Omhoog

Gastenboek

 

Dagboek Birkelund Camping, Hovet i Hallingdal, Noorwegen

24 desember 2019
Wij wensen alle lezers van ons dagboek fijne kerstdagen!

soloppgang Birkelund kl. 09:36   zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:16   zon onder Oisterwijk 16:34 uur

                   

 

22 desember 2019
Vanaf vandaag gaan de dagen weer langer worden. In Noorwegen is dat bijna een feestdag en de Noren noemen het "wintersolverv", in Nederlands winterzonnewende. Het duurt nog even voor we er echt iets van merken maar we gaan weer naar het licht.
Maandag hebben we in onze slaapkamer het bed afgebroken, een kast uitgeruimd en Rinie heeft de gaten in de wanden dichtgesmeerd. Dinsdagmorgen stond er ineens een eland in de "voortuin" aan de struiken te knabbelen. De eland was op weg om bij de overbuurman van het hooi te gaan eten, en vond de struiken op de camping ook de moeite waard. Het blijft toch altijd weer een bijzonder iets als zo'n eland dichtbij is. Dinsdagmorgen hebben we eerst in Kleivi bij de afvalstort al het karton, waar alle spullen van de badkamer in verpakte waren, weggegooid, daarna zijn we in Gol naar de badkamerspecialist geweest om accessoires voor de badkamer te kopen; een afvalemmertjes, een toiletrolhouder, wc borstel, en rekje voor in de douche. We hebben meteen ook nieuwe rekjes/bakjes voor de douches in de sanitairgebouwen gekocht zodat de gasten hier shampoo enzo in kunnen zetten. We hadden rekjes/bakjes die met een zuignap op de muur zaten maar die vallen er nogal eens af, de rekjes waren ook niet meer zo netjes. We hebben nu rekjes gekocht die op de muur geschroefd worden. Op de terugweg hebben we in Ål boodschappen gedaan. Rinie heeft dinsdagmiddag de rekjes in de douches opgehangen en ook de accessoires in onze eigen badkamer zijn opgehangen. Woensdagmorgen zijn we naar de bouwmarkt in Geilo geweest om hout voor plinten in de badkamer en de slaapkamer te halen en informatie te vragen voor een schuifdeur tussen onze slaapkamer en de badkamer. Er zit nu een gewone deur en dat is niet handig en scheelt ook in de ruimte. Een schuifdeur zorgt voor ruimtewinst in de slaapkamer. We hebben een deur en ophangsysteem uitgezocht en wachten nu op een offerte. We hebben ook hout gekocht om de nieuwe raamkozijnen aan de binnenkant netjes af te werken. De rest van de dagen heeft Rinie de raamkozijnen afgewerkt en geschilderd en ook het plafond en de wanden zijn van een nieuw verfje voorzien. Als laatste heeft Rinie tapijttegels op de vloer gelegd.
Morgen kunnen we onze slaapkamer weer in gebruik nemen. Franka is bezig met het verwerken van reserveringen voor de komende weken en voor 2020, de voorbereidingen voor de boekhouding voor het nieuwe jaar en voor de komende milieurapportage. Afgelopen week was het een paar dagen koud en het heeft ook weer gesneeuwd. Er ligt nu ongeveer 60-70 cm sneeuw.

soloppgang Birkelund kl. 09:35   zon op Oisterwijk      08:43 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:15   zon onder Oisterwijk 16:32 uur

                                   

15 desember 2019
We kunnen weer in huis badderen! De badkamer is bijna klaar maar we kunnen sinds gisteren alles gebruiken. Er moeten nog plintjes geplaatst worden,  er moeten nog 2 lampen opgehangen worden, en de deur moet aan de binnenkant geschilderd worden.
Dinsdag gaan we bij de badkamerspecialist nog een paar accessoires kopen en dan is deze klus ook geklaard. Vandaag een rustdag en morgen gaan we aan onze slaapkamer beginnen. In deze kamer hebben we in 2006 alleen ons bed en de kleerkasten neergezet en verder niets gedaan. Nu er afgelopen zomer ook een nieuw raam met kozijn in is gezet is het tijd om de kamer op te knappen. Niet zoveel werk als de badkamer; schilderwerk aan plafond en wanden, het nieuwe kozijn afwerken en de tapijttegels, die we al jaren geleden gekocht hebben, leggen en dan is ook de slaapkamer netjes. Tot slot moeten we bij de bouwmarkt nog gaan kijken voor een schuifdeur tussen de badkamer en onze slaapkamer. Tussen al het klussen door hebben we ook afgelopen week sneeuw geruimd. Dat gaat ook gewoon door, zeker als er bijna elke dag sneeuw valt. Gelukkig heeft het ook een paar dagen gedooid zodat de centimeters, vooral op de daken, een beetje gelijk blijven. Onze overbuurman Syver heeft veel balen hooi in plastic naast de pad naar zijn huis liggen. Vorige week hebben elanden van een van deze hooibalen het plastic kapot gemaakt. Deze hooibaal kan niet meer gebruikt worden als veevoer en blijft liggen naast de pad naar boven. Met de volle maan van de afgelopen dagen en redelijk heldere avonden konden we een paar avonden op rij de elanden van de hooibaal zien eten. We konden de elanden door de wei aan  zien komen en later ook weer vertrekken. Soms over de weg richting rivier maar ook tegenover ons huis de berg op. Vanmiddag stond er nog een eland te eten. De dagen zijn kort en door het sneeuwweer hebben we hele dagen de lampen aan in huis.

soloppgang Birkelund kl. 09:29   zon op Oisterwijk      08:38 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:14   zon onder Oisterwijk 16:30 uur

                          
       
 

8 desember 2019
Het werk in de badkamer vordert gestaag. De tegelplaten zitten tegen de wanden. Het was passen en meten om ervoor te zorgen dat het aantal platen die besteld waren ook voldoende was maar uiteindelijk lukte het en hadden we nog een paar stukken over die Rinie gaat gebruiken om de aansluiting van het water achter de douchekabine weg te werken. De komende dagen moeten de kasten en wasbak in elkaar gezet en opgehangen worden. DE wc moet ook nog teruggeplaatst worden maar daar moet nog en verloopstuk voor komen. Dat hadden we besteld maar is niet goed geleverd. Het is wel handig dat een medewerkster van de badkamerspecialist in Hovet woont dus die heeft de afgelopen week nog flexibele slang en de handdoekendroger gebracht. Franka heeft zaterdag gemaild of ze ook het verloopstuk komende week kan komen omruilen. Dat scheelt weer een ritje naar Gol (100 km retour). Als laatste boven en beneden nog plintjes plaatsen en dan is de badkamer klaar. Franka heeft de boekhouding van november afgewerkt. In desember moeten we ook voor een aantal website opnieuw beslissen of we ook in 2020 op deze websites blijven staan. Bij Google Analytics is te zien hoeveel bezoekers de websites voor onze website opleveren. Zo kunnen we bekijken of we de vermelding een jaar verlengen. Dit gaat over de websites waar we voor een vermelding moeten betalen. Veel vermeldingen zijn gratis maar er komen steeds meer websites, ook al bestaande websites waar we op staan, die voor een vermelding euro's willen hebben. Kritische kijken naar de vermelding, het aantal hits en onze portemonnee is dan wel nodig.

soloppgang Birkelund kl. 09:19   zon op Oisterwijk      08:31 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:17   zon onder Oisterwijk 16:31 uur

          
   

2 desember 2019
Er blijft sneeuw vallen. Afgelopen week hebben we weer heel wat sneeuw geruimd en er is ongeveer 20 cm bijgekomen. Het is lang geleden dat we in november al zoveel sneeuw hadden. Vandaag vriest het nog maar vanaf morgen staan er voor 4-5 dagen plussgraden en regen in de weersverwachting. Afwachten of het ook bij ons gaat dooien en regenen. Het werk in de badkamer vordert gestaag. Omdat er ook sneeuw geruimd moet worden en Rinie een paar keer naar Ål en Geilo om materiaal te halen gaat het niet zo snel. Bij het afbreken van de vaste kast bleek dat de plafondplaten niet doorliepen boven de kast. De platen die tegenwoordig verkocht worden zijn iets anders dan in 1996. Daarom moest er ook een nieuwe plafond gelegd worden. Ook hadden we pech bij het bestellen van de vloerbedekking. We hadden 2 weken geleden vinyl besteld bij een bedrijf in Geilo. Het zou een week duren voor het vinyl  geleverd zou worden. We hoorden niets meer en vroegen ons begin vorige week af of het vinyl af bij de winkel geleverd was. Rinie ging bellen en toen kwam er een vreemd verhaal over dat de bestelling bij de leverancier verdwenen was en of we nog wisten wat we besteld hadden. We denken dat er vergeten was om het vinyl te bestellen en omdat het dan weer minimaal een week zou duren besloten we om op internet vinyl te bestellen. We wisten inmiddels wat we het best in de badkamer konden leggen en op internet was snel een leverancier en een mooie vloer gevonden. Dezelfde dag besteld en 3 dagen later aan huis afgeleverd! De rest van de week kon Rinie de vloerplaten en de verwarmingsmatjes leggen en daarna de vloer egaliseren. De tegelplaten waren ook al geleverd en na een mailtje op maandag naar de badkamerspecialist stond dinsdagmorgen de hele inhoud voor de badkamer op 2 pallets voor de deur. Franka had tussen 5 en 6 uur wel veel licht op de camping gezien maar dacht dat de grote sneeuwfrees aan het werk was. Toen Rinie 's morgens vroeg uit het raam keek bleek dat het dus een vrachtwagen van een transportbedrijf was geweest die de badkamerspullen afgezet had. Gisteren hebben we het vinyl in de badkamer gelegd en op maat gemaakt en Rinie heeft de vloer vanmorgen vastgelijmd. Rinie is vanmiddag begonnen met het installeren van de tegelplaten.

soloppgang Birkelund kl. 09:08   zon op Oisterwijk      08:23 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:23   zon onder Oisterwijk 16:33 uur

                    
                 
        

24 november 2019
Ook afgelopen week viel er nog een leuk pak sneeuw bij. Er ligt nu ongeveer 50-60 cm op de camping, in de bergen is nog meer sneeuw gevallen. Maandag sneeuwde het de hele dag en de rest van de week viel er bijna elke dag weer sneeuw bij. Vrijdag werd het iets warmer, 0 graden, en sinds gisteren is de temperatuur 1 graadje boven nul. Het dooit maar omdat het komende week weer gaat vriezen en er ook weer sneeuw in de weersverwachting staat blijft het wit. Gelukkig zijn er afgelopen deze week geen ongelukken op de wegen meer geweest omdat de wegen beter bijgehouden worden. De dagen worden nu ook snel korter. Dinsdag gingen we in Ål boodschappen doen en bij de loodgieter materiaal voor in de badkamer kopen. We moesten eerst de auto uitgraven voor we weg konden :-) Wij vonden de weg bij ons beter bijgehouden dan de rv 7, die tussen Oslo en Bergen loopt. Voor onze weg is het regime van Statens Vegvesen nog lager dan voor rv7 maar het rijdt hier een stuk beter. Bij ons wordt alleen sneeuw geschoven en heel af en toe gestrooid, meestal met steentjes en soms met warm zand. Rinie heeft afgelopen week in de badkamer de elektriciteitsleidingen en waterleiding verlegd en/of aangelegd. Op de wanden heeft Rinie een raamwerk gemaakt waar straks de tegelplaten tegen geschroefd worden zodat de leidingen achter de platen komen. Tussendoor hebben we natuurlijk ook bijna elke dag sneeuw geruimd.

soloppgang Birkelund kl. 08:50   zon op Oisterwijk      08:11 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:36   zon onder Oisterwijk 16:40 uur

        
        
        

16 november 2019
De sneeuw blijft vallen. Afgelopen week heeft het niet alle dagen gesneeuwd maar er ligt inmiddels ongeveer 25 cm en het sneeuwt ook vandaag lekker door. Statens Vegvesen heeft voor deze winter een nieuw strooi regime bedacht; minder zout strooien want dan kost het minder geld. Voorgaande jaren werd er met warm zand en soms met zout gestrooid. Deze winter wordt vanaf Gol naar Geilo minder zout gestrooid. Afgelopen week zijn de gevolgen daarvan zichtbaar geworden en is er veel protest van de politie, ambulances, vrachtwagenchauffeurs en bewoners. Er zijn heel veel ongelukken geweest omdat de weg spekglad of in het noors såpeglatt was. Een melkwagen van Tine gleed bij Hagafoss een stuk naar beneden van de weg. Gevolg was dat 's avonds de weg bijna 3 uur afgesloten moest worden om de vrachtwagen met aanhanger te kunnen bergen. Helaas zijn er dan geen omleidingmogelijkheden dus was het voor de mensen die in Geilo of Ål werken die dag een probleem om naar huis in Hol of Hovet te komen en ook het doorgaande verkeer tussen Bergen en Oslo moest wachten. Ook veel personenauto's gleden van de weg met gelukkig alleen blikschade tot gevolg. De kranten staan er vol van en we zijn benieuwd of het strooi regime weer terug gaat naar zoals het vorige jaren was.
Rinie is maandag begonnen met het sloopwerk in onze eigen badkamer. We vinden het na 13 1/2 jaar tijd om de badkamer en onze eigen slaapkamer op te gaan knappen :-) Voor onze vakantie zijn we al bij de badkamerspecialist geweest en vorige week vrijdag hebben we een dusjkabinett, wastafel met ladekastje, 2 badkamerkasten en de tegelplaten uitgezocht. Dinsdagmorgen moest Franka naar de tandarts in Geilo en konden we meteen in Geilo een vloerbedekking voor in de badkamer uitzoeken. De rest van de week is Rinie met het sloopwerk bezig geweest.
Het is een grappig gezicht dat, nu de oude tegelplaten van de wanden gesloopt zijn, er 2 verschillende soorten behang te zien zijn. Tot nu toe zijn we niet veel tegenvallers tegengekomen. Bij het het plafond ontbreekt een deel van de plafondplaten omdat daar een kast getimmerd was.
We gaan bij de bouwmarkt kijken of de platen nog te krijgen zijn en als dat niet zo is dan moeten we nieuwe plafondplaten kopen. Franka heeft de boekhouding bijgewerkt en de btw aangifte gedaan. In de kiosk is alles schoongemaakt voor de winter en ook in de sanitairgebouwen is het stofvrij en schoon. Woensdag ontdekte Franka dat we geen mailtje van de SVR voor een advertentie voor hulp op de camping hadden gehad. Elk jaar krijgen we in oktober daar een mailtje voor maar dit jaar dus niet en had de advertentie voor 20 oktober aangeleverd moeten worden.
De SVR bood aan om een oproep op hun website en op hun facebook te doen. Franka heeft een advertentie gemaakt en die is afgelopen donderdag op facebook geplaatst. We hebben al een paar reacties gehad en al 1 definitieve afspraak kunnen maken. Franka heft de advertentie ook weer gedeeld op facebook dus misschien komen er nog meer reacties.
Dit is de advertentie die geplaatst is:
Rinie en Franka, eigenaren van Birkelund camping in Hovet i Hallingdal in het zuiden van Noorwegen,  zijn op zoek naar enthousiaste mensen die in het voorjaar (begin mei-tot ongeveer half juni) willen helpen met allerlei klussen op de camping. Het gaat vooral om schilder- en onderhoudswerk maar ook het opbouwen van het zwembad, de trampoline, tafeltennistafel e.d. horen bij de klussen. 
En we zijn op zoek naar 2 enthousiast echtparen die ons van ongeveer half juni tot half juli en van half juli tot half augustus willen helpen met poetswerk (ongeveer 3 uur p/dag) in de sanitair gebouwen en kleine werkzaamheden op het terrein.
Het werk is, afhankelijk van de drukte, ongeveer 2 tot 3 uur per dag.
Als tegenprestatie bieden we een gratis staanplaats, met gratis WIFI, op de camping aan. 
Op onze website www.birkelund-camping.com kunt u allerlei informatie over de camping en de omgeving vinden. 
Natuurlijk is er ook voldoende tijd voor ontspanning, om vakantie te vieren en om van de mooie omgeving te genieten.
Voor informatie kunt u mailen naar : informasjon@birkelund-camping.com of bel : 0047 452 97 841 (Ned.gespr.)

soloppgang Birkelund kl. 08:30   zon op Oisterwijk      07:58 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:52   zon onder Oisterwijk 16:49 uur

                          

9 november 2019
Na een fijne vakantie in Nederland en een paar dagen Duitsland zijn we sinds woensdag weer thuis. Ook dit jaar zijn we op de tijd voor de verse sneeuw thuis :-) Na een prima reis met fijn reisweer, droog en zonnig, waren we woensdag aan het eind van de middag thuis. Het was koud met
-8 graden en we konden zien en voelen dat het bijna alle dagen dat we weg waren koud was geweest. Vorst overdag en 's nachts. Ook sinds we thuis zijn vriest het 's nachts en overdag. We hebben woensdag meteen nadat we thuis waren alle boodschappen, kleren en was uit de camper gehaald want donderdagmorgen moest de camper om 10:00 uur in Ål bij de garage zijn voor de EU-kontroll (APK keuring). Met de camper en de auto zijn we naar Ål gereden. Nadat we de camper bij de garage neergezet hadden en de de sleutels aan de monteur hadden gegeven zijn we doorgereden naar Gol/Grønli om bij het hondenpension Laika op te gaan halen. Laika was weer blij om ons te zien en ging graag mee naar huis :-) Na een praatje met Monica en met de rekening vertrokken we weer naar Ål. De camper was klaar en goedgekeurd toen we terugkwamen!
We hadden bij onze vaste garage in Nederland een grote beurt laten doen, de distributieriem laten vervangen en de lijst met keuringspunten na laten kijken en gelukkig was het deze keer geen probleem om de camper meteen goedgekeurd te krijgen. Van Ål weer met de camper en auto naar huis waar we Laika samen met een bundel hooi in het hondenhok in de kooi gezet hebben. Laika legt het hooi altijd zelf goed in het hondenhok. Na koffie/thee hebben we bij de Kiwi boodschappen gedaan. 's Middags is de wasmachine gevuld met was en ook de droger draaide een paar rondjes. Vrijdagmorgen zijn we weer naar Gol gereden. Dit keer naar de badkamerspecialist. We hebben in oktober een offerte laten maken voor de vernieuwing van de badkamer in ons huis. We hadden nog een paar aanpassingen en hebben nu alles geregeld. De tegelwandplaten zijn besteld en komen volgende week en ook de wastafel, handdoekdroger, douchekabinett en kasten worden besteld. Volgende week gaan we bij een ander bedrijf kijken voor tegels op de vloer want dat is bij de badkamerspecialist niet te koop. Rinie gaat natuurlijk alles zelf slopen en installeren. Het is nog even spannend als Rinie gaat slopen want we hebben geen idee wat we onder de oude linoleum en de oude tegelwandplaten tegen gaan komen. Franka is vandaag begonnen met het bijwerken van de boekhouding en het afwerken van de maandboekhouding van oktober. Rinie heeft bij de nieuwe kozijnen aan de achterkant van ons huis extra isolatie aangebracht. Dat moest na de vernieuwing in mei nog gedaan worden. Inmiddels is er gisteravond en vandaag ongeveer 8 cm sneeuw gevallen.

soloppgang Birkelund kl. 08:12   zon op Oisterwijk      07:46 uur    
solnedgang Birkelund kl. 16:08   zon onder Oisterwijk 16:59 uur

       
  

8 oktober 2019
Maandag 30 september zijn we even naar Gol geweest om bij Biltema rubber buitenmatten te kopen en voor het sanitairgebouw en een nieuwe hogedrukreiniger want die is een paar weken geleden kapot gegaan. Dinsdag gingen we, na het poetswerk, met Laika in Ål naar de dierenarts voor de jaarlijkse inentingen en het knippen van de nagels. Na het bezoek aan de dierenarts hebben we geld gestort bij de bank en bij de Kiwi boodschappen gedaan. Omdat we elke dag gasten hebben zijn we,  als we samen gaan, steeds maar korte tijd weg van de camping. Bij de garage hebben we een afspraak gemaakt in november voor de EU kontroll (APK keuring) van de camper en voor het wisselen van de zomerbanden naar spijkerbanden op donderdag want de winter is in aantocht. Op de bergwegen ligt bijna elke ochtend sneeuw en het is koud; overdag rond nul graden en 's nachts tot 8 graden vorst. Rinie heeft buiten de banken, schommels, trampoline, tafeltennistafel en zandbakspeelgoed opgeruimd en Franka heeft de maandboekhouding van september afgewerkt.
Op donderdag, vrijdag en zaterdag hadden we gasten op de camping en in de hytter die op zondag allemaal vertrokken. En daarom dachten we op zondagmorgen dat er niemand zou komen. Omdat het schitterend weer was vertrokken we na het poetswerk naar Flåm. Na een mooie, zonnige rit hebben we in Flåm koffie/thee en een taartje gegeten en hebben we nog even de grootste souvenirwinkel van binnen bekeken :-) We hadden nog tijd over, dachten we, en reden in Aurland de berg op naar het uitzichtpunt Stegastein. De weg over de fjell was afgesloten vanwege de sneeuw van de afgelopen week dus reden we dezelfde weg ook weer terug naar Aurland en van Aurland over wegnr 50 naar huis. Rond half 5 kwamen we bij de camping en zagen dat er 2 auto's stonden te wachten. Gelukkig nog niet zo lang en zo verhuurden we 2 hytter. Later kwamen er nog gasten voor 2 hytter. Gistermorgen was opnieuw mooi weer en zijn we even naar Gol gereden om nog 2 rubbermatten bij te kopen en bij Bademiljø hebben we rondgekeken voor het opknappen van onze badkamer. Een vriendelijke medewerkster gaat een plan/tekening en offerte voor ons maken en dan gaan we bekijken wat en hoe we het gaan doen. Vanmorgen werden we wakker met een pak sneeuw van ongeveer 7 cm en er kwam in de loop van de ochtend nog een paar centimeter bij. Fijn dat we de banden al gewisseld hebben :-) Na het vertrek van de gasten gingen we poetsen en daarna even boodschappen doen bij de Kiwi. Verder hebben we vandaag in huis een beetje opgeruimd en Rinie heeft een paar wijzigingen op de website gedaan.

soloppgang Birkelund kl. 07:49   zon op Oisterwijk      07:51 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:38   zon onder Oisterwijk 19:02 uur

     

     
           

   

29 september 2019
Afgelopen week was het redelijk weer en kon Rinie het huis afwerken; planken zagen en vastspijkeren, ramen plaatsen, schilderen en de goten en regenpijpen terughangen. Franka heeft de bloembakken leeggemaakt en opgeruimd. De laatste weken werden, door het slechte weer, de planten er niet mooier van. Ondanks dat het weer niet zo mooi was hadden we ook deze week bijna elke dag nog gasten op de camping en/of in de hytter. Tot nu toe blijft de sneeuw in de bergen en regent het bij ons. De sneeuwstokken langs de weg zijn woensdag geplaatst. In verband met het milieu geen plastic maar bamboe stokken. Deze winter wordt op veel plaatsen in Noorwegen met de bamboe stokken getest of deze stokken ook goed zijn. Dinsdag kwam er een gespecialiseerd bedrijf de olietank uit onze tuin verwijderen. We wisten bij de koop dat de olietank er lag want er stond een gecombineerde olie/houtkachel in huis. Het oliegedeelte was al veel jaren niet gebruikt en een boer uit de buurt had voor de koop gesloten was de olie eruit gehaald. Rinie heeft in het eerste jaar dat we hier woonden alle buizen en pijpen in huis afgebroken dus was het enige wat we konden zien een pijpje in de tuin. We wisten verder niets van de olietank. Vanaf 2020 mag er in Noorwegen niet meer met olie gestookt worden. Parafine mag nog wel dus is het niet verplicht om de olietank te verwijderen. Er wordt subsidie gegeven als de olietank verwijderd wordt en er meteen een andere verwarmingsbron aangeschaft wordt. Voor ons geen subsidie omdat we al jaren een varmepomp en een nieuwe houtkachel in huis hebben. Begin juni is Franka op zoek gegaan naar een bedrijf dat voor een redelijke prijs de olietank kon verwijderen. Bij 3 bedrijven hebben we informatie en een prijs opgevraagd. Van 2 bedrijven kregen we antwoord en een offerte. Bij bedrijf had de offerte veel maren en mitsen en waren alle bedragen onder voorbehoud van van alles. Het andere bedrijf had geen andere voorwaarden dan dat er geen kabels bij de tank mocht liggen en dat er een graafmachine bij de olietank moest kunnen komen. Beide voorwaarden was geen probleem. Deze offerte was iets goedkoper en we vonden het iets zekerder klinken dan de andere offerte. We konden afspreken dat de tank in september verwijderd zou worden en dat kwam voor ons prima uit. En zo ging het dus ook. Rinie had 2 tuinschermen weggehaald en met een kleine graafmachine werd een gat gegraven bij het pijpje dat boven de grond uit kwam. De olietank was niet zo groot; 1200 m3 en gemaakt van glassfiber/polyester. Het bouwjaar was 1972. Het jaar dat ons huis gebouwd is. Er zat nog ongeveer 2 liter olie in de tank die er met een slang uitgezogen werd. De rest van het werk was daarna snel klaar. Het gat werd met zand weer netjes dichtgemaakt. Het viel ons alles mee want het gras is niet erg beschadigd en waar de tank gezeten heeft kunnen we in het voorjaar gras inzaaien. Aan het eind van de week is Rinie met een volle aanhanger en auto naar de afvalstort gereden. Oude fritespannen, een kapotte magnetron, houtafval, onze oude salontafel, en allerlei kleine spullen zijn weer opgeruimd. Donderdag en vrijdag waren regendagen en kon er buiten weinig gedaan worden. Rinie had daarom tijd om de 15 vuilniszakken met statiegeldflessen, die we sinds het voorjaar verzameld hebben, weg te brengen.

soloppgang Birkelund kl. 07:27   zon op Oisterwijk      07:36 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:06   zon onder Oisterwijk 19:22 uur

         
                

     
     

22 september 2019
Het bleef stormen tot zaterdag, toen het ineens windstil, zonnig en warm was. 's Middags werd het ongeveer 20 graden! Donderdagavond werden we verrast door een mooi gekleurde lucht. De combinatie van wolken en zonsondergang doen wonderen. Later zagen we dat de zonsondergang in een groot gedeelte van Noorwegen, waar het lichtbewolkt was, voor mooie luchten had gezorgd. Rinie heeft de afgelopen week aan het huis gewerkt. De komende dagen gaan de laatste planken er op en dan hopen we dat er ook nog een laag verf opgebracht kan worden. Het zwembad hebben we een paar dagen op het gras laten liggen zodat het kon drogen. Gistermiddag was het zwembad bijna droog en hebben we alles opgeruimd en in hytte 9 opgeslagen tot volgend voorjaar. Franka heeft allerlei kleine klusjes gedaan die afgelopen zomer zijn blijven liggen. Ook zijn de nieuwe kontrakten voor 2020 met BuroScanbrit en Norske Turistservice getekend. Franka heeft een nieuwe magnetron voor in de kiosk besteld want die was vorige week ineens kapot. Het ovengedeelte werkt nog wel maar dat gebruiken we, sinds we de grote oven hebben, nooit meer.
De magnetron gebruiken we voor het ontdooien van de kip in satesaus, de hamburger- en pølserbroodjes en de saucijzen- en worstenbroodjes. Franka heeft geen combimagnetron besteld maar een magnetron. En zo kan het dat we in de kiosk, op 1 grote oven na, alle apparatuur nieuw hebben :-)

soloppgang Birkelund kl. 07:10   zon op Oisterwijk      07:25 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:28   zon onder Oisterwijk 19:38 uur

                                                                         

16 september 2019
Het is koud geweest de afgelopen week met af en toe veel regen, niet alleen bij ons maar in heel Noorwegen. Vanaf zaterdag is het meer gaan waaien en regenen en in de bergen viel op veel plaatsen de eerste sneeuw. Gisteren stond er aan de kust een flinke storm met orkaankracht en ook bij ons stormde het stevig. Het zijn de resten van orkaan Dorian die langs de kust naar het noorden trekt. Het gevolg is veel overstromingen langs de kust en veel schade door de storm. Zaterdagavond is het zwembad dat bijna leeg was de lucht in gegaan en een stukje verder ondersteboven op de pad terechtgekomen. We hadden er niets van gemerkt Rinie zag het zwembad liggen toen hij zijn laatste rondje over de camping liep. Rinie heeft het zwembad achter het tuinhek kunnen leggen en daar is het, ook dankzij de regen, goed blijven liggen toen het zondag echt ging stormen. Gistermiddag hebben we 1 zijkant van de tent, waar de fietsen onder staan, omhoog gerold zodat de wind er door kon blazen. Ondanks deze maatregel heeft de tent schade opgelopen en denken we er aan om voor volgend jaar een andere oplossing voor de fietsenstalling te bedenken. Gisteravond was de storm op zijn hoogtepunt en knipperde af en toe de verlichting in huis. Ook hoorden we een klap maar het was al donker dus we dachten dat er ergens iets omgewaaid was. Toen Rinie Laika tegen 12 uur terug naar de kooi ging brengen zagen we de kabel van de glasfiber bij de achterdeur loshangen en via de tent naar de straat lopen. De kabel hangt aan de zijkant van het huis en gaat via de nok naar de voorkant en de voordeur en daar naar binnen. We gingen er van uit dat de kabel door de storm los gewaaid was en daarom aan de voorkant van het huis hing. Toen we vanmorgen buiten kwamen zagen we dat 1 van de bomen die voor ons huis staan omgewaaid was en de kabel van de leidingen, die langs de straat hangen, mee naar beneden getrokken had. De kabel lag over de omgevallen boom en liep naar de bovenhoek van de tent, boven de auto naar ons huis, waar de kabel nog voor een groot deel vast aan de buitenwand zat. Gelukkig geen breuk en het internet werkte nog. Rinie heeft vanmorgen meteen de leverancier gebeld en die zouden iemand langs sturen. Later werden we ook nog door de elektriciteitsmaatschappij gebeld en die wilden graag weten of de elektriciteitskabels gebroken waren. Gelukkig zijn alle kabels nog heel en hebben we stroom en internet :-) Vanmiddag kwam er een monteur langs om naar de kabels te kijken en omdat alle kabels redelijk netjes hingen werd meegedeeld dat er donderdag of vrijdag iemand komt om de kabel opnieuw op te hangen. Rinie heeft de kabel zelf een stuk omhoog gehangen zodat we er niet tegen aanlopen of met de auto tegen rijden. Omdat het vanmorgen minder bewolkt was dan de afgelopen dagen konden we ook zien dat er op Hallingskarvet een mooie laag sneeuw lag.

soloppgang Birkelund kl. 06:55   zon op Oisterwijk      07:15 uur    
solnedgang Birkelund kl. 19:46   zon onder Oisterwijk 19:52 uur

              

7 september 2019
Na een drukke, mooie zomer is hier de herfst begonnen. De afgelopen week was het koud en viel in de bergen de eerste sneeuw. Om ons heen zijn de eerste herfstkleuren te zien en de dagen worden snel korter. Komende dagen week wordt het een beetje warmer en zonniger.
Op de camping en in de hytter wordt het rustiger. Op 14 juni kwamen George en Lisa bij ons aan. George en Lisa kwamen 4 weken helpen met het poetswerk en allerlei andere kleine klusjes zoals bijvoorbeeld gras maaien. Omdat het regelmatig regende moest er deze zomer veel gras gemaaid worden. Lisa deed 's morgens het poetswerk in de sanitairgebouwen, Franka poetste de hytter en Rinie kon tot 12 uur in de kiosk blijven en begon dan met het poetswerk in de keuken en de vaskerom. Bijna alle dagen waren we rond 1 uur 's middags klaar met het poetswerk. Voor ons fijne hulp. De rest van de dag konden Lisa en George hun eigen gang gaan. Voor ons was het ook fijn dat George en Lisa aan het eind van de middag/vroeg in de avond nog even het sanitair nakeken en toiletpapir bijvulden. Dit is voor ons een druk tijdstip omdat mensen aankomen, inchecken, met allerlei vragen komen en we ook van alles bakken rond die tijd. Na 4 weken vertrokken George en Lisa en kwamen Ernst en Christien ons op dezelfde super manier helpen. Ernst en Christien bleven ook 4 weken en zo werden we in de drukste periode geweldig geholpen met allerlei werkzaamheden. Deze zomer hadden verschillende dieren onze camping als nestplaats gekozen. In een hoekje van het afvalstation besloot een kwikstaartechtpaar een piepklein nestje te bouwen. Toen er eitjes in het nestje lagen vloog moeder elke keer omhoog als iemand iets weg kwam gooien. We dachten dat het op deze manier niets kon worden maar tot onze verbazing zagen we een tijdje later 6 kleine kwikstaartjes in het nestje zitten. Vader en moeder vlogen af en toe aan om de kroost te voeren, en weer een tijdje later zag Rinie de kleintjes 's morgens uitvliegen. In mei zagen we ineens een klein eekhoorntje door de bomen en over de grond rennen. Na een paar dagen waren we ervan overtuigd dat het er 2 waren toen we er ineens 2 tegelijk bij de kiosk zagen zitten. We dachten steeds al dat er meer waren dan 1 maar wisten het niet zeker. De kleintjes werden steeds brutaler en schoten caravans, campers en hytter binnen als de bewoners even niet goed opletten. Ook bij de kiosk zaten ze soms voor de drempel naar binnen te kijken. En overal zagen we de eekhoorntjes klimmen en kleuteren in de bomen en op de grond nieuwsgierig rondkijken of er iets te halen was.Later hoorden we van bewoners van een hytte, die het schouwspel goed bekeken hadden, dat er waarschijnlijk wel 5 kleintjes rond hupten. En in juni besloot een koppeltje zwaluwen om in de nok van het terras van een hytte een nest te bouwen. Ook hier kwamen de eitjes uit en vlogen naar een paar weken de kleine zwaluwen uit. Lastig was dat we bijna elke dag het terras van de hytte schoon moesten maken omdat er elke dag weer veel vogelpoep op lag :-) Toen de vrachtwagen van de overbuurmand gerepareerd was werd er een nieuwe laag grind over de grote paden uitgestrooid en de bomen die voor de nieuwe ingangen van de keuken en het sanitairgebouw stonden werden gerooid. Van een boom hebben we een deel van de stam laten staan. Rinie heeft er een tafeltje op gemaakt en daar hebben we een mooie bloempot op gezet. Begin juni heeft Franka in Gol planten en bloemen gehaald. Tussen de caravan en camperplaatsen hebben we meer seringen geplant zodat het ooit een mooie seringenhaag wordt. Op 18 juli kwam Stefan van de Sande voor de 4de keer bij ons optreden. Het was weer een gezellige, geslaagde avond. Onze gasten genoten van een vuurtje en mooie muziek. We hadden geluk want rond half 11, toen Stefan zijn laatste liedjesbij het vuur zong, begon het te regen. Omdat we inmiddels verschillende soorten brood, broodjes, baguetter en croissants, verkopen is de vraag zo groot dat het elke morgen een bakkerij lijkt in de kiosk. Door de vele bestelling moest Rinie op de meeste dagen, zoals een echte bakker, vroeg uit bed om alle bestellingen voor 8 uur klaar te hebben. Na een paar weken besloten we om een grote oven bij te kopen zodat we meer bakcapaciteit hebben. Deze oven is ook geschikter om pizza's in te bakken en we hebben er bakplaten met een silikonlaag bijgekocht zodat ook het bakken van de croissant eenvoudiger is. Door de grotere capaciteit kon Rinie weer iets langer slapen :-) In juni hadden we een nieuwe, smallere bakplaat voor de hamburgers en pølser gekocht. De oude bakplaat was eigenlijk te breed en we hadden het idee dat de bakplaat minder snel en minder heet werd. We besloten om een smallere bakplaat te kopen zodat we meer ruimte over zouden houden voor de 4 fritespannen. Later moesten we ook de fritespannen vervangen omdat daar ook mankementen aan kwamen. En zo hebben we nu 2 grote ovens, een combimagnetron, een bakplaat voor hamburgers en pølser, een fritespan voor loempia's, een fritespan voor kroketten en 2x8 ltr fritespannen voor frites. Voor in huis hebben we eind juli een nieuwe wasdroger gekocht. De oude droger, uit we denken 2001, maakte steeds meer herrie en was hoognodig aan vervanging toe. Op internet vond Franka een goede aanbieding en eind augustus werd de nieuwe droger afgeleverd.
Rinie is afgelopen week begonnen met het slopen van het oude hout bij de voordeur en aan de voorkant van het huis. Na 2 dagen slopen kon Rinie verder met het isoleren en opnieuw bekleden van het laatste stuk van het huis en Franka is begonnen met werk dat de afgelopen weken is blijven liggen. Hieronder een foto-overzicht van de afgelopen maanden. 

soloppgang Birkelund kl. 06:34   zon op Oisterwijk      07:01 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:14   zon onder Oisterwijk 20:13 uur

                                                                         
                                  
                                                                                                

2 juni 2019
Afgelopen woensdag was hadden we de bijeenkomst voor de goedkeuring voor het miljøsertifikaat. Gisteravond kregen we een e-mail van het miljøfyrtårn dat we voor de komende 3 jaar (tot 26 september 2022)  opnieuw gesertifiseerd zijn. Er was deze keer meer werk voor nodig dan
3 jaar geleden omdat er veel veranderd was en er veel nieuwe schema's ingevuld moesten worden. Het is voor ons lastig om alle schema's in te vullen omdat alle informatie gebaseerd is op bedrijven met personeel. Franka had voor de zekerheid alle schema's zo goed en zo kwaad als het kon ingevuld gebaseerd op ons kleine bedrijfje en de sertifisør van de gemeente was tevreden over de hele rapportage. Franka moest nog een bevestigingsmail van Mattilsynet (keuringsdienst van waren) en een overzicht van alle gebouwen en de plattegrond van de camping toevoegen en daarna was de rapportage volledig en werd goedgekeurd. Rinie is de afgelopen dagen begonnen met het maaien van het gras want dat was in de afgelopen week, na 2 buien regen, snel gegroeid. Het hemelvaartsweekend was druk op de camping en in de hytter.

soloppgang Birkelund kl. 04:09   zon op Oisterwijk      05:27 uur    
solnedgang Birkelund kl. 22:41   zon onder Oisterwijk 21:47 uur

26 mai 2019
De klussen zijn geklaard. Vanmorgen vertrokken de 6 klussers, Thea, Chris, Ap, Seiol, Betty en Anko, om de komende weken verder door Noorwegen te trekken. Er is in ongeveer 3 1/2 week gigantisch veel werk verzet door iedereen. Het poetswerk werd gedaan zodat Rinie de achterkant van ons huis kon vernieuwen. Er werd veel geschilderd, geharkt, het zwembad opgebouwd, bomen gezaagd en deze bomen gekloofd in blokken voor de houtkachel, een afdakje bij de ingang van het grote sanitairgebouw, een deurtje voor de uitstort voor het chemisch toilet, opstapjes bij beide ingangen van de vaskerom werden aangelegd, en nog zoveel klussen meer dat onze lange lijst met klussen helemaal afgewerkt is. Ons huis is bijna helemaal opnieuw geïsoleerd. Aan de voorkant moet naast de deur en van de uitbouw het hout en de ramen nog vernieuwd worden.
Rinie hoopt dat in het najaar af te kunnen werken. Het wordt nu drukker op de camping en in de hytter dus is het fijn dat al het werk klaar is.

soloppgang Birkelund kl. 04:21   zon op Oisterwijk      05:34 uur    
solnedgang Birkelund kl. 22:28   zon onder Oisterwijk 21:39 uur

                    

22 mai 2019
De kunstmest ligt op het gras en het heeft zondagnacht een beetje geregend en afgelopen nacht heeft het heel veel geregend en ook overdag hebben we het vandaag niet droog gehouden. Goed voor de natuur en ons gras, zeker als morgen de zon weer schijnt.
Het werk vordert goed en de meeste klussen zijn bijna klaar. Voor het werk dat nog gedaan moet worden is het fijn als het droog weer is dus dat komt de komende dagen ook goed. Vandaag werd er tussen de buien door ook gewerkt maar soms regende het te hard.

soloppgang Birkelund kl. 04:30   zon op Oisterwijk      05:38 uur    
solnedgang Birkelund kl. 22:19   zon onder Oisterwijk 21:34 uur

       
    

18 mai 2019
Na weer een paar dagen hard werken ziet ons huis er weer netjes geschilderd uit. Ab heeft eerst de voorkant van het huis  2x geschilderd en zat daarna Rinie op de hielen en begon al met het schilderen van het nieuwe hout rond de schuifpui toen Rinie aan de andere kan bij de laatste slaapkamer nog aan het timmeren was :-) En toen Rinie met het bekleden klaar was kon Ab er meteen het schilderwerk doen en de volgende dag de tweede laag verf er op zetten. Nu nog het laatste kleine stukje aan de voorkant van nieuw hout, ramen en verf voorzien en dan is ons huis helemaal opnieuw bekleed en geïsoleerd. Seiol en Franka hebben de afgelopen dagen de laatste hytter schoongemaakt en Thea en Chris hebben heel veel takken uit de bomen gezaagd en ook een paar bomen zijn geveld. Chris is begonnen met het verstevigen van  de linkerkant van het houthok zodat daar alle blokjes, door Thea gekloofd, hout in bewaard kunnen worden. De houtvoorraad is voor de komende tijd met mooi berkenhout aangevuld. Het hout moet 1 winter drogen en dan kan het gestookt worden. De rechterkant van het houthok was nog stevig genoeg en daar ligt inmiddels het droge hout in. Franka is begonnen met het maken van een voorraad kroketten, tosti's en kip in satesaus. Anko heeft woensdag het zwembad opgebouwd zodat het water alvast een beetje kan opwarmen. Anko en Betty zijn donderdag voor een paar dagen naar Oslo vertrokken om daar de nasjonale feestdag 17 mei te vieren. En zo doet iedereen zijn werk en is er ook tijd voor ontspanning :-) Franka heeft afgelopen woensdag de rapportage voor de hersertifisering  van het miljøfyrtårn verder ingevuld en ingeleverd zodat degene die de kontrole moet doen er alvast aan kan beginnen. De sertifiseringsvergadering is op 29 mei. Op de camping en in de hytter wordt het elke dag een beetje drukker. Het is de afgelopen dagen mooi weer geweest. Vandaag is het bewolkt en af en toe valt er spat regen. Waarschijnlijk gaan we vandaag kunstmest over het gras verspreiden maar dan moeten we straks nog even naar de weersverwachting en de radar kijken. Want het is nog niet zeker dat het vandaag nog meer gaat regenen. Voor het gras is het nodig dat het een keer regent maar nog even afwachten.....

soloppgang Birkelund kl. 04:38   zon op Oisterwijk      05:44 uur    
solnedgang Birkelund kl. 22:10   zon onder Oisterwijk 21:28 uur

         
    

 

12 mai 2019
Langzaam wordt het weer warmer na koude dagen. Ondanks de kou wordt er door iedereen hard gewerkt. Bijna al het werk is buitenwerk maar met een goede (winter)jas is het geen probleem. Seiol helpt Franka met het schoonmaken van de hytter en met nog 2 hytter te gaan zijn we bijna klaar. Betty poetst elke dag in de sanitairgebouwen, de keuken en de vaskerom. Chris en Thea hebben al het blad weggeblazen en geharkt en de eerste oude berkenbomen zijn door Chris en Anko geveld. Ab kan nog niet met het schilderwerk beginnen maar werkt op de camping met de schop en hark zodat het er overal netjes uitziet. Rinie schiet goed op met het huis en Franka is ook nog aan het werk voor het miljøsertifikaat. De deadline is 20 mei dus de komende week moet er nog hard aan de rapportage gewerkt worden. Omdat het afgelopen donderdag en vrijdag veek sneeuwde en later regende kon Rinie tijd maken om van een 4 persoons Huslig hytte een 5 persoons Huslig hytte te maken. We hebben op sommige dagen te weinig 5 persoons hytter en we hopen dat we zo meer mensen een hytte kunnen aanbieden. Rinie heeft van één van de twee stapelbedden het onderste bed verbreed naar een 2 persoons bed; matras erin, dekbed en kussen er op, een extra stoel en tuinstoel, extra bestek en borden en we hebben er een mooie 5 persoons hytte bij, die eventueel ook voor 4 personen met een 2 persoons bed verhuurd kan worden. De 5 persoons versie verhuren we ook via booking.com.

soloppgang Birkelund kl. 04:53   zon op Oisterwijk      05:53 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:55   zon onder Oisterwijk 21:19 uur

           

7 mai 2019
Na een week is er weer iets te vertellen :-) Sinds vorige week dinsdag hebben we 3 stellen op de camping staan die ons aan het helpen zijn. Dinsdag kwamen Anko en Betty aan, donderdag Chris en Thea en zondag Ab en Seiol. Er is veel werk en er wordt door iedereen hard gewerkt.
Ina en Robert kwamen zaterdag aan. Robert helpt ook een handje en verder vieren ze lekker vakantie. Rinie werkt gestaag verder aan de achterkant van het huis. Gisteren zijn de eerste 2 nieuwe ramen geplaatst. Rinie moet nu nog het laatste stuk doen van de satellietschotel tot de schuur. Chris en Thea zijn de steentjes en bladeren van het gras aan het harken en blazen en Thea helpt ook met het poetsen van het sanitair. Anko heeft de afgelopen week allerlei klusjes gedaan en ook Ab klust er vrolijk op los. Betty en Seiol hebben Franka geholpen met het schoonmaken van de hytter zodat er nu nog maar 4 hytter te gaan zijn. Inmiddels is de trampoline weer klaar voor gebruik, de raamkozijnen van de vaskerom hebben een mooi blauw kleurtje gekregen, een lekkende waterleiding is gerepareerd, de petanquebaan en de fietsenstalling zijn onkruidvrij, de grond waar het zwembad moet komen is geëgaliseerd en bijna alle spullen zijn uit de opslag in hytte 9 gehaald. Tijdens het werken en koffie/thee drinken is het een vrolijke boel. Het is jammer dat het weer sinds donderdag niet meer zo mooi is. Was het vorige week zo warm dat zelfs Rinie de korte broek uit de kast trok, is het sinds donderdag alleen maar kouder geworden en waait het koud over de camping. 's Nachts vriest het 4 tot 6 graden en overdag blijft de temperatuur op 3 graden hangen. Door de koude wind voelt het als veel graden vorst aan. In de zon uit de wind is het wel lekker maar het lukt ons niet om daar hele dagen te zijn :-) Gisteren was het in het oosten, tussen Lillehammer en de Zweedse grens chaos op de wegen. Plaatselijk was er 25 cm sneeuw gevallen en veel mensen reden al op zomerbanden. Veel ongelukken en glijpartijen ware het gevolg. Wij hadden een dun laagje sneeuw op de camping dat gelukkig ook snel weer gesmolten was. Gelukkig wordt het na het weekend langzaam warmer en gaat het minder waaien. Franka heeft tussendoor de maandboekhouding gedaan en is ook nog bezig met de vernieuwing van het miljøsertifikaat. Bijna elke dag hebben we gasten op de camping en ook de bezetting in de hytter is, voor deze tijd van het jaar, goed.

soloppgang Birkelund kl. 05:06   zon op Oisterwijk      06:01 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:42   zon onder Oisterwijk 21:11 uur

                         

28 april 2019
Het weer is de afgelopen dagen minder mooi. Niet meer zo warm en ook de zon laat het een beetje afweten. Gisteravond en afgelopen nacht heeft het geregend en overal stroomt er veel regen- en smeltwater uit de bergen naar beneden. Op sommige plaatsen zijn de eerste overstromingen gemeld maar als het morgen stopt met regenen is dat leed ook snel geleden. Bij ons is de regen goed om het gras te laten groeien en groen te laten worden. Vanmorgen hebben we de eerste kraanvogels over zien vliegen dus die zijn, zoals altijd in deze tijd, ook uit het zuiden aangekomen. Rinie is begonnen met het opnieuw bekleden van de achterwand van ons huis. Franka is bijna klaar met het printen van alle plakkaten die we overal hebben hangen en werkt ook aan het miljøsertifikaat. Vanmorgen vertrokken de laatste gasten die aan Skarverennet hebben meegedaan. Het was een zware tocht want 37 km langlaufen met wind tegen, regen en slechte sneeuw is geen pretje. Dus petje af voor alle deelnemers. Bij de dames won Therese Johaug en de bij heren won Simen Hegstad Krüger. In totaal waren er 12200 deelnemers die allemaal met de trein naar Finse gebracht werden.

soloppgang Birkelund kl. 05:31   zon op Oisterwijk      06:18 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:19   zon onder Oisterwijk 20:57 uur

        
        

25 april 2019
Na een paar dagen werken heeft Rinie het hout van de achterkant van het huis gesloopt. Het is alle dagen mooi weer geweest. Vandaag bleef de zon achter de wolken en was het meteen minder warm maar wel droog. Door de droogte zijn in Het zuiden van Noorwegen de afgelopen dagen veel grote bosbranden geweest. Honderden mensen zijn geëvacueerd maar gelukkig zijn de meeste branden sinds gisteren geblust. Voor morgen en overmorgen wordt er regen, plaatselijk veel regen, verwacht en zijn de problemen van de droogte waarschijnlijk opgelost. Hier in het dal wordt er zelfs voor overstromingen gewaarschuwd, ook door het vele smeltwater uit de bergen. Morgen wordt de nieuwe isolatie en het nieuwe hout gebracht dus kan Rinie, als het droog blijft, lekker doorwerken. Zaterdag is het Skarverennet dus hebben we het druk op de camping maar vanaf volgende week kunnen we weer verder werken. Franka is allerlei klusjes aan het doen. Natuurlijk gaat het werk voor het miljøsertifikaat door maar ook het printen van de zomerprijslijsten en alle andere plakkaten moet gedaan worden. Op deze manier is het ook afwisselend
werken :-) De afspraak voor de bijeenkomst met de miljøman van de gemeente is op 29 mei. De rapportage moet ongeveer 1 week voor 29 mei klaar zijn dus er is nog tijd om alles in te vullen en uit te zoeken. Franka gaat zondag of maandag ook met het schoonmaken van de hytter beginnen. En zo zijn we allebei hard aan het werk :-)

soloppgang Birkelund kl. 05:40   zon op Oisterwijk      06:24 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:11   zon onder Oisterwijk 20:52 uur

       

   

22 april 2019
Vandaag is het 13 jaar dat we op de mooiste plek in Noorwegen zijn gaan wonen :-) We genieten nog elke dag van al het moois om ons heen!
Ook na de zeer drukke Paasdagen is het genieten, zeker omdat het weer alle dagen geweldig is geweest. Veel zon en lekker warm! Iedereen heeft genoten van super Paasdagen. De sneeuw is goed gesmolten in de afgelopen week en her gras begint, waar de sneeuw weg is, al goed op te drogen en zelfs al een beetje groen te worden. Afgelopen nacht heeft het nog een beetje gevroren maar vanmiddag was het 37 graden op ons terras. Rinie heeft vanmiddag in de camper 2 nieuwe rolgordijnen met verduistering en een hor gemonteerd. Op 1 na zijn nu alle rolgordijnen vernieuwd en kunnen we er weer even tegen. Franka heeft in de tuin het oude blad en de dode planten opgeruimd. Aan de achterkant is de rand tegen ons huis aan schoon zodat Rinie deze week kan beginnen met het verwijderen van het oude hout van de buitenwand.  De afgelopen dagen is Franka ook begonnen met het invullen van de rapportage voor de 3 jaarlijkse vernieuwing van het miljøsertificaat. Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de rapportage dus het is veel werk om alles weer op orde te krijgen. We hebben de tijd tot 26 september maar het is fijn als de rapportage voor de grote drukte, eind mei/begin juni, klaar en goedgekeurd is. Franka gaat met degene die alles moet goedkeuren een afspraak maken voor eind mei/begin juni dus de hele rapportage moet een paar weken voor die datum klaar zijn.


soloppgang Birkelund kl. 05:49   zon op Oisterwijk      06:30 uur    
solnedgang Birkelund kl. 21:04   zon onder Oisterwijk 20:47 uur

   

18 april 2019
Het is warm en de Noren vieren massaal Pasen op de pistes en langlaufloipes. Ook bij ons is het druk met gasten uit allerlei landen die soms 1 nacht en soms ook langer blijven. Zo kunnen we langzaam weer aan de drukte wennen :-) De vorst in de nacht is bijna verdwenen en de sneeuw smelt daardoor nog sneller. We genieten op ons terras van de zon en de warmte. Vanmiddag was het 32 graden op ons terras. De lente komt er aan. Vandaag vlogen de eerste kwikstaartjes rond en we hebben ook een roodborstje gezien. Vandaag hebben we al het hooi uit het hondenhok gehaald want voor Laika wordt het te warm als het hooi er in blijft liggen. Verder zijn we allerlei kleine klusjes bezig. Rinie is aan het berekenen hoeveel isolatiemateriaal en hout we nodig hebben voor het extra isoleren van de achterkant en nog een stukje voorkant van ons huis. Met het mooie weer en het snelle smelten van de sneeuw kan Rinie daar komende week aan beginnen. Eerst het oude hout eraf slopen en daarna verder met isoleren en de nieuwe planken erop zetten. Voor in het kleine sanitairgebouw hebben we nieuwe wc rolhouders gekocht die aan de wand hangen. Voor de afvalemmertjes aan de wand is Franka al maanden aan het zoeken. In Noorwegen had Franka deze emmertjes bij 1 sanitairbedrijf gevonden maar daar was de prijs van kr. 1200 ( ongeveer €120) iets teveel voor ons budget. Ook in Nederland zijn deze emmertjes niet goedkoop. Toen Franka dinsdag op zoek was naar iets anders en via de grote inkoopgroep, waar we lid van zijn, op een website voor hotelinrichting kwam stonden daar ineens de emmertje,s waar we naar op zoek waren, op de website. Met een beetje korting kwam de prijs op kr. 267 (ongeveer €26) per emmertje. Een mooi betaalbaar afvalemmertje voor aan de wand dat Franka meteen 4x besteld heeft.
In de toiletten hebben we straks niets meer op de vloer staan dus wordt het dweilen van de vloer een makkie :-)

soloppgang Birkelund kl. 06:00   zon op Oisterwijk      06:38 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:54   zon onder Oisterwijk 20:40 uur

   

14 april 2019
De dagen zijn al lang en met het mooie weer is de zon er 's morgens al vroeg bij. We zijn alweer gewend en beginnen 's morgens met het poetswerk. De boodschappen uit Nederland zijn opgeruimd en Franka is begonnen met de maandboekhouding van maart. Door onze vakantie was dat er nog niet van gekomen. De boekingen van de afgelopen weken heeft Franka in de schema's gezet en opgeruimd in de reserveringsmap. Rinie heeft teksten en foto's op de website veranderd. En tussen het werk door zitten we heerlijk met koffie/thee op ons terras in de zon. 's Middags staat de thermometer die we hebben hangen op 30 graden in de plus. Ook Laika ligt en speelt hele dagen in de zon. De nachten zijn nog koud met soms tussen -6 en -10 graden maar dat gaat de komende week beter worden met hogere temperaturen. 

soloppgang Birkelund kl. 06:13   zon op Oisterwijk      06:47 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:43  zon onder Oisterwijk  20:34 uur

13 april 2019
Sinds donderdag zijn we weer thuis. We hebben het super gezellig gehad in Nederland en ook lekker geluierd. Vrijdagmorgen vertrokken Leen en Marjan richting Nederland. Leen en Marjan hebben ongeveer 2 weken op Laika, de camping en ons huis gepast en ook nog allerlei klusjes gedaan. Wij zijn er super blij mee. Dankjewel Leen en Marjan! Gisteren begon voor ons het campingbaasleven weer met hytter in de verhuur. De Noren maken zich klaar voor een knalpasen want er wordt schitterend weer verwacht. Veel zon, overdag boven boven nul graden en 's nachts een beetje vorst. De sneeuwcondities zijn in de bergen nog goed en de nieuwe loipes zijn getrokken. Voor ons worden het drukke dagen met veel hytter in de verhuur. Op de camping is sinds we naar Nederland vertrokken al veel sneeuw gesmolten en de komende tijd gaat dat gewoon door, zeker als komende week het ook 's nachts niet meer vriest. Rinie heeft vanmiddag de schommels opgehangen zodat de kinderen die komen buiten kunnen spelen.

soloppgang Birkelund kl. 06:16   zon op Oisterwijk      06:49 uur    
solnedgang Birkelund kl. 20:41  zon onder Oisterwijk  20:32 uur

       

24 mars 2019
Het is wisselvallig weer geweest met veel storm, af en toe sneeuw, vriezen en ook dooien. De afgelopen dagen hebben we nog een paar boodschappen gedaan. Rinie heeft woensdag de spijkerbanden om laten wisselen voor winterbanden. De deuren van de B&B en het toilet bij de B&B hebben de laaste verflaag en een laklaag gekregen en de oude deurklinken zitten weer op de deuren. De was is gedaan en het huis is schoon. De sneeuwfrees kwam vanmorgen als vroeg om de paden schoon te maken van opgewaaide sneeuw. Onze gasten vertrokken mooi op tijd dus konden we vroeg met het poetswerk beginnen. Leen en Marjan kwamen rond 3 uur vanmiddag aan. Nadat de caravan op zijn plaats stond en Schout, hun nieuwe kooikerhondje, uitgelaten was hebben we gezellig koffie gedronken en bijgepraat. Daarna heeft Rinie alvast de meeste spullen in de auto gelegd zodat we morgen op tijd kunnen vertrekken. De boot vertrekt morgen om 18:45 in Goteborg.

soloppgang Birkelund kl. 06:17   zon op Oisterwijk      06:34 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:50   zon onder Oisterwijk 18:58 uur

                             
 

19 mars 2019
Zaterdagavond begin het zacht te sneeuwen en dat ging door tot maandagmorgen. Omdat de vlokken maar klein waren viel er ongeveer 25 cm verse sneeuw. Ondanks dat we wisten dat het ging dooien hebben we maandagmorgen toch maar even de terrassen sneeuwvrij gemaakt .
De grote sneeuwfrees was ook al geweest dus was na een kleine ronde met onze sneeuwfrees was de meeste sneeuw opgeruimd. Gisteren was het zonnig maar het waaide koud. We hebben een half uurtje in de zon gezeten maar door de wind was het niet aangenaam. Vandaag was het zonnig, windstil en heerlijk weer om buiten te zitten. De sneeuw is snel aan het smelten door de combinatie van zon en +6 graden. De dagen beginnen al lang te worden en dat merken we vooral 's morgens. Rinie heeft de deuren van de wc en de B&B nog een laagje verf gegeven en kan de deuren nu gaan lakken. Rinie is ook al 2 keer naar de garage geweest om de spijkerbanden om te laten wisselen voor de winterbanden maar er was steeds niemand aanwezig, ook gisteren niet toen het Rinie eindelijk gelukt was om een afspraak te maken. Blijkt dat de eigenaar geen personeel meer heeft en ziek was. Vanmiddag lukte het om voor morgen een nieuwe afspraak te maken. Omdat we volgende week maandag naar Nederland gaan is het handig om dan op winterbanden te rijden. Franka is vandaag bezig geweest met het controleren van de bedrijfsverzekeringen en onze particuliere verzekeringen die op 15 mei weer opnieuw voor een jaar ingaan. En ook aan de teksten voor de website wordt gewerkt.

soloppgang Birkelund kl. 06:33   zon op Oisterwijk      06:45 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:38   zon onder Oisterwijk 18:50 uur

15 mars 2019
Dinsdag en woensdagmorgen viel er een pak van ongeveer 35 cm verse sneeuw. Nadat het woensdag droog was geworden zijn we begonnen met sneeuw ruimen. Al snel kwam de zon ons een beetje helpen en met een uurtje scheppen en frezen waren we klaar. Na het werk was het goed rusten in het zonnetje. Ook Laika heeft het voorjaar in de bol en rent als een jonge hond door de tuin en de sneeuw :-) Vanmorgen was het nog droog maar vanmiddag viel er af en toe (natte) sneeuw. Niet veel dus nog geen reden om te gaan scheppen. De temperatuur is overdag rond 0 graden en 's nachts tussen -5 en -10 graden. Voor zondag wordt er storm en 30-40 cm sneeuw verwacht. Daarna lijkt het warmer, droog en zonnig te worden. Afwachten of de verwachtingen uitkomen. Franka is druk met de boekhouding, het verwerken van de reserveringen en het controleren van teksten en foto's op websites waar de camping op staat. Ook op onze eigen website moeten op sommige plaatsen foto's en tekst veranderd worden. Verder hebben we in huis nog meer opgeruimd en is Rinie begonnen met het opknappen van de deuren. Helaas lukt het niet zoals we bedacht hadden en zijn we vanmorgen nog een keer naar de bouwmarkt geweest. De kleur van de deur die Rinie eergisteren geschuurd en gebeitst had vinden we te donker voor in de woonkamer dus hebben we vanmorgen een lichtere kleur uitgezocht. Het omzetten van de bestaande deurklinken gaat niet op alle deuren lukken omdat de gaten voor de deurklinken en het sleutelgat niet op alle deuren hetzelfde is. Het gevolg zou zijn dat we in de woonkamer op 3 deuren 2 verschillende deurklinken zouden hebben. 2 chromen deurklinken met een grijs handvat  en 1 koperkleurige deurklink. Das niet mooi dus hebben we bij de bouwmarkt 3 nieuwe deurklinken gekocht die passen op de gaten van de oude deurklinken. Het was een heel gepuzzel en Rinie heeft de deuren in onze slaapkamer moeten wisselen om het passend te krijgen. Foto's volgen als de klinken gemonteerd zijn. Een van de beide deurklinken met grijs handvat kunnen we gebruiken voor de deur van de voorraadkast want daar zit een kapotte deurklink zonder grijs handvat op. Als het straks klaar is hebben we in de woonkamer de nieuwe deurklinken op de deuren en op alle andere deuren in huis dezelfde deurklinken met een grijs handvat.

soloppgang Birkelund kl. 06:45   zon op Oisterwijk      06:54 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:28   zon onder Oisterwijk 18:43 uur

    

11 mars 2019
Sinds gisteren is het kouder, 's nachts tot -20 graden en overdag tussen -3 en -6 graden, maar het is gestopt met sneeuwen en de zon schijnt. We hebben heerlijk in de zon gezeten en ook Laika geniet van de zon. Vanmorgen zijn we even naar Geilo gereden om bij de bank geld te storten en bij de bouwmarkt hebben we lak voor de deuren in huis gekocht. De deuren in ons huis zijn niet allemaal van hetzelfde formaat en ook de kozijnen verschillen van formaat en opbouw. De deuren zijn oud. We bedachten eerst om nieuwe deuren te kopen maar nadat Rinie bekeken had hoe de kozijnen en deuren gemonteerd zijn bleek dat het waarschijnlijk een groot probleem wordt om alle kozijnen en deuren te vernieuwen zonder grote ingrepen in de wanden, daarom hebben we besloten om de deuren op te knappen. Goed schoonmaken en schuren en dan beitsen en lakken, volgens het advies van de medewerksters van de bouwmarkt. De deurklinken zijn nog goed maar ook verschillend. We kunnen met de bestaande deurklinken van andere deuren,  op de deuren in de woonkamer dezelfde klinken zetten. Voor de andere deuren in huis gaan we nog even bekijken hoe we het oplossen.

soloppgang Birkelund kl. 06:57   zon op Oisterwijk      07:03 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:18   zon onder Oisterwijk 18:36 uur

             

9 mars 2019
Sinds woensdag is er ongeveer 50-60 cm verse sneeuw gevallen. We waren er op voorbereid dat de winter nog niet voorbij was :-) Het is niet koud, tussen -2 en -5 graden, en sneeuw ruimen vinden wij geen straf met deze temperaturen en af en toe een zonnetje. Komende week wordt hert koud en gaat er nog meer sneeuw vallen. Inmiddels zijn alle programma's en bestanden overgezet op de nieuwe computer. We zijn nog steeds ook aan het opruimen in huis. We hebben 2 grote ordners en een paar dozen met gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen/fakturen opgeruimd. Veel oude gebruiksaanwijzingen van apparatuur die we niet meer hebben zijn naar de papiercontainer verhuisd en op advies van de verzekering hebben we de fakturen en garantiebewijzen gescand en in de cloud opgeslagen. Rinie heeft, ook voor de verzekering, in huis van de nieuwe bank, tafeltjes, computer enz. foto's gemaakt die ook in de cloud staan. Rinie heeft gisteren de kozijnen van de deuropeningen in de keuken van een nieuw laagje verf voorzien. En we zijn sommige teksten en foto's op de website aan het vernieuwen/aanpassen. Het poetswerk gaat ook door want we verhuren bijna dagelijks wel een hytte. De vakanties zijn voorbij dus het is niet veel maar elke hytte die we verhuren is meegenomen.

soloppgang Birkelund kl. 07:03   zon op Oisterwijk      07:08 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:13   zon onder Oisterwijk 18:33 uur

4 mars 2019
Na een weekje afwezigheid weer terug met het dagboek. We hebben opstartproblemen met de glasfiberaansluiting gehad en op de nieuwe desktop die we gekocht hadden moest en alle programma's en bestanden geïnstalleerd en overgezet worden. De opstartproblemen met de fiber hadden te maken met de snelheid. Nadat we de eerste dagen een geweldige snelheid hadden, werd de snelheid steeds minder. Omdat we gasten op de camping hadden besloot Rinie om de camping op de glasfiber aan te sluiten en de aansluiting voor Telenor voor de webcam en onszelf te gebruiken. Dat werkte prima en overal hadden we snelheid en prima internet. Het vermoeden was dat het aan de webcam lag omdat het probleem ontstond nadat Rinie die als laatste op de fiber aangesloten had. Een telefoontje naar de leverancier bracht geen oplossing  want er kwam voldoende snelheid (50mbps/50mbps) binnen en verder zijn ze nergens verantwoordelijk voor. Ook een telefoontje naar Bart bracht geen andere oplossing dan dat de webcam de oorzaak zou kunnen zijn. We besloten om de webcam 's avonds uit te zetten zodat we 's avonds voldoende snelheid zouden hebben. Na een paar dagen testen en proberen, zonder oplossing, waren we zover dat we besloten om de Telenor breedbandverbinding dan maar naast de glasfiber aan te houden, ondanks de dubbele kosten. Maar zondag merkten we dat de snelheid ineens omhoog ging en kon Rinie langzaam alles, ook de webcam, weer op de nieuwe router aansluiten. We gebruiken nu alleen de fiberaansluiting en tot nu toe hebben we een geweldige snelheid. We denken nog na of we toch de Telenor breedbandaansluiting nog (even) aanhouden. Tussen de bedrijven door heeft Rinie alle programma's en bestanden op de nieuwe desktop gezet. Vanaf gisteren konden we de nieuwe desktop gebruiken. Rinie is meteen ook de bestanden aan het opschonen zodat alles voordat het seizoen begint in orde is. Het weer is de afgelopen week bijzonder geweest. Te warm met veel plussgraden, tot +9 graden, overdag en 's nachts. Gevolg is dat er veel sneeuw gesmolten gesmolten is en  de paden bijna schoon waren. Maar voor alles is een oplossing want sinds gisteren sneeuwt het weer en is er inmiddels ongeveer 10 cm verse sneeuw gevallen. Ook de komende dagen staat er nog 15-20 cm sneeuw in de weersverwachting dus wordt het overal weer mooi wit en kunnen er opnieuw langlaufloipes getrokken worden en worden ook de pistes beter. De miljørapportage is ingestuurd en ook de maandboekhouding van februari is klaar. Morgen kunnen we de btw aangifte versturen en dan is alles weer bijgewerkt.

soloppgang Birkelund kl. 07:18   zon op Oisterwijk      07:18 uur    
solnedgang Birkelund kl. 18:00   zon onder Oisterwijk 18:24 uur

26 februar 2019
Op vrijdag kwam er een monteur van Bruse die de problemen op kon lossen. In de centrale was ook al iets aangepast en toen de router aangesloten was werkte het internet weer. Gelukkig.... Op de camping werkt het internet nu perfect maar in huis hebben we met de tablets en de desktop nog een paar problemen. We hebben een nieuwe desktop gekocht om goed gebruik van de snelheid te kunnen maken maar die moet Rinie nog installeren en alle programma's en bestanden moeten nog overgezet worden. Er is al veel sneeuw gesmolten. Vanaf donderdag gaat het weer vriezen en er staat een klein beetje sneeuw in de weersverwachting. Even afwachten of het uitkomt want het is allemaal nog niet zeker. We hebben het de laatste dagen druk gehad met de verhuur van de hytter, het poetswerk en onze gasten met van alles en nog wat helpen. Ondanks dat er weinig sneeuw ligt hebben we toch een redelijke bezetting in de hytter en ook de deze week en het weekend hebben we hytter verhuurd. Voor de zomer komen er dagelijks boekingen binnen. Franka is bezig met het veranderen van de teksten voor de website en de inhoud van de voorwaarden hebben we aangepast.

soloppgang Birkelund kl. 07:36   zon op Oisterwijk      07:31 uur    
solnedgang Birkelund kl. 17:44   zon onder Oisterwijk 18:13 uur

21 februar 2019
Het dooit nog steeds. Sommige nachten vriest het een paar graden maar ondanks die vorst gaat de dooi snel. Gisteravond en afgelopen nacht is er ongeveer 5 cm sneeuw gevallen maar dat is niet genoeg om de laag sneeuw aan te vullen. We hebben elke dag gasten maar voor het langlaufen en skiën is het eigenlijk te warm. In de bergen kunnen nog loipes getrokken worden maar ook niet overal. De pistes zijn nog redelijk dankzij de onderste kunstsneeuw laag. Afwachten hoe het de komende weken verder gaat want het kan over 2 weken helemaal anders zijn. Afgelopen week hebben we een paar mooie staaltjes van Noorse efficiency meegemaakt. Vorige week donderdagmorgen kwam er iemand van de brandweer voor een inspectie in ons huis. Het gaat dan om het rookkanaal van de houtkachel van boven naar beneden en de aansluiting met de kachel, de rook/brandmelders en of er een goedgekeurde ladder op het dak gemonteerd is voor het vegen van de schoorsteen. De inspectie was met een halfuurtje klaar. We dachten dat het allemaal goed was want we de houtkachel is door een gespecialiseerd bedrijf aangesloten en we hebben al jaren rook/brandmelders in huis en sinds we ook alarm hebben hangt er ook een rook/brandmelder die op de alarmcentrale geschakeld is en we hebben brandblussers in huis en een branddeken. De goedgekeurde ladder hebben we ook al heel wat jaartjes op het dak dus alles is aanwezig.  Tot onze verbazing kregen we maandag een brief van de gemeente/brandweer dat er een afwijking van de wettelijke regels geconstateerd was. Er was geen goedgekeurde ladder op het huis aanwezig. Vreemd, de inspecteur had helemaal niet naar de ladder gevraagd en ook niet op het dak gekeken. De ladder was ook niet te zien want er lag nog sneeuw op het dak. We kregen 4 weken de tijd om een rapport, met de post, in te sturen met de maatregelen die we zouden gaan nemen. Franka bedacht dat eerst een mailtje met de uitleg dat we al jaren een goedgekeurde ladder op het dak hadden misschien ook een oplossing zou kunnen zijn. De volgende dag kregen we een antwoord van de inspecteur dat hij de gegevens uit een rapport van 2007, toen we nog geen goedgekeurde ladder hadden, gebruikt had, maar hij zou de gegevens in het systeem aanpassen zodat we in het nieuwe rapport en in het systeem een goedgekeurde ladder op het dak hebben. Eenvoudig te regelen zonder enige verder controle! Op vrijdag zouden we eindelijk aangesloten worden op het glasfiberinternet. In tekenden we het contract want er was haast bij want in de winter kan er moeilijk gegraven worden. Het contract bij Telenor liep op 6 januari af dus er was ruim de tijd en Bruse, de aanbieder van het glasfiber, beloofde dat de aansluiting voor 6 januari gemaakt zou worden en dan op 6 januari aangesloten zou worden. Na het tekenen van het contract  bleef het stil. Franka mailde nog 2x of het getekende contract aangekomen was en of alles geregeld was. Uiteindelijk kregen we antwoord dat alles geregeld was en we de internetaansluiting van Telenor per 6 januari konden opzeggen. We besloten om dat niet te doen voor we de fiberaansluiting zouden hebben. Beter even dubbel betalen dan geen internet hebben :-) Op 3 januari stuurde Franka een mailtje met de vraag wanneer de glasfiber aangesloten zou worden. En toen werd het 6 januari en gebeurde er niets en was er niets aangelegd of aangesloten. Na nog een paar mailtjes kregen we eindelijk op 15 januari antwoord. Beklager (sorry) maar we zijn het vergeten maar binnen 2 dagen zouden we bericht krijgen wanneer de fiber aangesloten zou worden. De kabels zijn al meer dan een jaar geleden in de hele straat aangelegd en hangen aan de elektriciteitspalen die aan de straat staan dus de kabels moeten van de straat naar ons huis en naar binnen aangelegd worden. Na 10 dagen kregen we een mailtje dat we op 15 februari aangesloten zouden worden. We besloten om bij Telenor nog niets op te zeggen voor alles zou werken. En vorige week vrijdag kwamen er idd 2 monteurs en werden de kabels aangelegd. Bij het monteren van de kast in huis bleek dat ze een kast voor particulieren bij zich hadden maar geen probleem er werd "even" een kast voor bedrijven gehaald en zo werd alles aangesloten. De lampjes waren aan en volgens de monteurs werkte het internet. We moesten zelf nog wel een router kopen voor de WIFI in huis. Toen Rinie even later de computer aan ging sluiten bleek dat het toch niet werkte. Toch maar even bellen, zonder veel vertrouwen want op vrijdagmiddag werken de meeste Noren niet na 3 uur. Toch kreeg Rinie bij de klantenservice iemand aan de telefoon die kon bevestigen dat het idd niet werkte zoals het zou moeten. Maandag zou er een monteur langskomen om de problemen op te lossen. Maandagmiddag werden we weer gebeld dat er op maandag een monteur zou komen. Maar er kwam niemand. Op dinsdag nog maar een gebeld met dezelfde man bij de klantenservice. Hij begreep er niets van maar er zou op dinsdag een monteur komen. De afspraak is dat er bij een storing binnen 6 uur iemand moet zijn. Vanmorgen heeft Rinie zelf maar weer gebeld omdat er nog niemand geweest is. We zouden zo snel mogelijk teruggebeld worden maar dat duurde ook weer uren zonder dat we iets hoorden. Uiteindelijk heeft Franka gemaild dat als het vandaag niet opgelost zou zijn we de glasfiber niet meer wilden hebben. Ook hier kwam niet snel antwoord dus besloten om we naar Ål te rijden om een router te gaan kopen en voor Laika een afspraak bij de dierenarts te gaan maken voor het knippen van de nagels en een kleine controle. We waren in Hol toen we gebeld werden door Bruse met natuurlijk ook weer "beklager" en dat er morgen iemand komt om de problemen op te lossen. Gelukkig hebben we nog steeds internet van Telenor! Afwachten wat er morgen gaat gebeuren........ Wordt vervolgd.  

soloppgang Birkelund kl. 07:51   zon op Oisterwijk      07:42 uur    
solnedgang Birkelund kl. 17:31   zon onder Oisterwijk 18:04 uur

17 februar 2019
Behalve afgelopen nacht is de temperatuur sinds donderdag boven nul. Er is al veel sneeuw gesmolten en ook in de bergen is het moeilijk voor de loipetrekkers om mooie, goede langlaufloipes te maken. OP de pistes valt het mee omdat daar kunstsneeuw onder ligt. Op de grote paden op de camping is op veel plaatsen de sneeuw weg maar kan het soms gevaarlijk glad zijn. We hebben vrijdag overwogen om steentjes te laten strooien maar dat heeft geen nut zolang het blijft dooien. De steentjes verdwijnen door de dooi en het blijft even glad. De weersverwachting voor de komende week geeft veel plussgraden en voor 1 of 2 nachten -2 graden. Het blijft dus dooien tot 8 graden met een zonnetje. Rinie is nog in huis aan het schilderen. De wanden van de wc bij de B&B hebben ook een nieuwe verfje gekregen en ook de plinten en deurkozijnen komen aan de beurt. Franka heeft de miljørapportage klaar en die gaat we komende week insturen. Het is deze en volgende week wintervakantie en we hebben een redelijke bezetting in de hytter. Er komen ook elke dag nog boekingen binnen voor de wintervakantie en ook voor pasen en Skarverennet in april.

soloppgang Birkelund kl. 08:02   zon op Oisterwijk      07:50 uur    
solnedgang Birkelund kl. 17:20   zon onder Oisterwijk 17:57 uur

14 februar 2019
Het dooit! De zon schijnt en het is overdag en 's nachts boven nul graden. Vanmorgen hing er een mooie sneeuwwand aan het kleine sanitairgebouw en vanmiddag viel aan de rechterkant de sneeuw met een klap naar beneden. Ook de sneeuw die op de camping hing is er met een klap afgevallen. Voordeel is dat Rinie de daken niet schoon hoeft te scheppen :-) Nadeel is dat er met dit tempo van dooi over een paar dagen weinig sneeuw overblijft. In de weersverwachting voor de komende week staat af en toe 's nachts een blauwe -0 tot -2 graden en de rest van de temperatuur is rood en boven nul, tot +6 tot +8 graden. Volgende week is het in een deel van Noorwegen wintervakantie en ook de 2 weken daarna is er in de andere delen van Noorwegen wintervakantie. En de Zweden, Denen en Nederlanders hebben ook vakantie dus voor de wintersport is het waarschijnlijk niet goed. In de bergen en op de pistes ligt meer sneeuw maar ook in Geilo dooit het de komende dagen. Op de Hardangervidda en Hallingskarvet gaat het vanaf maandag weer vriezen dus voor het langlaufen is het daar beter.

soloppgang Birkelund kl. 08:11   zon op Oisterwijk      07:55 uur    
solnedgang Birkelund kl. 17:12   zon onder Oisterwijk 17:51 uur

              

13 februar 2019
In het weekend was het nog koud en er viel bijna elke dag een beetje sneeuw. Sinds gisteren is de temperatuur aan het stijgen en gisteravond was het +6 graden. Vandaag schijnt de zon, het stormt en is het +6 graden. Het dooit met als gevolg dat het op de camping overal glad aan het worden is maar voor de sneeuw op de daken is het fijn want ook die sneeuw verdwijnt snel. De meeste bergwegen zijn afgesloten en op veel plaatsen zijn steen- of sneeuwlawines geweest omdat het ineens overal warm is en stormt. Rinie heeft de afgelopen dagen de wanden in het eetgedeelte geschilderd. We hebben meteen de kasten die daar staan opgeruimd. Franka is bijna klaar met de miljørapportage. Nog een paar formulieren invullen en de doelen voor dit jaar bepalen en dan kan de complete rapportage ingezonden worden. Het is niet druk maar we verhuren regelmatig hytter. Voor de komende weken hopen we dat er nog sneeuw blijft liggen of verse sneeuw gaat vallen, anders wordt het een kort wintersportseizoen. 

soloppgang Birkelund kl. 08:14   zon op Oisterwijk      07:57 uur    
solnedgang Birkelund kl. 17:09   zon onder Oisterwijk 17:49 uur

8 februar 2019
Het heeft woensdag en donderdag weer gesneeuwd. Alles bij elkaar ongeveer 25-30 cm. Omdat het eergisteren sneeuwde kon Rinie de website al voor een deel vernieuwen met nieuwe teksten en foto's. Het is nog niet allemaal klaar want Franka moet nog een aantal teksten maken en foto's uitzoeken. Vanmorgen zijn we begonnen met sneeuw ruimen. Vandaag hebben we weer een aantal hytter verhuurd dus moesten de terrassen leeggeschept worden. Rinie is gisteren begonnen met het verven van de andere wanden in het eetgedeelte van de woonkamer. De wanden moeten 2x geschilderd worden om het mooi dekkend te krijgen. Er zijn nu 3 wanden klaar dus nog 1 te gaan. Franka is nog aan het werken aan de rapportage voor het miljøsertifikaat. Vandaag konden we voor het eerst sinds november de zon weer over de berg zien, en die nu ook weer in huis schijnt. Daar was het de laatste dagen te bewolkt voor :-) De temperatuur was de afgelopen dagen tussen -12 en -15 graden en vanmiddag werd het even -1 graad.

soloppgang Birkelund kl. 08:27   zon op Oisterwijk      08:06 uur    
solnedgang Birkelund kl. 16:56   zon onder Oisterwijk 17:40 uur

         
    

5 februar 2019
Na een weekje afwezigheid zijn we er weer. We hadden gezellig bezoek van Frans, Ad, Lianne en Liesbeth. Er is in de afgelopen week ongeveer 25 cm sneeuw bijgevallen dus hebben we een paar keer sneeuw geruimd. En vanmorgen hebben we de sneeuw van gisteren en zondag weggeschept. Er ligt nu ongeveer 60-70 cm sneeuw en dat is veel minder dan vorig jaar in deze tijd. Afgelopen zondag hadden we een klein streepje zon in huis dus als er geen wolken zijn komt de zon komt bijna helemaal over de berg. Vandaag hebben we boodschappen gedaan en wat kleine klusjes. Morgen gaat Franka verder met het miljøsertifikaat en ook de maandboekhouding van januari moet nog gedaan worden.

soloppgang Birkelund kl. 08:35   zon op Oisterwijk      08:11 uur    
solnedgang Birkelund kl. 16:47   zon onder Oisterwijk 17:35 uur

             
         
         

29 januar 2019
De afgelopen dagen was het koud. 's Nachts rond -22 graden en overdag tussen -15 en -20 graden. In het noorden daalde de temperatuur tot -44 en op de Lofoten is er de afgelopen dagen meters sneeuw gevallen wat zorgde voor veel problemen op de weg en veel lawines. Bij ons heeft het de ook gesneeuwd maar bleef het tussen 5 en 10 centimeter verse sneeuw. Maandagmorgen hebben we sneeuw geruimd en gepoetst. Rinie is in huis aan het schilderen. Na bijna 13 jaar is een nieuwe laag verf en een nieuw kleurtje in het eetgedeelte nodig. Franka heeft de boekhouding bijgewerkt en alle boekingen van de afgelopen weken in de nieuwe boekhouding van 2019 geboekt. Franka is ook bezig met nieuwe teksten en het uitzoeken van nieuwe foto's voor de website. Vandaag hebben we in Ål boodschappen gedaan en in Hovet hebben we bij Jan Eira 2 mooie rendiervellen gekocht. Lekker warm om straks, zeker als vanaf volgende week de zon weer over de berg komt, buiten op te zitten. 
Bij deze links staan foto's van de grote hoeveelheden sneeuw :
https://www.nrk.no/nordland/enorme-snomengder-har-slatt-ut-veinettet-i-lofoten_-_-helt-ekstremt-1.14403125
https://www.nrk.no/nordland/i-28-minus-tok-eirik-dette-majestetiske-bildet-av-_norges-raeste-turisthytte_-1.14404692
https://www.nrk.no/finnmark/kaldt_-tenker-du_--i-karasjok-er-det--40-grader-i-dag-1.14403618
https://www.nrk.no/nordland/kriseledelsen-samles-i-lofoten_-minst-100-er-fremdeles-evakuerte-1.14405130

soloppgang Birkelund kl. 08:52   zon op Oisterwijk      08:22 uur    
solnedgang Birkelund kl. 16:28   zon onder Oisterwijk 17:22 uur

24 januar 2019
Vanmorgen viel er een beetje sneeuw maar niet de moeite om sneeuw te ruimen. Het was de hele dag -6 graden. Vanmorgen hebben we, voor het overzicht, een lijstje gemaakt van alle verfblikken die we in de voorkamer hebben staan. De lijst bewaren we in de computer. Op de lijst staat de kleur en waar we de verf voor gebruikt hebben en het nummer zodat we eenvoudig dezelfde verf weer kunnen gaan kopen als het nodig is. Rinie heeft vandaag, omdat de boekenkasten weg zijn, in een deel van de woonkamer nieuwe plintjes gelegd. In de woonkamer hebben we 1 van de oude boekenkasten gebruikt voor de boeken die we nog willen bewaren en voor de dvd's. De andere boekenkasten staan in de voorkamer met allerlei kantoorspullen, de boekhouding van de afgelopen jaren enz. er in. De boeken staan in dozen in de logeerkamer en gaan we nog opruimen. Een aantal boeken kunnen we in de boekenkast in het sanitairgebouw zetten en de rest gaat weg.

soloppgang Birkelund kl. 09:03   zon op Oisterwijk      08:29 uur    
solnedgang Birkelund kl. 16:15   zon onder Oisterwijk 17:13 uur

           

 

23 januar 2019
Het is al een paar dagen koud. 's nachts vriest het stevig tot -20 en overdag is het wisselend tussen -5 en -15 graden. Sneeuw is er niet meer gevallen maar het is overal om ons heen nog wit. De afgelopen dagen hebben we allerlei kleine klussen gedaan. Rinie heeft in de kiosk nieuwe LED TL lampen opgehangen en in het kleine sanitairgebouw heeft Rinie de stoppenkast een nieuwe lik verf gegeven. Gisteren heeft Rinie in onze eigen badkamer een wc uit het kleine sanitairgebouw geïnstalleerd. Deze wc hebben we een paar jaar geleden in het hoogseizoen moeten kopen omdat een oude wc ineens kapot was. Omdat we toen geen tijd hadden om naar een goede, voordelige wc te zoeken hebben we de loodgieter laten komen om de door hem gekozen wc te installeren. Het gevolg was de het niet de voordeligste wc was maar deze wc is nu een prima wc om de hele oude wc in de badkamer te vervangen. Vanmorgen zijn we, via de vuilstort, even naar Ål gereden om bij de loodgieter een leiding voor de nieuwe wc de kopen want de oude was net een halve centimeter te kort. Voor de stoppenkast hebben we een potje grijze verf gekocht en voor de tafels in de keuken van het sanitairgebouw en voor onze eigen eettafel hebben we een pot blanke lak gekocht. We hebben ook in huis nog wat gewerkt want we hebben een paar maanden geleden een nieuwe bank gekocht die eigenlijk deze week geleverd zou worden maar tot onze verbazing al in de laatste week van de desember gebracht werd. Het nieuwe vloerkleed en 1 van de salontafels die we gekocht hebben worden waarschijnlijk volgende week of de week erna geleverd. Onze oude bank hebben we vorige week via facebook verkocht. De salontafel is nog in de verkoop. Franka gaat morgen van al dit nieuws foto's voor het dagboek maken. Laika verliest nog steeds haren maar het wordt gelukkig langzaam minder. Verder is het rustig, af en toe verhuren we een hytte.

soloppgang Birkelund kl. 09:05   zon op Oisterwijk      08:30 uur    
solnedgang Birkelund kl. 16:13   zon onder Oisterwijk 17:11 uur

20 januar 2019
De afgelopen dagen is het niet koud geweest maar vanmorgen was het -16 graden en het is overdag iets warmer geworden maar niet veel. Het heeft de laatste week ook veel gestormd en op de bergwegen was het niet pluis. De wegen waren of afgesloten of er werd in kolonne gereden.
vandaag is het rustig weer maar wel koud. Bij deze link zijn een aantal webcams in de omgeving te bekijken : https://www.hallingdolen.no/tenester/nettkamera . Vanmorgen hebben we bij in het hondenhok van Laika een vers baaltje hooi gelegd. Het kan de komende dagen en nachten koud worden en het hooi dat we er in november in gelegd hebben is voor een deel verdwenen en ook plat. We hadden nog een pakketje dus Laika ligt er weer lekker warm bij.
De sanitairgebouwen zijn weer klaar voor gebruik. Alles is, waar het nodig was, opgeknapt, geschilderd en schoongemaakt. Franka is klaar met de jaarboekhouding. Er moeten nog een aantal jaaroppgaven binnenkomen maar daar hoeft niets mee gedaan te worden. Even een PDF-file er van maken voor de boekhouder en dan kunnen we in februari alle files naar de boekhouder mailen. Franka kan in het boekhoudprogramma de nieuwe boekhouding voor 2019 aanmaken en alle fakturen van de afgelopen weken gaan boeken. Franka kan ook verder met de rapportage voor het miljøsertifikaat.

soloppgang Birkelund kl. 09:11   zon op Oisterwijk      08:34 uur    
solnedgang Birkelund kl. 16:05   zon onder Oisterwijk 17:06 uur

           

17 januar 2019
Gistermorgen hebben we de 15 cm sneeuw die eergisteren gevallen was overal weggeschept. Volgens de weersverwachting zou er niet veel sneeuw meer vallen en de grote frees was 's morgens ook al geweest dus we dachten dat we voor een paar dagen klaar zouden zijn. Toch ging het 's middags weer sneeuwen en viel er nog een keer ongeveer 15 cm sneeuw :-) En daarom begonnen we vanmorgen weer opnieuw met sneeuw ruimen, nadat de grote frees afgelopen nacht ook weer geweest was. Voor de wintersporters is de verse sneeuw welkom want er was overal veel sneeuw gesmolten en op sommige plaatsen konden geen langlaufloipes getrokken worden. Met de kou valt het nog mee. Gisteren en vandaag overdag rond -5 graden en afgelopen nacht -15 graden. De komende dagen kan het koud worden tot -30 graden, zeker als het 's avonds opklaart en onbewolkt is. Morgen gaan we bij Laika in de kooi een vers baaltje hooi leggen zodat ons hondje het ook lekker warm heeft. Door de hoge temperaturen van de afgelopen weken is Laika flink aan het ruien en heeft veel winterharen verloren. Nu het weer iets kouder is wordt dit gelukkig minder. RInie is klaar met de douches en is nu in het grote sanitairgebouw aan het schoonmaken. Franka is nog bezig met de boekhouding en de rapportage. Het is voor de boekhouding en de miljørapportage veel tel-, uitzoek en rekenwerk maar de jaarboekhouding is bijna klaar. De laatste btw aangifte van 2018 is ingestuurd en zo vordert het werk gestaag :-) Van de glasfiberaansluiting hebben we niets meer gehoord. We zijn benieuwd want als het de komende dagen echt hard gaat vriezen wordt het graafwerk misschien een probleem.

soloppgang Birkelund kl. 09:16   zon op Oisterwijk      08:37 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:57   zon onder Oisterwijk 17:01 uur

           

15 januar 2019
Rinie is de afgelopen dagen in het grote sanitairgebouw aan het werk geweest. De kleine douche is klaar en ook meteen schoongemaakt. RInie heeft een deel van de plinten vernieuwd en is vandaag begonnen in de grote douche. Ook hier worden in de douchecabine voor een deel nieuwe tegelplaten gemonteerd en ook de plinten vernieuwd. Franka is nog bezig met de jaarboekhouding en is ook begonnen met het verzamelen van gegevens voor de jaarlijkse rapportage van het miljøsertifikaat. Er komen elke bijna elke dag reserveringen voor de winter en de zomer binnen  Vandaag heeft Franka de reserveringsschema's gecontroleerd want dat moet ook bijgehouden worden. Vorige week hebben we van de ADAC ook voor 2019 een 3 sterrenbeoordeling gehad en van booking.com een Guest Review Award van 8,1 gemiddeld over 2018. Franka is sinds 3 januari ook aan het mailen met het bedrijf dat glasfiber voor het internet aanbied. Nadat we in oktober een contract getekend hebben met daarin de afspraak dat glasfiber op 6 januari aangesloten zou worden, hoorden we niets meer. Gelukkig hadden we de internetverbinding van Telenor nog niet opgezegd en hebben we geen verder problemen met het internet. Na het vierde mailtje van gistermorgen naar de klantenservice kregen we vandaag eindelijk antwoord. Degene die onze aansluiting behandeld en beloofd had dat we op 6 januari aangesloten zouden worden was ons helemaal vergeten. In oktober moesten we snel het contract tekenen want dan kon het graafwerk op tijd, voor de winter, beginnen! Gelukkig is het de afgelopen tijd niet zo koud geweest en zal het graafwerk geen probleem zijn maar dat is in januari wel eens anders geweest. Maar goed er wordt aan gewerkt en we krijgen binnen 2 dagen bericht wanneer de glasfiber aangelegd en aangesloten gaat worden.

soloppgang Birkelund kl. 09:20   zon op Oisterwijk      08:38 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:53   zon onder Oisterwijk 16:58 uur

12 januar 2019
Gisteren lag het werk even stil want Franka moest naar Drammen voor de jaarlijkse mammografie. Er was een afspraak op 13 maart maar Franka werd woensdag door het ziekenhuis gebeld om de afspraak te verzetten naar 11 januari  om 13:00 uur omdat er een afzegging was geweest.
Wel fijn want het was gisteren mooi droog weer om te rijden. Bij ons stormde het flink maar na ongeveer 100 km was het bijna windstil. 428 km retour over schone wegen, met een zonnetje en blauwe lucht is geen straf. Kwart over 9 vertrokken we en om om kwart over 12 waren bij het ziekenhuis en konden we bijna voor de deur parkeren. Na het aanmelden was de wachttijd maar kort en om 13.01 uur stonden we weer buiten en konden we zonder problemen naar huis rijden. Helaas was er geen arts aanwezig die de foto kon beoordelen dus moet Franka nog een week of 2 wachten op de uitslag. Rinie is vandaag verder gegaan met het afwerken van de douche. Aan het eind van de middag waren de leidingen weer aangesloten en de douchedeuren gemonteerd en is de douche klaar voor gebruik. Vanmorgen hebben we even naar de vloeren in het kleine sanitairgebouw gekeken en die zien er perfect uit. We hebben komende dagen niet veel gasten dus hebben we het kleine sanitairgebouw niet nodig en kan de vloer verder uitharden.

soloppgang Birkelund kl. 09:24   zon op Oisterwijk      08:41 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:46   zon onder Oisterwijk 16:54 uur

10 januar 2019
Gisteravond vroor het 6 graden en vanmorgen was het +7 graden. Het dooit flink en we zien de sneeuw langzaam verdwijnen. Vanaf morgen gaat het weer vriezen en voor komende week wordt er ook een beetje verse sneeuw verwacht. Vanmiddag ging het stormen en de temperatuur is nog steeds dik boven nul. In het noorden staat orkaankracht en hier gaat het vanavond, vannacht en morgen ook harder stormen. De weersverwachting heeft bij ons tussen windkracht  7-8 aan dus dat valt mee en zijn we gewend. In het noorden is vanmiddag al 45 meter per sekunde gemeten wat een ruime windkracht 12 is. Gisteren hebben we bij de bouwmarkt tegelplaten gekocht om de scheidingswand van de douche af te werken. Rinie heeft vandaag de 2 scheidingswanden en een deel van de achterwand van de kleine douche al afgewerkt. We hopen dat het lekken nu weer jaren opgelost is. Franka heeft de maandboekhouding klaar en is begonnen met de jaarboekhouding. De ordners zijn bijna allemaal leeggemaakt en het wachten is op de laatste rekeningen van 2018 en de jaaroppgaven van banken, creditcards enz. Aan het eind van de middag was de lucht, zoals elke morgen en middag, mooi gekleurd met de maan en een paar mooie wolken. Aan de kant van Hol hing een donkere lucht en aan de kant van Hovet was het mooi blauw.

soloppgang Birkelund kl. 09:27   zon op Oisterwijk      08:42 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:42   zon onder Oisterwijk 16:51 uur

8 januar 2019
De warmte is voorbij. Het vriest 's nachts tussen -5 en -7 graden en overdag is het rond nul en een paar graden onder nul. Gisteren is er een vers laagje van ongeveer 7 cm sneeuw gevallen. De grote sneeuwfrees reed vanmorgen rond 5 uur over de camping om de grote paden schoon te maken. Wij besloten vanmorgen dat het niet nodig is om dat kleine beetje sneeuw weg te scheppen. Overmorgen gaat het waarschijnlijk weer een dag dooien en dan is die paar centimeter sneeuw snel verdwenen. Rinie heeft gisteren aan de heren- en dameskant van het kleine sanitairgebouw de nieuwe laag epoxy op de vloer gesmeerd. De deuren zijn op slot en zoals het er nu uitziet kan de nieuwe laag zeker tot eind van de week uitharden. Franka is nog met de maand- en jaarboekhouding bezig en dat is bijna klaar. Nog een dag of 2 werken en dan is alles geboekt en gecontroleerd. Vanmorgen hebben we eerst boodschappen gedaan en daarna is Rinie in het grote sanitairgebouw begonnen met het leegmaken van de kleine douche. De douchestang, slang en kop zijn van de muur en ook de douchewanden heeft Rinie weggehaald. Omdat er de afgelopen jaren water onder de scheidingswand door is gaan lopen gaat Rinie dit opnieuw afwerken met tegelplaten die beter op de vloer vastgemaakt kunnen worden zodat er geen water meer onderdoor kan lopen. Er moeten een paar leidingen verlegd worden en dan kan alles weer opnieuw gemonteerd worden. Bij Ikea heeft Franka een paar weken geleden nieuwe planchets voor in de wascabines en nieuwe krukjes voor in de sanitairgebouwen besteld. Gisteren hebben we bij de Coop een hele grote doos met de bestelling opgehaald.

soloppgang Birkelund kl. 09:29   zon op Oisterwijk      08:43 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:38   zon onder Oisterwijk 16:48 uur

5 januar 2019
De jaarwisseling zijn we goed doorgekomen. Bijna alle hytter vol met mensen van allerlei nationaliteiten en sommigen hadden ook vuurwerk meegenomen. Na het vertrek zijn we op 1 januari begonnen het het poetswerk en daar is Rinie begonnen met het tellen van de voorraad in de kiosk. Franka kon beginnen met het tellen van de folders, flyers, allerlei bakjes enz. en met de maandboekhouding. Woensdagmorgen zijn we even naar Gol gereden om nog 2 blikken epoxy verf voor de vloer in het kleine sanitairgebouw te halen. De eerste laag is in de afgelopen weken iets beschadigd waarschijnlijk omdat we de vloer te vroeg zijn gaan belopen en de verf nog niet goed uitgehard was. Met nog een extra laag die we lang kunnen laten uitharden hopen we het probleem op te lossen. Rinie gaat deze verf morgen of maandag aanbrengen en dan kan de verf met een beetje geluk de hele week drogen en uitharden. Rinie is klaar met het telwerk en Franka moet nog telwerk doen voor de rapportage voor het miljøsertifikaat maar daar is nog tijd voor om later verder af te werken. De rapportage moet voor 1 april ingevuld zijn en we moeten dit jaar in september ook weer opnieuw sertifiseren. Franka is nu bezig met de maandboekhouding en jaarboekhouding. Rinie heeft donderdag en vrijdag de laatste klusjes in het kleine sanitairgebouw afgewerkt en heeft alles wat nog een verfje moest hebben geschilderd. Het is de afgelopen dagen
geweest met dag en nacht ongeveer 8 graden boven nul. De sneeuw is flink aan het smelten en op de paden begint ook het ijs te smelten. Plaatselijk is het oppassen want kan het glad zijn. Voor onze gasten in de hytter hebben we steentjes gestrooid zodat het minder glad is om naar het sanitairgebouw en de keuken te lopen. Aan de overkant kunnen we het gras weer zien. Laika denkt door het warme weer dat de zomer in aantocht is want ze verliest de afgelopen dagen veel winterharen. Volgens de voorspelling wordt het vanaf maandag weer kouder dus gaat het ruien dan ook weer minder worden. De dagen worden langzaam iets langer en dat merken we meteen.

soloppgang Birkelund kl. 09:32   zon op Oisterwijk      08:44 uur    
solnedgang Birkelund kl. 15:32   zon onder Oisterwijk 16:44 uur

         

Laatst bijgewerkt: 24 des. 2019  © pluco Berkel-Enschot 2005