Omhoog

Gastenboek

   

Dagboek Birkelund Camping, Hovet i Hallingdal, Noorwegen

31 desember 2018
De afgelopen dagen heeft het weer een paar graden gevroren. Gisteravond en afgelopen nacht is er ongeveer 7 cm verse sneeuw gevallen maar vanmorgen steeg de temperatuur snel naar +7 graden en inmiddels is de sneeuw snel aan het smelten. Overal stroomt het water van de daken. Sinds en uurtje stormt het met windkracht 7 door het dal. De storm neemt vanavond en morgen nog toe en er gaat plaatselijk ook veel, tot 70 mm, regen vallen. Er wordt overal gewaarschuwd voor overstromingen, omvallende elektriciteitspalen en dus stroomuitval, en voor gesloten bergwegen. De gesloten bergwegen zijn lastig voor de mensen die nu hier zijn en morgen over de bergen naar huis willen want het blijft, volgens de voorspellers, tot woensdagmorgen stormen. De afgelopen dagen is het met de verhuur van de hytter goed gegaan. Elke dag kwamen er gasten aan en we hebben nu 9 hytter verhuurd. Morgen vertrekt bijna iedereen maar komen er ook nieuwe mensen. De foto van het pak sneeuw dat over de rand van het sanitairgebouw hangt is net op tijd gemaakt want een half uurtje later kwam het hele pak naar beneden.

Wij wensen alle lezers van ons dagboek een fijne, gezellige jaarwisseling en voorspoed, geluk en gezondheid in 2019!
Verder willen wij iedereen bedanken voor alle lieve en goede wensen die we voor het nieuwe jaar hebben ontvangen!

soloppgang Birkelund kl. 09:35   zon op Oisterwijk      08:45 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:24   zon onder Oisterwijk 16:39 uur

            

 

26 desember 2018
Sinds 24 desember is het warm met overdag en 's nachts tussen +1 en +5 graden, het stormt soms stevig en het dooit flink. Op het kleine sanitairgebouw is de sneeuw door de warmte aan het schuiven. Onze gasten vermaken zich prima op de pistes en het grote meer op de Hardangervidda.
We hebben Duitsers in een VW-busje op de camping, die vorig jaar ook bij ons waren, en die gaan elke dag kiteskiën op de Hardangervidda. Aan wind geen gebrek dit jaar! Verder is het nog rustig omdat de meeste gasten na de kerstdagen komen.
Vanmorgen ontdekt dat er met het uploaden afgelopen maandag iets mis is gegaan en daarom vandaag een nieuwe poging.

soloppgang Birkelund kl. 09:36   zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:18   zon onder Oisterwijk 16:34 uur

              

24 desember 2018
Wij wensen alle lezers van ons dagboek fijne kerstdagen.

22 desember 2018
Gisteren was de kortste dag en de langste nacht en dat wordt Noorwegen wintersolverv genoemd; de winter zonnewende. Vanaf nu worden de dagen weer langer. 
De afgelopen dagen hebben we hard gewerkt om alles in het kleine sanitairgebouw klaar en schoon te hebben voor de kerstgasten.  De toiletten en het urinoir zijn gemonteerd en werken zoals het moet. De plinten, plafondplaten en het lijstwerk zijn geschilderd en gemonteerd en de vloer is met epoxyverf behandeld en ziet er mooi strak uit.  Franka heeft gisteren beide kanten van het sanitairgebouw schoongemaakt dus aan het eind van de middag was alles schoon en klaar voor gebruik. We hebben vanmorgen wel gezien dat er nog een laag epoxy meer over moet maar dat kunnen we na de feestdagen doen.  Er hangen 2 nieuw haarföhns nadat de vorige 2 afgelopen zomer door iemand, die er waarschijnlijk om verlegen zat, meegenomen waren. En zo konden we gisteravond het nieuwe sanitair gaan gebruiken. We hadden in eerste instantie 1 hytte verhuurd aan 3 Chinezen en daar kwamen rond 12 uur 's avonds nog 3 Iraniërs bij. De Iraniërs kwamen uit Zweden en waren op weg naar Bergen en belden ons voor een hytte omdat ze door de vele sneeuw niet verder durfden te rijden. Vanmorgen ontdekten we dat ze met zomerbanden reden en dan is het niet vreemd dat het niet lekker rijdt over de sneeuw. Zo konden vanmorgen met moeite van onze uitrit, die een klein beetje omhoog loopt, op de weg komen en reden daarna heel voorzichtig verder. Rinie is nu nog bezig om de buitenlamp bij het kleine sanitairgebouw te repareren/vervangen want die deed het gisteravond ineens niet meer. Vanmorgen hebben we het normale poetswerk gedaan en Franka heeft overal sneeuw geruimd terwijl het Rinie de laatste afval en andere materiaal dat nog buiten lag heeft opgeruimd. De sneeuwfrees en bulldozer hebben de afgelopen weken op een paar plaatsen op de camping voor een paar flinke bergen sneeuw gezorgd.

soloppgang Birkelund kl. 09:35   zon op Oisterwijk      08:43 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:15   zon onder Oisterwijk 16:32 uur

           

20 desember 2018
Rinie is met de laatste loodjes in het kleine sanitairgebouw bezig. De vloer is geverfd met epoxyverf en ziet er mooi strak uit. De plintjes zijn in een mooie grijsblauwe (volgens de folder retroblå) kleur geschilderd en aan de dameskant al gemonteerd. De plafondplaatjes zijn opnieuw geschilderd in wit en hetzelfde blauw als de plinten. De platen worden random in het plafond gelegd zodat niet alles wit is :-) Morgen komt Tommy het urinoir installeren en kunnen we met schoonmaken beginnen. Het is even doorwerken maar dan is alles voor zaterdag, als de eerste kerstgasten komen, klaar. Franka had vorige week de kerstboom al opgebouwd en er gisteren de ballen en lampjes in gehangen. Vandaag heeft Franka sneeuw geruimd want er is gisteren ongeveer 15 cm sneeuw bijgevallen. Franka heeft de afgelopen dagen ook gewerkt aan een vermelding op een Engelse campingwebsite https://alanrogers.com/campsite/birkelund-camping-no2577 . Er komen nog foto's bij en ook de tekst moet nog een beetje aangepast worden. Bas van de EasyBe vaatwassers heeft een deal gesloten met de ANWB, ADAC en Alan Rogers dat de campings die de vaatwassers op de camping gebruiken een aparte vermelding op de websites van deze organisaties krijgen en er is ook extra aandacht voor de vaatwassers bij deze organisaties. Dit komt omdat de vaatwassers milieuvriendelijk zijn door het lage water en energieverbruik en door het milieuvriendelijke afwasmiddel dat gebruikt wordt in de vaatwassers. Wij merken vooral aan het waterverbruik dat de vaatwassers steeds beter/meer gebruikt worden. Ondanks dat het de afgelopen jaren bij ons steeds drukker is geworden en bijv. afgelopen zomer de douches veel gebruikt zijn, is het waterverbruik de afgelopen jaren maar weinig toegenomen.

soloppgang Birkelund kl. 09:34   zon op Oisterwijk      08:42 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:14   zon onder Oisterwijk 16:31 uur

                   

17 desember 2018
De dagen worden nu echt kort maar het is mooi helder weer en niet meer zo koud met -5 graden dus dat scheelt. De afgelopen dagen is er een paar centimeter verse sneeuw gevallen en dat is goed voor het skiën en langlaufen. Nadat we van Tommy niets meer gehoord hadden stond de auto er vanmiddag toen we terugkwamen uit Gol en Ål. Tommy heeft vandaag 2 van de bestelde toiletten geïnstalleerd en komt morgen terug voor de andere 2 toiletten en het urinoir. Het kost wat tijd en heel veel kroontjes aan uurloon maar dan hebben we ook wat :-) We hadden de vloeren willen behandelen met epoxyverf, dezelfde als we in de vaskerom hebben gebruikt, maar zaterdag ontdekten we dat die niet meer bruikbaar was omdat de verf keihard in de verfbus zat. Vanmorgen zijn we naar Gol gereden om daar nieuwe epoxyverf te kopen zodat we voor kerst in ieder geval een nette vloer er in hebben liggen. Deze verf is anders dan de verf van de vaskerom dus we moeten nog even afwachten of met deze verf de vloer goed blijft. Als het tegenvalt kunnen we in januar rustig zoeken naar iets anders. Nu is het belangrijk dat zaterdag alles klaar is. We hebben ook verf voor de plinten en de plafondplaten gekocht en Rinie vanmiddag meteen begonnen met het schilderen van de plinten en plafondplaten van de herenkant. We hopen dat Tommy morgen klaar is want dan Rinie verder met de plinten, plafondplaten, vloer en het lijstwerk aan de bovenkant van de tegelplaten. Op de terugweg uit Gol hebben we in Ål alvast boodschappen gedaan zodat we voor de kerstdagen aan het eind van de week niet veel boodschappen meer nodig hebben.

soloppgang Birkelund kl. 09:32   zon op Oisterwijk      08:40 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:14   zon onder Oisterwijk 16:30 uur

    

14 desember 2018
Het is al een paar dagen koud in Hovet. De temperatuur schommelt tussen -19 en -22 graden, overdag en 's nachts. Gelukkig is Rinie zo ver klaar dat het zaagwerk dat nog gedaan moet worden in het sanitairgebouw kan. Nog geen foto's van de nieuwe toiletten want er komen volgende week nieuwe toiletten. Tommy heeft gisteren de hele dag gewerkt om nog een paar leidingen te verleggen en de nieuwe toiletten te monteren en heeft beloofd dat hij maandag het nieuwe urinoir komt installeren. Toen Franka aan het eind van de middag, Tommy was al weg, in het sanitairgebouw ging kijken zag ze meteen dat de nieuwe, gemonteerde toiletten niet de toiletten waren die we besteld hadden. Jammer dus. Rinie heeft meteen met Tommy gebeld en die het ging vandaag met zijn assistente nakijken. Inmiddels is het eind van de middag en heeft Franka nog een paar keer met de assistente van Tommy over het urinoir en de toiletten gemaild maar hoe het verder moet hebben we nog niet gehoord. Gelukkig kon Rinie vandaag verder het het terug zetten van de tussenwanden en de deuren. De dameskant is klaar en morgen gaat RInie de tussenwanden en deuren aan de herenkant terug zetten. We hopen dat Tommy maandag komt om de goede toiletten en het nieuwe urinoir met automatische spoeling te monteren. Vanaf volgende week vrijdag wordt het drukker en hebben we al het sanitair nodig dus dan moet alles klaar zijn. Woensdag lag er een 2de briefje van de post in de brievenbus met de mededeling dat er bij de coop in Hovet een pakketje klaar lag om opgehaald te worden. Het 1ste briefje hebben we nooit gehad dus ging Rinie woensdag het pakketje bij de Coop ophalen. Het was een Sinterklaaspakket uit Nederland met allerlei leuks en lekkers er in. Het pakje lag al sinds 5 desember bij de Coop. Raar dat de medewerkers van de Coop Rinie het pakje niet eerder meegegeven hebben want hij is na 5 desember nog wel 3x bij de Coop geweest om andere pakjes op te halen. Maar goed uiteindelijk is het goed gekomen :-) Met dank weer aan Sint en Piet uit Oisterwijk!

soloppgang Birkelund kl. 09:29   zon op Oisterwijk      08:37 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:14   zon onder Oisterwijk 16:29 uur

11 desember 2018
Het werk in het kleine sanitairgebouw vordert gestaag maar gaat minder snel dan we gehoopt hadden. Rinie heeft gisteren met Tommy afgesproken dat hij donderdag kan komen om de nieuwe leidingen te leggen en de toiletten en het urinoir te installeren. Het is is precisiewerk om de tegelplaten netjes aan te laten sluiten en zeker bij de ombouw van de spoelreservoirs is het puzzelwerk om de "voegen" aan te laten sluiten. het is ook om 4 uur donker en dat maakt het zagen buiten ook niet eenvoudiger. De afgelopen dagen was het niet koud en overdag boven nul graden. Vandaag komt er een koudegolf over Noorwegen en is het nu -14 graden terwijl het vanmorgen maar -6 graden was. Zoals het er nu uitziet blijft het tot zondag koud met temperaturen tot -20 graden en wordt het na zondag weer een beetje warmer. Franka is bezig om de bestanden in de computer op te ruimen. We hebben sinds onze verhuizing in 2006 ook veel bestanden in de computer veel bewaard. Soms is dat gemakkelijk als er nog eens teruggekeken moet worden maar nu wordt het toch tijd om de meeste  bestanden van 2006 tot 2015 weg te gooien. Ook dit is veel uitzoekwerk dus daar kan Franka nog wel een tijdje mee bezig zijn :-)

soloppgang Birkelund kl. 09:25   zon op Oisterwijk      08:34 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:15   zon onder Oisterwijk 16:29 uur

       

8 desember 2018
Woensdagmorgen kwam Tommy met de rest van het bestelde sanitair en waren aan het eind van de middag de 4 spoelreservoirs gemonteerd. Donderdag moest Rinie eerst bij de bouwmarkt plaatmateriaal halen om tegen de reservoirs te monteren zodat daar de tegelplaten opgeschroefd kunnen worden. Helaas ging gistermiddag de decoupeerzaag kapot en moest Rinie vanmorgen weer naar de bouwmarkt om een nieuwe decoupeerzaag te kopen. Het op en neer rijden naar Geilo kost elke keer veel tijd dus schiet het werk nog niet zo op :-) Rinie hoopt dat hij maandag of dinsdag met de wanden klaar is zodat Tommy de nieuwe toiletten en het nieuwe urinoir kan komen ophangen en aansluiten. Daarna kan Rinie met de vloer verder en de plafondplaten er weer inleggen. Franka is de afgelopen dagen verder gegaan met het opruimen in huis. Morgen gaat Franka de kerstboom zetten.

soloppgang Birkelund kl. 09:20   zon op Oisterwijk      08:31 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:17   zon onder Oisterwijk 16:30 uur

                               

4 december 2018
De aanhanger staat nog vol voor ons huis. We hebben er een zeiltje over getrokken want het is nog steeds te glad op de weg om naar de vuilstort te rijden. Zondag en maandag is er ongeveer 15-20 centimeter sneeuw gevallen en de temperatuur was rond nul graden. Soms een graadje onder nul en een uur later 2 of 3 graden boven nul. Vanmorgen was het droog en hebben we na de boodschappen sneeuw geruimd. De grote sneeuwfrees was zondag en maandag al geweest dus bleef er voor ons niet veel werk over. De terrassen en toegangen tot de hytter en de sanitairgebouwen hebben we zelf schoongeschept en gefreesd. Omdat Tommy, de loodgieter, er gistermorgen ook nog niet was heeft Rinie een sms gestuurd en kreeg als antwoord dat Tommy aan het eind van de middag langs zou komen. We hadden eigenlijk afgesproken dat Tommy vorige week woensdag of donderdag met het werk zou beginnen dus waren we gisteren benieuwd hoe het verder af zou lopen want aan het eind van de middag hadden we nog geen loodgieter gezien. Gisteravond kregen we een sms van Tommy dat hij vandaag zou komen, en dat was zo. Helaas was het werk van korte duur want er was nog maar 1 toilet binnen gekomen. We zijn inmiddels aan veel gewend hier maar soms zijn dingen voor ons onbegrijpelijk :-) Het is nu bijna 4 weken geleden dat Rinie met Tommy gebeld hom af te spreken wanneer aan de slag kon dus dachten we dat de toiletten dan nu toch wel geleverd zouden zijn. Als we ze zelf bij een groothandel bestellen zijn ze er binnen maximaal 5 tot 7 werkdagen. Tommy heeft vanmorgen een paar waterleidingen afgebroken en verlegd en vertrok rond 12 uur met de belofte om morgen weer terug te komen met alle nieuwe toiletten en een nieuw urinoir. De afgelopen dagen hebben we de voorkamer opnieuw ingericht en ingeruimd. We hebben eindelijk weer loopruimte en kunnen overal weer bij. De nieuwe schuifpui is afgewerkt en de omlijsting opnieuw geschilderd.

soloppgang Birkelund kl. 09:13   zon op Oisterwijk      08:26 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:21   zon onder Oisterwijk 16:31 uur

      

30 november 2018
De afgelopen dagen hebben we de auto en aanhanger vol geruimd met weggooispullen. Het ritje naar de vuilstort moet nog even wachten tot het minder glad op de weg is. Het is de afgelopen dagen langzaam warmer geworden en vandaag +3 graden maar op de weg is het nog glad. Met een beetje geluk verdwijnt de gladheid morgen of overmorgen en kan Rinie morgen of maandag naar de vuilstort rijden. De zon komt niet meer zo hoog en schijnt aan het eind van de ochtend mooi op de berg aan de overkant. Franka is begonnen met het inruimen van de kasten en Rinie is bezig met het afwerken van de nieuwe schuifpui.

soloppgang Birkelund kl. 09:04   zon op Oisterwijk      08:21 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:26   zon onder Oisterwijk 16:34 uur

       

27 november 2018
Rinie heeft de afgelopen dagen in de 4 persoons en 5/6 persoons nieuwe lampen boven het keukenblok gemonteerd en nieuwe rolgordijnen opgehangen. Verder zijn we nog steeds bezig met het opruimen van de voorkamer. De kasten zijn inmiddels leeg en Rinie heeft nieuwe planken aan de kort wand opgehangen en daar staan de dozen met de boekhouding op. Ook de voorraad folders, flyers en sticker hebben een plaats op deze planken gekregen. De kast gaan we uit elkaar halen en opruimen en er komen nieuwe met meer nuttige opbergruimte voor in de plaats. We hebben al veel verhuisdozen vol met oude boeken en andere spullen klaar staan om naar de vuilstort te brengen. Door al het opruimen staat het hele huis overhoop met dozen en spullen die weg moeten of ergens anders opgeruimd moeten gaan worden :-) Vanmorgen is Franka naar de tandarts geweest voor de normale halfjaarlijkse controle en Rinie heeft ondertussen de boodschappen gedaan. Het was vanmorgen thuis -16 graden en in Geilo was het -10 graden. Vanaf morgen zou het volgens de weersvoorspelling warmer worden en er gaat sneeuw en/of regen vallen. De laag rijp die overal op ligt is de afgelopen dagen nog dikker geworden.

soloppgang Birkelund kl. 08:58   zon op Oisterwijk      08:16 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:30   zon onder Oisterwijk 16:36 uur

           
   

24 november 2018
De afgelopen dagen is het koud geweest en dat blijft ook nog zeker tot het einde van de komende week zo. Overdag en 's nachts tussen -9 en -13 graden. Omdat het, voor hier, vochtig is buiten ligt op de bomen, het gras en de daken rijp. Het ziet er wit uit maar op sneeuw moeten we nog even wachten. Aan de overkant zien we een paar uur de zon schijnen maar de streep zon wordt elke dag kleiner en komt steeds hoger op de berg. De waterval achter de camping is bevroren. De dagen worden nu zichtbaar korter en het verschil met Nederland wordt elke dag groter. Vanmorgen vloog er een helikopter in het dal en op de foto is te zien dat het beneden in het dal kouder is dan boven op de berg waar geen rijp op de bomen zit. Rinie is in de 4 persoons hytter en de Stabburs bezig met het ophangen van nieuwe rolgordijnen en van nieuwe led lampen boven het keukenblok. De boekenkast in de keuken is ingeruimd met een paar boeken uit onze eigen kasten en verschillende spelletjes. De tussenwanden in het kleine sanitairgebouw zijn aan beide kanten weggehaald dus nu is het wachten tot Tommy, de loodgieter, komende week komt. Franka is in huis bezig met het opruimen van de voorkamer en ook in de andere kamers wordt opgeruimd. Het uitzoeken van de boekhouding van de afgelopen jaren is klaar en dat scheelt bijna de helft aan dozen in de voorkamer.

soloppgang Birkelund kl. 08:51   zon op Oisterwijk      08:12 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:35   zon onder Oisterwijk 16:39 uur

                                   

22 november 2018
Vandaag staat in de krant dat we vanaf 11 oktober 2018, na meer dan 12 jaar, eindelijk eigenaar zijn van de hele camping :-) De afgelopen dagen hebben we kleine klusjes in huis gedaan. Franka is in de voorkamer aan het opruimen en de kasten en indelingen aan het veranderen. Een groot gedeelte van de boekhouding van de eerste jaren kan vernietigd worden en dat scheelt ook weer ruimte. Rinie is begonnen met het afbreken van de tussenwanden en de oude toiletten in het kleine sanitairgebouw zodat, als Tommy volgende week komt, hij meteen kan beginnen met het plaatsen van de spoelingen voor de nieuwe toiletten. Als dat klaar is kan Rinie de wanden afwerken met de nieuwe tegelplaten en daarna komt Tommy de nieuwe toiletten en het nieuwe urinoir plaatsen. Vandaag zijn we naar Gol geweest en hebben bij Jysk een boekenkast gekocht voor in de keuken/tv kamer op de camping. We hebben nu een paar planken aan de muur hangen voor de boeken en spelletjes maar dat is eigenlijk te klein. In een kast is meer ruimte voor de boeken en spelletjes. Helaas moest Rinie vanmiddag nog een keer terug omdat we de verkeerde kast meegekregen hebben. We hebben een eikenfineer kast gekocht en een witte kast meegekregen. Het is de afgelopen dagen kouder geworden; 's nachts vriest het rond 10 graden en overdag tussen 5 en 10 graden. De laaghangende bewolking en mist zijn verdwenen en het is al dagen mooi helder weer.

soloppgang Birkelund kl. 08:46   zon op Oisterwijk      08:09 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:39   zon onder Oisterwijk 16:41 uur

19 november 2018
Er is nog steeds 's morgens vel laaghangende bewolking maar gelukkig verdwijnt dat 's middags voor een groot deel. Vandaag was het de hele dag 2 graden onder nul en nu vriest het 5 graden. Sneeuw ligt er alleen in de bergen en daar zijn de centimeters in de afgelopen week snel minder geworden. Gistermiddag heeft Franka het poetswerk in de kiosk afgemaakt en Rinie heeft het schuim en de kit van de schuifpui gesneden. Vandaag heeft Rinie buiten de laatste plank voor de schuifpui teruggemonteerd en ook de tegels liggen weer waar ze horen te liggen. De vogelvoederbakjes hangen en het terras is schoongeveegd en opgeruimd. Rinie heeft vanmiddag een poging gedaan om de camper schoon te spuiten maar door de vorst is dat niet helemaal gelukt :-) en moeten we wachten tot het voorjaar komt. De camper staat wel weer op z'n vaste plaats op de camping. We hadden na veel winters eindelijk een winterstalling binnen gevonden en besproken maar kregen een paar dagen later een mailtje met de vraag hoe hoog de camper was. De toegang was 2,95m hoog en dat is te laag want de camper is 2,95m hoog en er zitten dakrails op dus kan de camper waarschijnlijk niet door de deur. Omdat het weer een eindje rijden en bergop is over een zandweg hebben we besloten om de camper ook deze winter thuis te houden. Franka heeft vanmiddag een aantal foto's bij booking.com vernieuwd en ook de reserverings-mogelijkheid tot en met april 2020 gevuld. Gistermiddag liepen er ineens 2 schapen voor ons huis. We konden niet ontdekken van wie de schapen waren en een tijdje later waren de schapen ook weg dus we dachten dat ze op weg naar huis waren. Tot Franka de schapen achter op de camping zag lopen en later in de wei naast de camping. Even later kwam er een auto met aanhanger van een schapenboer een eindje verder langs de weg aanrijden. De auto met aanhanger werd achteruit de wei ingereden en met een hond ging de boer een poging doen de schapen in de aanhanger te drijven. De hond had de schapen al snel in de richting van de aanhanger gedreven maar op het laatste moment besloten de schapen om over de sloot, over de camping naar de andere kant van de weg de rennen. Ze liepen mooi bij de overbuurman over de wei naar boven waar de schapen van de overbuurman in de stal staan. De auto met aanhanger reed ook naar boven en na een half uurtje was het gelukt om de schapen te vangen.

soloppgang Birkelund kl. 08:38   zon op Oisterwijk      08:04 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:45   zon onder Oisterwijk 16:44 uur

         
         

17 november 2018
Vandaag verdween de mist en werd de lucht blauw. De zon komt niet meer over de berg maar is wel te zien aan de overkant van de weg. Uwe kwam vanmorgen op tijd en al snel was de oude schuifpui weggehaald. De nieuwe schuifpui plaatsen was iets meer werk :-) De schuifpui is op maat gemaakt en heeft 4 dubbel zonwerend glas. De schuifdeur werd los geleverd en moest van binnenuit geplaatst worden dus die werd eerst naar binnen gesjouwd. De complete schuifpui weegt 300 kg. Voor het plaatsen van het grote raam waren meer handen nodig om op z'n plaats en tegen te houden. Dit deel weegt namelijk 200 kg. Daarom belde Rinie naar Marcel en gelukkig was Marcel thuis en kon even komen helpen. Met z'n vieren hebben we de schuifpui heel voorzichtig naar binnen geschoven totdat de pui waterpas en goed op z'n plaats stond. Na een half uurtje helpen kon Marcel thuis weer verder met het bouwen van zijn fietswerkplaats. De schuifdeur konden Uwe en Rinie samen erin zetten. Om 4 uur vanmiddag was de hele schuifpui geïnstalleerd en in huis alles opgeruimd. Rinie kan nu de rest zelf afwerken. Omdat de kamer ene groot deel van de dag open was daalde de temperatuur naar 8 graden. We zijn nu volop aan het stoken om het binnen weer warm te krijgen. Inmiddels is het alweer 18 graden. Franka heeft vandaag in de kiosk opgeruimd en schoongemaakt. Na een zomer met veel stof was het dringend nodig om alles opnieuw een keer schoon te maken. Franka is bijna klaar. Morgen nog de balie en achter de balie opruimen en schoonmaken en dan kunnen we stofvrij aan het winterseizoen beginnen.

soloppgang Birkelund kl. 08:33   zon op Oisterwijk      08:00 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:49   zon onder Oisterwijk 16:47 uur

         *

16 november 2018
Het blijft mistig en rond het vriespunt in ons dal. In Geilo, dat een paar honderd meter hoger ligt, schijnt elke dag de zon. De voorbereidingen voor het plaatsen van de nieuwe schuifpui zijn klaar. De zonwering heeft Rinie er gistermiddag afgehaald en ook binnen zijn de latten weg. Uwe komt morgenvroeg om 9 uur en we hopen dat het in 1 dag gaat lukken om de oude schuifpui eruit te halen en de nieuwe te plaatsen. Het verder afwerken van de schuifpui kan Rinie komende week doen. Rinie heeft vandaag de vaatwassers aangepast. De gleuf voor de munten is vervangen door een drukknop. Sinds dit jaar bieden we de vaatwasservice helemaal gratis aan. Het eerste concept was  dat onze gasten per overnachting 1 muntje van ons kregen en voor meer gebruik konden de mensen een muntje kopen. Leuk bedacht maar dat werkt niet altijd goed. Als we meer water en elektriciteit willen besparen is het beter om het gebruik van de vaatwassers helemaal gratis te maken. Met de nieuwe drukknop hoeven we de mensen geen muntjes meer mee te geven en kunnen ze de vaatwassers zoveel gebruiken als ze willen. Rinie is ook begonnen met het ophangen van de nieuwe led-lampen boven de keuken in de 4 persoons hytter en in de beide Stabburs. Er hingen kleine tl-balkjes en met de led-lampen willen we en stroom besparen en zorgen voor beter licht bij de keuken. Franka heeft vandaag de BTW aangifte ingestuurd en is daarna begonnen met het opruimen van de voorkamer. Door de drukke zomer hebben we de afgelopen maanden alles in de voorkamer neergezet zodat het weg was maar nu moet er dringend opgeruimd worden zodat we overal weer gemakkelijk bij kunnen.

soloppgang Birkelund kl. 08:31   zon op Oisterwijk      07:59 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:51   zon onder Oisterwijk 16:48 uur

           

14 november 2018
Gisteren hebben we boodschappen gedaan en een beetje rondgereden in de omgeving. Nu kunnen we nog gemakkelijk weg en zijn de wegen overal schoon. In de bergen ligt al een mooie laag sneeuw en zijn er op sommige plaatsen al langlaufloipes getrokken. Op de pistes wordt kunstsneeuw gespoten en in combinatie met de echte sneeuw ziet het er mooi wit uit. Het is steeds bewolkt met ook veel laaghangende bewolking, het is droog en overdag een paar graden boven nul en 's nachts vriest het soms een beetje. Vandaag is Rinie begonnen met het voorwerk voor het plaatsen van de nieuwe schuifpui. Een groot deel van het oude hout is weggehaald en de zonwering komt, als Rinie dat alleen kan doen, morgen aan de beurt. Franka heeft vanmorgen eerst de camper van binnen schoongemaakt en vanmiddag de laatste boekingen voor de maandboekhouding gedaan.
Morgen kan de btw aangifte ingestuurd worden. 

soloppgang Birkelund kl. 08:26   zon op Oisterwijk      07:55 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:56   zon onder Oisterwijk 16:51 uur

12 november 2018
We zijn weer thuis na een gezellige, leuke vakantie in Nederland. Al het gezelschap en het weer waren geweldig. We hebben uitgerust, met de camper rondgetrokken door Nederland, familieweekend gevierd, lekker gegeten en verder nog meer leuke dingen gedaan. Afgelopen donderdag waren we, na een snelle terugreis, weer thuis. Bij aankomst van de veerboot in Göteborg hadden we geluk dat we als 3de auto uit het ruim konden rijden en de douane nog niet klaar was voor de auto's, dus reden we binnen 5 minuten na aankomst door de stad naar de E6. Ook de rest van de reis was een makkie. De douanier in Svinesund keek een beetje vervelend naar ons toen we langs hem reden en op de weg was het overal rustig. In Oslo konden we goed doorrijden en tot onze verrassing was een groot deel van de nieuwe weg van Oslo-Sandvika-Bærum klaar en reden we, zonder oponthoud, door een lange nieuwe tunnel. Sinds onze verhuizing in 2006 zijn de kilometers en de reistijd heel veel minder geworden door nieuwe wegen en tunnels in Zweden en Noorwegen. Als de weg en tunnel bij Bærum helemaal klaar zijn wordt de reistijd naar Oslo nog korter. Bij het hondenpension was het druk en moesten we Laika op vrijdag zelf even ophalen. Ook niet erg want we moesten ook boodschappen doen. Toen we thuis kwamen vonden we op ons terras een in plastic verpakte giga schuifpui (3x2 meter). Die was al in juli besteld maar met de levering was iets mis gegaan en daarom werd de schuifpui iets later dsan gepland op 31 oktober afgeleverd. Uwe zorgde ervoor dat de schuifpui zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming geplaatst werd zodat plaatsing straks eenvoudiger is. Waarschijnlijk gaan Rinie en Uwe de schuifpui zaterdag plaatsen. Rinie kan komende dagen alvast de plinten e.d. van de oude schuifpui weghalen zodat er zaterdag meteen begonnen kan worden met het weghalen van de oude schuifpui en het plaatsen van de nieuwe schuifpui. De afgelopen dagen hebben we alles opgeruimd, gewassen enzo en vandaag is Franka begonnen met de maandboekhouding van oktober en de btw aangifte. Rinie heeft in het grote sanitairgebouw 2 nieuwe ventilatoren geïnstalleerd en nog een paar kleine klusjes op de website gedaan. Laika is ook weer helemaal gewend na bijna 4 weken hondenpension.

soloppgang Birkelund kl. 08:20   zon op Oisterwijk      07:52 uur    
solnedgang Birkelund kl. 16:00   zon onder Oisterwijk 16:54 uur

    

12 oktober 2018
Gisteren hebben we nog een tochtje over de Hardangervidda naar Eidfjord gemaakt. Het was bewolkt en op de Hardangervidda stond een stevige storm. In Eidfjord was het rustiger en 16 graden. Ook bij ons thuis was het lekker weer. We konden pas laat vertrekken want er zou een onderhoudsmonteur voor het 2jaarlijks onderhoud aan de varmepump komen. Om half 1 werden we door een kantoormedewerker gebeld met de mededeling dat het vandaag niet meer ging lukken en wanneer het dan wel uit zou komen. Toen Rinie zei dat het dan weer na 8 november kon werd het even stil. Dit was duidelijk niet de bedoeling. Voor het onderhoud probeert het bedrijf zoveel mogelijk op 1 dag adressen in dezelfde woonplaats te doen. Voor het bedrijf voordelig en voor de klanten ook voordeliger omdat de reiskosten dan gedeeld worden. We hadden een afspraak gemaakt voor 11 oktober want dan kwam het bedrijf in Hol en Hovet en wordt het werk voor een vaste prijs gedaan. Nu moet er na 8 november waarschijnlijk een monteur speciaal voor onze varmepump deze kant op komen. Tjsa, niet ons probleem en het afgesproken bedrag wordt betaald. Jammer ook dat er ook zo laat gebeld werd maar we besloten toch om rond 1 uur nog te vertrekken. Eidfjord is ongeveer 115 km rijden en in Noorwegen is dat ongeveer 1 1/2 uur rijden. Bij Hagafoss zaten we achter een grote vrachtauto met plastic buizen die helaas niet zo snel de bergen op kon rijden. We moesten tot Haugastøl (ongeveer 30 km verder) wachten tot we er voorbij konden. Daarna konden we zonder problemen naar Vøringsfossen rijden. Hier hebben we de nieuwe bouwwerken, uitzichtspunten en loopbruggen, die in juli officieel geopend zijn, bekeken. Aangelegd om het veiliger te maken want sinds 2009 zijn er 4 mensen in de waterval gevallen. Mooi gemaakt maar ook soms een beetje eng. Sommige loopbruggen hangen, 145 meter hoog, in het luchtledige en zijn best eng om over te lopen. Fase 1 is klaar en er wordt nu gewerkt aan fase 2 dat aan de andere kant van de waterval ligt. Dit moet volgende zomer klaar zijn. Op de foto's zijn 2 mannen te zien die aan de zijkant van de waterval hangen en daar werkzaamheden doen. In Eidfjord hebben we iets gedronken en een taartje gegeten en daarna zijn we weer teruggereden naar huis. Om ongeveer half 6 waren we thuis. Vandaag zijn we nog even voor een paar boodschappen naar Geilo gereden en hebben vanmiddag alvast folders en allerlei andere spullen bij elkaar gezocht om zondag mee naar Nederland te nemen.
Bij deze links zijn meer foto's van de bouwwerken bij Vøringsfossen te zien:
https://www.nasjonaleturistveger.no/no/presse/nyheter/vøringsfossen-nordre-utsiktspunkt-tilgjengelig-for-publikum

Zo gaat de nieuwe brug aan de andere kant van de waterval er uitzien
You Tube film over Vøringsfossen zoals het was en de bouw van het 1ste deel
https://www.visitnorway.no/reisemal/vestlandet/region-hardangerfjord/listings-hardanger-fjord/vøringsfossen-måbødalen/173205/

soloppgang Birkelund kl. 07:59   zon op Oisterwijk      07:58 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:26   zon onder Oisterwijk 18:52 uur

           
           
           

10 oktober 2018
Onze Duitse gasten waren vertrokken vanmorgen op tijd en daarna zijn wij even naar Flåm gereden. Overal zijn nog mooie herfstkleuren te zien en in de bergen is al veel sneeuw gesmolten en smelt het nog steeds. De afgelopen dagen heeft het in het westen, en ook in Flåm en omgeving,  heel veel geregend. Door de regen en het smelten van de sneeuw zijn er overal watervallen te zien. We hebben in oktober nog nooit zoveel water van de bergen zien komen. Op sommige plaatsen stroomt het water bijna over de weg en als we stil staan en een stukje lopen horen we overal stromend water. het lijkt meer op voorjaar dan najaar. In Flåm was het niet erg druk. Er lag geen cruiseschip en toen we aankwamen stonden er 4 bussen en later kwamen er nog 4 bij. Er zijn, zoals het hele jaar door, vooral veel Chinezen. De informatie hangt overal in het Noors, Chinees en Engels en veel personeel is van Chinese afkomst. In Flåm hebben we overal weer een rondgeneusd en iets gedronken en een taartje gegeten. We wilden nog naar het uitzichtpunt Stegastein rijden maar de weg was afgesloten omdat er aan de weg gewerkt werd. Er werd in kolonne naar boven en beneden gereden en op de volgende kolonne moesten we bijna 2 uur wachten. Dat vonden we een beetje te lang. Rond half 4 waren we weer thuis. We konden nog even de ijsvriezer schoonmaken zodat we die morgen weer in kunnen ruimen.

soloppgang Birkelund kl. 07:54   zon op Oisterwijk      07:54 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:32   zon onder Oisterwijk 18:56 uur

                               
 

8 oktober 2018
De sneeuw is gesmolten. De afgelopen dagen heeft het 's nachts nog flink gevroren maar overdag was het tussen 4 en 7 graden boven nul. De komende dagen wordt het 's nachts en overdag warmer. Rinie heeft zaterdag de volle aanhanger met afval weggebracht. *s Middags kon Rinie, omdat het mooi weer was, nog een keer gras maaien. Gisteravond zijn we begonnen met het ontdooien van alle diepvriezers. In de zomer kunnen we dat niet omdat dan alle vriezers helemaal vol zitten. Omdat de vriezers veel open en dicht gaan komt er veel ijs aan de wanden. We gaan er elke dag 1 ontdooien. Het kan niet allemaal tegelijk omdat er overal nog voorraad in ligt. De grote diepvrieskist die we in huis hebben staan is al ontdooid, schoon en weer ingeruimd. Vandaag hebben we de ijsdiepvries uitgeruimd en uitgezet. Als het goed gaat met ontdooien kunnen we die morgen weer aanzetten en inruimen en dan de grote diepvrieskast die we in de kiosk hebben staan uitruimen en ontdooien. Als laatste gaan we de diepvrieskist in de schuur uitruimen en ontdooien. Deze diepvrieskist gebruiken we alleen in de zomer dus die blijft uit. Als we terug zijn van vakantie moeten we onze eigen diepvrieskasten die we in huis hebben staan ook nog ontdooien en schoonmaken.

soloppgang Birkelund kl. 07:49   zon op Oisterwijk      07:51 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:38   zon onder Oisterwijk 19:01 uur

5 oktober 2018
De sneeuw is weer gesmolten en het wordt langzaam een beetje warmer. De afgelopen dagen heeft Rinie buiten alles opgeruimd en Franka heeft de maandboekhouding van september verwerkt. De boekhouding van de verkochte visvergunningen was ook klaar en de baas van de visvereniging kwam gistermorgen alles ophalen. Vanmorgen zijn we even naar Gol gereden. De huishoudaccu van de camper is kapot. We hadden op internet al een nieuwe besteld maar kregen een paar dagen na de bestelling een berichtje dat de accu over 3 weken weer geleverd kon worden. Daar hadden we natuurlijk niets aan. Daarom zijn we naar Gol gereden om bij Biltema een nieuwe accu te kopen. We konden ook meteen 2 olieradiatoren kopen. 1 radiator is voor in huis als bijverwarming voor als het kouder is dan -25 graden en de andere is reserve voor in de hytter. Voor Laika hebben we ook verwarming voor in de hondenkooi gekocht in de vorm van 2 hooibaaltjes. Verder is de voorraad schoonmaakmiddelen ook weer aangevuld. Nadat we weer thuis waren heeft Rinie de aanhanger en auto voor een deel volgeladen om morgen naar de vuilstort te brengen. Het laatste afval gaat er morgen nog op en dan kan alles weggebracht worden.

soloppgang Birkelund kl. 07:42   zon op Oisterwijk      07:46 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:47   zon onder Oisterwijk 19:08 uur

2 oktober 2018
Vanmorgen sneeuwde het. Het duurde tot vanmiddag tot de sneeuw bleef liggen en het wit werd. Rinie ging vanmorgen eerst naar de garage om banden te wisselen. Zomerbanden er af en spijkerbanden er op, precies op tijd. Ondanks dat het de komende week weer warmer wordt toch de banden gewisseld omdat het ook onvoorspelbaar is of en wanneer er sneeuw gaat vallen. Na de bandenwissel is Rinie met de laatste 4 bijna volle vuilniszakken met statiegeldflessen naar de Kiwi gereden. Alles bij elkaar hebben we afgelopen zomer voor ongeveer 1500 kroontjes aan statiegeld verzameld. De post bracht vandaag de ingevulde, getekende formulieren die we naar Norges Kartverket opgestuurd hadden terug. Er zat een brief bij dat we ook via de gemeente formulieren op moesten sturen voor er iets overgeschreven kan worden. Deze formulieren hebben we op dezelfde dag naar de gemeente gestuurd die deze formulieren na goedkeuring weer door moeten sturen naar Norges kartverket. Rinie is even naar het gemeentehuis gereden en daar moesten ze lachen want we hebben de formulieren veel te snel naar Norges Kartverket gestuurd. Bij de gemeente zijn de formulieren bijna behandeld dus als we de formulieren maandag nog een keer naar Norges Kartverket opsturen moet het goed komen. Dus dat gaan we dan maandag maar weer opnieuw doen. Hoezo bureaucratisch :-)

soloppgang Birkelund kl. 07:35   zon op Oisterwijk      07:41 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:56   zon onder Oisterwijk 19:14 uur

       
   

30 september 2018
Het schilderwerk aan de nieuwbouw is klaar. Volgens voorjaar komen de deur en de kozijnen aan de beurt. Dat is nu niet nodig want daar zit nog verf op. De herfst is in volle gang. Door de stormen van de afgelopen weken is er al veel blad van de bomen gewaaid maar de mooie herfstkleuren zijn nog steeds te zien. Het wordt steeds rustiger op de camping en in de hytter. Vandaag hebben we nog een paar visvergunningen verkocht maar ook dat is na vandaag afgelopen. Komende dagen gaan we de buitenboel verder opruimen. Franka heeft de bloembakken al leeggemaakt en opgeruimd. Veel van de planten zijn in de afgelopen week bevroren en zagen er niet mooi meer uit. vandaag hebben we een nieuw voorraadje kroketten gemaakt zodat we er weer een tijdje tegen kunnen.

soloppgang Birkelund kl. 07:30   zon op Oisterwijk      07:38 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:02   zon onder Oisterwijk 19:19 uur

           
       

28 september 2018
Gisteren was het een regendag met af en toe een paar sneeuwvlokken. In de bergen was het geen regen maar sneeuw die bleef liggen. Op deze webcams zijn een aantal wegen in de omgeving te bekijken : Webcams Hallingdal. Ook vanmorgen lag er in de bergen sneeuw op de wegen. De weg over de Hardangervidda was een paar uur afgesloten omdat er 5 vrachtauto's en 2 bussen met toeristen gestrand waren. Bjørn Lægreid uit Eidfjord moest er bij komen om de vrachtauto's en bussen weer op weg te helpen. Oorzaak was geen kettingen en zomerbanden en dan kan in deze tijd echt niet meer. Omdat het gisteren geen schilderweer was ging Rinie 2x naar de Kiwi om lege statiegeldblikjes en flessen weg te brengen. We hebben de hele zomer flessen en blikjes verzameld en nog geen tijd gehad om deze in te leveren. Met 11 volle vuilniszakken staat de schuur redelijk vol. Rinie heeft nu 6 vuilniszakken weggebracht en die waren samen goed voor iets meer dan 800 kroontjes. De andere zakken gaan we volgende week wegbrengen. Een mooie opbrengst en het spaart veel geld uit want het is afval dat niet opgehaald hoeft te worden. En dat scheelt weer in de kosten die we voor het ophalen van het afval moeten betalen. Sinds 1 september is in Noorwegen het statiegeld op blikjes en flessen van 1 kroon naar 2 kronen verhoogd. Op grote flessen is het verhoogd van 2,50 kroon maar 3,50 kroon. Franka heeft gisteren en vandaag in huis gepoetst. Na zoveel drukte in de zomer is er voor veel poetswerk geen tijd. De badkamer en WC's houden we goed bij en verder blijft het bij af en toe stofzuigen. Vandaag heeft Rinie de grootste kant van de wasruimte verder afgeschilderd, Als het meezit is morgen de andere kant aan de beurt en die is een stuk kleiner dus dat kan misschien in 1 dag klaar zijn. We hebben elke dag nog een paar gasten dus het poetswerk op de camping is snel klaar.  Franka heeft vandaag de doorschakeling naar het vaste telefoonnummer opgezegd. We zijn allen nog op de mobiele telefoonnummers bereikbaar. Het hoofdnummer is +47 452 97 841. Franka heeft vandaag ook internet via glasfiber aangevraagd. Vorig najaar is bij ons in de straat glasfiber aangelegd. Omdat we nog een breedbandcontract bij Telenor hadden tot 05-01-2019 was het te duur om over te stappen. Nu kunnen we per 5 januari overstappen op fiber bij een plaatselijke provider. De snelheid van het internet gaat fors omhoog en dat is fijn voor onze gasten en ook voor onszelf.

soloppgang Birkelund kl. 07:25   zon op Oisterwijk      07:34 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:08   zon onder Oisterwijk 19:24 uur

26 september 2018
Het is herfst. De lagedrukgebieden met storm en heel veel regen volgen elkaar snel op. Bij ons valt het met de regen mee maar stormt het stevig. Aan de kust is afgelopen nacht op veel plaatsen tussen 60 en 100 mm regen gevallen. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel wegen door steen- en modderlawines dicht zijn. Gelukkig zonder gewonden of doden maar op sommige plaatsen zijn auto's meegesleurd en ook een huis is met een modderlawine naar beneden gegleden. Veel wegen stonden onder water en ook kelders en huizen hadden wateroverlast. Het is ook iets warmer met vandaag 10 graden boven nul. De sneeuw die in de bergen lag is bijna overal gesmolten. De regen is, na de lange droogte afgelopen zomer, goed voor de elektriciteitsproduktie en ook voor de prijs. De voorraden water in de meren begint langzaam weer op peil te komen. Vandaag waaide het te hard om verder te gaan met het schilderwerk dus hebben we buiten van alles opgeruimd.

soloppgang Birkelund kl. 07:20   zon op Oisterwijk      07:31 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:15   zon onder Oisterwijk 19:28 uur

24 september 2018
De afgelopen dagen was het redelijk droog, zonnig weer maar koud met een harde wind. Op Hallingskarvet is afgelopen week de eerste sneeuw gevallen en er is de afgelopen dagen nog een mooi laagje bijgevallen. Ook op de Hardangervidda is het wit, soms op de weg maar zeker langs de weg. De afgelopen dagen hebben we het zwembad opgeruimd en Rinie heeft samen met Robert het dak van de vaskerom afgewerkt. Rinie geeft vandaag de dakgoten aan het nieuwe deel gehangen en ook boven de nieuwe ingangen van de keuken en het grote sanitairgebouw hangt dakgoot. Omdat in de weersvoorspelling voor woensdag en donderdag veel regen staat is het fijn als er dakgoten hangen zodat onze gasten en wij niet elke keer bij het naar binnen gaan water in de nek krijgen :-) Rinie is ook begonnen met het schilderwerk aan de buitenkant. We hopen dat Rinie er voor de winter nog een eerste  laag verf op kan zetten. De komende week blijft het koud en er staat ook regen in de voorspelling. Franka is begonnen met het opruimen van alles wat we de afgelopen maanden overal opgestapeld hebben. De was is voor het eerst in maanden allemaal opgeruimd en hangt/ligt weer in de kast en ook de boekhouding is bijgewerkt. Vandaag vertrokken alle gasten die we de afgelopen dagen op de camping en in de hytter hadden. Inmiddels hebben we alweer hytter aan nieuwe gasten verhuurd maar de camping is nog leeg. We moeten er ook weer even aan wennen dat het rustiger wordt :-) Ina en Robert zijn vanmorgen ook vertrokken om voor het slechte weer thuis te zijn. Aan de overkant van de weg staan sinds vorige week de schapen weer in de wei en overal zijn de herfstkleuren te zien. Op de top van de berg zijn de eerste bomen al kaal en de paddenstoelen die overal stonden zijn bijna weg.

soloppgang Birkelund kl. 07:15   zon op Oisterwijk      07:28 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:21   zon onder Oisterwijk 19:33 uur

           
       

20 september 2018
De dag begon met zon, regen, heel veel wind en heel veel regenbogen. Leen bood vanmorgen aan om de planken waar de dakgoten aan bevestigd moeten worden van een laagje verf te voorzien. Morgen zouden Leen en Marjan weer richting Nederland vertrekken. De weersvoorspellingen voor morgen zijn niet goed met overal in het zuiden zware storm. Omdat er ook gewaarschuwd wordt dat mensen morgen als het niet nodig is niet de weg op moeten gaan kwamen een half uurtje later Leen en Marjan eens kijken naar de voorspelling en vragen wat wij er van vonden. Het is altijd lastig want het blijven voorspellingen en veel hangt af van waar morgen het lagedrukgebied komt te liggen. Maar met een caravan is het altijd lastig als het stormt. In eerste instantie besloten Leen en Marjan om toch morgen te gaan en Leen ging weer verder het het schilderwerk. Toen de plank klaar was werd toch besloten om te vertrekken en te proberen om voor het echt gaat stormen alvast in Zweden te zijn. Dus snel inpakken en vertrekken. Inmiddels zijn er meer waarschuwingen en lijkt het een serieuze storm te worden. Gisteravond was het aan de kust ook niet pluis. Veel wegen zijn afgesloten door steenlawines en omgewaaide bomen, de veerboten in het fjordengebied waren allemaal uit de vaart en vliegtuigen konden niet op alle vliegvelden landen. Tegelijk met Leen en Marjan vertrok Rinie met Robert en Ina naar Gol voor de handtekening. Het was geen probleem, de vrouw voelde zich wel een beetje overvallen omdat Ina en Robert er ook bij waren maar toen uitgelegd had dat er 2 getuigen nodig waren stond de handtekening snel op de formulieren. Franka heeft in die tijd het poetswerk gedaan en nog een paar gasten uitgezwaaid. vroeg in de middag kwamen Rinie, Robert en Ina terug. Aan het eind van de middag ging Rinie naar de zaakwaarnemer die een eindje verder bij ons in de straat woont. Ook hier moest Rinie uitleggen hoe en wat maar was een handtekening geen probleem. Thuis hebben we de formulieren van onze gegevens en handtekeningen voorzien en in 2 enveloppen gedaan: 1 envelop met 2 formulieren voor de gemeente en 1 envelop met de andere formulieren voor Norges Kartverket. Norges Kartverket en de gemeente moeten ervoor zorgen dat het stukje grond op onze naam komt te staan. Wij moeten de overschrijvingskosten betalen, ongeveer kr. 2500= ongeveer €260, en dan zijn we eigenaar van 22/3.

soloppgang Birkelund kl. 07:06   zon op Oisterwijk      07:21 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:33   zon onder Oisterwijk 19:42 uur

19 september 2018
De afgelopen dagen was het mooi weer met zon en warmte. Het is uitbundig herfst met mooie kleuren. De eerste echte herfststorm staat voor morgen op het programma maar vandaag waait het ook al aardig hard. Maandag kwamen Ina en Robert aan. Er is de afgelopen dagen hard gewerkt en ook veel gepraat en gelachen. De mannen hebben de plaatjes op het dak gelegd en vandaag hebben Leen en Rinie de planken voor de dakgoten gezaagd en gemonteerd. Er komen elke dag nog gasten aan dus ook het poetswerk enzo gaat lekker door. Franka heeft in de bijna alle hytter de koelkasten uitgezet, ontdooid en schoongemaakt. Volgende week kunnen van de koelkasten die schoon en droog zijn de deuren dicht voor de winter. De laatste koelkasten die nog aan staan, staan in de hytter waar we de komende weken nog reserveringen voor hebben. Franka heeft de bootreis in november als we terug naar huis gaan gereserveerd en voor de heenreis gaat Franka dat volgende week doen. Vanmiddag hebben Franka en Marjan het zwembad leeggemaakt en afgebroken. Samen met de mannen hebben we het zwembad opgevouwen en opgeruimd in hytte 9.
In deze zomerhytte bewaren we in de winter het zwembad, de tafeltennistafel, de goaltjes en nog wat buitenspullen. De afgelopen dagen zijn we ook bezig geweest met een stukje grond van 90 m2 wat op de camping ligt en volgens de uittreksels en officiële instanties niet van ons is. het vreemde is dat niemand precies weer waar het stukje grond ligt en hoe het kan dat we dat in 2006 niet gekocht hebben. Na veel onderzoek blijkt dat het stukje grond op naam van iemand staat die bij ons in de straat gewoond heeft. In 2006 hebben we grondstuk 22/5 en 22/7 gekocht. Het stukje grond heeft nummer 22/3. De eerste keer dat we over dit stukje grond hoorden was in 2007 toen we het huisje voor de sauna gingen bouwen. We kregen formulieren die door ons buren getekend moesten worden en daar zat ook een formulier voor 22/3 bij. Toen we bij de gemeente na gingen vragen hoe het kon dat 22/3 niet van ons was kon daar niemand antwoord opgeven en werd het gezien als een fout in de gemeentelijke administratie. Degene die ons hielp heeft 22/3 weggehaald uit de administratie en dan was alles opgelost. Wij gingen er van uit dat het goed was. Toen we in 2013 de 3 nieuwe hytter gingen bouwen en we weer met toestemmingsformulieren naar onze buren moesten voor een handtekening kwam 22/3 ook weer voor als eigendom van de man die verderop in straat woonde. Bij de gemeente was het antwoord hetzelfde als in 2007 en werd 22/3 weer weggehaald en wij dachten dat het goed kwam. Omdat we voor de belastingaangifte een taxatierapport moeten laten maken kwam er vorige week een taxateur die alles op de camping en in ons woonhuis bekeken heeft. Bij het maken van het rapport kwam hij op de officiële tekeningen die hij opgevraagd had 22/3 tegen met een andere eigenaar dan wij tegen. We kregen een e-mail van hem of dat bij ons bekend was. We hebben teruggemaild dat het bekend was maar dat wij dachten dat het inmiddels opgelost was omdat ons bij de gemeente 2x verteld was dat 22/3 verwijderd was. De taxateur stuurde ons een uittreksel waar de naam van de eigenaar op stond. De man is inmiddels overleden maar heeft een zaakwaarnemer en de vrouw woont inmiddels in Gol. In ons koopcontract vonden we na veel zoeken een kopie van een kopie van een kopie van een brief uit 1939 die over 22/3 gaat. Helaas is de tekst in de brief niet te lezen en ook bij de gemeente kon niemand de tekst lezen. Bij de gemeente begrijpt ook niemand waarom er op de tekeningen die in ons koopcontract zitten 22/3 niet staat terwijl 22/5 en 22/7 er wel op staan. Maar goed, het is nu wel duidelijk dat we iets moeten gaan doen om ervoor te zorgen dat 22/3 ook van ons wordt. We hebben bij de taxateur en de verzekeringsadviseur nagevraagd hoe dit allemaal kon en wat er moest gebeuren. Niemand begrijpt hoe het kan dat 22/3 nergens vermeld wordt in het koopcontract en op de tekeningen. Het is zeker vreemd omdat op alle tekeningen die wij opvragen 22/3 ingetekend staat en niet van ons is. Vorige week vrijdag is Rinie in Gol bij de eigenaresse geweest en na lang nadenken kon ze zich er wel iets van herinneren.  Gelukkig wil ze niets met de grond en wil ze graag tekenen voor de overdracht. Inmiddels hebben we van de gemeente formulieren gekregen die beide eigenaren van 22/3 moeten tekenen en dan wordt ook 22/3 van ons. We moeten overschrijvingskosten betalen en dan zou de kous ermee af moeten zijn. We zijn nog niet bij de zaakwaarnemer van de overleden eigenaar geweest dus we hopen dat deze ook de formulieren zonder problemen wil tekenen. Morgen of overmorgen gaat Rinie met Ina en Robert naar Gol om de formulieren te laten tekenen. Er moeten 2 getuigen bij zijn dus Ina en Robert gaan mee om als getuige te tekenen. Daarna gaan we naar de zaakwaarnemer. We hopen dat we dit allemaal volgende week klaar hebben zodat we de formulieren op kunnen sturen voor registratie. Nog even afwachten of het allemaal zo soepel gaat verlopen als het nu lijkt te gaan.

soloppgang Birkelund kl. 07:03   zon op Oisterwijk      07:20 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:36   zon onder Oisterwijk 19:44 uur

           
       

15 september 2018
Gisteren kwamen Leen en Marjan op de camping aan. We hebben gezellig bijgepraat en Leen bood aan om Rinie te helpen met het leggen van de golfplaatjes op het dak. Een kant van het dak was aan het eind van de middag klaar. De oude plastic stoelen en tafels staan in de tuin en foto's staan op facebook met de boodschap "gratis afhalen". Als het niet lukt om de tafels en stoelen zo kwijt te raken brengt Rinie de 4 tafels en 20 stoelen naar de afvalstort. De nieuwe tafels en stoelen staan bij de hytter. We hopen dat we van de tafels en stoelen veel jaren plezier gaan hebben. Ook vandaag kwamen er nieuwe gasten aan. Ondanks dat het weer niet zo mooi is blijven de gasten komen.

soloppgang Birkelund kl. 06:53   zon op Oisterwijk      07:13 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:49   zon onder Oisterwijk 19:54 uur

               

14 september 2018
De afgelopen dagen was het koud maar overdag wel bijna droog. Rinie heeft de zijwand en de achterwand van de vaskerom afgetimmerd en is gisteren begonnen met het leggen van de golfplaatjes op het dak. Vandaag heeft Rinie bij de garage in Gol de camper opgehaald die daar een servicebeurt heeft gehad en gerepareerd is. In mei was er iets mis met de versnelling. Rinie is in de 1ste versnelling naar de werkplaats in Hol gereden maar daar kon de camper niet gerepareerd worden omdat de camper niet op de brug kan. Gelukkig kon Rinie de camper ook weer terug naar huis rijden in de 1ste versnelling. Omdat de voorruit ook een barst had hebben we toen besloten dat we in augustus met de camper naar de werkplaats in Gol zouden gaan. Een paar weken later hadden we de camper verhuurd en bleek er iets mis te zijn met de elektriciteit. Omdat het erg druk was kon Rinie met een paar noodgrepen voor stroom in de camper zorgen en later nog een goed nakijken wat er aan de hand was. De hele zomer ging voorbij zonder dat Rinie tijd had dus ook daar moest in de garage naar gekeken worden. Omdat het 50 km naar Gol is hebben we de camper 3 weken geleden door de NAF (Noorse ANWB) naar de garage laten brengen. De voorruit was inmiddels besteld en de schade opgegeven aan de verzekering. De afspraak was voor 5 september en omdat we tot gisteren niets gehoord hadden besloot Rinie om zelf maar even naar de garage te bellen. De camper was klaar, alles was gerepareerd en werkte zoals het hoorde en de nieuwe voorruit was ook geplaatst. En zo ging Rinie vanmiddag met de bus naar Gol om de camper op te halen. De kosten vielen veel mee maar we weten jammer genoeg niet wat er precies aan de hand was omdat de monteur niet aanwezig was. We gaan er van uit dat de camper er weer even tegen kan. Vanmiddag werden ook de nieuwe tuinstoelen die we bij Jysk gekocht hebben afgeleverd. De stoelen zijn voor bij de 4 persoons hytter en bij de Stabbur. Morgen even de stoelen en tafels bij de hytter zetten en dan is dat ook weer netjes. Foto's volgens morgen.

soloppgang Birkelund kl. 06:51   zon op Oisterwijk      07:12 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:52   zon onder Oisterwijk 19:56 uur

11 september 2018
Na de drukte van de afgelopen maanden kunnen we het iets rustiger aan doen. Rinie is bezig met het afwerken van de laatste 2 buitenwanden en het dak van de vaskerom. Het gaat niet zo snel omdat het sinds vorige week veel regent. Als het regent kan Franka in huis aan de slag omdat Rinie dan de receptie kan bemannen. In huis moet na zoveel drukte ook het een en ander gedaan worden en ook de boekhouding had een kleine achterstand. De boekhouding is inmiddels als eerste werk bijgewerkt want de btw aangifte moet ook op tijd klaar zijn. In huis is Franka ook begonnen met het poetswerk. In de zomermaanden is er alleen tijd voor het hoognodige poetswerk in de wc's en de badkamer. Door de warmte ging Laika al vroeg haar winterharen verliezen. Dat was wel fijn want het was toen nog niet zo druk. Bij een normaal voorjaar en een normale zomer verliest Laika vanaf eind juni de winterharen en dat gaat soms tot in augustus door. Nu was dat leed begin juli geleden en dat scheelt in huis veel stofzuigen. Door de droogte hebben we in huis en in de receptie veel stof verzameld. De komende weken moet er nog veel schoongemaakt worden. Omdat het op de grote paden op de camping ook erg stofte hebben we begin juli zout laten strooien. Het zout vermengt met het stof en zand en daardoor ontstaat er geen stof meer als er over de paden gereden wordt. Op de dag dat het zout gestrooid werd was het even erg vies overal. Het zout smelt en daardoor werden de paden nat en liep iedereen overal modder mee naar binnen. We bleven dweilen in de sanitairgebouwen maar het resultaat was het waard. De rest van de zomer hebben we geen last meer van stof/zandwolken gehad. Op de paden bleef het lijken of het zand nat was. Volgend voorjaar gaan we voor de grote paden nieuw grind bestellen want door de regen van de afgelopen weken zijn er flinke gaten in de pad gekomen. Rinie heeft de gaten gedicht met grind maar daar moet volgend jaar een nieuwe laag grind over aangebracht worden.

soloppgang Birkelund kl. 06:44   zon op Oisterwijk      07:07uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:01   zon onder Oisterwijk 20:03 uur

9 september 2018
Na een geweldig drukke en warme zomer gaan we langzaam het dagboek weer vullen. De zomer duurde lang en was voor bijna iedereen heerlijk. Voor de boeren in het zuiden van Noorwegen was het een slechte zomer vanwege de grote droogte. Er is een groot tekort aan gras/hooi voor de dieren en dat gaat komende winter waarschijnlijk problemen geven. Er is veel gewerkt aan oplossingen en de boeren krijgen schadevergoeding van de overheid zodat er veevoeder bijgekocht kan worden. In augustus viel er regelmatig regen en ook de afgelopen dagen heeft het zuiden van Noorwegen een flinke portie regen gehad. Het gevolg was dat er in het uiterste zuiden, Kristiansand en omgeving, na heel veel regen in korte tijd veel overstromingen en aardverschuivingen waren. Bij ons regende het ook stevig maar problemen hebben we niet. De meeste slechte plekken die door de droogte in het gras zijn gekomen groeien weer mooi aan. De slechte plekken waar het gras niet groeit gaan we, als het weer meewerkt, komende weken opnieuw inzaaien. Door de droogte heeft het nieuwe gras even groeiproblemen gehad maar de zeldzame kleine buitjes regen in juli en augustus waren voldoende om het gras weer groen te maken en te laten groeien. We zijn tevreden met de nieuwe plaatsen en het gras en denken dat onze gasten het ook fijne plaatsen vinden. De nieuwe plaatsen kregen zonder moeite de hele zomer vol. Ook de rest van de camping stond heel veel dagen vol. In de drukste periode moesten we veel keren om 3 of 4 uur 's middags "de poorten sluiten" omdat we bomvol stonden. De nieuwe wasruimte is de hele zomer goed gebruikt en ook de keuken werd door onze gasten heel fijn ervaren. Voor het hoogseizoen begon had Franka verschillende nieuwe spelletjes gekocht om in de keuken te leggen en met een paar stokken speelkaarten erbij zaten er regelmatig kinderen en volwassenen in de keuken te kaarten, schaken, mens erger je nieten, yahtzeeën enz. En ook naar de tv werd veel gekeken. Wij hadden het druk met poetsen, gasten ontvangen en uitzwaaien, bakken en braden en informatie geven over de omgeving. Eind juli kregen we een tip dat er een soort krokettendraai apparaat te koop is. De afgelopen 12 jaar draaide Franka elk jaar ongeveer 600 de kroketten met de hand.  Degene die de tip gaf dacht dat het apparaat alleen in België te koop was maar een beetje googlen bracht ons bij bol.com. Franka bestelde het apparaat en Cia en Jan brachten het mee naar Noorwegen. We wisten niet of het ook voor vleeskroketten zou werken dus was het even afwachten tot de voorraad aangevuld moest worden. En het krokettenapparaat draait de kroketten perfect. Het is minder werk en de kroketten zijn mooi gevormd en allemaal even groot. Deze zomer zijn we, omdat veel mensen er om vroegen, ook begonnen met de verkoop van croissants. En dit jaar hebben we ook iets meer aanbod voor vegetariërs. We verkochten al salades maar dit jaar verkopen we ook vegetarische pizza's en kleine Thaise loempia's met alleen groente. De loempia's zijn er ook met kip en groente.
Zo, het begin is weer gemaakt. Als het de komende dagen rustig blijft komt er een vervolg.

En nog een keer de link naar de nieuwe drone film : Dronefilm Birkelund camping Juni 2018

soloppgang Birkelund kl. 06:39   zon op Oisterwijk      07:04 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:07   zon onder Oisterwijk 20:07 uur

         
             
       
               

27 juni 2018
Een snelle, korte update. We hebben het al weken druk. Op de camping hebben we van 1 mai tot gisteren een stijging van bijna 20% in de bezetting. De bezetting in de hytter is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Het is ook al weken zomer in Zuid-Noorwegen. Sinds de laatste sneeuw viel in april heeft het 3 buitjes geregend. Het is, behalve vorige week, ook al weken warm, zelfs veel te warm voor deze tijd van het jaar. De blaadjes aan de bomen waren ongeveer 4 weken vroeger dan normaal en de seringen die bij een normaal voorjaar in deze week bloeien zijn al 3 weken uitgebloeid. Eigenlijk hebben we de lente overgeslagen en zijn ineens van de winter in de zomer beland. Door het mooie droge weer hebben we het nieuwe gras 2 weken lang gesproeid. Het resultaat is dat het gras er, ook nu nog, redelijk groen uitziet. De slechte gele/bruine delen gaan waarschijnlijk na een paar buien ook nog groen worden. Als dat niet zo is kunnen we deze stukken in het najaar misschien inzaaien. Het graafwerk en de kabel die in plaats van de oude kabel is gelegd waren niet goedkoop maar het was niet voldoende om boven het eigen risico van de verzekering te komen. Er is door iedereen hard gewerkt de afgelopen maand. Johan en Carla hebben allerlei klusjes gedaan. Voor ons heel fijn want zo kon Rinie de grote klussen in de sanitairgebouwen en de vaskerom afmaken. Van de nieuwbouw moet de ene kant aan de buitenkant nog afgewerkt worden en verder is alles klaar. De ingang van de grote sanitairgebouw hebben Rinie en Johan vernieuwd en veranderd. Tussen de nieuwe kampeerplaatsen hebben we seringen geplant en ook de plantenbakken aan de hytter zijn gevuld. Tussen als deze klussen door ontvingen we veel gasten en bakten we broodjes, frites, pizza's en allerlei snacks. Joren en Robin kwamen het gras maaien en begonnen ook met het verharden van de ruimte tussen de 4 persoons hytter. We hebben een berg zand/grind van de bouw over en kunnen daar de ruimte tussen de hytter mee opvullen zodat er bij regen geen water blijft staan. In de keuken hebben we als laatste een tv opgehangen zodat onze gasten ook tv kunnen kijken. Op dit moment wordt er veel naar het voetbal gekeken :-) De langste dag hebben we inmiddels ook gevierd maar donker wordt het nog steeds niet.
Op 14 en 15 juni hebben we een nieuwe dronefilm laten maken. Hier is het resultaat te zien : Drone film Birkelund camping 14 juni 2018

soloppgang Birkelund kl. 03:58   zon op Oisterwijk      05:23 uur    
solnedgang Birkelund kl. 23:01   zon onder Oisterwijk 22:00 uur

        
  

27 mai 2018

soloppgang Birkelund kl. 04:19   zon op Oisterwijk      05:32 uur    
solnedgang Birkelund kl. 22:30   zon onder Oisterwijk 21:41 uur

               

18 mai 2018
Het is zomer. We hebben al een week schitterend weer met elke dag zon en lekkere temperaturen. De korte broeken en andere zomerkleren zijn al uit de kast! Dinsdag werd het gat naast het sanitairgebouw gegraven en Knud kwam nog een keer kijken. Knud krabde achter zijn oren en moest na een tijdje vaststellen dat de kabelbreuk toch ergens tussen de Stabburs en de kast naast het sanitairgebouw was. Maar Knud had ook een oplossing om het graven van een 50 meter lange sleuf te voorkomen en ook de lengte van de nieuwe kabel te verkorten. Naast de eerste Stabbur staat ook een elektriciteitskast en daar kon ook een nieuwe kabel vandaag getrokken worden. Het werd dus ongeveer 15 meter graven en 15 meter nieuwe kabel leggen. Alles beter dan 50 meter! Rinie belde de overbuurman en die kwam al snel met een grote graafmachine om de sleuf te graven. Woensdag kwam Knud de kabel leggen en vanmiddag kwam de overbuurman weer om de sleuf dicht te gooien. Probleem opgelost! De prijs weten we nog niet en ook van de verzekering hebben we nog niets gehoord. Zoals gebruikelijk wachten we het af.......
Maandagavond laat kregen we een mailtje van het grasbedrijf met de vraag of we al bericht van de transporteur gehad hadden. Dat hadden we niet dus Frank mailde dat terug. Al snel kwam er een mailtje dat de graszoden dinsdagmiddag/avond of woensdagmorgen geleverd zouden worden.
Dinsdagmiddag werden we om ongeveer 1 uur gebeld door de chauffeur die in Drammen was en hij dacht rond 4 uur bij ons te zijn. Dat klopte aardig. Rinie belde naar de traktorservice want die zouden met een speciale heftruck komen om de pallets van de vrachtauto te halen. Al snel konden de pallets gelost worden. De man van de traktorservice keek ook nog even naar onze camper en constateerde dat er waarschijnlijk iets met een kabel mis was. Hij heeft de camper in de 1ste versnelling gezet zodat Rinie volgende week even naar de werkplaats kan rijden. De pallets met 700 m2 graszoden werden verspreid over de camping neergezet en Rinie en Franka zijn meteen begonnen met het leggen van de graszoden. 's Avonds rond half negen hadden we ongeveer de helft van de plaatsen gevuld met graszoden. Woensdag hebben we samen de hele dag gewerkt om de rest van de graszoden te leggen. We zijn ook volop aan het sproeien want het blijft hier nog zeker een week droog en mooi warm weer. Er waren natuurlijk toen we de plaatsen klaar hadden nog graszoden over maar die konden we ook goed gebruiken. Rinie heeft gisteren achter de hytter een deel van de graszoden gelegd op het tentenveldje. En vandaag hebben we de rest in de tuin gelegd, op de plaats waar de grote bomen weg zijn gehaald, en achter de Stabburs gaan we vanavond de laatste graszoden over de dichtgegooide sleuf leggen. Een van de gasten op de camping was zo vriendelijk om ons te helpen met het vastrollen van de graszoden. Vorig jaar hadden we geen rol maar die hebben we in het najaar van een inwoner van Hovet gekregen. Nu nog een paar weken wachten en dan kunnen we het gras bij de nieuwe plaatsen gaan gebruiken.
Misschien dat het eerder kan omdat er op het gras alleen gezeten wordt maar dat moeten we even afwachten.

soloppgang Birkelund kl. 04:38   zon op Oisterwijk      05:43 uur    
solnedgang Birkelund kl. 22:10   zon onder Oisterwijk 21:29 uur

           

           

14 mai 2018
Vanmorgen kwam Knud opnieuw kijken voor het probleem met de kabel. Het goede nieuws is dat er waarschijnlijk maar een meter of 4 gegraven hoeft te worden want de kabelbreuk zit naast het kleine sanitairgebouw, niet zover van de stroomkast af. Het slechte nieuws is dat er een stuk nieuwe kabel gelegd moet worden en dat er eerst een gat gegraven moet worden om te kijken waar alle leidingen lopen . Daarna kan er bekeken worden hoe de nieuwe kabel gelegd gaat worden. Dat kan dus veel uurwerk betekenen. De breuk is veroorzaakt door de vorst dus heeft Franka een mailtje gestuurd naar onze kontaktpersoon bij de bank om te vragen of we daar voor verzekerd zijn. Het kan dus allemaal nog meevallen met de kosten :-) Het gat is vanavond gegraven dus we hopen dat Knud morgen even komt kijken naar de kabel. Met de camper hebben we ook een probleem. Rinie wilde de camper verplaatsen maar kan niet met de camper rijden omdat de camper niet in de versnelling te krijgen is. Morgenavond komt een monteur van de garage met de kraan om het gras van de vrachtwagen te tillen en hij kijkt dan meteen ook even naar de problemen met de versnelling. Verder gaat het goed. Vandaag zijn de zomerbanden op de auto gelegd want het wordt de komende dagen warmer en we denken/hopen dat we de winterbanden niet meer nodig hebben. Johan en Carla zijn hard aan het werk om de takken overal op te ruimen en om van het gras de steentjes en bladeren te harken. Rinie heeft in de keuken de kookplaatjes in het keukenblad gemonteerd en is nu bezig met het aansluiten. Ook het keukenblad met de afwasbak zit weer op zijn plaats. Het is nog rustig maar we hebben elke dag gasten op de camping staan en ook de verhuur van de hytte gaat redelijk door. Franka heeft de nieuwe plakkaten om op het sanitairgebouw en bij de kiosk op te hangen geprint en gelamineerd.

soloppgang Birkelund kl. 04:47   zon op Oisterwijk      05:48 uur    
solnedgang Birkelund kl. 22:00   zon onder Oisterwijk 21:23 uur

12 mai 2018
Bij ons viel het afgelopen donderdag/vrijdag mee met de hoeveelheid regen. Goed voor het gras en de natuur. In 2 dagen tijd zitten er knoppen in de seringenbomen en in de lijsterbed. De berkenbomen hebben ook al een groenwaasje dus de lente knalt er uit. Het is, voor deze tijd van het jaar, warm met tussen 18 en 22 graden. De regen en de relatief hoge temperatuur zorgen voor veel problemen met het water. Veel wegen staan onder water en zijn afgesloten. Het zijn de gebruikelijk wegen en gebieden waar het water voor problemen zorgt. Vooral in het oosten, rond Lillehammer zijn er veel problemen en is de E6 al afgesloten geweest. Ook in het Hallingdal zijn er problemen. In Gol en Nesbyen zijn de problemen het grootst. Campings die direct aan de rivier of aan een meer liggen zijn ontruimd en staan voor een deel of helemaal onder water. De verwachting is dat vandaag en morgen de hoogste waterstand wordt bereikt. Hier zijn foto's te zien van de overstromingen in het Hallingdal : https://www.nrk.no/buskerud/ en bij deze link staan foto's van het oosten : https://www.nrk.no/ho/ . Rinie is hard aan het werk om de keuken zo snel mogelijk klaar te hebben. De kookhoek is voorzien van tegelplaten en het aanrecht met afwasbak is weer teruggeplaatst. De 2 nieuwe afzuigkappen hangen aan de muur. Rinie gaat nu eerst het blad met de kookplaatjes verplaatsen en kan dan verder met het aftimmeren van het laatste stukje wand. Franka doet allerlei kleine klusjes zoals mail beantwoorden, spullen bestellen, de boekhouding, gasten ontvangen enz. Donderdag kwamen Johan en Carla aan. Zij komen ons de komende weken helpen met allerlei werkzaamheden. Ze zijn gisteren begonnen met het schoonharken van het nieuwe gras. De blaadjes en steentjes, die afgelopen winter door de sneeuwfrees op de gras gespoten zijn, moeten van het gras geharkt worden.

soloppgang Birkelund kl. 04:52   zon op Oisterwijk      05:52 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:55   zon onder Oisterwijk 21:20 uur

9 mai 2018
Het waren drukke dagen. Franka heeft maandag de op 1 na laatste  hytter schoongemaakt. De 4 persoons zomerhytte moet nog schoongemaakt worden maar dan kan pas gedaan worden als de tafeltennistafel, het zwembad, de schommelmand enz. die in deze hytte opgeslagen zijn naar buiten kunnen :-) Gisteren heeft Franka boodschappen gedaan voor de camping en voor onszelf en een aantal bestellingen gedaan. Een van de picknick tafels is versleten/rot dus daar heeft Franka een nieuwe voor besteld. Franka heeft ook 2 nieuwe asbakken voor buiten bij de kiosk en de sanitairgebouwen besteld en Franka heeft een aantal nieuwe wegwijsbordjes besteld voor de keuken, de vaskerom en de dames- en heren toiletten. Ook deze bordjes waren versleten en verkleurd. Rinie is in de keuken begonnen met de tegelplaten bij het kookgedeelte. Dit is veel werk want de bestaande afwasbak met keukenblad en de waterleidingen moeten van de muur af voor de tegelplaten gemonteerd kunnen worden. Als de tegelplaten tegen de wand zitten moet alles weer teruggeplaatst worden. Als dat klaar is moet Rinie nog een halve wand met hout aftimmeren en de kookplaten, afzuigkappen, vaatwasser en magnetron installeren. De vaskerom is aan de binnenkant helemaal klaar en schoongemaakt en wordt al volop gebruikt. De loodgieter is sinds gisteren ook klaar in het kleine sanitairgebouw. Het duurde allemaal veel langer als gepland omdat de loodgieter vorige week vanwege ziekte 2 dagen niet kon werken. Maandag kwam hij een paar uur en gister kon hij alles verder afwerken. Rinie heeft gistermiddag zelf de spiegels opgehangen want anders was het vandaag pas klaar geweest. De afgelopen dagen was het bijna zomer met temperaturen tussen 20 en 22 graden. De sneeuw is bijna overal gesmolten behalve de grote berg sneeuw die naast de Stabbur ligt. Die kan er nog wel een paar weken liggen :-) Franka heeft maandag de graszoden definitief besteld door de rekening te betalen en de graszoden worden, zoals het er nu uitziet, volgende week dinsdag geleverd. De afgelopen dagen is het overal warm geweest dus de sneeuw is overal flink aan het smelten. Voor morgenavond en vrijdag staat er heel veel regen in de voorspelling en zijn er waarschuwingen voor overstromingen door de combinatie van veel regen, plaatselijk 40-60 mm met kans op wolkbreuken, en smeltwater. In het oosten van Noorwegen, tegen de Zweedse grens, zijn nu al overstromingen en mensen geëvakueerd. Rinie kreeg vanmiddag een app dat er ook in onze gemeente overstromingsgevaar is. Gelukkig wonen we ongeveer 500 meter van de rivier dus zal het wel goed komen.

soloppgang Birkelund kl. 05:00   zon op Oisterwijk      05:56 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:48   zon onder Oisterwijk 21:15 uur

              
              

4 mai 2018
Vandaag was het weer warmer dan gisteren, maar nog niet zo zonnig. Rinie ging vandaag in de keuken verder met het aftimmeren van de wanden. Franka heeft een 4 persoons hytte schoongemaakt en de laatste kontroles voor de boekhouding gedaan. Vandaag heeft Franka ook 700 m² graszoden besteld voor het gedeelte achter ons huis. De graszoden worden 15 of 16 mei geleverd. We hopen dat de sneeuw dan overal gesmolten is :-) We moeten de graszoden nu bestellen want het bedrijf dat de graszoden levert moet een transportbedrijf inschakelen en dat kan niet op zeer korte termijn. Als we het gras later bestellen zijn we weer een week verder want in Noorwegen is donderdag 17 mei een nasjonale feestdag en het weekend daarna is het pinksteren dus dan schuift de levering zo weer een week op. Volgens de weersvoorspelling is het de komende week tussen 12 en 15 graden met veel zon dus komt het vast goed met het smelten van de sneeuw :-)

soloppgang Birkelund kl. 05:13   zon op Oisterwijk      06:05 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:35   zon onder Oisterwijk 21:07 uur

3 mai 2018
Afgelopen nacht begon het te regenen en ook vanmorgen regende het stevig. Vroeg in de middag werd het droog, begon het te waaien en kwam de zon door de wolken. De dooi zet goed door en er zijn al veel stukken van het nieuwe gras van vorig jaar te zien. Achter ons huis ligt meer sneeuw maar ook dat smelt nu snel. We hopen dat we over ongeveer 2 weken nieuw gras kunnen gaan leggen. De loodgieter kwam vandaag niet want die moest naar het ziekenhuis. De laatste loodjes worden in ieder geval uiterlijk maandag afgewerkt zodat maandagavond het kleine sanitairgebouw klaar is en Rinie alleen de laatste tegelplaten nog moet monteren. Franka moest vanmorgen voor de halfjaarlijkse controle naar de tandarts in Geilo. Een aardige tandarts die altijd veel tijd heeft om over van alles en nog wat te praten. Franka was om kwart over tien aan de beurt, had een afspraak voor 10 uur, en stapte om 11 uur de behandelkamer uit. De controle was snel klaar maar de praatjes duurde iets langer :-) Na een kopje koffie/thee ging Franka aan de slag met de maandboekhouding van april en Rinie ging opruimen in het kleine sanitairgebouw en na het opruimen kon Rinie beginnen met het aftimmeren van de wanden in de keuken.

soloppgang Birkelund kl. 05:16   zon op Oisterwijk      06:07 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:33   zon onder Oisterwijk 21:05 uur

              
              

2 mai 2018
Gisteren viel er natte sneeuw en regen. Volgens de Noren gaat met verse sneeuw en regen de oude sneeuw sneller smelten. We geloven het meteen :-) Gelukkig gaat de dooi verder ondanks dat het gisteren overdag maar 2 graden boven nul was. Rinie is gisteren begonnen met het maken van de afzetplankjes in de wasruimte. Naast de wasbak voor de handwasje, tussen de 2 vaatwassers en naast de vaatwasser komen plankjes/banken waar onze gasten hun was, afwas of iets anders op kunnen zetten. We gebruiken hier keukenbladen voor die we over hebben uit de hytter. Boven de wasmachine en de droger komt ook een keukenblad zodat de mensen daar hun was op kunnen leggen en eventueel opvouwen. Franka is begonnen met de maandboekhouding van april. Vandaag heeft Franka de 2 Sol hytter schoongemaakt. Rinie heeft de laatste planken gemonteerd en de loodgieters, Tommy kwam met zijn collega, hebben de waterleidingen in het kleine sanitairgebouw opnieuw gelegd en ze hebben de nieuwe wastafels opgehangen. De wastafels zijn nog niet aangesloten, daar komen ze morgen weer voor terug. Rinie kon aan het eind van de middag de handdoekenautomaat weer terughangen en ook het plafond kon weer dichtgemaakt worden. De tegelplaten die we te weinig hadden zijn besteld en komen waarschijnlijk volgende week zodat Rinie aan beide kanten de wanden af kan werken. Tussen het werk door zijn we vanmorgen nog even met Laika naar de dierenarts in Ål geweest. De nagels zijn geknipt en Laika is door de dierenarts nagekeken en gezond bevonden :-)

soloppgang Birkelund kl. 05:19   zon op Oisterwijk      06:09 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:30   zon onder Oisterwijk 21:04 uur

30 april 2018
Vanmorgen gingen we, na het vertrek van onze gasten, naar Gol voor allerlei boodschappen voor de camping zoals schoonmaakmiddelen, asbakken, sloten en standaards voor de nieuwe fietsen, kaasschaven, een grote rol met 20 meter aan tafelkleed, en we hebben een net voor over de aanhanger besteld. Rond 1 uur vanmiddag waren we weer thuis. Rinie heeft de laatste tegelplaten in het kleine sanitairgebouw gemonteerd. Het is nog niet helemaal klaar maar de platen waren op :-) Franka heeft naar de bouwmarkt gemaild om nog 6 platen te bestellen. Door alle smalle wandjes en kleine stukjes was het onvoordelig werken en waren de 20 platen die we besteld hadden niet voldoende. We hopen dat de platen op voorraad zijn zodat Rinie deze week de wanden af kan werken. Franka heeft allerlei mailtjes met reserveringen verwerkt. 

soloppgang Birkelund kl. 05:25   zon op Oisterwijk      06:13 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:25   zon onder Oisterwijk 21:00 uur

29 april 2018
Gisteren heeft Rinie hard gewerkt om ook aan de herenkant alvast de wand waar de wastafels komen met tegelplaten te bekleden zodat, als morgen de loodgieter komt, de wastafels en spiegels gemonteerd kunnen worden. Het is nog niet zeker dat de loodgieter morgen komt want dinsdag is een nasjonale feestdag en dus zondag (1 mei) in Noorwegen. Veel mensen hebben een lang weekend en onze loodgieter wist nog niet of hij ook een lang weekend nam :-) Franka heeft gisteren de eerste van de 4 persoons hytte schoongemaakt. Vanmorgen hebben we een paar uur gewerkt. Rinie heeft aan de wand tegenover de wastafels de eerste 2 platen gemonteerd en Franka heeft de laatste kleine Fiskeri hytte schoongemaakt. De rest van de dag hebben we op ons terras in de zon gezeten. Het was stralend blauw en 20 graden op ons terras. De afgelopen dagen hebben we het vogelaanbod op de camping en in de omgeving flink zien uitbreiden. Een goed teken want dan is de lente en het (nog) warmere weer niet ver weg. We zien nog steeds allerlei meesjes, sijsjes, allerlei vinken, groenlingen, boomklevers- en kruipers, eksters en mussen maar ook het roodborstje, lijsters, kramsvogels, een enkele merel, zelfs op ons terras een bonte specht, eenden en vandaag voor het eerst kraanvogels. We hadden de kraanvogels al wel gehoord maar nog niet gezien. Vanmiddag vlogen er 10 boven de camping. Nu de sneeuw begint te smelten zien we ook vreemde zaken in het gras gebeuren. Op het speelgedeelte is de sneeuw al bijna gesmolten en daar zagen we een paar dagen geleden dat er een soort tunnels onder de grond liepen en dat het gras overal omgewoeld was. Soms lagen er bergen met zand in de vorm van een worm. We hebben het een paar dagen bekeken en lazen dat er in de bergen al veel lemmingen gezien worden. Lemmingen zijn familie van de woelmuis dus was het op internet (https://nl.wikipedia.org/wiki/Berglemming) snel gevonden dat de berglemming in de winter ingewikkelde tunnels graaft onder de sneeuw. Als het dooit komen deze tunnels vrij te liggen en dat is wat wij op de camping zien. Het is moeilijk om er een goede foto van te maken maar Franka heeft een poging gedaan.

soloppgang Birkelund kl. 05:27   zon op Oisterwijk      06:15 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:22   zon onder Oisterwijk 20:59 uur

              

27 april 2018
Het werk in het kleine sanitairgebouw gaat gestaag verder. De loodgieter is gisteren geweest om alvast een deel van de nieuwe leidingen aan de herenkant te leggen zodat Rinie verder kan met de tegelplaten. De loodgieter komt misschien maandag en anders woensdag terug om de laatste leidingen te leggen en de wastafels en spiegels te monteren. Rinie is aan de dameskant met het, voor nu, laatste wandje bezig. De wand waar de 3 wastafels komen te hangen en ook de andere kant is zover klaar. In het najaar worden ook de wanden in de toaletten met tegelplaten bekleed. Daar is nu geen tijd meer voor omdat we na volgende week al het sanitair nodig hebben. De afgelopen dagen hebben we bij booking.com een aantal hytter uit de verhuur gehaald omdat we alleen het grote sanitairgebouw kunnen gebruiken. Franka heeft gisteren en vandaag 2 kleine Fiskeri hytter en de tweede Stabbur hytte schoongemaakt. De wasmachine, droger en afwasmachines draaien dat het een lieve lust is :-) Vanmiddag hadden we ook de elektricien op bezoek. Gisteren kregen we een brief van de elektriciteitsmaatschappij dat er ergens op de camping een "jordfeil" was. Dat kan gevaarlijk zijn en met een beetje pech kan de hele buurt daar last van hebben, dit alles volgens de brief.  Franka heeft meteen een mailtje naar de elektricien gestuurd want we hebben tot 7 mei om het probleem op te lossen. Als het dan niet opgelost is of als er door de elektricien dan niet op de brief is geantwoord kunnen we afgesloten worden en dat kunnen we niet hebben :-) Volgens de elektricien zal het allemaal niet zo'n vaart lopen. Knud, de elektricien, heeft alle kasten van de elektriciteit gecontroleerd en kwam tot de conclusie dat er iets aan de hand is met de grondkabel die naar de Stabbur hytter loopt. Het kan een kabelbreuk zijn maar het kan ook zijn dat er net buiten de kast een knik in de kabel zit. Dit kan door de combinatie van de vorst en het dooien komen. We hebben al eens eerder eenzelfde soort storing gehad en dat kwam ook door de vorst. Knud komt volgende week weer terug als de vorst weer verder uit de grond is om te kijken wat er precies aan de hand is. Als het een knik is kan Knud er een nieuwe stuk kabel tussen zetten. Als het een kabelbreuk is kost het meer werk en veel meer geld. Er moet dan gegraven worden en ongeveer 50 meter nieuwe grondkabel gelegd worden. We duimen dat het een knikje is :-) Vandaag kregen we ook de faktuur van de overbuurman voor het sneeuwfresen op de camping afgelopen winter. Het was een flinke rekening want er is veel keren sneeuw gefreest afgelopen winter. De afgelopen jaren werd er tussen 25 en 35 keer gefreesd, afgelopen winter maar liefst 66 keer volgens de overbuurman.

soloppgang Birkelund kl. 05:33   zon op Oisterwijk      06:18 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:17   zon onder Oisterwijk 20:55 uur

    

26 april 2018

soloppgang Birkelund kl. 05:36   zon op Oisterwijk      06:20 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:15   zon onder Oisterwijk 20:54 uur

         

25 april 2018
De sneeuw blijft smelten. Het is jammer dat het 's nachts een graadje vriest maar gelukkig is het overdag zonnig en tussen 5 en 9 graden boven nul. Franka is vanmorgen begonnen met het schoonmaken van de eerste Stabbur. De Stabburs zijn het meest lastig om schoon te maken omdat het vloeroppervlak relatief klein en de tafel en stoelen al snel in de weg staan. Maar nadat het beddengoed in de nieuwe vaskerom lag kon Franka beginnen met het poetswerk. De wasmachine en droger draaiden tegelijk met het schoonmaken. Met de nieuwe wasmachine en droger is het beddengoed in 1 dag schoon en droog. Een draai was op 60 graden duurt maar 72 minuten en ook de nieuwe droger is een stuk sneller. Franka was vroeg in de middag klaar met het schoonmaken en kon binnen verder met het andere werk zoals de boekhouding en mailtjes sturen en beantwoorden. Rinie moest nog een paar planken weghalen zodat de loodgieter morgen de nieuwe leidingen kan leggen. Toen dat klaar was kon Rinie beginnen met het monteren van de profielen en tegelplaten aan de dameskant.

soloppgang Birkelund kl. 05:39   zon op Oisterwijk      06:22 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:12   zon onder Oisterwijk 20:52 uur

              

               

24 april 2018
Vanmorgen hebben we eerst een rondje boodschappen in Ål gedaan. Naar de apotheek om de medicijnvoorraad aan te vullen, naar de dierenarts om een afspraak voor Laika te maken om de nagels te knippen en een kleine check up, naar Elkjøp om de 2 afzuigkappen op te halen en als laatste naar de Kiwi voor de gewone boodschappen. Onderweg werd Rinie door de loodgieter gebeld want die wilde even komen kijken hoe het met alle waterleidingen in het sanitairgebouw zou moeten. Omdat, na het breekwerk, bleek dat het iets anders was als verwacht moeten ook de plannen enigszins aangepast worden. We waren een half uurtje thuis toen de loodgieter kwam kijken. Er moet iets meer werk gedaan worden. Rinie gaat aan de dames en herenkant de oude leidingen weghalen en de loodgieter gaat alle leidingen opnieuw aanleggen. Nadat de loodgieter vertrokken was hebben we uit 1 van de Stabburs het beddengoed gehaald zodat Franka met het wassen kon beginnen en morgen met het schoonmaken van de Stabbur. Dat is het begin van de voorjaarschoonmaak in de  hytter. De lakens gingen meteen in de wasmachine. Helaas was de was na een uur niet klaar omdat we vergeten waren dat in het kleine sanitairgebouw, waar het water voor de wasmachine vandaan komt, door het sloopwerk van Rinie het water afgesloten was. Rinie heeft de loodgieter weer gebeld of hij morgen een noodleiding naar het grote sanitairgebouw kon komen leggen. Hier was al rekening mee gehouden maar de leiding moest nog gelegd worden. Gelukkig hebben we inmiddels een goede band met de loodgieter opgebouwd en tot onze verrassing kwam de loodgieter aan het eind van de middag snel even de noodleiding aanleggen. Super want zo kon ook de was weer verder gedaan worden. Rinie heeft vandaag de wastafels aan de herenkant en de oude leidingen gesloopt. Ook de leidingen aan de dameskant zijn weg. Rinie begint morgen met het monteren van de tegelplaten en dan komt donderdag de loodgieter weer voor het leggen van de leidingen. De nieuwe wastafels worden dan waarschijnlijk volgende week geplaatst. Het loopt allemaal iets anders dan we gepland hadden, en kost meer tijd, maar met een beetje flexibiliteit van de loodgieter en van ons komt het goed. Franka heeft vanmiddag alle reserveringen voor de komende maanden in het reserveringsschema gecontroleerd en gelukkig geen verrassingen gevonden :-)

soloppgang Birkelund kl. 05:42   zon op Oisterwijk      06:24 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:09   zon onder Oisterwijk 20:50 uur

23 april 2018
De regen van gistermiddag ging afgelopen nacht over in natte sneeuw. Niet erg want het smelten van de sneeuw gaat gewoon door en de verse sneeuw was ook snel verdwenen. We zien de sneeuw elke dag minder worden. Vanaf vanmiddag was de zon weer terug en volgens de voorspelling blijft het de hele week droog. Prima weer om de sneeuw geleidelijk te laten verdwijnen. Rinie is vandaag met het volgende project begonnen. In het kleine sanitairgebouw worden nieuwe wastafels en spiegels opgehangen maar eerst moet het oude gesloopt worden. De oude wastafels zijn klein en versleten en de grote spiegel is in de loop van de jaren bekrast. Rinie heeft eerst de dameskant gesloopt. De leidingen die tevoorschijn kwamen waren een verrassing. Zowel de soort leiding als de manier van montage is niet echt handig. Rinie heeft foto's naar de loodgieter gestuurd die de wastafels en spiegels komt monteren. Zoals het er nu uitziet wordt het klusje voor de loodgieter uitgebreid met het leggen van nieuwe leidingen. De wanden gaat Rinie bekleden met dezelfde witte baderomsplaten als in de vaskerom. Voordat de platen gemonteerd kunnen worden moeten eerst de leidingen opnieuw gelegd worden. Franka heeft allerlei kleine klusjes gedaan die de afgelopen weken zijn blijven liggen. Franka heeft nieuwe matten voor in de hytter besteld. De matten die er nu in liggen zijn moeilijk schoon te maken en gaan stinken als ze nat worden. De nieuwe matten zijn beter geschikt zijn voor in de hytter. Franka heeft 2 nieuwe mountainbikes voor volwassenen besteld en voor in de keuken heeft Franka 2 afzuigkappen besteld die straks boven de 3 kookplaatjes komen te hangen.

soloppgang Birkelund kl. 05:45   zon op Oisterwijk      06:27 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:07   zon onder Oisterwijk 20:49 uur

         
                  

22 april 2018
Vandaag is het 12 jaar geleden dat we afscheid namen van Nederland en op weg gingen naar Noorwegen. We hebben mooie jaren gehad en hopen nog veel jaren te genieten van de rust en de ruimte, de vrijheid en het mooie Hovet, het Hallingdal en Noorwegen.
We hebben het druk gehad de afgelopen dagen. Onze gasten hadden gistermorgen een flinke domper te verwerken. Voor zover wij weten werd voor de 2de keer in de meer dan 40 jarige geschiedenis van Skarverennet het evenement afgelast. Gistermorgen om ongeveer 6 uur werd, op advies van de politie, door de organisatie bekend gemaakt dat Skarverennet afgelast was. De deelnemers kregen een sms met de mededeling. De eerste trein was al uit Geilo naar Finse vertrokken en reed meteen na aankomst in Finse weer terug naar Geilo. De combinatie van veel verse sneeuw en een stevige storm zorgden voor sneeuwduinen van anderhalve meter hoogte en een zicht van op sommige plaatsen 15-50 meter. Het was niet verantwoord om 12200 mensen de route van 38 km van Finse naar Ustaoset te laten langlaufen. In Geilo was het mooi weer dus werd er spontaan door de wedstrijddeelnemers een nieuwe wedstrijd georganiseerd, een rondje van Geilo naar Ruperanden. Minder kilometers maar zo waren de deelnemers aan de wedstrijd, met o.a. Marit Bjørgen (laaste wedstrijd), Therese Johaug (eerste wedstrijd na schorsing), Petter Northug en ook een flink aantal buitenlandse langlaufers, niet voor niets naar Geilo gekomen. Ook de recreanten konden rond Geilo een aantal mooie langlaufkilometers maken. Onze gasten bleven, op de bewoners van 1 hytte na, allemaal bij ons. Vanmorgen vertrokken alle gasten en konden wij het poetswerk doen. Vanmiddag was het lekker weer en konden we een paar uur buiten zitten. De zon en de pluss graden van de afgelopen weken zorgen dat de sneeuw elke dag minder wordt. Inmiddels regent het sinds een half uur dus gaat de sneeuw nog sneller smelten. Helaas zijn er in het noorden van Noorwegen veel lawines en overstromingen en ook de Glomma in het zuidoosten begint buiten de oevers te treden. Overal zijn we waarschuwingen voor overstromingen.

soloppgang Birkelund kl. 05:48   zon op Oisterwijk      06:29 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:04   zon onder Oisterwijk 20:47 uur

20 april 2018
We zijn sinds woensdag eind van de middag weer thuis na een gezellige vakantie in Nederland. Wij hebben het de komende dagen druk want het is morgen Skarverennet. Het hele weekend bijna volle bak in de hytter.
Woensdagavond kwam Bas van Easy Be bij ons aan om de 3de vaatwasser af te leveren, te installeren en het onderhoud aan de andere 2 vaatwassers te doen. We hebben nu 2 vaatwassers in de vaskerom staan en 1 vaatwasser in de keuken. Bas vertrok donderdagmorgen weer naar huis.
Marjan en Leen zijn vanmorgen op weg naar huis gegaan.

soloppgang Birkelund kl. 05:54   zon op Oisterwijk      06:33 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:59   zon onder Oisterwijk 20:44 uur

1 april 2018
De afgelopen dagen hebben we gepoetst en ons met onze gasten bezig gehouden maar we hebben ook nog wat kleine klusjes gedaan. Franka heeft de maandboekhouding van maart verder afgemaakt en Rinie heeft de houten schroten voor in de keuken alvast op maat gezaagd. Het is
's nachts nog steeds erg koud, afgelopen nacht was het op veel plaatsen de koudste nacht sinds 1977 met -32 graden. Overdag komt de temperatuur in de schaduw ook niet boven nul. In de zon uit de wind is het wel aangenaam maar ook niet om de hele middag buiten te zitten. In het noorden zijn een aantal dorpen al een week niet bereikbaar. 26 wegen zijn afgesloten vanwege lawinegevaar. Er ligt een normale hoeveelheid sneeuw maar het probleem is dat deze sneeuw niet gedurende de hele winter is gevallen maar in de afgelopen maand. Elke dag zijn er lawines want ook de afgelopen dagen is daar nog een flink pak sneeuw gevallen. In deze dorpen raken de winkels leeg en kunnen de toeristen en de mensen die er een hytte hebben niet komen. Deze situatie gebeurt wel meer maar dan kunnen de dorpen door de Hurtigrute bevoorraad worden. Door het slechte weer van de afgelopen week kon ook de Hurtigrute de dorpen niet bereiken. Een ander probleem is dat bijvoorbeeld de verzorgende in het zieken- n bejaardentehuis uitgeput raken want de collega's die moeten vervangen kunnen de plaatsen niet bereiken. Er wordt nu gewerkt aan een plan om de wegen begaanbaar te maken zodat de winkels weer bevoorraad kunnen worden. Morgen vertrekken de laatste gasten en komen Marjan en Leen bij ons aan. Marjan en Leen komen op Laika en ons huis passen en dan vertrekken wij dinsdag naar Nederland.

soloppgang Birkelund kl. 06:52   zon op Oisterwijk      07:14 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:11   zon onder Oisterwijk 20:12 uur

30 mars 2018
Het blijft 's nachts hard vriezen maar overdag schijnt de zon uitbundig en is het in de zon warm. Vandaag hebben we niet veel meer gedaan dan gasten uitgezwaaid, gepoetst en nieuwe gasten ontvangen. De banken werken hier vanaf donderdag al niet meer dus de bankafschriften van maart lagen gisteren al klaar in de nettbank. Franka kon vanmiddag beginnen met de maandboekhouding van maart zodat dat klaar is als we dinsdag naar Nederland gaan. Rinie heeft de vaskerom opgeruimd en geveegd. Het is nog niet helemaal klaar maar de wasmachine en droger kunnen gebruikt worden. De oude wasmachine en droger die in het sanitairgebouw staan zijn al afgesloten en kunnen niet meer gebruikt worden. Als we straks terug zijn uit Nederland gaat Rinie daar de leidingen weghalen en de wanden bekleden met houtpanelen. De kookplaatjes worden verplaatst en 1 van de 2 vaatwassers gaat naar de vaskerom. Dan komt Bas van Easy Be een nieuwe extra vaatwasser brengen die ook in de vaskerom komt te staan. In de keuken hebben we dan meer ruimte voor tafels en stoelen. Dan kan ook de buitenkant van de vaskerom verder afgewerkt worden met hout en op het dak komen golfplaten zodat het dak er hetzelfde uitziet als het dak van het kleine sanitairgebouw.

soloppgang Birkelund kl. 06:58   zon op Oisterwijk      07:19 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:06   zon onder Oisterwijk 20:08 uur

       

28 mars 2018
De nachten zijn koud met temperaturen tot -20 graden maar de zon zorgt 's morgens al vroeg dat het opwarmt. Toch blijft het in de schaduw overdag licht vriezen. In de zon smelt de sneeuw en op ons terras is het 's middags 20 graden in de pluss. We hebben het druk met elke dag tussen de 8 en 11 hytter verhuurd en op sommige dagen ook campers op de camping. Dat betekent dat we 's morgens na het ontbijt gaan poetsen en de rest van de dag kleine klusjes doen. Rond 12 uur zijn we snel even naar Geilo geweest om bij de bouwmarkt lak voor de nieuwe stoelen, krukjes en bankjes, een nieuwe douchestang, nieuwe matten voor in de vaskerom en het grote sanitairgebouw te kopen. Met een uur waren we weer thuis. Er stond een auto bij het sanitairgebouw dus Rinie ging even kijken wie het was. Het was een mevrouw die vanmorgen gebeld had of ze kon wassen bij ons. Natuurlijk kan dat en wel in de nieuwe wasmachine en ook de nieuwe droger werd gebruikt. Deze mevrouw verbleef in een hytte bij Ingers Kro in Myrland en daar hebben ze geen wasmachine of droger voor de gasten. Goed voor ons want de vroeg of ze nog een keer terug mocht komen :-) Het waren deze 3 draaien wassen en drogen. Met de nieuwe wasmachine en droger is dat zo klaar. Er hoeft, denken we, geen gebruiksaanwijzing bij want alle informatie komt op de display van de wasmachine en de droger te staan. We zijn benieuwd! Rinie heeft de nieuwe douchestang meteen gemonteerd want de "oude" was kapot. De matten in het grote sanitairgebouw waren na 10 jaar ook aan vervanging toe en in de vaskerom komen de andere 2 matten bij de beide ingangen te liggen.

soloppgang Birkelund kl. 07:04   zon op Oisterwijk      07:24 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:01   zon onder Oisterwijk 20:05 uur

27 mars 2018
De Noren zijn fornøyd (tevreden en blij) want het is schitterend paasweer en er ligt een flink pak sneeuw. Het is 's nachts weer een beetje kouder en overdag komt de temperatuur dankzij de zon boven nul. Het dooit en de sneeuw smelt. Gistermorgen kwam de loodgieter en na een paar uur werken waren alle leidingen en afvoeren klaar. Als we straks in april terug zijn uit Nederland komt de loodgieter terug om de nieuwe wastafels in het kleine sanitairgebouw te plaatsen. Rinie moet eerst het oude spul slopen en dan kunnen we de loodgieter bellen dat hij aan de slag kan. We hadden gehoopt om het voor Pasen allemaal klaar te hebben maar door de "slechte" winter is dat niet gelukt. In de vaskerom kan Rinie nu alles af te werken. De wasmachine en droger staan en zijn aangesloten en kunnen, als morgen de muntautomaten ingesteld zijn, gebruikt worden. Gisteravond kwam een van onze gasten die een hytte gehuurd had met een camper van ongeveer 8 meter lang de camping op rijden. We wisten dat hij misschien met de camper zou komen want hij had dat bij de reservering aangegeven. We hadden er natuurlijk niet aan gedacht dat het zo'n grote camper zou zijn. Maar de camper staat prima voor de Stabbur geparkeerd. Franka heeft de afgelopen dagen allerlei kleine klusjes gedaan en uitgezocht. Er komen elke dag reserveringen binnen, zelfs nog voor de paasdagen, en dat moet ook allemaal verwerkt worden. Franka heeft de boodschappenlijst voor in Nederland bijna klaar, nog de laatste boodschappen er op en dan kunnen we volgende week vertrekken.

soloppgang Birkelund kl. 07:07  zon op Oisterwijk      07:26 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:59   zon onder Oisterwijk 20:03 uur

25 mars 2018
Het blijft dooien met ongeveer 4 graden boven nul en overdag zon. Het nadeel is dat het volgens de weersvoorspelling vanaf komende nacht weer gaat vriezen en het dan waarschijnlijk op de camping overal glad gaat worden. Vanmorgen hebben na het ontbijt we het poetswerk gedaan. Rinie in de sanitairgebouwen en Franka in de hytter die we de afgelopen dagen verhuurd hadden. Vanmiddag hebben we even buiten gezeten maar het waaide te hard en koud om lang te blijven zitten. Toen Rinie nog een blok sneeuw van het sanitairgebouw geschoven had en terug liep naar ons huis zag hij dat bij de overbuurman een paar Schotse hooglanders uit de wei ontsnapt waren. We stonden binnen in de keuken nog een tijdje te kijken hoe de overbuurman de koeien weer achter het hek aan het zetten was. Even later liep Rinie de keuken in en
zei tegen Franka die in de kamer was "moet je eens komen kijken". Franka dacht dat er een ontsnapte schotse hooglander in de tuin of aan de overkant langs de weg stond . Franka kijkt loop naar de keuken en ziet een grote eland voor het raam staan. Snel liep Franka terug naar het buro om het fototoestel te pakken en net voor de eland uit beeld verdween kon Franka nog een foto van de eland maken. De eland ging over de grote pad naar de Stabburs en achter de Stabburs over de sloot naar de wei van de buurman. Het was bijzonder om een eland van zo dichtbij te zien. Meestal lopen ze in de wei op afstand.

soloppgang Birkelund kl. 07:13  zon op Oisterwijk      07:30 uur    
solnedgang Birkelund kl.19:54   zon onder Oisterwijk 20:00 uur

24 mars 2018
Afgelopen nacht bleef de temperatuur ook boven nul en ook overdag dooide het flink. Gisteravond viel ook de sneeuw van de andere kant van het kleine sanitairgebouw. We besloten om de berg sneeuw te laten liggen tot vanmorgen zodat er niemand door het paadje zou lopen want er lag nog een flink pak sneeuw op het dak. Dat pak sneeuw viel een paar uur later ook naar beneden. Rinie begon na het ontbijt met sneeuwruimen. Gelukkig kan dit met onze eigen sneeuwfrees want het is zwaar werk. Vanmiddag heeft Rinie de drempel van een van de Stabburs een beetje bijgeschaafd en ook het slot een beetje verzet. De deur ging sinds vorige week niet meer dicht en ook niet meer op slot. De sneeuw en de vorst zijn de oorzaak. Ook de hoek van het grote sanitairgebouw is door de vorst een beetje omhoog gekomen en daarom sluit de deur van het eerste toilet ook niet goed meer. Als over een aantal weken de vorst uit de grond gaat komt ook dit vanzelf weer goed. Franka heeft de boekhouding van de afgelopen week bijgewerkt en een nieuw voorraadje saucijzenbroodjes gebakken. 

soloppgang Birkelund kl. 06:16   zon op Oisterwijk      06:33 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:51   zon onder Oisterwijk 18:58 uur

   

23 mars 2018
Ook vandaag dooide het met een zonnetje en een beetje wind. Ideale omstandigheden om de sneeuw te laten verdwijnen. Er ligt nog een flink pak maar we zien de sneeuwbergen kleiner worden. De pad tussen de kiosk en de weg is al bijna sneeuwvrij en van het kleine sanitairgebouw is de eerste rand sneeuw vanmiddag afgevallen. Aan de kant waar de mensen langs lopen heeft Rinie vanmiddag de brede strook sneeuw van het dak gehaald maar een paar uur later kunnen we zien dat de sneeuw verder naar beneden aan het schuiven is. Vanmorgen kwam de loodgieter om in de vaskerom een aantal leidingen te trekken en de boiler te plaatsen. Rinie dacht dat hij de hele dag zou komen maar om half 12 vertrok hij met de mededeling dat het weekend was en dat hij maandag weer terug komt. Ook prima. Rinie kan weer verder in de vaskerom. De boiler staat, is nog niet aangesloten, en de leidingen zijn gelegd. De boiloer gaat straks het water voor de wasmachine voorverwarmen. Dat scheelt energie en tijd. De wasmachine draait met warm water 12 minuten korter. We hebben geluk dat de loodgieter maandag terugkomt want veel Noren zijn al aan de paasvakantie begonnen. Volgende week krijgen de meeste Noren vanaf woensdag vrij om pasen te gaan vieren. In veel plaatsen zijn de winkels dicht en de supermarkten alleen op zaterdagmorgen een paar uur open. Dat was de eerste jaren dat we hier woonden ook in onze gemeente zo maar sinds een paar jaar zijn in de toeristische gebieden de supermarkten alle dagen open, de Kiwi in Hagafoss is op een aantal dagen zelfs van 7 uur 's morgens tot 11 uur 's avonds open. De andere dagen is het van 9 tot 9.
De meeste andere winkels zijn nog steeds alleen op zaterdag open. Bij ons komen de eerste gasten vandaag aan. Een paar dagen geleden belde 's avonds de bezorger van de krant aan bij de kiosk en vroeg aan Rinie wie in de buurt paarden had. Hij had een paar honderd meter voor de camping 2 paarden op de weg zien lopen. Rinie kon even niemand bedenken die langs de weg woont en paarden heeft. De bezorger was ook al met de politie aan het bellen want het is in het donker natuurlijk gevaarlijk als de paarden op de weg lopen. Hij bedankte Rinie en ging weer verder. Wij moesten er een beetje om lachen en Rinie dacht dat hij waarschijnlijk een paar elanden gezien had. Maar nadat nog een verder denken wist Franka ineens dat verderop richting Hol halverwege de berg mensen wonen die sinds afgelopen zomer paarden hebben en richting Hovet wonen halverwege de berg mensen die 2 fjordenpaarden hebben. We hoorden of zagen er verder niets van dus we dachten het zal wel opgelost zijn. Toen Rinie een uurtje later Laika uit ging laten zag hij sporen van hoeven tot bij de auto lopen. Dus de paarden waren ook op de camping geweest. De volgende morgen zag Rinie dat de sporen van de hoeven tot helemaal achter op de camping tot aan het pomphuisje van de gemeente gingen en ook bij de Stabburs en bij het hekje naar onze tuin, dat bijna altijd open staat, waren sporen van hoeven te zien. De sporen hielden voor het hekje op en draaiden daar weer om. We hadden dus zomaar paarden op ons terras kunnen hebben :-) Laika was wel wat onrustig, maar dat komt wel  meer voor want er lopen ook elanden, vossen, muizen en eekhoorns rond, dus dat valt ons niet zo op. 

soloppgang Birkelund kl. 06:20   zon op Oisterwijk      06:35 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:49   zon onder Oisterwijk 18:56 uur

       

22 mars 2018
Vanmiddag was het 6 graden boven nul met een mooi zonnetje en op ons terras was het goed toeven. Ook Laika vond het heerlijk in de zon en lag terwijl wij koffie/thee dronken op het terras te zonnebaden :-) De sneeuw smelt nu goed en op de grote pad zijn de eerste steentjes alweer te zien. We genieten er nog even van want voor volgende week staat er weer vorst overdag en 's nachts in de voorspelling. We met veel zon dus voor alle toeristen en Noren die van de paasdagen genieten is dat fijn. Ook bij ons is het druk. Er zijn Noren die morgen al beginnen met het vieren van de paasdagen dus het wisselt de komende tijd veel. De meeste mensen blijven 3 of 4 nachten maar er zijn ook mensen die 5-6 nachten blijven en natuurlijk hebben we ook mensen die 1-2 nachten blijven. We zitten nog niet helemaal vol maar er komen nog steeds reserveringen binnen.
Franka heeft vandaag in de kiosk schoongemaakt. Niet dat het veel helpt want het winterstof komt overal door naar binnen. Waarschijnlijk is er volgende week al niet veel meer van te zien. Rinie is in de keuken in het sanitairgebouw begonnen met het afwerken van de wand rondom de nieuwe deur naar buiten.

soloppgang Birkelund kl. 06:23  zon op Oisterwijk      06:37 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:46   zon onder Oisterwijk 18:55 uur

21 mars 2018
We beginnen de lente met nog een flinke berg sneeuw op de camping. Helaas geen zon vandaag. Het dooit een paar graden en dat is overal te zien. Vanmiddag viel er ook nog een  buitje sneeuw dus de winter is nog niet helemaal voorbij. Vanmorgen hadden we een afspraak met Tore die onze verzekeringen regelt. Tore komt elk jaar even kijken of er nog wijzigingen zijn voor de nieuwe verzekering in mei weer ingaat. Tore kon meteen de vaskerom bekijken en verzekeren. Ook het bedrag voor de inventaris moet een beetje omhoog omdat we het afgelopen jaar het een en ander bijgekocht hebben en omdat de nieuwe wasmachine en droger een stuk duurder zijn dan de wasmachine en droger die we nu hebben. Na een goed gesprek en een rondje over de camping vertrok Tore na anderhalf uur weer naar kantoor. Een dezer dagen krijgen we een verslag van het gesprek en dan later de nieuwe polis. Rinie is vanmiddag verdergegaan met het monteren van de handafwasplek in de vaskerom en Rinie heeft de wasmachine en de droger naar de vaskerom gebracht. Franka heeft de reserveringen bijgewerkt.

soloppgang Birkelund kl. 06:26  zon op Oisterwijk      06:40 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:43   zon onder Oisterwijk 18:53 uur

20 mars 2018
De ergste kou is uit de lucht. 's Nachts vriest het een beetje en overdag is het boven nul graden. We zien de sneeuw heel langzaam smelten. Met de hoeveelheden kan het nog even duren voor alle sneeuw gesmolten is, zeker als het 's nachts blijft vriezen! Vanmorgen hebben we eerst boodschappen gedaan bij de Kiwi. Na de boodschappen hebben we gepoetst; Franka in de hytte die we de afgelopen dagen verhuurd hadden en Rinie in de sanitairgebouwen. Na koffie/thee is Rinie in de vaskerom begonnen met het maken van de afwasplaats. We gebruiken de afwasbak die we aan de achterkant van het kleine sanitairgebouw hadden. De spoelbak zit ingebouwd in een mooi blad en kan prima opnieuw gebruitk worden en ook de kraan kunnen we weer gebruiken. Franka is begonnen met het opruimen van de mailboxen. Door een foutje bij onze web provider kregen we gisteravond en vanmorgen ongeveer 300 mailtjes van de afgelopen weken binnen die we, waarschijnlijk, al een keer ontvangen hadden. Om zeker te zijn heeft Franka de mailtjes met reserveringen en andere bevestigingen gecheckt voor het weggooien. Heel veel werk maar aan het eind van de middag was ook dat klusje klaar. Er zat, voor zover het te zien was, natuurlijk geen mailtje tussen dat we al niet binnengekregen hadden maar door de controle weten we dat nu zeker :-)

soloppgang Birkelund kl. 06:29  zon op Oisterwijk      06:42 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:41   zon onder Oisterwijk 18:52 uur

19 mars 2018
In de nacht van zaterdag op zondag was het ook koud. In de bergen werd voor de 3de nacht op rij rond -35 graden gemeten en bij ons was het 's avonds laat -24 graden. Gistermiddag bleef het vriezen en ging het stormen. 's Avonds steeg de temperatuur en vanmorgen was het 3 graden boven nul met nog steeds een stevige wind en zon. Om tien uur reden we naar de bouwmarkt in Geilo met een mooi zonnetje. Nadat we de plinten, haakjes en nog wat kleine spullen gekocht hadden reden we terug en belanden we in een flinke sneeuwbui. Met de wind erbij was het soms gevaarlijk. Opstuivende sneeuw van de berm en sneeuw uit te lucht zorgden ervoor dat er soms totaal geen zicht meer was op de weg. Na een paar uurtjes met sneeuw kwam de blauwe lucht en de zon weer terug. Het dooit nu lekker door en we zien ineens op sommige plekken de bovenkanten van de stroompalen weer boven de sneeuw uitkomen. Vandaag kwam de elektricien voor de laatste stopcontacten en aansluitingen dus de elektriciteit in de vaskerom is klaar. Rinie is begonnen met het afwerken van de kozijnen en de plintjes aan de boven en onderkant van de wanden. De vloer is goed opgedroogd en ziet er netjes uit. De afgelopen dagen hebben we geen 2 maar 4 elanden naast de camping gezien. Achter op de camping staan allerlei sporen, ook van een vos en van de eekhoorn.

soloppgang Birkelund kl. 06:32  zon op Oisterwijk      06:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:38   zon onder Oisterwijk 18:50 uur

        

17 mars 2018
Gisteravond ging de temperatuur heel snel naar -21 graden en later op de avond werd het nog kouder. Hoe koud het is geweest weten we niet maar vanmorgen was het nog -18 graden met een zonnetje erbij. Overdag kwam de temperatuur niet boven nul. We hebben wel even in de zon kunnen zitten maar wel met een jas aan. Nu is het alweer -12 graden dus ook komende nacht zal het koud worden. Rinie heeft vandaag de epoxy verf op de vloer uitgerold. Het moet nog drogen dus we zijn benieuwd  hoe de vloer er morgen uit ziet.

soloppgang Birkelund kl. 06:38  zon op Oisterwijk      06:49 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:33   zon onder Oisterwijk 18:46 uur

    

16 mars 2018
Vandaag was de zon weer terug. Het was niet warm genoeg om lang buiten zitten en dat kwam door de koude wind die er waaide. Ondanks de zon vroor het de hele dag. De elanden zijn elke dag rond de camping te zien. Meestal in tussen de bomen aan de rand van het weiland naast de camping. We laten Laika nog wel los in de tuin maar moeten iets beter opletten. Laika kan niet over het hek springen maar op de plekken waar de sneeuw boven het hek uitkomt kan ze er toch overheen klimmen wat ze ook al een paar keer gedaan heeft. Gelukkig luistert ze redelijk en komt ze snel terug al we roepen maar als Laika de geur van de elanden in de neus krijgt is het afwachten of ze terugkomt. Oppassen dus als Laika los in de tuin loopt. Rinie heeft vandaag de primer over de vloer van de vaskerom gerold. We zijn benieuwd hoe het er morgen uitziet als het droog is. Morgen kan dan de epoxy verf er over gerold worden. Franka is druk met het verwerken van reserveringen, poetsen, mailtjes beantwoorden, vragen op facebook beantwoorden en de boekhouding.

soloppgang Birkelund kl. 06:41  zon op Oisterwijk      06:51 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:31   zon onder Oisterwijk 18:45 uur

15 mars 2018
Gisteren was het zonnig maar niet zo warm. De zon zorgt er wel voor dat de sneeuw een beetje aan het zakken is. Nadeel is dat er veel ijspegels hangen die druppen en er voor zorgen dat er plaatselijk veel ijs ligt en het glad is. Rinie heeft gistermorgen de vloer in de vaskerom geëgaliseerd en toen de vloer droog was de vloer mooi glad geschuurd. Het wachten is nu op de levering van de epoxy verf voor de vloer. Daarom is Rinie gistermiddag begonnen met het zagen van een gat in de zijwand van de keuken in het grote sanitairgebouw. Hier komt een deur in zodat er straks een aparte ingang van buite is voor de keuken.
En weer dwarrelden er vanmorgen witte vlokjes naar beneden. Rinie ging vandaag verder in de keuken en aan het eind van de middag was de deur geplaatst. Voorlopig gaat de deur nog op slot want er moet buiten ook nog het een en ander gedaan worden voor de deur gebruikt kan worden. En ook in de keuken moet van alles veranderd en opnieuw ingericht worden. Sinds een paar weken lopen er weer bijna elke dag elanden over en langs de camping. Op de camping vonden een paar dagen geleden een spoor van achter op de camping over de grote pad naar de kiosk en voor het huis langs, tussen de auto en een meter sneeuw door, naar de zijkant van het huis, door het paadje dat Rinie naar de buitenunit van de varmepump  heeft gemaakt en hop daar de hoogte in over de sneeuw naar de wei van de buurman. Daar zag Franka vanmorgen ook deze 2 elanden staan en liggen. Uit de tuin kon Franka met een beetje inzoomen een paar foto's maken, want dichterbij komen zorgt er voor dat de elanden heel hard weglopen.
De dagen worden snel langer en het is 's morgens al vroeg licht. De afgelopen dagen was het overdag rond nul graden en 's nachts soms koud met -15 graden. De komende dagen worden zonnig maar wel erg koud. Het kan 's nachts weer 20 graden gaan vriezen. Overdag warmt het dan weer een beetje op. Vanaf maandag wordt het warmer.

soloppgang Birkelund kl.06:44   zon op Oisterwijk      06:53 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:28   zon onder Oisterwijk 18:43 uur

           

13 mars 2018
Vanmorgen was het zonnig maar in de middag werd het bewolkt. De nachten zijn koud met 13-15 graden vorst. Overdag is het rond nul graden. Vanmorgen zijn we eerst naar de Kiwi in Hagafoss gereden om boodschappen te doen. Op Hovsfjorden lagen 2 elanden op het ijs heerlijk in de zon. We dachten even dat ze door het ijs gezakt waren maar toen we een stukje langs het meer gereden hadden zagen we dat de elanden opstonden. Toen we terug kwamen waren ze weg. Sinds vorige week staan de elanden ook weer in sneeuw naast de camping en we zien ook sporen op de camping. Rinie heeft vandaag weer een laag sneeuw van het sanitairgebouw afgehaald. Door de zon dooit het en loopt er water langs de wanden dat dan 's nachts weer bevriest en er voor zorgt dat de deur soms 's morgens dichtgevroren is.

soloppgang Birkelund kl.06:50   zon op Oisterwijk      06:58 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:23   zon onder Oisterwijk 18:40 uur

12 mars 2018
Vanmorgen lag er ongeveer 20 cm verse sneeuw. De grote sneeuwfrees deed rond 7 uur zijn werk en wij zijn na het ontbijt sneeuw gaan ruimen. Na anderhalf uur scheppen en fresen was de sneeuw weer opgeruimd. Vanmiddag scheen de zon af en toe en dan zien we dat er toch al een beetje sneeuw aan het smelten is. De temperatuur is 's nachts nog ver onder nul, tussen -10 en -15, maar overdag is het rond het vriespunt, zelfs als de zon niet schijnt. Rinie heeft vandaag het gereedschap in de vaskerom opgeruimd zodat de vloer geëgaliseerd kan worden. Rinie heeft ook sneeuw van het dak van de vaskerom geschept want in de hoek is een piepklein spleetje waar smeltwater door naar binnen komt. Daar moet nog een stuk asfaltbedekking opgelegd worden zodat het dak helemaal dicht is. Franka heeft de reserveringen van de afgelopen dagen in de schema's bijgewerkt en ook de boekhouding is weer bijgewerkt. Alles informatie voor de belastingaangifte is verzameld en in een PDF file naar de boekhouder gemaild.

soloppgang Birkelund kl.06:53   zon op Oisterwijk      07:00 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:21   zon onder Oisterwijk 18:38 uur

11 mars 2018
Na een paar mooie dagen met zon sneeuwt het vandaag weer. Volgens de weermannen kan er plaatselijk tussen 30-50 cm sneeuw vallen en waar de temperatuur iets hoger is kan het glad worden door regen! De voorspelling voor Birkelund camping geeft ongeveer 15 cm sneeuw aan want het vriest hier de hele dag. Niet veel, een graadje of 2 vanmiddag en vanavond en komende nacht tussen 5 en 10 graden. De meeste sneeuw valt komende nacht dus we zullen het morgen zien of misschien horen als de grote sneeuwfrees, zoals altijd, morgenvroeg tussen 6 en 7 uur over de camping rijdt. Gisteren en eergisteren konden we heerlijk van de zon genieten. We hadden gasten in de hytter dus hebben we het poetswerk gedaan en Rinie heeft alvast een beetje opgeruimd in de vaskerom. Vrijdag heeft de elektricien nog 3 bewegingsmelders in de sanitairgebouwen gemonteerd maar werd voor een spoedklus weggeroepen voor hij de laatste melder kon monteren, dat gaat komende week nog gebeuren. Vanmorgen vertrokken de laatste gasten en daarna konden wij gaan poetsen. Verder is het vandaag zondag rustdag :-)

soloppgang Birkelund kl.06:56   zon op Oisterwijk      07:02 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:18   zon onder Oisterwijk 18:39 uur

    
       
           

9 mars 2018

        
        

8 mars 2018
Vanmiddag was het even 0 graden. De sneeuw valt bijna als regen, zo klein zijn de vlokken. In veel gebieden waar wel 3x zoveel sneeuw als normaal gevallen is wordt nu al gevreesd voor grote overstromingen. Als het de komende tijd nog koud blijft en het gaat in april/mei ineens dooien en veel regenen worden de waterproblemen groot. In 1995 lag er ook zoveel sneeuw en werd het in mei warm met veel regen. Wij waren in 1995 in Noorwegen op vakantie en hebben de gevolgen van deze overstromingen gezien. Vooral rond Lillehammer was het rampzalig met zoveel smelt- en regenwater in korte tijd. Overstromingen van rivieren en meren, huizen in het water, campings onder water en gesloten. In veel gemeenten worden nu al noodplannen gemaakt. Het kan allemaal nog meevallen als het al vroeg en geleidelijk gaat dooien. Afwachten dus.......
Ook voor ons is het spannend want we moeten op het nieuw ingedeelde veld nog gras zaaien of graszoden gaan leggen als de sneeuw weg is. Rinie heeft vandaag de laatste wandplaten gemonteerd. Franka heeft de reserveringen voor de zomer in het schema gecontroleerd en is met allerlei kleine klusjes bezig.

soloppgang Birkelund kl.07:06   zon op Oisterwijk      07:09 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:10   zon onder Oisterwijk 18:31 uur

7 mars 2018
En ook vandaag heeft het de hele dag gesneeuwd. Geen grote vlokken, soms leek het een beetje op hagel en regen, zo klein waren de vlokjes. Rinie heeft het laagje sneeuw op de motorkap van de auto gemeten en daar lag 3 centimeter op :-) De zon hebben we de afgelopen weken maar weinig gezien en ook voor de komende dagen staat er sneeuw en weinig zon in de voorspelling. Rinie is vandaag begonnen met het monteren van de wandplaten in de vaskerom. Toen Rinie daar mee bezig was zag hij dat de loodgieter gisteren de koud en warm waterleiding, die uit het kleine sanitairgebouw komen, omgewisseld had. Das niet slim! Gelukkig was een telefoontje naar de loodgieter genoeg en werd het probleem snel opgelost. De wand met het meeste werk door het zagen en maken van gaten in de platen is nu klaar. Morgen gaat Rinie beginnen met de andere wand. Franka heeft vandaag epoxy verf ( https://www.brutus-produkter.no/?PageID=143&ItemID=85 ) voor op de vloer besteld. Waarschijnlijk wordt die maandag geleverd en kan Rinie dan verder met de vloer en kan de loodgieter daarna de boiler plaatsen en kunnen we de nieuwe wasmachine en droger in de vaskerom installeren. Franka heeft vandaag de btw aangifte ingestuurd. De bestelling van de stoelen, krukjes, kookplaat en een bankje voor in de sauna, bij Ikea met als leveringsdatum op 23 maart is ook de deur uit.

soloppgang Birkelund kl.07:09   zon op Oisterwijk      07:11 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:08   zon onder Oisterwijk 18:29 uur

6 mars 2018
En het blijft nog even sneeuwen. Zoals de voorspelling er nu uitziet blijft het tot vrijdagmorgen sneeuwen. Er staan geen grote hoeveelheden in de voorspelling maar 10-15 cm valt er waarschijnlijk wel bij. Vanmorgen hebben we eerst sneeuw geruimd. In de afgelopen dagen is er 10-15 cm sneeuw gevallen en op de terrassen en bij de sanitairgebouwen ligt dan toch een mooi vers laagje om op te ruimen. De temperatuur gaat de komende dagen ook iets stijgen. De loodgieter heeft vandaag de eerste leidingen gelegd zodat Rinie morgen de wandplaten kan monteren. Daarna kan de loodgieter dan weer komen om de andere leidingen te leggen en om de leidingen van de wasmachine, de wasbak en de droger in de keuken in het grote sanitairgebouwen af te sluiten. Als dat klaar is kan Rinie in de keuken beginnen met monteren van de wandplaten op de wanden waar de kookplaten moeten komen. We moeten goed plannen want we hebben de komende weken ook hytter verhuurd en de keuken moet ook gebruikt kunnen worden als onze gasten daar willen koken. Rinie heeft vandaag de 2 ramen/kozijnen in de woonkamer afgewerkt. De afwerkplinten rondom de kozijnen moeten nog geschilderd worden maar dat kan later gedaan worden. Franka heeft vandaag de maandboekhouding van februari afgewerkt zodat we de btw aangifte ook in kunnen sturen. 

soloppgang Birkelund kl.07:12   zon op Oisterwijk      07:13 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:05   zon onder Oisterwijk 18:27 uur

5 mars 2018
De afgelopen dagen is het niet meer zo koud als het geweest is. Het vriest overdag tussen 5 en 10 graden en 's nachts koelt het maar een beetje verder af. Er is de afgelopen dagen wel elke dag sneeuw gevallen. Gelukkig kleine vlokjes en geen grote hoeveelheden. Rinie is nog tot vanmorgen  bezig geweest om de satellietschotel goed uit te richten. We begrijpen nog steeds niet hoe het zo moeilijk kon zijn. De vorige keren was het zo gepiept en deze keer hadden we helemaal geen ontvangst. Inmiddels had Rinie alle kabels gecontroleerd en met de nieuwe kop zou het toch moeten werken. Het was nodig om een paar keer te bellen met Canal Digital in Nederland om de goede tips te krijgen voor de afstelling en vanmorgen hadden we eindelijk weer live tv. We konden de afgelopen weken via internet wel begin gemist en uitzending gemist kijken maar live tv was niet mogelijk. De oude kop is waarschijnlijk echt kapot hoewel we daar aan twijfelen omdat het met de nieuwe kop ook lastig was om de goede instellingen te vinden. Rinie is kan nu weer verder met het afwerken van de nieuwe ramen/kozijnen in de woonkamer. Vandaag kwam de loodgieter even kijken wat hij morgen moet doen :-) De bestelling van hout en de wandplaten voor in de keuken en de platen die tekort waren voor de vaskerom is vandaag ook afgeleverd. Als de loodgieter morgen begint met de leidingen en de boiler kan Rinie daarna de wandplaten in de vaskerom monteren. Franka is de maandboekhouding van februar aan het verwerken zodat we deze week de btw aangifte op kunnen sturen.

soloppgang Birkelund kl.07:15   zon op Oisterwijk      07:16 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:03   zon onder Oisterwijk 18:26 uur

4  mars 2018

soloppgang Birkelund kl.07:18   zon op Oisterwijk      07:18 uur    
solnedgang Birkelund kl.18:00   zon onder Oisterwijk 18:24 uur

2 mars 2018
Na nog weer een erg koude nacht is het nu minder koud, met -8 graden. Het is ook bewolkt en er staat voor komende nacht en morgen sneeuw in de voorspelling. Op de weerwebsite stond vanmorgen dat er afgelopen nacht bij alle 400 weerstations in heel Noorwegen min graden gemeten zijn. Na het poetswerk vanmorgen is Rinie naar Geilo gereden om hout voor het afwerken van de nieuwe raamkozijnen in de woonkamer te gaan halen. De achterdeur en de ramen in de keuken zijn klaar. De houten omlijsting moet nog geschilderd worden maar dat komt straks als ook de 3 laatste ramen, die op de laatste foto staan, in de woonkamer afgewerkt zijn. Vandaag konden we ook de nieuwe dubbele kop voor de satellietontvanger bij de Coop ophalen. Het leek er afgelopen week even op dat het pakje verdwenen was maar het lag al een paar dagen bij de Coop voor we er een ophaalbriefje van de post van kregen. Rinie heeft de kop geïnstalleerd en in eerste instantie werkte de nieuwe kop maar op dit moment moet de schotel nog een beetje bijgesteld worden. Even kijken of dat ook in het donker kan en anders morgen weer verder. Franka is met de maandboekhouding van februari begonnen. We ontdekten vandaag dat sommige foto's ondersteboven of niet goed in het dagboek staan. Vreemd want dat kunnen we alleen op internet zien. We gaan komende week kijken of we het op kunnen lossen, dat kijkt voor iedereen iets gemakkelijker :-)

soloppgang Birkelund kl.07:24   zon op Oisterwijk      07:22 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:55   zon onder Oisterwijk 18:20 uur

         
    

1 mars 2018
Gisteren was het ook koud maar vanmorgen spande de kou de kroon met -27 graden. Dan is het fijn dat we er een zonnetje bij hebben want dan gaat de temperatuur in de zon snel omhoog. Bijna overal zijn in Noorwegen de afgelopen nacht de kouderecords voor maart verbroken. Koudste plaats was in het oosten, dichtbij de Zweedse grens boven Lillehammer met -42 graden! De elektricien in in de vaskerom bijna klaar. De LED lampen hangen en er hangt ook een bewegingssensor zodat het licht automatisch aangaat als er iemand binnenkomt en ook weer uitgaat als er niemand meer is. We hopen zo toch weer wat kilowattjes te besparen. Deze sensoren komen ook in de keuken en de beide sanitairgebouwen. Als de loodgieter klaar is kan de elektricien straks ook weer verder. Rinie is nog steeds in huis bezig met het afwerken van de deur en de nieuwe ramen. Franka heeft gisteren allerlei kleine klusjes gedaan en is vandaag met de boekhouding bezig want de maand is ook alweer voorbij. De dagen beginnen al lekker lang te worden!

soloppgang Birkelund kl.07:27   zon op Oisterwijk      07:24 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:52   zon onder Oisterwijk 18:19 uur

27 februar 2018
Het zijn koude dagen. Vanmorgen was het -20 graden en voor de komende dagen ligt de temperatuur tussen -24 graden en -16 graden. Gelukkig schijnt de zon dan voelt het iets warmer aan. We hebben gistermiddag een nieuw baaltje hooi bij Laika in het hok gelegd. Het hooi dat we er  in november ingelegd hebben is voor een groot deel verdwenen en als het zo koud wordt is nieuw hooi wel fijn voor Laika. Gevolg was dat ze vandaag maar even uit het hok kwam voor eten, een kauwstokje en een aai :-) Laika ligt in ieder geval lekker in het hooi. Vandaag is Knut, de elektricien, in de vaskerom begonnen met het leggen van de kabels en het installeren van de LED verlichting. Rinie heeft vandaag de omlijsting van de achterdeur en de ramen in de keuken aangebracht. De vensterbankjes in de keuken zijn ook geplaatst. De omlijsting moet straks nog geschilderd worden maar het ziet er nu al netjes uit.

soloppgang Birkelund kl.07:33   zon op Oisterwijk      07:29 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:47   zon onder Oisterwijk 18:15 uur

26 februar 2018
Gisteren en vandaag heeft het de hele dag kleine vlokjes gesneeuwd. Geen grote hoeveelheden maar een centimeter of 5 is er weer bijgekomen. Omdat het koud is zijn de vlokjes klein en erg licht. De grote sneeuwfrees kwam vanmorgen en Rinie heeft bij de sanitairgebouwen een beetje de sneeuw weggeschept. Omdat Rinie in de vaskerom niet verder kan voor de loodgieter en elektricien klaar zijn en het hout en de tegelplaten er zijn, is Rinie begonnen met het afwerken van de achterdeur en de nieuwe ramen in huis. Franka heeft de rapportage voor het miljøsertifikat nog even nagekeken en daarna ingestuurd. De boekhouding is ook bijgewerkt want de maand is  weer bijna voorbij. Vanmiddag vertrokken rond 1 uur een aantal bussen met inwoners van Hol Kommune naar vliegveld Gardermoen om daar Havård Bøkko te verwelkomen.

soloppgang Birkelund kl.07:36   zon op Oisterwijk      07:31 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:45   zon onder Oisterwijk 18:13 uur

24 februar 2018
Gelukkig schijnt de zon want het is ook hier koud. De zon maakt veel goed, schijnt 's morgens al vroeg over de berg en blijft tot ver in de middag. Rinie heeft de tegelplaten allemaal op maat gemaakt en met 1 schroef vastgezet. Het wachten is nu op de elektricien en de loodgieter.
Als die klaar zijn kunnen de wanden helemaal afgewerkt worden. Bij de bouwmarkt hebben we gisteren voor de keuken ook tegelplaten besteld en hout om de wanden af te werken nadat de kookplaatjes verplaatst zijn. Franka is een bestellijst bij Ikea aan het maken voor de laatste nieuwe stoelen in de hytter en ook voor de stoelen en krukjes die straks in de keuken komen te staan. Tafels hebben we nog over van de hytter die vorige winter opgeknapt zijn. Rinie heeft vanmiddag nog een pak sneeuw van 1 van de 4 persoons hytter afgehaald. Er lag nog een pak sneeuw aan 1 kant op het dak en dan kan het zijn dat de hytte straks aan het eind van de winter scheef staat.

soloppgang Birkelund kl.07:42   zon op Oisterwijk      07:35 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:39   zon onder Oisterwijk 18:10 uur

           

22 februar 2018
Vanmorgen was het koud met -19 graden maar de zon kwam al snel over de berg en het warmde lekker op. Rinie heeft verder gewerkt in de vaskerom. De eerste tegelplaat in kleur is ook geplaatst. We zijn tevreden over het resultaat tot nu toe. Maandag komt de elektricien voor het aanleggen van de elektriciteit, stopcontacten enz. Franka heeft de laatste blokken sneeuw van het terras geschept en daarna hebben we nog even lekker in de zon gezeten.

soloppgang Birkelund kl.07:47   zon op Oisterwijk      07:39 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:34   zon onder Oisterwijk 18:06 uur

     

21 februar 2018
Vandaag was het koud maar zonnig. Rinie is verder gegaan met het plaatsen van de tegelplaten in de nieuwe vaskerom. Franka is begonnen met het invullen van de rapportage op internet. We moeten de doelen voor volgend jaar nog bepalen en dan kan de hele rapportage ingevuld worden.
Het is lastig om elk jaar weer nieuwe doelen te bepalen. Veel van de doelen die we moeten bepalen zijn afhankelijk van het weer en het aantal overnachtingen dat we hebben. Het gaat dan vooral om het elektriciteitsverbruik en het afval. Het verbruik van papier e.d. hebben we in de afgelopen jaren al ver teruggebracht en dan stopt het een keer met verminderen. Ook voor het aantal fairtrade en økologische produkten die we in de kiosk verkopen zitten we al een paar jaar aan de max en dat geldt ook voor het eigen gebruik van miljøvriendelijke poetsmiddelen, toalettpapir en tørkerollen. We zijn een klein bedrijf en gelukkig niet het enige bedrijf dat niet elk jaar grote doelen kan stellen en behalen. We doen in ieder geval ons best!

soloppgang Birkelund kl.07:50   zon op Oisterwijk      07:41 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:31   zon onder Oisterwijk 18:04 uur

20 februar 2018
Het is de afgelopen dagen redelijk zonnig maar fris weer. Overdag, in de schaduw, tussen -5 en -10 graden en 's nachts tussen -10 en -15 graden. In de zon was het vanmiddag 1 graadje boven nul. De laatste jaren hadden we in januari en februari altijd wel een paar dagen of een week dat het tussendoor even dooide maar dat is deze winter, sinds eind desember, niet meer gebeurd. Sinds eind desember is er ongeveer 150 cm sneeuw gevallen die er ook nog overal ligt. Langs de wegen liggen grote bergen sneeuw en op sommige plaatsen wordt de sneeuw opgeruimd om het zicht bij het oprijden of afslaan van de weg te verbeteren. Vanmorgen hebben we boodschappen gedaan in Hagafoss. Na de boodschappen is Rinie begonnen met het weg fresen van de sneeuw die voor ons huis ligt en van het dak is gevallen. Grote bergen sneeuw maar met de sneeuwfrees is het gemakkelijker opruimen dan met de schep. Er komt ook nog schepwerk aan te pas want soms zijn de bergen te hoog om de sneeuw met de sneeuwfrees weg te blazen. Rinie heeft ook de afvalcontainers uit de sneeuw getrokken. De wieltjes waren vastgevroren in de sneeuw en het viel niet mee om de containers los te krijgen. Franka heeft vanmiddag de laatste gegevens voor de rapportage van het miljøsertifikaat verzameld en kan nu de rest van de rapportage op internet in gaan vullen.

soloppgang Birkelund kl.07:53   zon op Oisterwijk      07:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:29   zon onder Oisterwijk 18:03 uur

19 februar 2018
Gisteren zijn we bijna de hele dag bezig geweest om de Nederlandse satellietschotel weer op gang te krijgen. De afgelopen dagen was de ontvangst niet zo goed maar we dachten dat het kwam omdat er waarschijnkijk sneeuw op gevallen was met het leegmaken van het dak. De schotel hangt namelijk aan de achterkant van ons huis. Gistermorgen hadden we ineens helemaal geen ontvangst meer. Rinie kon met een huishoudtrap op de sneeuw klimmen en zo bij de schotel komen. Bovenop een paar meter sneeuw kon Rinie redelijk gemakkelijk de schotel verschuiven.
Na bijna de hele middag proberen lukte het niet om ook maar enig signaal op te vangen. Zelfs met een Met kompas en graden lukte het niet. Omdat we helemaal geen signaal konden krijgen denkt Rinie dat 1 van de 2 koppen misschien kapot is. Helaas kunnen we deze dubbele koppen niet in Noorwegen kopen dus daarom gisteravond een nieuwe duo kop bij Canal Digitaal in Nederland besteld. We kunnen nog Noorse televisie kijken op de Noorse schotel en met de Nederlandse ontvanger kunnen we via uitzending gemist Nederlandse televisie kijken via internet. We hopen dat het probleem met de nieuwe duokop opgelost is. Vandaag is Rinie begonnen met het bevestigen van de eerste tegelplaten. We hebben witte en een paar blauwgrijze tegelplaten gekocht en hopen dat het er mooi uit gaat zien. Franka is vanmiddag begonnen met het wegscheppen van de meters sneeuw die op ons terras liggen. Inmiddels is het terras bijna leeggeschept. Morgen of overmorgen nog de laatste loodjes en dan kunnen we ook weer buiten zitten.

soloppgang Birkelund kl.07:56   zon op Oisterwijk      07:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:26   zon onder Oisterwijk 18:01 uur

    

17 februar 2018
Vandaag kwamen de mannen om het dak van ons huis schoon te maken. De sneeuw was er redelijk snel af. Nu de sneeuw rond ons huis ligt zien we pas hoeveel het is :-) Rinie kon vandaag mooi verder gaan met de bouw en Franka heeft het poetswerk in de hytter en in huis gedaan.
Morgen maar eens kijken hoe we de sneeuw uit de tuin en van ons terras een beetje weg kunnen scheppen.

soloppgang Birkelund kl.08:02   zon op Oisterwijk      07:49 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:21   zon onder Oisterwijk 17:57 uur

           
               

16 februar 2018
Gisteren viel er opnieuw een mooie laag sneeuw en daarom gingen we vanmorgen na het ontbijt eerst sneeuwruimen. Het was lichte sneeuw dus het schepwerk was snel klaar. Omdat het gisteren ook stormde is de laag sneeuw op ons huis iets dunner geworden. Het was zo'n slecht weer dat alle verbindingswegen tussen oost en west afgesloten waren. De groothandel die in Voss, aan de westkant van de bergen, gevestigd is kwam daarom vandaag de bestelling afleveren. In alle jaren dat we hier zijn was het de eerste keer dat de groothandel niet op de normale leveringsdag kwam. Na het sneeuwruimen ging Rinie even naar Geilo om bij de bouwmarkt hout voor de afwerking van de raam- en deurkozijnen te gaan kopen. Franka is de hele dag bezig geweest met de miljø rapportage.

soloppgang Birkelund kl.08:05   zon op Oisterwijk      07:51 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:18   zon onder Oisterwijk 17:55 uur

14 februar 2018
Het is niet meer zo koud als de afgelopen dagen. Vanmiddag was het zelfs even een half graadje boven nul en dat zonder dat de zon er was. Vanmorgen heeft Rinie een bedrijf gebeld om de sneeuw van het dak van ons huis te halen. Als Rinie dat zelf moet doen is hij 2 dagen bezig en we hebben ook nog een aantal hytter waar de sneeuw binnenkort af moet. Morgen staat er weer een pak sneeuw in de voorspelling en we denken dat voor de hoeveelheid sneeuw op ons huis langzaam maar zeker de grens bereikt is. Ook de daken van de hytter die nog niet gedaan zijn moeten dan waarschijnlijk ook leeggeschept worden. Vandaag heeft Rinie de laatste planken voor het plafond gelegd dus dat is helemaal dicht. Rinie kan nu beginnen met het afwerken van de wanden. Franka heeft vandaag het reserveringsschema gecontroleerd en nog even aan de miljø rapportage gewerkt. Vanavond verhuurden we een hytte aan 4 duitse motorrijders. 

soloppgang Birkelund kl.08:10   zon op Oisterwijk      07:55 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:12   zon onder Oisterwijk 17:52 uur

13 februar 2018
Vandaag even geen sneeuw ruimen maar zon op de camping. Het is de eerste dag sinds een week dat het mooi, helder weer is en we de zon weer kunnen zien. Rinie heeft gistermiddag ook de laatste 4 persoons hytte leeggeschept. We hopen dat de zon nu een beetje smeltwerk doet zodat de andere daken niet leeggemaakt hoeven te worden. Na de boodschappen is Rinie verder gegaan met het dichtmaken van het laatste deel van het plafond in de nieuwe vaskerom. Franka is bezig geweest met de raportage voor het miljøsertifikat. Er moeten voor het invullen kan beginnen veel gegevens van het energieverbruik, papierverbruik enz. verzameld worden.

soloppgang Birkelund kl.08:13   zon op Oisterwijk      07:57 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:10   zon onder Oisterwijk 17:50 uur

         

12 februar 2018
Zaterdag heeft Rinie 2 daken van de 4 persoons hytter leeggeschept en vandaag was de laatste hytte in het rijtje aan de beurt. Van de nieuwe 4 persoons hytte gaat de komende dagen ook de sneeuw afgeschept worden. Omdat het blijft sneeuwen moeten de daken nu toch echt leeggeschept worden. Sinds een paar dagen komt de zon weer over de berg maar we hebben er door het bewolkte weer en de sneeuw nog niet veel van gezien. Vanmiddag werd de bewolking dunner en konden we nog even de zon zien. Volgens de weersvoorspelling wordt het de komende dagen zonniger dus we hopen dat er dan ook wat sneeuw gaat smelten. Voor donderdag staat er weer een nieuw pak sneeuw in de voorspelling.

soloppgang Birkelund kl.08:16   zon op Oisterwijk      07:59 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:07   zon onder Oisterwijk 17:48 uur

                       

10 februar 2018

soloppgang Birkelund kl.08:21   zon op Oisterwijk      08:02 uur    
solnedgang Birkelund kl.17:02   zon onder Oisterwijk 17:44 uur

   

9 februar 2018
Vanmorgen lag er een dun laagje verse sneeuw en dat is inmiddels uitgegroeid naar 15-20 cm. Rinie ging vandaag verder het met afwerken van het plafond van de vaskerom. Franka is begonnen met het verzamelen van de gegevens voor de rapportage voor het Miljøsertifikat. Zoals het er nu uitziet moeten we morgen weer sneeuw ruimen van de terrassen enzo en gaat Rinie nog een paar daken leegscheppen. 

soloppgang Birkelund kl.08:24   zon op Oisterwijk      08:04 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:59   zon onder Oisterwijk 17:42 uur

8 februar 2018
Gisteren Rinie begonnen met het leggen van asfalt op het dak van de nieuwe vaskerom. Omdat er een kachel in staat begon het dak vorige week te lekken. Nu het dak sneeuw- en ijsvrij was kon Rinie de rollen asfalt er op spijkeren. Vanmiddag heeft Rinie de laatste meters gelegd dus nu is het dak dicht. Mooi op tijd want er staat de komende dagen weer een flink pak sneeuw in de voorspelling. Franka heeft gisteren en vandaag verder gewerkt aan de maandboekhouding van januari die nu ook klaar is. Gisteren en vandaag hadden we het verder druk met onze Engelse gasten die na 2 dagen weer terug waren. Eten, lunchpakketten, ontbijtjes maken en vanmorgen poetsen :-) Het is de afgelopen dagen te bewolkt geweest om de zon te zien, die al over de berg zou moeten schijnen. Ook de komende dagen blijft het bewolkt en gaat er weer sneeuw vallen.

soloppgang Birkelund kl.08:26   zon op Oisterwijk      08:06 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:56   zon onder Oisterwijk 17:41 uur

6 februar 2018
De kou is een beetje uit de lucht. Het vriest overdag rond 5 graden en 's nachts rond 9 graden. Afgelopen en vanmorgen is er weer een dun laagje sneeuw gevallen. Vanmorgen hebben we eerst boodschappen gedaan bij de Kiwi. Na de boodschappen en een kopje koffie/thee heeft Rinie het dak van de sauna leeggeschept en daarna de sneeuw met de sneeuwfrees opgeruimd. Ook daar is de sneeuwfrees een super oplossing voor, daar kan geen schep tegenop :-) Franka is met de boekhouding verder gegaan. De maandboekhouding van januari moet nog gedaan worden en dan is alles weer bijgewerkt. Aan het eind van de middag zijn we naar Geilo gereden waar Franka in de mammografibus de jaarlijkse mammografi heeft laten maken.

soloppgang Birkelund kl.08:32   zon op Oisterwijk      08:09 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:51   zon onder Oisterwijk 17:37 uur

   

5 februar 2018
De afgelopen dagen hebben we doorgebracht met gezelligheid, langlaufen, sneeuw scheppen, en lekker eten en drinken :-) Liesbeth, Ad, Lianne en Frans zijn vanmorgen na het ontbijt weer naar huis vertrokken. Wij zijn gaan poetsen want we hadden afgelopen nacht 9 Engelsen in 3 hytter.
In de hytter was niet veel poetswerk nodig want de Engelsen komen woensdag na een paar dagen wandelen met sneeuwschoenen weer bij ons terug. De Engelsen kwamen gister aan het eind van de middag op de sneeuwschoenen over de bergen van Geilo gewandeld. Na het nodige bak- en snackwerk gingen de Engelsen nog lekker in de sauna om de spiertjes te laten rusten. Vanmorgen waren we vroeg uit de veren om ontbijtjes en lunchpakketten te maken voor de wandelaars. Rinie heeft vanmiddag de daken van beide Stjerne hytter schoongeschept en Franka heeft de stapel met rekeningen van januari geboekt. De afgelopen dagen was het helder en erg koud, met een temperatuur tussen -20 graden en -27 graden. Vanmorgen was het al niet zo koud meer en vanmiddag steeg de temperatuur naar -5 graden. Het is de afgelopen dagen op een paar sneeuwvlokjes na droog geweest. Er ligt nu ongeveer 130-150 cm sneeuw op de camping.

soloppgang Birkelund kl.08:34   zon op Oisterwijk      08:11 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:48   zon onder Oisterwijk 17:35 uur

       

3 februar 2018
De afgelopen dagen zijn we, met hulp van Frans en Ad, begonnen om sneeuw te ruimen. De terrassen zijn bij alle hutten en bij ons huis schoon. Het dak van de kiosk/reseptie is schoon en het dak van het grote sanitairgebouw is ook leeggeschept.
Volgens de weervoorspelling blijft het de komende week droog en kunnen we ook de andere daken leeg gaan scheppen.

soloppgang Birkelund kl.08:39   zon op Oisterwijk      08:14 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:43   zon onder Oisterwijk 17:31 uur

                           
           
       

30 januar 2018
Gistermorgen was het even wachten tot onze Turkse gasten vertrokken. Daarna konden we gaan poetsen. Na het poetswerk hebben we boodschappen gedaan en 's middags heeft Rinie met de sneeuwfrees een nieuw paadje achter het nieuwe sanitairgebouw gemaakt zodat de andere ingang van de vaskerom en de bouwmaterialen ook weer bereikbaar zijn. Franka heeft de ordners met de boekhouding van 2017 leeggemaakt en opgeborgen in archiefdozen. De nieuwe boekhouding voor 2018 is ook in het boekhoudprogramma gemaakt zodat de rekeningen van de afgelopen weken verwerkt kunnen worden. Vanmorgen hadden we een paar uur geen stroom. We kregen gistermiddag een sms van de elektriciteitsmaatschappij dat we van 9 tot half twaalf geen stroom zouden hebben vanwege werkzaamheden aan het leidingwerk. Niet erg want na het ontbijt en na het vertrek van onze gasten zijn we eerst gaan poetsen. Rond 11 uur was er weer stroom dus het viel mee :-) Franka heeft sneeuw geruimd op de terrassen en Rinie heeft de sneeuw van het dak van de nieuwe vaskerom geschept. Franka heeft vanmiddag de dagboekhouding van de afgelopen weken verwerkt. Voor morgen wordt er weer een flink pak sneeuw verwacht. De afgelopen dagen is de grote sneeuwfrees elke dag geweest en het wordt nu ook tijd om de sneeuw van een aantal daken te gaan scheppen. Morgen komen Liesbeth, Lianne, Frans en Ad bij ons aan om 5 dagen vakantie te vieren.

soloppgang Birkelund kl.08:49   zon op Oisterwijk      08:20 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:32   zon onder Oisterwijk 17:24 uur

28 januar 2018
Vandaag even niet bouwen maar sneeuw ruimen. Vanmorgen hebben we eerst de sneeuw van gisteravond en afgelopen nacht overal weggeschept. Omdat het volgens de voorspelling zou gaan dooien en stormen vandaag leek het verstandig om de sneeuw die nog geruimd moest worden weg te scheppen. Tot nu toe is het blijven vriezen en wordt het weer kouder dan vanmorgen en ook de storm blijft nog uit. Misschien dat het meevalt en dat de voorspelling niet uitkomt :-) Vanmiddag heeft Rinie het dak van hytte nr. 5 leeggeschept en ook een deel van het dak van de nieuwbouw is schoon. Frank en Jolanda zijn gisteren weer naar huis vertrokken.

soloppgang Birkelund kl.08:54   zon op Oisterwijk      08:23 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:26   zon onder Oisterwijk 17:21 uur

                        

26 januar 2018
De bouw gaat gestaag en redelijk volgens plan verder. Rinie heeft gisteren met de hulp van Franka  de ramen en 1 deur aan de ene zijkant van de bouw geplaatst. Vandaag kon Rinie de ramen en deur vastzetten. Nu de hele bouw dicht is kan er een kachel in om het werken prettiger te maken en kan Rinie beginnen met het afwerken van de binnenkant. Frank en Jolanda hebben de afgelopen week bijna elke dag gelanglauft en geskied. Vandaag was de mooiste dag; bijna geen wind en zon op de pistes. Franka is bijna klaar met de jaarafsluiting en kan volgende week beginnen met het boeken van de stapel fakturen enz. van 2018. Ook de rapportage voor het miljøsertifikaat ligt te wachten om ingevuld te worden.

soloppgang Birkelund kl.08:58  zon op Oisterwijk      08:26 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:21  zon onder Oisterwijk 17:17 uur

       

25 januar 2018

soloppgang Birkelund kl.09:00  zon op Oisterwijk      08:27 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:18  zon onder Oisterwijk 17:15 uur

           

24 januar 2018
De afgelopen dagen is er weer een flink pak sneeuw bijgevallen en het was koud. Gisteren was het minder koud en ging het 's middags flink stormen. Met de wind werd het warmer en vanmorgen was het 2 graden boven nul.
De storm zorgt er voor dat de bomen weer grijs in plaats van wit zijn en de daken soms plat zijn met mooie golven van de opgewaaide sneeuw. Ook vanmorgen hebben we sneeuw geruimd. De reden was niet dat er veel verse
sneeuw gevallen was maar meer dat de wind de sneeuw uit de bomen geblazen heeft en ook dat de sneeuw van de daken gewaaid is. De afgelopen dagen hebben we de zon niet gezien maar als de voorspelling uitkomt gaat dat
de komende dagen weer goed komen. Vanavond en komende nacht komt de volgende storm met ook plussgraden en daarna wordt het rustiger winterweer. Inmiddels ligt er op de camping ongeveer 1 meter sneeuw en begint het
langzaam tijd te worden dat Rinie begint met het schoonmaken van sommige daken. Rinie is nu elke dag, nadat we sneeuw geruimd hebben, aan het bouwen. Franka is bezig met de jaarafsluiting en met het bevestigen en verwerken
van de reservering die bijna elke dag binnen komen.

soloppgang Birkelund kl.09:02  zon op Oisterwijk      08:29 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:16  zon onder Oisterwijk 17:14 uur

       
       
 

21 januar 2018
Vandaag een dag zonder verse sneeuw. De sneeuw van gisteren hebben we vanmorgen, na het poetswerk, opgeruimd. De mooie blauwe lucht laat zien dat de zon nog maar een paar weken weg is van de camping.
elke dag een stukje verder langs de berg naar beneden:-) Vanmiddag komen Frank en Jolanda voor een weekje wintersport bij ons aan. Er is overal meer dan genoeg sneeuw om te skiën en te langlaufen en de voorspellingen
zien er goed uit. Het is nu nog koud met -15 graden maar dat wordt de komende dagen ook beter.

soloppgang Birkelund kl.09:09  zon op Oisterwijk      08:32 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:08  zon onder Oisterwijk 17:08 uur

           

20 januar 2018
Het heeft afgelopen nacht en vandaag weer gesneeuwd. We besloten vanmorgen ondanks dat het bleef sneeuwen toch maar de sneeuw van gisteravond en afgelopen nacht op te ruimen. De terrassen waren mooi schoon en ook op de paadjes en in de hondenkooi hebben we sneeuw geruimd. Helaas is er vanavond niet veel meer van te zien en gaan we morgen weer met goed moed opnieuw beginnen :-) Als het zo door gaat moet Rinie komende week ook aan de daken beginnen. In de kranten staan al een paar dagen waarschuwingen dat mensen de daken schoon moeten maken omdat de sneeuw anders te zwaar wordt en er schade aan de daken kan ontstaan. Maar vandaag kon Rinie de rest van de dag verder gaan met de bouw. Franka is nog bezig met de laatste boekingen van 2017 en verwerkt ook elke dag nieuwe reserveringen en soms ook annuleringen.

soloppgang Birkelund kl.09:10  zon op Oisterwijk      08:33 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:05  zon onder Oisterwijk 17:07 uur

19 januar 2018
Vandaag viel er de hele dag een beetje sneeuw en het was de hele dag rond 9 graden onder nul.  De sneeuwval van vandaag is niet zoveel dat we weer moeten gaan scheppen maar de komende dagen wordt er meer sneeuw verwacht dus zal er weer sneeuw geruimd moeten worden :-)
Rinie heeft vandaag bijna de laatste zijkant van de vaskerom dicht kunnen maken. De dagen worden nu langer dus kan Rinie 's middags ook langer werken. Franka heeft vanmorgen de kerstboom opgeruimd. Omdat we weg zijn geweest was daar eerder geen tijd voor. De rest van de dag heeft Franka besteed aan de jaarafsluiting van de boekhouding en het verzamelen van allerlei info over 2017 voor de belastingaangifte.

soloppgang Birkelund kl.09:12  zon op Oisterwijk      08:34 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:03  zon onder Oisterwijk 17:05 uur

18 januar 2018
We zijn weer thuis. Na een leuke, voorspoedige reis met de Color Fantasy zijn we de hele week in Oisterwijk geweest. Gezellige dagen, een feestje, een etentje en weer even bijpraten maakten het tot een fijne weekje vakantie. Dinsdagochtend vertrokken we naar Kiel voor onze thuisreis, via Göteborg, met de Stena Germanica. Ook deze reis verliep voorspoedig. Beide keren was het erg rustig op de veerboten en dat was lekker relaxt. Ondanks het noodweer van dinsdag, dat in Oslo en wijde omgeving voor heel veel sneeuw zorgde, konden we zonder problemen naar huis rijden. De wegen waren overal goed schoongemaakt. Nadat we onderweg nog een hapje gegeten hadden kwamen we iets na 17:00 uur thuis aan. Vanmorgen zijn Rymke en Joost weer naar huis vertrokken. Het vliegtuig vertrek aan het eind van de middag en daarom konden ze zonder vertraging naar Schiphol vliegen. Rinie heeft vanmiddag, waar het nog nodig was, sneeuw geruimd en Franka is begonnen met het bijwerken van de post en de boekhouding. In de afgelopen week zijn er veel reserveringen binnengekomen dus ook die zijn door Franka verwerkt.

soloppgang Birkelund kl.09:14  zon op Oisterwijk      08:35 uur    
solnedgang Birkelund kl.16:01  zon onder Oisterwijk 17:03 uur

8 januar 2018
Gisteren stormde het 's middags en 's avonds. Bij ons viel het mee want de storm "Cora" ging voor het grootste deel ten noorden van ons voorbij. Na het poetswerk heeft Rinie de bouw dicht gemaakt. Voor een deel tijdelijk met plastic men voor een deel met de platen.
Aan een kant van het gebouw is de deur geplaatst. Vandaag hebben we de koffers ingepakt en een beetje in huis opgeruimd. Vanavond komen Rymke en Joost, de oppassers voor de komende week, aan. Wij vertrekken morgen voor ongeveer 10 dagen naar Nederland.
We varen morgen met ColorLine naar Kiel en gaan op 16 januari met StenaLine weer terug via Kiel naar Göteborg.

soloppgang Birkelund kl.09:29  zon op Oisterwijk      08:43 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:38  zon onder Oisterwijk 16:48 uur

6 januar 2018
Gisteravond waren er problemen bij de webprovider en konden we het dagboek niet uploaden. De website van pluco kon ook een tijdje niet bekeken worden. Gelukkig waren de problemen na een paar uur opgelost.
Na het poetswerk ging Rinie beginnen met het dichtmaken van de eerste zijwand. Franka heeft in huis gepoetst en verder aan de boekhouding gewerkt. Franka heeft ook een nieuwe voorraad kroketten gedraaid.
Vandaan was het zonnig maar iets kouder dan de afgelopen dagen met tussen -10 en -15 graden. We zien al een klein verschil met de stand van de zon. Nog een week of 4 wachten en dan komt de zon weer over de berg.

soloppgang Birkelund kl.09:31  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:34  zon onder Oisterwijk 16:46 uur

         
    

5 januar 2018
Rinie kon vandaag de laatste balkjes voor het geraamte voor het plafond plaatsen. Later komen er planken onder, met daarop isolatie, om het plafond dicht te maken. Franka heeft de voorraadlijst ingevuld en is zo weer een stukje verder met de jaar- en maandboekhouding. Het weer is een beetje zoals de afgelopen dagen. Rustig winterweer, droog, windstil en rond -10 graden.

soloppgang Birkelund kl.09:32  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:32  zon onder Oisterwijk 16:45 uur

4 januar 2018
Ook vandaag was het een sneeuwdag. Vanmorgen hebben we eerst het poetswerk gedaan en daarna waar het nodig was sneeuw geruimd. Omdat de voorspelling was dat het vandaag nog meer zou sneeuwen besloten we de rest van het schepwerk te bewaren voor morgen. Rinie ging daarna verder met het plafond en schiet lekker op. Franka ging verder met de boekhouding en ook dat schiet goed op. Franka heeft ook beslag voor een nieuwe voorraad kroketten gemaakt. Vandaag werd ook een nieuwe betalingsterminal afgeleverd. Rinie heeft de terminal geïnstalleerd maar helaas werkte de terminal niet meteen. Daar moet nog even voor gebeld worden. Met de nieuwe betalingsterminal kunnen onze gasten ook contactloos en met de chip betalen. Het is niet koud met tussen -4 en -8 graden.

soloppgang Birkelund kl.09:33  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:31  zon onder Oisterwijk 16:43 uur

3 januar 2018
Het heeft een groot deel van de dag gesneeuwd. Eerst grote vlokken en later kleine vlokjes. Alles bij elkaar goed voor ongeveer 10 cm verse sneeuw. Het sneeuwde te hard om buiten te kunnen werken, daarom is Rinie begonnen met het plafond in de vaskerom. Het dak is dicht dus kan Rinie binnen droog werken. Franka heeft vanmorgen in huis gepoetst en is vanmiddag begonnen met de maandboekhouding van desember. Al dit klaar is kan Franka verder met de jaarboekhouding en afsluiting. Franka heeft ook de verschillende schema's die we gebruiken voor de reserveringen enz. voor 2018 al grotendeels klaar. Er komen nu bijna dagelijks reserveringen voor de zomer en ook voor de winter binnen.

soloppgang Birkelund kl.09:34  zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:29  zon onder Oisterwijk 16:42 uur

2 januar 2018
We zijn de jaarwisseling goed doorgekomen. 's Avonds sneeuwde het flink en konden we weinig van het vuurwerk zien. Nieuwjaarsdag zijn we begonnen met poetsen en sneeuw ruimen. Er was de afgelopen dagen toch wel weer een centimeter of 20 sneeuw bijgevallen. Ook gisteren heeft het nog een groot deel van de dag gesneeuwd. Geen grote vlokken dus was de "buit" vanmorgen maar een paar centimeter. Gistermiddag hebben we Laika naar haar buitenverblijf gebracht zodat ze alvast een beetje kon wennen. En zoals het ook vorig jaar ging was het geen enkel probleem. Terug in de hondenkooi keek ze even rond en ging daarna in het hondenhok liggen slapen. Ook gisteravond was het geen probleem en liep Laika, of ze nooit in huis was geweest, terug naar de hondenkooi. Wij hebben gistermiddag de voorraad in de kiosk geteld. Rinie heeft ook de nieuwe kassa geïnstalleerd. Bij een test ontdekten we dat er toch het een en ander niet klopte op de kassa. Het verhoogde BTW tarief was niet goed ingevoerd. Het moet 12% zijn en er stond 2% op de kassastrook. In de woorden met een ø kwam in plaats van de ø een soort sterretje te staan. Bij het 0% stond 0%1 op de bon en ook ons adres stond niet op de bon. Fijn geprogrammeerd door het kontorsenter, betaald NOK 800 voor het programmeren :-( Rinie heeft vanmorgen meteen een mailtje gestuurd en toen we om half 11 nog geen antwoord hadden maar even gebeld. Het probleem kon alleen in Ål bij het kontorsenter opgelost worden. Dus gingen we naar Ål en hoopten dat in de tijd dat Franka boodschappen deed de kassa goed geprogrammeerd kon worden. Rinie werd meteen geholpen maar het probleem met de 0%1 was niet eenvoudig. Daar moest voor gebeld worden met Casio en dat kon wel 20 minuten duren. Rinie heeft Franka opgehaald bij de Kiwi want de boodschappen waren al lang gedaan. En weer terug naar de winkel waar nog steeds met Casio gebeld werd. Uiteindelijk waren alle problemen opgelost en konden we met de kassa weer naar huis. Er kon geen sorry af en met een tot ziens vertrokken we weer. Jammer dat het de enige winkel is waar we in de wijde omgeving een kassa kunnen kopen..... Rond half 2 waren we weer thuis. Het was voor Rinie niet meer de moeite om nog te gaan bouwen dus hebben we samen de voorraad die we in huis hebben geteld.

soloppgang Birkelund kl.09:34  zon op Oisterwijk      08:45 uur    
solnedgang Birkelund kl.15:27  zon onder Oisterwijk 16:41 uur

Laatst bijgewerkt: 16 nov. 2019  © pluco Berkel-Enschot 2005