berg kwam maar dat konden we dan niet zien door de bewolking en omdat we gisteren de hele dag weg waren. Het is wel koud, de hele dag rond -12° en nu al - 16°.
Franka heeft vandaag de formulieren voor de reiskostenvergoeding van de trip naar Drammen ingevuld en ingestuurd. Sinds oktober kan dit elektronisch dus dat is een hele verbetering. Er kunnen nog geen bijlagen meegestuurd worden dus het parkeren betalen we zelf. het bedrag is  ongeveer hetzelfde als het printen van de papieren versie, een envelop en 1 postzegel om de papieren versie met het parkeerbonnetje op te sturen :-) De boekhouding van de afgelopen week is ook bijgewerkt en ook de maandboekhouding van januari is klaar. Franka heeft ook de reserveringen van de afgelopen dagen bijgewerkt en de facturen en bevestigingen verstuurd. Er komen elke dag reserveringen binnen van de 3 touroperators waar we voor het zomerseizoen mee samenwerken en ook de reserveringen via booking.com en de rechtstreekse reserveringen komen lekker binnen. Ook voor de komende weken, als het hier wintervakantie is, komen er reserveringen binnen. Rinie heeft vandaag verder gewerkt in de hytte. Het aanleggen van de nieuwe elektriciteitsleidingen is bijna klaar. Rinie kon aan het eind van de middag niet veel meer doen omdat de boormachine kapot is. Die moeten we morgen eerst een nieuwe gaan kopen.

soloppgang Birkelund kl.08:26  zon op Oisterwijk      08:05 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:57  zon onder Oisterwijk 17:41 uur

         

7 februar 2017
Vanmorgen vertrokken we om kwart voor negen naar Drammen. Het is ongeveer 215 km en volgens Google Maps 3 uur en 10 minuten rijden. Franka had om half een een afspraak dus tijd genoeg. Het was -8 graden en de wegen waren overal mooi schoon. Onderweg viel af en toe een buitje sneeuw maar zonder problemen kwamen we om kwart voor twaalf bij het Brystdiagnostisk senter, onderdeel van Drammen sykehus, aan. Het is een gebouw dat apart staat van het ziekenhuis en waar alles wat met borstkanker te maken heeft behandeld wordt. Na het betalen voor het parkeren, meteen tot kwart over een betaald, liepen we naar boven naar de aanmeldbalie. Na het betalen van de eigen bijdrage konden we in de wachtruimte gaan zitten. Het nog geen twaalf uur. Rinie ging buiten even een sigaretje roken. Franka ging even een beker water halen en na een paar minuten wachten kwam een verpleegster Franka al ophalen. Dat was dus om tien over twaalf! De mammografi was snel gemaakt. Normaal worden de foto's meteen bekeken en beoordeeld maar de verpleegster vertelde dat er op dat moment weinig artsen beschikbaar waren en dat Franka de uitslag bij de huisarts kon gaan vragen. Geen probleem, maar de verpleegster ging toch even, omdat Franka zover moest reizen, kijken of er toevallig een arts vrij was. Jammer maar dat was niet het geval. En zo gebeurde het dat we voor half een weer in de auto zaten op weg naar huis :-) Onderweg hebben we nog ergens iets gedronken en gegeten en in Ål hebben we bij de bank geld gestort en een paar vergeten boodschappen gedaan. Rond vier uur waren we weer thuis. Zo snel hebben we het nog nooit meegemaakt! Inmiddels is het al 12 graden onder nul en het gaat de komende dagen nog kouder worden, wel zonnig en droog dus waarschijnlijk kunnen we morgen van de zon in ons huis genieten.

soloppgang Birkelund kl.08:28  zon op Oisterwijk      08:07 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:54  zon onder Oisterwijk 17:39 uur

6 februar 2017
Na 5 gezellige, en voor ons rustige dagen met ons bezoek uit Nederland gingen we vandaag weer over tot de orde van de dag. Frans, Lianne, Ad en Liesbeth vertrokken vanmorgen na het ontbijt naar Oslo/Gardermoen en vlogen aan het eind van de middag naar Amsterdam/Schiphol. Franka ruimde in de hytte even op en verzamelde de gebruikte handdoeken die meteen in de wasmachine verdwenen en inmiddels weer schoon in de kast liggen. We hebben daarna boodschappen gedaan bij de nieuwe Kiwi in Hagafoss. Eindelijk is de Kiwi, na 9 maanden bouwen, sinds afgelopen donderdag weer open. We hadden nog geen tijd gehad om te gaan kijken en waren blij verrast met de ruimte en het uitgebreide assortiment. Supert! Op facebook hadden we al gelezen dat de inwoners van Hol en Hovet allemaal blij zijn dat de winkel weer open is en dan ook nog met zo'n mooie nieuwe winkel! Nadat we de boodschappen opgeruimd hadden ging Rinie verder met het werk in de hytte. Rinie is bezig met het aanleggen van de elektriciteit want ook alle leidingen, stopcontacten en lichtknoppen worden vernieuwd. Franka heeft eerst in huis gepoetst en daarna de boekingen van de afgelopen dagen en vanmorgen verwerkt. Morgen zijn we de hele dag weg want Franka moet in Drammen de jaarlijkse mammografie laten maken.

soloppgang Birkelund kl.08:31  zon op Oisterwijk      08:09 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:51  zon onder Oisterwijk 17:37 uur

1 februar 2017
Het was vanmorgen weer koud met -20 graden. De temperatuur steeg snel en nu is het -12 graden. Het was mooi helder weer en de zon komt nog net niet over de berg maar we zien al wel de stralen over de berg schijnen. Rinie is in de hytte begonnen met het aanleggen van de elektriciteit en stopcontacten. Franka heeft vanmiddag de voorbereidingen voor ons bezoek van de komende 5 dagen gedaan. De bedden zijn opgemaakt, de hytte is warm dus onze gasten Liesbeth, Ad, Lianne en Frans kunnen komen.

soloppgang Birkelund kl.08:44  zon op Oisterwijk      08:17 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:38  zon onder Oisterwijk 17:28 uur

         

31 januar 2017
Na een koude nacht bleef het vandaag de hele dag flink vriezen. De temperatuur ging van -17 graden naar -12 graden en daarna weer terug naar de temperatuur van nu -16 graden en daar komen waarschijnlijk in de loop van de avond en nacht nog wat graadjes bij. Het was een mooie zonnige dag. We zien de zon elke dag lager op de berg schijnen en over ongeveer een week schijnt de zon ook weer bij ons in huis. Bij Laika blijven de haren steeds meer vastzitten en dat is maar goed ook. De kale plek groeit mooi dicht maar is toch nog steeds voor een deel kaal en dun behaard. We denken dat Laika het niet koud heeft want we gaan er van uit dat Laika als ze het koud heeft wel gaat piepen. Er ligt voldoende hooi en een kussen in het hondenhok. Vanmorgen hebben we in Geilo boodschappen gedaan. Rinie bracht Franka naar de Kiwi en reed even door naar de bouwmarkt voor de klinken. Er hoorden standaard geen klinken bij de deur dus heeft Rinie meteen 5 klinken uitgezocht en gekocht. Franka was al een eind klaar met de boodschappen toen Rinie terugkwam bij de Kiwi. Voor een paar boodschappen die we bij de Kiwi niet konden kopen zijn we nog naar de Spar gereden. Vanmiddag is Rinie begonnen met het in elkaar zetten van de garderobekast, het stapelbed en 2 keukenkastjes. Rinie gaat eerst deze hytte helemaal afwerken zodat alle spullen ook langzaam uit de andere 2 hytter gehaald kunnen worden. Het zijn maar kleine hytter dus de werkruimte is beperkt. Franka heeft in huis gepoetst en mailtjes voor reserveringen verstuurd.

soloppgang Birkelund kl.08:46  zon op Oisterwijk      08:19 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:35  zon onder Oisterwijk 17:26 uur

30 januar 2017
Vanmorgen was het -15 graden met een zonnetje. Na een paar uur ging de temperatuur langzaam omhoog naar -11 graden maar verdween de zon in een grote wolk. Af en toe leek het of de wolk verdween en de zon weer kwam maar het duurde nog tot een uur of 3 vanmiddag voor de wolk echt weg was en de zon weer scheen. Gevolg was ook meteen dat het weer kouder werd. Het is nu  alweer -15 graden. Rinie ging vandaag verder met het leggen van de laminaatvloer en het afwerken van de plinten. Aan het eind van de middag was de hytte zover klaar dat Rinie morgen kan beginnen met de inrichting. Franka heeft vanmorgen eerst sneeuw geruimd want er was gisteren toch wel een centimetertje of 5-6 sneeuw gevallen. De grote frees was afgelopen nacht al geweest dus bleef er voor Franka niet veel werk over. Franka heeft ons eigen terras schoongeschept, bij de sauna sneeuw geruimd en de terrassen van de grote 2 persoons hytter zijn ook weer sneeuwvrij en ook bij de verhuurde 4 persoons hytte heeft Franka de ingang schoongemaakt. De rest van de dag heeft Franka de boekhouding bijgewerkt en een was gedraaid en opgeruimd.

soloppgang Birkelund kl.08:48  zon op Oisterwijk      08:20 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:32  zon onder Oisterwijk 17:25 uur

         

29 januar 2017
Een mooie laagje verse sneeuw!

soloppgang Birkelund kl.08:51  zon op Oisterwijk      08:22 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:30  zon onder Oisterwijk 17:23 uur

         

28 januar 2017
Het was koud afgelopen nacht en ook vanmorgen was het nog twaalf graden onder nul. Overdag werd het iets warmer tot 7 graden onder nul. Het was windstil en het duurt nu niet lang meer voor de zon over de berg komt want vanmiddag konden we al even schaduw in ons huis zien. Rinie heeft vanmorgen eerst de nieuwe deur in de hytte gezet. Het kozijn moest een beetje aangepast worden want de deur is iets smaller dan de oude deur. Maar met vakmanschap en een beetje meten kon Rinie de deur een uurtje later in de scharnieren hangen. Toen ontdekte Rinie ook dat er geen deurklinken bij zitten. Er zijn wel sloten bijgeleverd maar geen klinken terwijl we die wel besteld hebben. Dat wordt dinsdag weer een ritje naar de bouwmarkt, dat we dan combineren met boodschappen doen. Op en neer naar de bouwmarkt om iets te kopen of regelen kost al gauw  meer dan een uur en dat is soms zo jammer van de tijd. Vanmiddag kon Rinie de binnen/voorkant van de hytte verder aftimmeren en het kozijn van de deur aan de binnenkant verder afwerken. Op de foto de nieuwe deur en het nieuwe raam aan de voorkant van de hytte, de oude rode deur en de nieuwe ongeverfde deur, en 3 foto's met de bestelling van IKEA.  Franka heeft de rapportage voor het miljøsertifikaat klaar. Komende week nog even alles nakijken en dan de rapportage ingestuurd worden. We hebben de hele winter, net als in alle vorige winters, veel bezoek van allerlei vogeltjes die de zonnebloempitten erg lekker vinden. Koolmeesjes, pimpelmeesjes, zwartkopjes, groenlingen, appelvinken en verschillende andere soorten vinken, en zelfs een bonte specht heeft bij ons gegeten. Ringmussen zijn er andere ook veel maar die hebben we tot nu toe nog niet zoveel gezien.

soloppgang Birkelund kl.08:53  zon op Oisterwijk      08:23 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:27  zon onder Oisterwijk 17:21 uur

              
                   

27 januar 2017
Vanmorgen vroor het 9 graden en dat werd in de loop van de dag iets minder maar nu is het ook weer 9 graden onder nul. Sneeuw wordt er voor zondag en komende week verwacht maar niets is zeker...... Franka ging vanmorgen even naar Bettina om haar haren te laten knippen. We hadden elkaar al een tijdje niet gezien en hebben meteen even bijgepraat. Rinie heeft in de hytte de voorwand afgetimmerd en rond een uur of 4 kwamen de bestelling van IKEA aan. Alle spullen staan in de eerste hytte die Rinie al klaar heeft.  RInie heeft daarna nog de deur uit de andere hytte gehaald maar het was niet licht genoeg meer om er een nieuwe deur in te zetten. Dat gaat morgen gebeuren. De bedoeling is dat eerst de hytte waar Rinie nu aan het werk is helemaal afgewerkt en ingericht wordt zodat niet steeds alle spullen moeten verhuizen van de ene naar de andere hytte. Franka is vanmiddag begonnen met de rapportage voor het miljøsertifikaat. Er moeten nog wat gegevens verzameld worden maar Franka hoopt de rapportage volgende week klaar te hebben.

soloppgang Birkelund kl.08:55  zon op Oisterwijk      08:24 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:24  zon onder Oisterwijk 17:19 uur

26 januar 2017
De mannen waren gisteravond rond 8 uur terug en wilden nog wat eten. Voor ons geen probleem, dus gingen we frites en broodjes hamburger bakken/maken. Daarna nog een praatje en rond 10 uur waren de mannen klaar met eten, drinken en praten:-) Vanmorgen maakten we de laatste ontbijtjes en lunchpakketten want de mannen vertrekken vanavond van het werkadres richting het vliegveld. Vanmorgen hebben we eerst het poetswerk gedaan. Rinie is daarna verdergegaan met het timmerwerk in de hytte en Franka is met  het veranderen van de telefoonnummers verder gegaan. Tussen de middag kwam de groothandel met broodjes, jam en frites. Franka heeft alles opgeruimd en de broodjes in zakken verpakt. Vanmiddag werden ook de 5 nieuwe deuren die we besteld hebben gebracht. Jammer genoeg zat er 1 verkeerde deur bij en dat konden we pas zien toen we de deuren uitgepakt hadden. We moeten 4 links draaiende deuren en 1 rechts draaiende deur hebben en er zijn 5 links draaiende deuren besteld en geleverd. Rinie heeft meteen 1 deur naar Geilo teruggebracht. De man waar we de deuren besteld hadden was er niet maar iemand anders zag Rinie binnenkomen met de deur en wist meteen wat er aan de hand was. Hij had namelijk gezien dat we bij het bestellen uitgelegd hadden wat we nodig hadden en dacht meteen dat er een verkeerde deur besteld en geleverd was. Er werd meteen een goede deur besteld dus dat is nog even afwachten. Niet erg want deze deur is voor de grote 2 persoons hytte en daar moeten ook de nieuwe ramen nog voor geleverd worden en de kleine 2 persoons hytten eerst klaar zijn. 

soloppgang Birkelund kl.08:58  zon op Oisterwijk      08:26 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:22  zon onder Oisterwijk 17:17 uur

25 januar 2017
Gisteravond kregen we een sms van de elektriciteitsleverancier dat vanmorgen rond 6 uur de stroomlevering voor korte tijd onderbroken zou worden vanwege een nieuw koppeling in het net. We hebben onze gasten gewaarschuwd dat de stroom er een tijdje af kon zijn. Onze Noorse gasten reageerden laconiek en zeiden dat ze dan toch nog sliepen en ook de Nederlanders maakte het niets uit. Wij vonden het nog even spannend omdat we om half 7 broodjes moesten bakken,koffie moesten zetten en eitjes moesten koken. Precies om 6 uur ging de stroom eraf en 1 minuutje later was er gelukkig alweer stroom en konden we vanmorgen op tijd de ontbijtjes en lunchpakketten maken. De mannen werken vandaag maar en kwartiertje rijden van de camping en dat is een stuk beter dan het uur dat ze maandag en dinsdag moesten rijden. Ze maken lange dagen want gisteravond waren ze pas rond twaalf uur terug. Rinie heeft vandaag het plafond voor de 2de keer geschilderd en de achterwand afgetimmerd. We hadden vandaag de andere ramen en de deuren verwacht maar helaas zijn die er nog niet, misschien dat ze morgen afgeleverd worden. Vandaag  kregen we wel de bevestiging van IKEA dat de bestelling vrijdagmiddag gebracht wordt. Franka heeft vandaag op de rest van sjablonen de telefoonnummers aangepast. Nu moet Franka alleen op de routes van de reis-door websites de telefoonnummers nog aanpassen. Daarna moeten op de vele websites waar de camping op staat ook de telefoongegevens aangepast worden. Op de rug van Laika beginnen, op de geschoren plek, de nieuwe haren goed aan te groeien. De wond is nog maar klein en ziet er prima uit. Nu nog wachten tot ook het haarverlies fppr de warmte binnen over gaat. Op dit moment verliest Laika nog veel haren, en dat komt ook omdat het buiten niet koud is. Vandaag was het de hele dag ongeveer 8 graden boven nul. Op de grasvelden begint de sneeuw nu ook te verdwijnen en staan er veel plassen. De sneeuw ligt daar langer dan bijvoorbeeld in de tuin omdat de sneeuwfrees daar de sneeuw opgespoten heeft en er meer sneeuw lag dan in de tuin.

soloppgang Birkelund kl.09:00  zon op Oisterwijk      08:27 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:19  zon onder Oisterwijk 17:16 uur

24 januar 2017
Vanmorgen waren we om half 7 al ontbijtjes en lunchpakketten aan het maken voor onze gasten. Vandaag zijn ze in Gol aan het werk en als ze daar vanavond klaar zijn gaan ze morgen bij een boerderij tussen Hagafoss en Ål aan de slag. We weten nog niet hoelang ze blijven maar waarschijnlijk tot donderdag of vrijdag. Na ons eigen ontbijt zijn we naar Ål gereden om boodschappen te doen. Door als het dooien en vriezen zijn de wegen mooi schoon en droog. Het vroor vandaag ook weer de hele dag. Vanaf morgen gaat het, zoals het er nu uitziet, weer een paar dagen dooien. Veel evenementen die de komende week georganiseerd worden moeten alternatieven bedenken of worden afgelast omdat er plaatselijk te weinig sneeuw ligt. Tot nu toe is alleen een hondensleewedstrijd afgelast omdat deze wedstrijd gedeeltelijk over een laaggelegen gedeelte van het Hallingdal gaat en daar te weinig sneeuw ligt. De organisatoren van andere evenementen hebben gelukkig mooie alternatieven gevonden. Rinie heeft vanmiddag de laminaatvloer uit de hytte gesloopt en het plafond in de hytte voor de eerste keer geschilderd. Franka is begonnen met het aanpassen van het telefoonnummer op alle sjablonen en plakkaten.

soloppgang Birkelund kl.09:02  zon op Oisterwijk      08:28 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:16  zon onder Oisterwijk 17:14 uur

23 januar 2017
Gisteren vroor het weer 6 graden. 's Avonds steeg de temperatuur alweer naar rond nul graden en vandaag is het de hele dag rond 3 graden boven nul geweest. En natuurlijk kwam ook deze keer de storm samen met de pluss graden en dat maakt dat het net zo koud als -6 aanvoelde.
Rinie heeft gisteren in de 2de kleine hytte het sloopwerk gedaan. De laminaatvloer moet er nog uit maar verder is de hytte leeg. Vandaag heeft Rinie het nieuwe raam er in gezet en het raam aan de zijkant weggehaald. Franka heeft de afgelopen dagen onderhoudswerk aan de reis-door websites gedaan. Soms moeten er linkjes en teksten uit, anders worden en komen er nieuwe pagina's en ideeën bij. BIj de websites www.reis-door-noorwegen.nl  en www.reis-door-zweden.nl heeft Franka een pagina bijgemaakt voor "Geardropper". Vandaag kwamen de mannen van het bouwbedrijf weer terug en vanaf vandaag hebben we voor 3 of 4 dagen een hytte verhuurd aan medewerkers van een bedrijf uit Nederland dat bij een boerderij melkrobots gaat installeren.

soloppgang Birkelund kl.09:04  zon op Oisterwijk      08:30 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:14  zon onder Oisterwijk 17:12 uur

21 januar 2017
Vandaag geen storm maar wel tot het eind van de middag pluss graden. Sinds een uurtje vriest het bijna 3 graden. Rinie is bijna klaar in de hytte. De laminaatvloer ligt er in en de aansluiting van de wanden en het plafond zijn afgewerkt. Het wachten is nu op de nieuwe deur en de nieuwe inrichting. Als het goed is worden dit allemaal volgende week gebracht. Franka heeft de reis-door websites nagekeken en als het nodig was vernieuwd. Franka heeft op www.reis-door-noorwegen.nl en  www.reis-door-zweden.nl ook een nieuwe pagina gemaakt met informatie over Geardropper. We zijn ook nog op zoek naar klussers voor het voorseizoen. Tot nu toe hebben we nog geen reacties gehad op de oproep die we via de SVR hebben gedaan. Ab en Seiol, die vorig jaar ook bij ons waren, hebben toegezegd dat ze ook dit jaar weer komen maar nog een paar extra handen zouden welkom zijn.

soloppgang Birkelund kl.09:08  zon op Oisterwijk      08:32 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:09  zon onder Oisterwijk 17:09 uur

20 januar 2017
Het blijft flink dooien en stormen. Volgens de weersvoorspelling gaat het vanaf maandag weer een beetje vriezen maar verse sneeuw staat er niet in. Gelukkig is de afgelopen dagen in de bergen sneeuw gevallen en gaat daar ook de komende dagen nog sneeuw bijvallen. Skiën en langlaufen blijft dus nog steeds mogelijk. Rinie ging vanmorgen eerst in Geilo bij de bouwmarkt hout halen. Fijn dat we de aanhanger van het bouwbedrijf nog een keer konden lenen om het hout te halen. Daarna kon Rinie het nieuwe raam afwerken en aan het leggen van de laminaatvloer beginnen. Franka kon vandaag eindelijk alle rekeningen van de afgelopen weken in het boekhoudprogramma boeken. Met Laika gaat het goed, die is weer helemaal gewend aan het buiten zijn. De haren beginnen op de operatieplek goed aan te groeien en ook het verlies van haren wordt al minder.

soloppgang Birkelund kl.09:10  zon op Oisterwijk      08:33 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:06  zon onder Oisterwijk 17:07 uur

         

19 januar 2017
Vandaag is het de hele dag +8 graden geweest en er staat een stevige storm. De sneeuw smelt snel en op de grote paden was het vanmorgen nog ijs maar vanmiddag stond er al veel water. Ook op de weilanden om ons heen is bijna alle sneeuw gesmolten. Het ziet er overal uit alsof het half april is :-) In de bergen ligt meer sneeuw en op de Hardangervidda sneeuwde het vandaag. Wij zitten met onze camping op 592 m. hoogte en dat is op dit moment net onder de sneeuw- en vorstgrens. Toen we vanmiddag even naar Ål reden voor een paar boodschappen lag er onderweg ook weinig of geen sneeuw en ook daar was het dik boven nul graden. Rinie heeft vandaag het raam er verder ingezet en afgewerkt. Rinie moet morgen bij de bouwmarkt een nieuwe voorraad hout gaan halen zodat ook de binnenkant en de wand bij het nieuwe raam afgewerkt kan worden. Franka is vandaag begonnen met het boeken van de grote stapel rekeningen e.d. van de afgelopen weken. Doordat er de hele dag van alles tussendoor kwam is Franka vandaag nog niet zo ver gekomen als de bedoeling was. De groothandel kwam rond half 1 dus konden we daarna snel even naar Ål voor een paar boodschappen. Toen we weer thuis waren heeft Franka de broodjes en de rest van de levering van de groothandel opgeruimd. De broodjes zitten in grote dozen en moeten apart in zakken verpakt worden met een datumsticker zodat het allemaal in de diepvries past.

soloppgang Birkelund kl.09:12  zon op Oisterwijk      08:34 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:04  zon onder Oisterwijk 17:05 uur

              

18 januar 2017
Vanmorgen was het +7 graden en sinds een paar uur waait het stevig. De komende dagen blijft het warm met veel pluss graden en stormachtig. Rinie heeft vandaag het plafond een 2de laag verf gegeven en is begonnen met het egaliseren van de vloer. Er lagen 2 of misschien 3 lagen. dat is niet helemaal goed te zien, zeil onder de laminaat. Jammer genoeg lag het zeil niet over de hele vloer en liggen de lagen ook niet precies op elkaar. Waar geen zeil ligt is het gewoon hout. Rinie heeft de bovenste laag zeil los kunnen maken en gebruikt dit stuk nu in  stukken om de vloer egaal te maken zodat de laminaat straks gemakkelijk gelegd kan worden. Vanmiddag kwam de vrachtauto van de bouwmarkt met de ramen en deuren, tenminste dat dachten wij. De vrachtauto had maar 1 pakketje meegebracht met daarin de 3 nieuwe ramen voor de Fiskeri hytter. Dat komt dan weer goed uit want daar is Rinie aan het werk. Aan het eind van de middag had Rinie in de eerste hytte  het raam bijna ingezet. Helaas viel rond 5 uur de stroom 2x uit en kon Rinie niet verder. De 1ste keer was het maar een paar minuten maar de 2de keer duurde het iets langer voor de lampen wee aangingen. Franka had inmiddels al overal kaarsen en waxinelichtjes neergezet en die hebben we voor de zekerheid nog maar een uurtje laten staan. Franka heeft vandaag de definitieve bestelling bij IKEA gedaan zodat de bestelling volgende week vrijdag afgeleverd wordt. Franka heeft alle rekeningen van de afgelopen weken uitgezocht en kan die morgen gaan boeken. Franka heeft vandaag veel gemaild om allerlei vragen te beantwoorden, reserveringen te bevestigen en met de bouwmarkt om te vragen wanneer de andere ramen en de deuren gebracht worden. Omdat we een reservering van een bedrijf uit Nederland kregen voor 3 medewerkers voor 3 of 4 dagen met ontbijt, lunchpakket en avondeten moest Franka ook nog even met de groothandel mailen. Deze mensen komen volgende week maandag en we hebben in deze tijd niet zoveel voorraad maar voor al deze ontbijtjes en lunchpakketten hebben we iets meer nodig dan we aan voorraad hebben. Het mailtje naar de groothandel was om te vragen of er nog een bestelling met levering morgen gedaan kon worden. Normaal moeten we uiterlijk op woensdag voor 10.00 uur bestellen om de volgende dag de levering te krijgen maar de reservering voor de hytte kwam vanmiddag pas binnen. De groothandel komt bij ons alleen op donderdag. Gelukkig was het geen probleem en kan de bestelling morgen geleverd worden. In noodgevallen kunnen we de meeste spullen ook in de supermarkt kopen maar niet alles en dan is het meestal ook duurder. De wond op de rug van Laika is weer mooi dicht dus hebben we Laika vanmorgen weer naar haar buitenverblijf gebracht. Laika ging meteen in het hondenhok kijken en het was geen probleem. Toen Rinie vanavond het eten bij Laika bracht reageerde Laika of het allemaal heel gewoon was en ze niet bijna 4 weken binnen is geweest :-)

soloppgang Birkelund kl.09:14  zon op Oisterwijk      08:35 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:01  zon onder Oisterwijk 17:04 uur

17 januar 2017
Gisteravond steeg de temperatuur nog iets verder en vanmorgen was het nog maar -4 graden. Vanmiddag werd het nog warmer en en werd het zelfs  +6,4 graden. Nu is het nog steeds boven nul met +2,7 graden. Vanmorgen zijn we naar Geilo gereden voor de boodschappen, verf bij de bouwmarkt en pillen bij de apotheek. De verf is voor het plafond in de hytter. Vanmiddag heeft Rinie de laatste planken op 1 van de zijwanden getimmerd en het plafond geschilderd. Het plafond was lichtgeel en wordt is nu bijna wit geschilderd. Franka heeft de hytte van de bouwmannen schoongemaakt en was met een klein uurtje klaar. Franka heeft de rest van de middag de facturen e.d verder uitgezocht. Gisteravond viel de grote korst van de rug van Laika. De genezen wond ziet er redelijk en een uurtje geleden hebben we de kap afgedaan. Laika begon meteen te poetsen en daardoor ging de wond toch weer een beetje open. We bekijken vanavond of we voor de nacht de kap weer aandoen maar het lijkt er nu op dat er voldoende aan de rug gepoetst is :-) Als het zo blijft kan Laika morgen of overmorgen weer naar buiten. Gelukkig blijft het de komende dagen minder koud en hopen we dat de haren van Laika weer dikker worden voor het kouder wordt :-)

soloppgang Birkelund kl.09:16  zon op Oisterwijk      08:36 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:59  zon onder Oisterwijk 17:02 uur

         

16 januar 2017
Sinds gisteren is het koud. Gisteren was het overdag tussen -10 en -14 graden. Vanmorgen was het -18 graden en nu gaat de temperatuur sinds een uurtje langzaam omhoog en nu is het nog maar -11 graden. Volgens de voorspelling gaat het vanaf morgenmiddag weer dooien.  Door de kou heeft Rinie de afgelopen dagen niet meer in de hytte gewerkt. Het zaagwerk moet buiten gedaan worden en met de deur steeds open gaat er teveel warmte naar buiten. Het was niet erg want Rinie heeft de informatie over Geardropper op de website gezet. De informatie over Geardropper komt ook op www.reis-door-noorwegen.nl en www.reis-door-zweden.nl te staan. Wij zijn in Noorwegen het enige pick-up point en in Zweden zijn er 3 pick-up points. Deze informatie komt ook op de beide reis-door websites. En we hebben de nieuwe boekhouding voor 2017 aangemaakt. Franka heeft informatie over de camping op facebook gezet en Franka is begonnen met het uitzoeken van de facturen enzo die we in 2017 ontvangen en verstuurd hebben. Nu de boekhouding voor 2017 in het programma aangemaakt is kunnen alle facturen ingeboekt worden. Vanmiddag vertrokken de mannen van het bouwbedrijf voor een weekje naar huis. Franka gaat morgen de hytte schoonmaken zodat de mannen er volgende week maandag weer in kunnen. 

soloppgang Birkelund kl.09:17  zon op Oisterwijk      08:37 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:56  zon onder Oisterwijk 17:01 uur

14 januar 2017
Vandaag vroor het tussen de 4 en 7 graden en de zon scheen. We zien de zon elke dag lager op de berg schijnen. Nog een paar weken wachten en dan schijnt de zon weer op de camping en in ons huis. Rinie was vandaag aan het eind van  de middag klaar met  het aftimmeren van de achterwand en de 2 zijwanden. Franka heeft vanmorgen in de boekhouding de btw codes gecontroleerd. Vanaf 1 januari zijn door de belastingdienst grote veranderingen doorgevoerd in verband met het boeken van de btw afdracht, de btw en invoerrechtenheffing bij invoer uit het buitenland. Alle btw codes zijn gewijzigd en er zijn nieuwe codes bijgekomen, de btw aangifte is uitgebreid met de nieuwe codes en er zijn in de boekhouding rekeningen voor het boeken van de btw en invoerrechten bijgekomen. Gelukkig is in het boekhoudsysteem dat wij gebruiken alles automatisch aangepast maar omdat we sommige de rekeningnummer anders gebruiken moest het toch allemaal even nagekeken worden. Alles is goed aangepast en we het is niet nodig om zelf iets te wijzigen. Franka heeft wel de handleidingen die we zelf gemaakt hebben aangepast en  op de hulpschema's die we gebruiken bij het boeken heeft Franka de nieuwe btw codes ingevuld. Franka heeft meteen een grote stapel van de hulpschema's geprint zodat we de komende maanden vooruit kunnen. En Franka heeft vandaag alle ordners met de boekhouding en correspondentie van 2016 leeggemaakt en alles in archiefdozen opgeborgen. Het is rustig in de hytter en we denken dat het komt omdat er zo weinig sneeuw ligt. We hadden 2 reserveringen voor dit weekend maar beide reserveringen zijn  afgelopen woensdag geannuleerd. Er komen bijna elke dag reserveringen voor de zomer binnen en voor februari en maart krijgen/hebben we reserveringen maar als het met de sneeuwhoogte niet beter wordt zijn die reserveringen ook niet zeker. Een annulering is tenslotte zo gedaan :-)

soloppgang Birkelund kl.09:21  zon op Oisterwijk      08:39 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:52  zon onder Oisterwijk 16:57 uur

13 januar 2017
Vanmorgen was het koud met -14 graden. Het bleef de hele dag rond 10 graden vriezen maar aan het eind van de middag begon het te waaien en klom de temperatuur naar rond nul graden. Na het poetswerk in de sanitairgebouwen en 1 hytte is Rinie verder gegaan in de hytte. Rinie heeft vandaag de zijwand met het raampje bekleed. Het kozijn en raam is er uit en Rinie heeft de wand aan de buitenkant afgewerkt met isolatie en planken en aan de binnenkant komen ook planken. Franka heeft na het poetswerk in de hytte de boekhouding bijgewerkt en e-mails beantwoord. Franka heeft ook in huis gepoetst. Met Laika nog in huis moet er elke dag gestofzuigd worden want Laika verliest veel winterharen.

soloppgang Birkelund kl.09:22  zon op Oisterwijk      08:39 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:49  zon onder Oisterwijk 16:56 uur

12 januar 2017
Er is vandaag geen sneeuw meer gevallen en het vroor een graadje of 4. Aan het eind van de middag was het ineens 0 graden en dat is nu ook nog zo. Volgens de voorspellingen blijft het de komende dagen droog maar wordt het een stuk kouder. Rinie is vandaag begonnen met het aftimmeren van de achterwand van de 1ste kleine 2 persoons hytte. Rinie gaat de wanden met lichte houten planken aftimmeren. De wanden worden niet geschilderd. Voor Rinie begon heeft Franka een paar foto's gemaakt van de "kale" hytte. De foto's van eerste rij zijn van hoe het was en de foto's van de 2de rij zijn van de "kale" hytte. Er ligt een stuk zeil op de vloer met nog een andere soort zeil eronder. We hebben er in 2008 laminaat over gelegd en het is wel grappig want we kunnen we ons allebei niets van het zeil herinneren :-) Aan het eind van de middag was Rinie bijna klaar met de achterwand. Deze wand is het meeste werk want de planken moeten allemaal op maat gezaagd worden en met een schuine bovenkant. Franka heeft vandaag de bij de vermelding van de camping op Trivago tekst en foto's geplaatst. Franka is ook aan het mailen met IKEA over de bestelling van de meubels, lampen, bedden, matrassen, keukenblokjes e.d. voor in de hytter. 

soloppgang Birkelund kl.09:24  zon op Oisterwijk      08:40 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:47  zon onder Oisterwijk 16:54 uur

         

              

11 januar 2017N
Vanmorgen sneeuwde het een beetje en het waaide hard. De sneeuw bleef de hele dag vallen. Het was niet veel, er ligt nu ongeveer 5 cm verse sneeuw, en het was rond nul graden. Wel fijn dat het overal weer wit is want dat zorgt voor extra licht in de, nog steeds, redelijk donkere dagen!
Rinie ging vanmorgen bij de bouwmarkt in Geilo hout halen om de wanden in de hytter mee af te timmeren. Rinie had gisteravond aan de mannen van het bouwbedrijf gevraagd of hij de aanhanger, die al die weken al op de camping staat, vandaag even mocht lenen en dat was geen probleem. Bij de bouwmarkt kunnen we ook een aanhanger lenen maar die moet dan ook weer teruggebracht worden. Toen Rinie terug was kregen we een sms dat we de bestelde stofzuiger bij het postkantoor in de Coop op konden halen. Rinie ging meteen op pad en kwam met een mooie stofzuiger terug. De stofzuiger is voor het gebruik op de camping. Dit jaar gaan we onze gasten in de hytter, die een hond bij zich hebben, verplichten om voor vertrek te stofzuigen. Dat scheelt voor Franka veel werk want niet iedereen maakt voor vertrek (goed)schoon. Als de hond dan overal gelegen heeft is het erg vies als er overal hondenharen liggen. We hebben nu ook al  een kleine stofzuiger in de kiosk staan, die te leen is voor alle gasten in de hytter, maar die werkt niet zo goed als deze nieuwe. in de nieuwe stofzuiger zitten geen zakken en dat is schoon en gemakkelijk want dan kan het reservoir elke keer na gebruik leeggemaakt worden. De kleine stofzuiger kan ook nog steeds als extra stofzuiger gebruikt worden. Later in de middag heeft Rinie het hout uitgeladen en met plastic afgedekt. Franka heeft vanmorgen de btw aangifte ingestuurd. De rest van de dag is Franka verder gegaan met de gegevens voor het milieusertifikaat. We hebben de kap bij Laika nog niet afgedaan want vanmorgen heeft Laika, voor het eerst, aan de wond gekrabd en was de wond meteen weer een stukje open. Nu is de wond weer dicht en wachten we nog maar een paar dagen met de kap weghalen.   

soloppgang Birkelund kl.09:25  zon op Oisterwijk      08:41 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:45  zon onder Oisterwijk 16:53 uur

10 januar 2017
Vanmorgen hebben we in Geilo boodschappen gedaan. De nieuwe Kiwi in Hagafoss wordt op 2 februari geopend dus gaan we nog een paar weken of in Geilo of in Ål boodschappen doen. Na lange tijd sneeuwde het vandaag een klein beetje. Alles bij elkaar is het niet de moeite maar het is overal weer wit. De afgelopen dagen was het nog steeds vriezen en dooien. Gistermiddag was het 6 graden boven nul en dooide het flink want er stonden grote plassen op de paden op de camping. Vandaag is het de hele rond nul graden geweest maar de komende dagen gaat het vriezen en aan het eind van de week wordt het goed koud. Voor morgen staat er een pak sneeuw in de voorspelling en gaat het ook stormen. Na de boodschappen is Rinie vanmiddag verder gegaan met het "uitkleden" van de hytte en waren aan het eind van de middag alle elektriciteitsleidingen, lichtknoppen en stopcontacten, op 1 na, weg. Franka heeft vandaag de boekhouding gecontroleerd en bijgewerkt en een aantal reserveringen bevestigd. De boekhouding van 2016 is klaar. In de boekhouding voor 2017 moet veel gewijzigd worden. Er is door de belastingdienst een nieuw systeem bedacht voor het invoeren van goederen en het betalen van invoerrechten. Het gevolg is dat er in de boekhouding ook veel aangepast is/moet worden. Het meeste werk wordt gelukkig automatisch in ons boekhoudprogramma gedaan maar omdat er veel codes veranderen moet Franka de handleiding en ook verschillende formulieren die we gebruiken aanpassen. Als de boekhouding voor 2016 helemaal afgesloten is gaat Franka daar aan beginnen. Franka is ook begonnen met het verzamelen van de informatie die nodig is voor de rapportage van het milieusertifikaat want ook dat moet weer op tijd ingeleverd worden. Laika is nog steeds hele dagen binnen en heeft ook nog de kap om. We willen vandaag of morgen gaan proberen wat Laika doet als de kap af is. Inmiddels zit er een mooie korst op de wond en geneest het voorspoedig.

soloppgang Birkelund kl.09:26  zon op Oisterwijk      08:42 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:43  zon onder Oisterwijk 16:52 uur

9 januar 2017
Rinie is vandaag begonnen met het uitruimen en daarna het sloopwerk in de eerste kleine hytte. Aan het eind van de middag was de hytte leeg. Rinie moet nog wel de elektriciteitsleidingen, lichtknoppen en stopcontacten er uit slopen. Franka heeft alles voor de jaarafsluiting van de boekhouding geboekt. Morgen nog het een en ander controleren en dan kan de btw aangifte ingestuurd worden. Het wachten is dan nog op een aantal jaaroverzichten en dan kan alles naar de boekhouder voor de belastingaangifte. Sinds een week komen er bijna elke dag reserveringen voor de winter maar vooral voor de zomer binnen. De reserveringen bij booking.com moeten in de schema's gezet worden en er moeten, als we nog iets vrij hebben, weer nieuwe hytter bij booking.com aangeboden worden. Bij de rechtstreekse reserveringen moet er een bevestiging met eventueel een aanbetaling gestuurd worden en ook deze reserveringen komen in de schema's te staan. Er moet dan ook gekeken worden of de hytte bij booking.com misschien weggehaald moet worden. Op de bankrekening moet bijgehouden worden of de aanbetalingen binnen komen en daar sturen we dan weer een bevestiging van naar de gast. En dan hebben we ook nog de reserveringen die we via BuroScanbrit, Norge Reiser en Norske Noorwegen Reizen binnen krijgen. Bij de reserveringen via BuroScanbrit en Norske Noorwegen Reizen is het eenvoudig omdat deze reserveringen alleen in de schema's gezet worden en sturen we de factuur voor de aankomsten in de hele maand in 1 keer op. Voor de reserveringen van Norge Reiser sturen we meteen een bevestiging en een factuur. De reserveringen komen uit de hele wereld. Franka heeft jaren geleden sjablonen in Word gemaakt voor de bevestigingen, facturen e.d. en dat maakt het allemaal net iets gemakkelijker. Januari, februari en maart zijn meestal de drukste maanden voor de reserveringen. Voor ons mooi want dan kunnen we al een beetje zien hoe de zomer gaat worden.

soloppgang Birkelund kl.09:28  zon op Oisterwijk      08:42 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:41  zon onder Oisterwijk 16:50 uur

8 januar 2017
Vanmorgen bracht Rinie nog 2 ontbijtjes naar een hytte en een uurtje later waren alle gasten op weg naar de wedstrijden in Ål of naar huis. We konden na ons eigen ontbijtje met het poetswerk beginnen en waren rond half 1 klaar. Rinie heeft vanmiddag het elektriciteitsmateriaal besteld zodat de bestelling komende week geleverd wordt. Verder hebben we het vandaag rustig aan gedaan :-)

soloppgang Birkelund kl.09:29  zon op Oisterwijk      08:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:39  zon onder Oisterwijk 16:49 uur

7 januar 2017
Vanmorgen en vandaag overdag was het iets boven nul graden maar nu vriest het weer een graadje of 4. Vanmorgen begonnen we weer op tijd met het maken van 6 ontbijtjes. Gisteren was het een trainingsdag voor de skiwedstrijden die vandaag begonnen zijn. Vanmiddag verhuurden we nog 2 hytter meer aan deelnemers aan de skiwedstrijden. Morgen is het de laatste dag van de wedstrijden en vertrekken onze gasten weer naar huis. Ze wonen allemaal een stukje boven Trondheim dus hebben morgen, na de wedstrijden, nog een pittige rit voor de boeg. Vanavond worden, zoals ook gisteravond, de ski's geprepareerd voor morgen. Vandaag hebben we ook de bestellijst bij Ikea verder ingevuld en ook de bestellijst bij de electro groothandel ingevuld. De snelheid van het internet is nog niet optimaal maar dat gaat de komende dagen, hopen we, beter worden. Met Laika gaat het elke dag beter. De wond is dicht en geneest goed en de haren beginnen weer te groeien. We houden Laika nog even binnen om er voor te zorgen dat de wond goed dicht is zodat Laika de wond niet open kan krabben. Laika kan niet met de kap om naar haar buitenverblijf  omdat ze daar met de kap om niet binnen kan. We moeten ook bekijken of het niet te koud wordt want door het in huis zijn begint Laika te ruien en de winterharen te verliezen.

soloppgang Birkelund kl.09:30  zon op Oisterwijk      08:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:37  zon onder Oisterwijk 16:47 uur

6 januar 2017
Het was gisteren en vandaag overdag koud. Gisteravond en vanmorgen rond -15 graden. Vanaf vanmiddag werd het warmer en nu vriest het nog een graadje of 4. Volgens de weersvoorspelling komt de temperatuur komende nacht een paar uur boven nul en daarna gaat het weer een beetje vriezen. Ook de komende dagen blijft het vriezen en dooien en er kan af en toe een beetje sneeuw vallen. Dat is wel nodig want er ligt overal weinig sneeuw. Voor het skiën en langlaufen kan het wel maar als het de komende dagen veel gaat dooien wordt het lastig. Voor de accommodaties, en dus ook voor ons, is het ook niet goed want de boekingen komen pas binnen als er meer zekerheid is dat er voldoende sneeuw ligt. Vanmorgen waren we al vroeg aan het werk om 6 ontbijtjes te maken voor onze gasten die aan de skiwedstrijden in Ål meedoen. Na ons eigen ontbijt heeft Rinie gepoetst in de sanitairgebouwen. Aan het eind van de ochtend zijn we naar Ål gereden. Eerst hebben we bij de Expert het nieuwe tablet voor Rinie opgehaald. Daarna hebben we bij de Rema een paar boodschappen gedaan omdat we dit weekend meer ontbijtjes moeten maken dan we vooraf wisten. Na de boodschappen hebben we bij de bouwmarkt laminaat gekocht en de ramen en deuren besteld. De ramen kunnen a.s. maandag al geleverd worden, die zijn bij de fabriek op voorraad, en de deuren kunnen op 16 of 17 januar geleverd worden want die moeten nog gemaakt worden. Voor ons komt het prima uit want Rinie moet toch eerst het sloopwerk in de eerste hytte doen. Franka heeft vanmiddag het contract  voor het internet bij Telenor verlengd. De prijs en de korting omdat we een contract voor 2 jaar afsluiten blijven hetzelfde als we de afgelopen 2 jaar betaald hebben. Tot onze verbazing vertelde de medewerker dat we voor dezelfde prijs en met dezelfde korting ook een verdubbeling van de snelheid konden krijgen. Het is hier zo dat hoe sneller de breedband is hoe meer er betaald moet worden. Wij dachten dat de 5 Mbit, die we bij de vorige contractverlenging ineens konden krijgen, het maximum hier was in verband met de oude lijnen. Maar dat is ook weer anders geworden en nu kunnen we zomaar 10 Mbit krijgen. De medewerker van Telenor ging het meteen regelen en een paar minuten later kreeg Rinie al een sms van Telenor dat het contract verlengd was en de snelheid 10 Mbit. We weten niet precies hoe het werkt maar het duurt een paar dagen voor we echt op de 10 Mbit zitten.  2 jaar geleden duurde het ook een paar dagen voor we op de volle snelheid zaten. Een half uurtje geleden was de snelheid bij het testen al 8 Mbit. Voor ons en voor onze gasten is dit een mooie verbetering. Samen met de apparatuur die we vorig jaar in april gekocht hebben wordt het internett op de camping nog beter.

soloppgang Birkelund kl.09:31  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:35  zon onder Oisterwijk 16:46 uur

5 januar 2017
Franka heeft vandaag de laatste voorraadlijsten ingevuld in de computer. Rinie gaat de lijsten morgen nog even controleren en dan kan het totaal in de boekhouding van 2016 verwerkt worden. Rinie is een lijst aan het maken van stopcontacten, kabel enz. die nodig zijn in de hytter die we gaan opknappen. In deze hytter zitten nog oude stopcontacten en lichtknoppen dus is het nu een mooi moment om die ook te vernieuwen. Vandaag kregen we ook de offerte binnen van de ramen en deuren. Morgen gaan we even naar Geilo om de ramen en deuren te bestellen en om  laminaat uit te zoeken. Vandaag hebben we ook de kerstboom en alle versieringen in huis opgeruimd. De lampjes aan de kiosk laten we nog een tijdje hangen :-) Laika kan met de kap en zonder kerstboom iets gemakkelijker manoeuvreren. Wij vinden verbazen ons er over dat Laika in huis nergens aankomt en ook de kerstboom met rust gelaten heeft, zelfs als ze meerdere uren alleen in huis is! Er komt langzaam een heel dun korstje op de wond dus zal de wond de komende dagen steeds beter te worden. Vanaf vandaag tot zondag hebben we een aantal hytter verhuurd aan mensen die in Ål meedoen aan de skiwedstrijden voor junioren.

soloppgang Birkelund kl.09:32  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:33  zon onder Oisterwijk 16:45 uur

4 januar 2017
Het bleef gisteren bij een klein beetje sneeuw. Vandaag waait en vriest het weer. Op dit moment is het bijna 7 graden onder nul. Elke dag starten we na het ontbijt met het poetswerk, vandaag alleen in de sanitairgebouwen. Franka heeft de laatste correcties in de maandboekhouding gedaan en moet nu alles nog controleren. Rinie was vanmiddag klaar met het tellen van de voorraad. Samen hebben we de enveloppen, het papier, de folders, flyers, visitekaartjes, fritesbakjes, koffiebekers e.d. geteld. De laatste telling is voor het milieucertificaat. Aan het eind van de middag kon Franka de aantallen in de computer zetten. Met Laika gaat het goed, de wond blijft nog groot maar we wachten het een paar dagen af en hopen dat de wond vanzelf dichtgroeit.

soloppgang Birkelund kl.09:33  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:31  zon onder Oisterwijk 16:44 uur

3 januar 2017
Vanmorgen zijn we met Laika naar de dierenarts in Ål gereden. Omdat Laika de kap nog steeds om heeft konden we 1 kant van de bench niet dicht doen. Geen probleem, dachten we, want Laika heeft ook nog de riem om. Onderweg was ze steeds aan het draaien in de bench en toen we bij de dierenarts de achterklep open deden bleek dat het Laika gelukt was om uit de riem te komen. We zagen het te laat en het gevolg was dat Laika zo uit de auto sprong en weg was. Ze rende naar een huis een stukje verder, daar ging ze eerst plassen en daarna kwam ze, nadat we een paar geroepen hadden, terug naar ons rennen. We konden Laika gelukkig gemakkelijk vangen door de kap, die een prima houvast geeft :-) Bij de dierenarts moesten we even wachten en daarna konden de hechtingen er uit gehaald worden. Dat ging prima en we hadden de kap al afgedaan nadat de laatste hechting er uit was. Laika sprong van de behandeltafel en meteen sprong ook de wond in het midden open. Precies op het stukje waar Laika na de operatie gekrabd had. De dierenarts zei dat het geen probleem was, "groeit vanzelf dicht", maar dat Laika nog wel de kap om moet houden tot de wond dichtgegroeid is, en we moeten het goed schoon houden. Laika geniet dus nog even lekker van het in huis zijn en zoals het er nu uitziet kan dat ook nog wel wat dagen gaan duren want het is een redelijk grote wond. Van de dierenarts zijn we naar de bank gereden om geld te storten en daarna naar de Kiwi voor de boodschappen. We waren rond 12 uur weer thuis en dat was precies op tijd want al snel ging het stormen en sneeuwen. Het was niet veel sneeuw, zomaar een paar losse buitjes en ook de wind was weer snel minder. Rinie is vanmiddag verder gegaan met het tellen van de voorraden en Franka heeft de maandboekhouding van desember afgewerkt.

soloppgang Birkelund kl.09:33  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:29  zon onder Oisterwijk 16:42 uur

2 januar 2017
Na 5 gezellige dagen vertrokken Cia en Jan vanmorgen weer naar huis. We hebben rustige dagen gehad. Even shoppen en een taartje eten in Gol en verder niet veel. We konden ook niet veel weg want we hadden ook afgelopen week elke dag een aantal hytter in de verhuur. En dan zijn er mensen die komen en gaan, hytter die gecontroleerd moeten worden en natuurlijk poetswerk dat gedaan moet worden. Laika is nog steeds de hele dag binnen en heeft ook de kap nog om. We hebben de kap op afgelopen vrijdag er even afgehaald maar Laika begon meteen aan de touwtjes van de hechtingen te trekken en dat zag er niet zo goed uit. Een beetje bloed uit de wond maar gelukkig was dat met de kap weer om snel weer beter. Morgen moeten we naar de dierenarts en kunnen de hechtingen er uit. Laika doet het prima in huis en we zijn dan ook benieuwd hoe het morgen gaat als Laika overdag weer naar haar buitenverblijf gaat :-) Afgelopen week dooide het op sommige dagen flink en de sneeuw is bijna weer overal gesmolten. OP de camping werd het glad op de grote paden dus hebben we onze overbuurman met een lading steentjes laten komen die hij netjes over de grote paden verspreid heeft. Het was te gevaarlijk voor onze gasten en ook voor ons. Op de skipistes is nog voldoende sneeuw en ook voor het langlaufen is de weinige sneeuw nog geen probleem. Volgens de voorspelling gaat het morgen weer sneeuwen en dat is nodig want anders zullen de boekingen overal achter blijven bij vorige jaren. Bij deze link Statistieken weer Birkelund camping zijn de statistieken van het weer te bekijken en daar is ook duidelijk te zien dat het kwakkelen is. De dagen zijn alweer een beetje langer aan het worden en dat merken we meteen. Vandaag zijn ook de mannen van het bouwbedrijf weer aangekomen. Ze blijven steeds 2 weken en zijn dan 1 week vrij. Rinie is vanmiddag begonnen met tellen van de voorraden en Franka is aan de maandboekhouding van desember begonnen. Onze plannen voor 2017 zijn bijna klaar. We zijn nu bezig met het opvragen van offertes en het samenstellen van en boodschappenlijst. Rinie gaat waarschijnlijk deze week beginnen met het opknappen van de 3 kleinste 2 persoons hytter. Deze hytter zijn uit 1978 en ook een deel van het interieur, het getimmerde stapelbed (maar 190 meter lang) en het authentieke keukenblokje, is uit ook 1978 :-) De bouw en isolatie van de hytter is prima dus het vernieuwen gaat om de binnenkant en de ramen en de deur. Rinie gaat er alles uitslopen. Dan komen er nieuwe ramen, kozijnen en een nieuwe deur in. De wanden worden daarna met dunne houten panelen bekleed. Er komt een nieuwe laminaatvloer, een nieuw langer stapelbed met nieuwe matrassen, een nieuwe garderobekast en een nieuw keukenblok in en er komen nieuwe meubels en LED-verlichting in. We zijn nog aan het puzzelen met de indeling. Voor de 2 grote 2 persoons hytte gaan we ook nieuwe ramen, kozijnen en deuren bestellen en monteren.

soloppgang Birkelund kl.09:34  zon op Oisterwijk      08:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:28  zon onder Oisterwijk 16:41 uur

Wij wensen alle lezers van ons dagboek een voorspoedig, gelukkig en gezond 2017!

2016 was weer een mooi jaar voor ons met veel gasten, bekend en onbekend.
We zijn gezond, hebben plezier in ons werk en hebben het weer drukker gehad dan in 2015.
We bedanken al onze gasten voor een mooi jaar en hopen dat in 2017 veel mensen de weg naar ons mooie, unieke plekje in Noorwegen vinden.
Vi sees i Norge!

Laatst bijgewerkt: 09 jul. 2012  © pluco Berkel-Enschot 2005